Przesunięty przez: tenshii 04-10-2012, 09:34 |
Kiedy zabrać szczeniaka od mamy? |
Autor |
Wiadomość |
Melonowa
|
Wysłany: 02-05-2011, 17:33 Kiedy zabrać szczeniaka od mamy?
|
|
|
Witam serdecznie!
Od razu przepraszam jesli moj temat sie powtorzyl, jednak w tym gaszczu informacji trudno sie polapac:)
Jestem nowa i niewtajemniczona w zycie malego szczeniaka a tym bardziej labradorka.
Mam do Was pytanie, pytalam juz weterynaryz jednak co weterynarz to inna opinia. mianowicie chodzi o to ze mam do odebrania czarną sunie okolo 18 maja, bedzie ona miala wtedy skonczone 6 tygodni i bedzie miala drugie szczepienie. Czy juz wtedy bede mogla ją zabrać do domu czy bedzie musiala jeszcze do skonczenia 7 tygodnia zostac u hodowcy?
Pytanie drugie, czy od razu po szczepieniu moge wychodzic z nią na dwór? |
Ostatnio zmieniony przez tenshii 04-10-2012, 09:34, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
tenshii
Ania & labradość
Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 39 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-05-2011, 17:43
|
|
|
Melonowa, szczeniak powinien mieć minmum 8 tygodni żeby opuścić mamę.
Temat o kwarantannie jest tu:
http://forum.labradory.or...p?t=145&start=0
używaj opcji szukaj |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
|
AniaCz.
Mój labrador: Negra
Suczka urodziła się:
23.02.2005
|
Wysłany: 02-05-2011, 17:46
|
|
|
Melonowa, najlepiej szczeniaka odbierać w wieku 8 tygodni. 6 tygodni to zdecydowanie za wcześnie.
Po szczepieniu psiak nie może mieć kontaktu z obcymi psami. Jeśli masz ogród to możesz go wypuszczać, jeśli mieszkasz w bloku lepiej nie ryzykować i do czasu ukonczenia kwarantanny zostawić go w domu. |
|
|
|
|
labisiek
kocham labradory
Mój labrador: Saba
Suczka urodziła się:
29.01.09
|
Wysłany: 02-05-2011, 17:56
|
|
|
Najlepiej w wieku 7-8 tygodni |
|
|
nataliwg
Mój labrador: Crazy
Suczka urodziła się:
21.01.2011
Wiek: 36 Dołączyła: 27 Mar 2011 Posty: 174 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 02-05-2011, 19:19
|
|
|
Moja Crazy miała ponad 8 tygodni jak ją odebrałam a na dwór nie wychodziła przez prawie dwa tygodnie jak do nas przyjechała. |
_________________ Nataliwg
Galeria mojego Czarnego Szczęścia
http://forum.labradory.or...p=227002#227002
|
|
|
|
|
aneczka14 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2011, 19:33
|
|
|
My zabraliśmy małą od mamy jak miała 8 tygodni i do końca kwarantanny siedziała w domu. Myślę że zabranie wcześniej maluch od mamy to nic dobrego jak piszą mądrzy ludzie. Pies w tym czasie jeszcze wiele się uczy rzeczy których człowieki będą musiały go uczyć bardzo długo. |
|
|
|
|
Grapy
Mój labrador: Grapy
Pies urodził się:
16.08.2009
Mój labrador: Holka-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
27.07.2010
Mój labrador: Baalis-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
22.05.2014
Wiek: 50 Dołączyła: 05 Paź 2009 Posty: 1628 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-05-2011, 19:42
|
|
|
Moje na dwór wchodziły od pierwszego dnia ale pilnowałąm by nie miały kontaktu z innymi psami. Grapek zaczynał 8tydzień a Holka 10ty |
|
|
Krystyna
Mój labrador: HODOWLA LEMINISCATUS
|
Wysłany: 03-05-2011, 05:48
|
|
|
Nie ma mozliwosci by 6 tygodniowy szczeniak byl dwa razy zaszczepiony. Ktos Cie oszukuje. Pierwsze szczepienie mozna zrobic ok 6 tygodnia a drugie nie wczesniej niz PO TRZECH tygodniach. Szczeniak moze opuscic hodowle nie wczesniej niz po 7 tygodniach. Ale prawie pewna jestem ze z hodowli to Ty szczeniaka nie bierzesz ((( Proponuje przemyslec sprawe zakupu psa z pseudohodowli. |
_________________ www.labradory.pl |
|
|
|
|
Melonowa
|
Wysłany: 03-05-2011, 09:21
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi\:) Tak jak myslalam bede musiala jeszcze pocierpiec i poczekać aż maluch skonczy 8 tygodni
Co do pseudohodowli i hodowli, przemyslalam sprawe i niestety nie jestem wielka fanką tych drugich z przyczyn różnorakich Uważam że pies nie z hodowli w niczym nie jet gorszy od psa z hodowli |
|
|
|
|
dominika92
Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005
Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010
Wiek: 32 Dołączyła: 19 Mar 2011 Posty: 3472 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-05-2011, 09:25
|
|
|
Melonowa, o masz..kolejna osoba która nie wie o czym mówi ..sam pies nie jest gorszy, no oczywiście o ile nie umrze Ci w ciągu dwóch miesięcy albo potem na wadę genetyczną. ale podejście do sprawy, badania, szczepienia, jak widać z tego co pisałaś oddawanie szczeniaka w tak młodym wieku, opieka nad psem już jest gorsza.. |
_________________ - FANPAGE ANIOŁKA I DIABŁA |
|
|
|
|
ktosia
Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
Wysłany: 03-05-2011, 09:38
|
|
|
Melonowa napisał/a: | pseudohodowli i hodowli, |
z tego co napisałaś to miejsce z którego chcesz zabrać psa nie jest pseudohodowlą dlatego, że sprzedają psa bez papierów, ale przede wszystkim dlatego że oddają za małe szczeniaki, dlatego że próbują Cię zrobić w konia ze szczepieniami. Jak nie chcesz psa z papierami Twoja sprawa, ale weź go z miejsca gdzie o niego dbano choć w tak podstawowy sposób jak odpowiednie szczepienie, czy okres pozostawania przy matce. |
_________________ zapraszam na mojego bloga: http://okiemwychowawcy.blogspot.com/
a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96 |
|
|
|
|
Stasia
Justyna
Mój labrador: Diego
Pies urodził się:
03.02.2011
|
Wysłany: 03-05-2011, 09:43
|
|
|
Oprócz tego, że może pochodzić z krzyżówki np. rodzeństwa albo matki i syna, mieć szereg związanych z tym chorób genetycznych, ciężką dysplazję lub niewłaściwą psychikę (agresja itd)-. Jeśli oni chcą Ci wydać szczeniaka w wieku 6 tygodni po dwóch (!!!) szczepieniach, to radzę uciekać jak najdalej od takich 'chodoffli'. Wiać, że tym ludziom zależy tylko na kasie i jak najszybszym pozbyciu się problemu...
Wiadomo, psy kocha się tak samo, czy to rasowy czy w typie, ale czy naprawdę chcesz patrzyć na cierpienie pupila, który będzie miał dysplazję powiedzmy E? |
|
|
|
|
Melonowa
|
Wysłany: 03-05-2011, 17:51
|
|
|
Ale halo halo, ja nie napisalam że właściciel chce mi ją oddać za wszelką cenę. Przedstawił mi zalety i wady zabrania psa wczesniej. Nie wspomne juz o tym ze jeden weterynarz powiedzial ze smialo ją moge zabrać po drugim szczepieniu ktore odbywa s ie w szóstym tygodniu a inny powiedzial tak jak wiekszosc z Was mowi.
Po prostu nie moge sie doczekac malej w domu i chcialam sie dowiedziec czy zaspokojenie mojej egoistycznej pobudki bedzie bardzo niezdrowie dla małej Jako ze bedzie to spokojnei sobie poczekam do 8 tygodnia i wtedy pojade po psinkę.
Co do dysplazji to akurat zarnow matka i ojciec są przebadani:)
Ja chciałam pieska ktory od malego urodzil sie w domu, przebywa z ludźmi i z małymi dziećmi bo labrador bedzie ze mna przez najblizsze kilkanascie lat kiedy to zaloze rodzine i nie chcialabym zeby to byla hodowla tylko normalny dom |
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 03-05-2011, 19:10
|
|
|
Melonowa napisał/a: | Co do dysplazji to akurat zarnow matka i ojciec są przebadani:) |
a zapytam z ciekawości jakie mają wyniki ? |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
ppaula2
|
Wysłany: 03-05-2011, 20:31
|
|
|
Melonowa, hodowla również może być normalnym domem. Istnieją małe domowe hodowle, które sprzedają pieski po przebadanych rodzicach.
Też jestem ciekawa jakie są wyniki prześwietlenia.
No i czy choć jedno z rodziców ma zrobione prcd-PRA? |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
|
Melonowa
|
Wysłany: 03-05-2011, 20:53
|
|
|
Ech, widze ze mamy tutaj samych fanów hodowli Ja nie bede dyskutowac nad czym czy pies hodowlany jest lepszy niż pies nie hodowlany Zapewne kazdy ma swoje zalety i wady, jednak sadze ze ceny ktore proponują sprzedawcy hodowli takich mniejszych przydomowych są wysoce wygórowane. Chcialam sie dowiedziec tylko kiedy moge sunie zabrac do domu, info uzykskałam, dziekuje bardzo |
|
|
|
|
ppaula2
|
Wysłany: 03-05-2011, 21:00
|
|
|
Melonowa, tu nie chodzi o fanów hodowli. Jeżeli poczytasz trochę o chorobach i dyskusjach na temat papierów mam nadzieje, że zrozumiesz o co chodzi.
Nawet dowiesz się dlaczego ceny od hodowców są "wygórowane".
Nikt nigdzie nie powiedział, że pies z rodowodem jest lepszy od psa w typie rasy.
Chodzi tu o hodowców i pseudohodowców. A na tym cierpią tylko zwierzęta. |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
|
nata
Natalia & Polina
Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010
Wiek: 36 Dołączyła: 17 Maj 2010 Posty: 5230 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 03-05-2011, 21:08
|
|
|
Melonowa, wczytaj się bardziej w temat, bo widać, że niewiele wiesz jeszcze a masz to szczęście,że trafiłaś tutaj i nie musisz popełniać błędu, który przyznaję szczerze popełniłam np. ja. Gdybym rok temu miała taką wiedzę jak teraz, nie zasiliłabym pseudohodowli..... choć moja Pola jest dla mnie najwspanialsza na świecie. Naprawdę cierpliwość i wytrwałość popłaca, tym bardziej w takiej kwestii jak zakup psa, który stanie się członkiem rodziny. Teraz nie chcesz przyjmować żadnych argumentów, bo jesteś zaślepiona oczekiwaniem na psiaka i już nic nie może Cię odwieść od tej decyzji, ale przecież nie jest jeszcze za późno.. nie dawaj zarobić komuś, komu nawet nie chciało się wyrobić papierów do hodowli, nie wspominając o marnej wiedzy jaką posiada twój "hodowca" na temat szczeniąt, ich szczepień i potrzeb.. Otwórz oczy i zorientuj się w temacie.. to naprawdę dobra, szczera rada.
[ Dodano: 03-05-2011, 22:15 ]
Melonowa napisał/a: | proponują sprzedawcy hodowli takich mniejszych przydomowych są wysoce wygórowane |
dlaczego tak uważasz? Czy dzwoniłaś do hodowli, dowiadywałaś się ile kosztują np. psiaki niewystawowe?
Moi znajomi, uważali podobnie jak ty, ale porozmawiałam z nimi, naprowadziłam na temat, oni poczytali na temat R=R, podzwonili po hodowlach (nie kupowali labka, tylko psa innej rasy) i ostatecznie mają psiaka z rodowodem, z małej domowej hodowli, niewystawowego z powodu takiego o którym "zwykly" człowiek nie ma nawet pojecia (bo chodzi o układ plamek na siersci) za cenę własciwie taką samą jak jakiś pierwszy lepszy z allegro od pseudo... Nie żalują!
Jeżeli zaś tak bardzo chodzi ci o koszty to przemyśl, czy będzie Cie stać na leczenie psa, jeżeli będzie miał alergię lub dysplazję lub inne choroby... Bo sam zakup to PIKUŚ. |
|
|
donia457
Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 45 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5261 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 07-05-2011, 22:47
|
|
|
moja reda miala 3,5 miesiaca jak ja przywiozlam do domu z hodowli,byla juz po wszystkich szczeieniach
powracajac do tematu to 7-8 tygodni |
_________________ zapraszamy do galerii Redy:)
http://forum.labradory.or...p=412938#412938
|
|
|
|
|
|