witam mam pytanie czy wąsy odrastają u psiaka odrastają bo słyszałem że tak.
Po co psu wąsy.
Tak z ciekawości nie żebym coś soni zrobił.
_________________ Pies to również kolega
Pies to najlepszy stróż
Pies budzi cie rano wspaniałym lizaniem
Pies to najwierniejszy przyjaciel na całe życie!
Nasza Galeria:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=2063
Nasze video:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?p=112235#112235
Ostatnio zmieniony przez tenshii 27-10-2012, 10:13, w całości zmieniany 1 raz
Są to rosnące na pysku, wyspecjalizowane włosy, nazwane wibrysami. U kotów nazywa się je najczęściej "czujkami" i to jest najtrafniejsze określenie, są to bowiem nader wymyślne psie urządzenie, które pozwala psu wyczuwać właściw,ą drogę przez świat. Są twardsze i sztywniejsze od pozostałych włosów a także głębiej osadzone w skórze. Każdy wibrys jest dłuższy i mniej giętki od każdego innego rodzaju włosa, toteż jest doskonalszą, bardziej sprawną dźwignią wzmacniającą doskonale najdrobniejsze nawet dotknięcie. Wibrysy są bardzo unerwione. Aż 40% kory mózgowej odpowiedzialnej za narządy głowy pochodzą właśnie od wibrysów. Wielu właścicieli psów nie wie, że te "czujki" u psa odgrywają tak ogrmoną rolę w codziennym życiu psa. Większość fryzjerów uważa wibrysy za zbyteczny włos, który natychmiast trzzeba obciąć. Tak samo psy na wystawie mają rutynowo przycinane wibrysy. Ucinanie ich, to dla psa ogromna niewygoda, źródło stresu, oraz zaburzenie precyzyjnego postrezegania najbliżeszgo otoczenia. Wiele psów używa Wibrysów, jak niewidomy laski. Pomaga im ominąć ścianę, odsunąć się w razie niebezpieczeństwa itp. Na podstawie doniesień o tym, jak niesłychanie istotną rolę pełnią u psów wibrysy, organizacje kynologiczne powinny wprowadzić do regulaminów wystawowych punkt o tym, że „ żaden pies nie powinien mieć obniżonej oceny, jeśli jego wibrysy pozostały nienaruszone”. Niestety, dla działaczy względy kosmetyczne przeważają często nad dobrem i bezpieczeństwem psa, więc nie sądzę, aby ten problem został rozwiązany na korzyść zwierząt. Każdemu, komu nie zależy zbytnio na spektakularnej karierze wystawowej, będę gorąco doradzał pozostawienie wibrysów nietkniętych na pysku psa. Tekst Aleksandra R / Chantell
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Pomogła: 5 razy Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 20-10-2012, 16:30
Właśnie przed chwila uciełam Asiorowi wibrysa niechcący . Zrobiło mu się coś na pyszczku (chyba hot spot). Starałam się ominac wąsy ale jeden przyciełam. Oby odrosł.
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.
Wysłany: 03-11-2012, 19:47
Czy szczeniak ma końcówki wibrysów również takie jak dorosły pies? Pytam, bo jak kupiliśmy Zargo, to on miał je takie strasznie kłujące, kojarzyły się mi się z odrastającym zarostem i mężczyzny. Nawet, jak położył łepek na nogach, to ich ukłucie sprawiało ból. Zastanawiałam się, czy to możliwe, że on miał obcięte wąsy?!
Nie były one krótkie, takie przy skórze, miały może około 2-3 cm długości.
Dokite, dziwne, nasza Jasska miała długie i strasznie pokręcone, powywijane wąsiska Śmiesznie wyglądała, ale na szczęście wszystko jej sie wyprostowało Ale troche to dziwne, że Zargo miał takie krótkie... Nie wiem czy moga występowac naturalnie czy faktycznie ktoś mu je skrócił
Wysłany: 06-11-2012, 10:47
Doktie, Fidek też miał dosyć krótkie wąsy i jak mi kład głowę na udzie, to drapał i łaskotał mnie pyskiem. Było lato, jak był mały, więc najgrubsze, co na sobie miałam to getry, a i tak niemiłosiernie swędziało. Więc wydaje mi się, że to od psa zależy, jedne mają krótkie, inne od razu dłuższe. Teraz każdy wąs rośnie mu w inną stronę, niektóre się kręcą i wywijają. i zauważyłam, że nie lubi jak go głaskam po wąsach. Zabiera głowę od razu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum