Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zachowanie waszych pociech u weterynarza
Autor Wiadomość
kasiek 
labki

Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010

Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 26-09-2012, 12:33   Zachowanie waszych pociech u weterynarza

nie wiem czy istnieje taki temat ale szukalam i nic nie znalazlam

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 26-09-2012, 12:39   

haha Moreno ładnie się zachowuje tylko u jednego weta, tego u którego byliśmy za pierwszym razem. 2 razy musieliśmy jechać na "już" do 2 innych miejsc i była boruta, szczeki i awantura, raz go trzeba było wnieś bo sam nie chciał łapą przestąpic progu :D wynika to chyba z faktu że te 2 miejscówki to były klitki maleńkie, zagracone i strasznie duża kumulacja zapachów. Tam gdzie jeździmy zwykle jest przestronnie i nie jest przestrzeń zagracona :)

[ Dodano: 26-09-2012, 13:41 ]
a ogólnie to Moren zwiedza, wącha, włazi na wagę bez oporów i objada weta ze smakołyków :D dzielnym pacjentem jest, nie piszczy, nie gryzie, znosi wszystko bo wie że nagrodą będzie chrupek albo inny smakołyk od pana doktora :-P

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

piotr0020 
Sylwia & Piotrek

Mój labrador: FADO
Pies urodził się:
02-07-2010

Wysłany: 26-09-2012, 12:43   

Nasz Fadzio się strasznie boi jak wchodzimy do weterynarza, zawsze chce wtedy na rączki (taki malusi piesio) :D wygląda to przekomicznie :D
Ale w gabinecie jest zawsze grzeczny, wszystko da sobie zrobić ;*

kasiek 
labki

Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010

Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 26-09-2012, 12:48   

Semir tez jest grzeczniutki ,wszystko da sobie zrobic.
Ostatnio jak weterynarz juz go obsluzyl zaczal warowac ,udawal ze go tamnie ma . :)
Sonia zero reakcji ,na gabinet i wererynarz ,zachowywala sie tak jakna codzien.

effcyk 

Pies urodził się:
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 26-09-2012, 12:50   

Nest nie lubi lecznicy - nie tyle weta co samej lecznicy. W momencie jak wchodzi do lecznicy dostaje strasznego łupieżu , z Bogiem sprawa jak wcześniej został wymęczony np. na spacerze, to leży w gabinecie plackiem i można przy nim "grzebać" ale jak jest "niewybiegany" to takie cyrki odwala w gabinecie że włos na głowie się jeży :-P

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 26-09-2012, 13:00   

Dragon jak jesteśmy na schodach do lecznicy to leci na złamanie karku- tak się nie może doczekać. Zazdrosny jest i niecierpliwi się jak musimy poczekać w kolejce, a potem nie chce wyjść-tak uwielbia swoje wetki. Podczas badań- zależy co się robi. np. przy badaniu łapki i stawów wiercił się okrutnie i chciał się bawić. Sprawdzenie oczka zniósł dobrze, a wszelkie zmiany opatrunku po kastracji jak były powikłania- sam się kładł i podnosił nogę, żebyśmy mieli dobry dostęp.
Zawsze wypija wodę z dwóch misek, które tam stoją (trochę z jednej, trochę z drugiej) no i oczywiście zawsze wyżebrze gratisy. Poza tym ciekawski jest bardzo. Siedzi i tylko oczami wodzi co tam pani dla niego szykuje.
Jutro idziemy tam na ostatni zastrzyk i już nasze wetki nie będą tam pracowały, co bardzo mnie smuci. Mam nadzieję, że znajdą pracę gdzieś w pobliżu.

ollinko 

Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011

Wysłany: 26-09-2012, 13:13   

Bezoslawa jest tak przyjacielska, ze przywitalaby sie z kazdym, bardzo emocjonalnie reaguje, takze u weta :D bylismy z miesiac temu na szczepieniu, to musielismy ja mitygowac lekko... z wetem tez milutko, dopoki ten ze strzykawa nie wystartowal. po dziabnieciu Bezka spojrzala na niego spod oka i przestala sie przyjaznie zadkoskrecac... ale dalej byla grzeczna ;]

Lilitu 
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010

Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018

Wysłany: 26-09-2012, 13:29   

Odie uwielbia swoje wetki. Zawsze musimy uważać żeby nie walnąć głową w drzwi, bo dosłownie wciąga nas do gabinetu. Lubi prawie wszystkie zabiegi, szczególnie szczepienia (wiem mam fana S-M, który wariował ze szczęścia przy chipowaniu ;] ), wijątkiem jest mierzenie temperatury - ma wtedy taką komiczną minę. Czasem zarobi jakiegoś smakołyka, ale co wizytę jest problem z próbami wyciągnięcia ze stojaka worka karmy. Jak na razie największym popisem było włażenie pod biurko i próba miziania wetki po stopach, kiedy sprawdzała coś na komputerze.
Theli swoich 'krakowskich" weterynarzy nielubi. Do 2 roku życia, przed wejściem do gabinetu zaczynał wyć, piszczeć, ujadać, a raz zdarzyło mu się puścić pawia ;] ;] Podczas przycinania pazurów słychać go było "na całej dzielni". Teraz znosi wszystko w milczeniu. Wetki z Niepołomic nawet polubił (co jest dosyć dziwne, bo on mało kogo lubi) i nie było żadnych sensacji, dał sobie nawet pogmerać w paszczy.

Milena 

Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 26-09-2012, 15:02   

Zefirek to podobno idealny pacjent :)
Najpierw ma chwilkę na obwąchanie kątów, potem siada i cierpliwie znosi wszystkie zabiegi. Później staje na dwóch łapach i opiera się o stół zabiegowy zabierając smycz :-P
W międzyczasie oczywiście się przylepia o pieszczoty do naszej wetki, ostatnio skradł serce praktykantce ;D
Jedynie co to na wagę nie chce wchodzić.

Amorek za to trzesiawki dostaje na stole i robi wszystko aby tylko na rączki wskoczyć ;)

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 26-09-2012, 15:58   

Reda wchodzi do weta zawsze zmerdajcym ogonem,nigdy nie mialam z nia problemu,wszystkie mozliwe zakatki zaglada,wywocha wszystko co jest mozliwe,wypije cala wode z miski :) i pozwoli przy sobie zrobic wszystko ;D
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

kolorowooka 

Mój labrador: Lady
Suczka urodziła się:
17.09.2011

Wysłany: 26-09-2012, 22:19   

Lady jest strasznie podekscytowana kazda wizyta u weta, piszczy i chcialaby bawic sie z kazdym spotkanym tam zwierzeciem. Samego weterynarza tez lubi, a to wszystko za ciasteczka. Co prawda po ostatniej wizycie jak miala obcinane pazury (niecierpi tego i musieli zalozyc jej kaganiec) i oprozniane gruczoly - po powrocie do gabinetu chowala sie za mna co nie przeszkadzalo jej brac ciasteczek z jego reki :D

frania i franek 
paula i michał

Mój labrador: Pedro
Pies urodził się:
24.09.2010

Pies urodził się:
Wysłany: 28-09-2012, 10:07   

Pedro panicznie boi się weterynarzy :cring: oczywiście przed wejsciem do gabinetu kładzie się i przeważnie trzeba go wciągać na siłę albo zanosić na rączkach (mała dzidzia). Jak jest już na stole to po prostu kamienieje i zamyka buzie z czego zawsze mamy ubaw z nasza wetka bo temu małemu wieśniakowi trzeba tą gębę otwierac żeby się nie przegrzał :| masakrycznie sypią sie z niego kudły i dostaje łupieżu. Ale da sobie zrobić dosłownie wszystko bez najmniejszego kwęknięcia (smaczków od pani wetki nie weźmie bo jest przecież na nią obrażony że musi tu być :beated: ) a jak ma już dość to wsadza swój łepek pod moją albo TZ pachę :shy: i udaje że go nie ma. A najśmieszniejsze jest to, że on generalnie nie przepada za innymi psami niestety :-> nerwus ale u weta zmienia sie o 180 stopni i tak jakby z każdym psem łączy się w bólu :) nie warczy na żadnego tylko podchodzi -> buzi buzi i idzie dalej a na spacerze jakby zobaczył takiego delikwenta z daleka juz warczy i szaleje. Nie kumam tego ćmoka mojego

Galeria Pedruńcia - Wariatuńcia
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=4981

Hanka 

Mój labrador: Rico-Rikosław vel Gryzak
Pies urodził się:
26.07.2011

Wysłany: 28-09-2012, 11:52   

U nas do roku czasu był spokój..Jak skończył rok i jechaliśmy np.fachowo wyjąć kleszczocha to przy trzecim razie znienawidził swojego weta... :( Raz się obraził jak miał kleszcza centralnie na środku głowy i za chiny nie szło go dotknąć,chował się w rogu gabinetu,albo właził mi pod pachę bo zazwyczaj siadam u weta na podłodze od razu,właził na kolana,łeb schowany i udaje niewidzialnego...nawet wet wymyślił że weźmiemy smaki i pójdziemy do ogrodu na trawkę...smaka nie wziął,strzelił focha i na siłę kleszcza wyjmowaliśmy...Minęło parę dni i znowu kleszcz-tym razem centralnie na jednym jajcu...Noooooo tego Rico już nie zdzierżył,że mu się jakiś facet do tyłka dobiera... :-P Trzymaliśmy go z Tż we dwoje a wet od strony zadka gmerał.. ;D na szczęście się udało wyjąć,ale niedługo mamy szczepienie i wet stwierdził,że teraz to już trzeba będzie do Rico z wiatrówki szczepionką strzelać bo dotknąć się nie da 8)

Pikuś 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 28-09-2012, 12:52   

Mazak hmm. Mazak nie może patrzeć na wetkę ;D
Mijamy bramę i od razu W TYŁ ZWROT i zaczyna się ciągnięcie do samochodu :D Potem daję mu obwąchać ogródek i wnoszę księcia na rączkach do poczekalni ;] Tam się wyrywa to drzwi i piszczy jakby go obierali ze skóry, do tego zaczyna okropnie się trząść, normalnie nim telepie :-o Go gabinetu czasem go zaciągam (śliska podłoga, żadnej przyczepności :D ) ale najczęściej zanoszę, stawian na blacie i Mazak traci czucie w nogach :D Dosłownie. Kładzie się na mnie, nie chce stać na 4 łapach tylko leci w moją stronę swoim cielskiem ;]
Ale wszystko daje sobie robić :)
A nieprzekupny jaki się staje :D Kiedyś wetka chciała mu dać chrupki, to najpierw nie wziął tylko łeb odwrócił, a później jak wetka mu dawała, to wziął, odwrócił łeb i wypluł :D

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 28-09-2012, 13:00   

Barney to ulubieniec calej naszej przychodni - jedyny pies, ktory od drzwi goni wprost na biurko Pan recepcjonistek :) Pozwoli zrobic ze soba wszystko pod jednym warunkiem: ja albo maz musimy go przytulac i do niego mowic :)
Co do Boostera to nie wiem jeszcze - jest przyjazny wobec ludzi, wiec i z wetami / pielegniarkami sie wital, ale nie zna ich jeszcze za dobrze; bez problemow pozwolil sobie zajrzec w zabki, sprawdzic gruczoly, obejrzec pazurki, wiec mysle ze tez nie bedzie problematycznym pacjentem :)

Ryniu 

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019

Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022

Wysłany: 28-09-2012, 13:26   

Moje psy wprost piszczą z radości już kilka ulic od gabinetu :)
Uwielbiają w poczekalni zapachy i wszystko co się rusza. W gabinecie interesuje je tylko szafeczka... z przysmakami :) które to dostają za dobre zachowanie.
Enzo tylko strasznie przeżywa i cierpi jak ma być na stole zabiegowym, na podłodze OK.
Na wagę wchodzą same i grzecznie siadają.
Zastrzyki? nie wiedzą kiedy je otrzymują, ważniejsze ciasteczka :) które wprost wymuszają trykając noskiem w zaczarowaną szafeczkę :)
Pola jako jedyna przy oddawaniu krwi macha cały czas ogonkiem zadowolona, że tyle osób przy niej jest :)

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 28-09-2012, 15:01   

Fido wchodzi bez większych emocji - nie boi się, ale też nie cieszy jakoś specjalnie - może dlatego, że nie spotkało go tam do tej pory nic przykrego, ale też nic superprzyjemnego :P
Teyla do poczekalni wchodzi chętnie, ale do samego gabinetu ma opory, po wyciskaniu gruczołów, ręcznym badaniu stawów i sterylce.

Ostatnio poszliśmy do weta obok nas po receptę i na ważenie - psy były tam pierwszy raz i cieszyły się jak głupie na widok pani doktor i pielęgniarek - wiadomo - nowe miejsce. Jeśli zdecydujemy się tu chodzić - pewnie zastosujemy poniższą radę i zobaczymy czy się sprawdza.

Kiedyś pewna behawiorystka tłumaczyła mi, że pies pamięta głównie samo zajście oraz to, co wydarzy się bezpośrednio po nieprzyjemnym wydarzeniu. Jeśli np po grzmotach w czasie burzy właściciel uspokaja psa pies wie, że coś jest nie tak i grzmotów należy się bać - szczególnie jeśli powtarza się to zawsze. Czyli normalna zasada ignorowania źródeł strachu.
Ta sama zasada ma zastosowanie u weta. Najczęściej kiedy idziemy z naszym psem do weta po badaniu staramy się zabrać psa stamtąd jak najprędzej aby zapomniał o traumie. I to jest właśnie nasz największy błąd. Pies zapamiętuje nieprzyjemne badania, kojarzy je z miejscem, potem dodatkowo my swoim pocieszaniem, i wręcz uciekaniem z gabinetu utwierdzamy go w przekonaniu, że to złe miejsce.
Dlatego - według tejże behawiorystki - po wyjściu z gabinetu do poczekalni należy z psem zostać na miejscu, i sprawić aby się rozluźnił - zabawą, ulubionymi kąskami itp.
Wtedy podobno będzie tam chętnie wracał :)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 28-09-2012, 19:08   

Alma ostatnio wskoczyła na ręce weterynarzowi i wylizała mu twarz- tak była podjarana..
Anika stoi cierpliwie i znosi to co trzeba
A Baskil- brzuch do góry i głaszczcie. :)

ŁukaszB 

Mój labrador: Fin
Pies urodził się:
31.07.2012

Wysłany: 01-10-2012, 15:09   

Ja dzisiaj pierwszy raz byłem u weta i szok, młody bezproblemowo dał się zbadać, wyczyścić uszka itd. Potem ja rozmawiałem z wetem a młody "podrywał" żeńską część personelu, która od razu się w nim zakochała, co gorsza młody nie miał zbytnio ochoty wychodzić od weta bo Panie zaczęły go głaskać i miziać :)

Także na razie wizyta na zupełnym loosie.

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 01-10-2012, 15:27   

Hela niestety po róznych nieprzyjemnych rzeczach jak np. wyjmowanie trzeciej powieki boi się wchodzić do gabinetu, trzeba jej pomóc..smaki nie istnieją..w gabinecie już lepiej, ale nie jest to pies zrelaksowany.

Odpowiedz do tematu