Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Ryniu
20-01-2013, 13:38
Mała księżniczka Kira - uratowana od schroniska lub lasu w DS
Autor Wiadomość
haifa 

Wysłany: 05-12-2012, 11:21   Mała księżniczka Kira - uratowana od schroniska lub lasu w D

KIRA

maść: czarna
rodowód: brak
chip: brak
sterylizacja/kastracja: jest
miejsce pobytu: DT Klaudia Ożarów Maz.

Informacja dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli jesteś zainteresowany adopcją, prosimy, zapoznaj się z procedurami adopcyjnymi.

Szczegóły znajdziesz tutaj

Kontakt w sprawie adopcji

e-mail: adopcje@labradory.org

telefon: 603 240 741 (Monika) 669 585 207 (Kasia)

Troszkę o mnie.

Nie dewastowała nic w mieszkaniu, w zasadzie jest spokojniejsza niż powinna być rasa która kojarzy z energią, witalnością, chęcią do zabawy, nie jest przerażona, ani wycofana, po prostu każdego lubi. 

Stan Zdrowia.

dotychczas się nie szczeniła ani razu nie była u weterynarza, nie miała ostatnio biegunki, wymiotów, nigdy nie siusiała krwią

Posłuszeństwo, co w moim wychowaniu poprawić należy.

ładnie chodzi na smyczy

Zachowanie wobec dzieci.

nie sprawdzono

Zachowanie wobec innych psów oraz kotów.

psy: poprawnie 
koty: brak danych 

Zachowanie podczas transportu

brak danych

Inne

karma -

=======================

Witajcie, 
Może Forumowiczki i Forumowicze zechcą mi pomóc, a w zasadzie Labkowi czarnemu z Mińska Mazowieckiego. Psiak jest czarny, ma 1.5 roku, nie był ani szczepiony ani szkolony, wychowywał się przy dziecku. 

Jestem wolontariuszką z Mińska Mazowieckiego, małej mieściny pod Warszawą. Jest tu tylko kilku wolontariuszy, a ja na dodatek jestem w stanie spoczynku z powodu choroby tarczycy z kosmicznymi wynikami TSH. 

Wczoraj zadzwonił do mnie daleki znajomy, który odbył pogawędkę z byłą żoną. Tak przy ustalaniu pobytu ich syna w czasie świąt ona wspomniała spontanicznie, że swojego psa musi wyrzucić do lasu. Dzwoniła do schroniska, lecz koszt oddania (porzucenia legalnego) jest dla niej za wysoki. 
Więc wymyśliła, że psa wywali do lasu na mróz. 
Ona zaczęła mieszkać sama i nie ma komu wyprowadzać psa. Zarówno jej psem, jak i jej synem zajmowali się dotychczas rodzice. 

Znajomy chciał dzwonić na policję, jednak odradziłam. W Mińsku przestępstwo jest wówczas, gdy byśmy byli naocznymi świadkami porzucenia, przy czym sprawa i tak zostałabym umorzona. Policja tutaj nawet nie zareaguje na taką wiadomość. 

Dostałam więc 6 dni na znalezienie psu dt lub ds. Po tym czasie ona bez mrugnięcia okiem go wywali do lasu. 

Psiak jest ładny i łagodny (według znajomego). Nie mam zdjęć, gdyż znajomy musi ochłonąć kilka dni, zanim do niej pójdzie. Drugi kolega z aparatem identycznie, znając tę dziewczynę, woli na razie nie iść. 

Może wśród Forumowiczów znajdzie się dt dla psiaka. 

Pisałam do PRIMA, na razie bez odzewu. Fundacje warszawskie nie chcą słyszeć o hotelach: każda zadłużona po 10 tys.

Ostatnio zmieniony przez Ryniu 20-01-2013, 13:39, w całości zmieniany 7 razy  

Monisiaczek 

Mój labrador: SAMBA (Samba de Janeiro vel Luna)[*]
Suczka urodziła się:
styczeń 2009 - 16.02.2021

Mój labrador: Skipper Lab Commando
Pies urodził się:
25.02.2011

Mój labrador: Zulus [*]
Pies urodził się:
23.09.1993 - 24.07.2005

Pomogła: 30 razy
Wysłany: 05-12-2012, 11:35   

haifa, wysłałam PW.

haifa 

Wysłany: 05-12-2012, 12:08   

Tak, dziękuję, już odebrałam. Wyślę kolegę, już dzwonię.

haifa 

Wysłany: 05-12-2012, 13:25   LABRADORKA Z MIŃSKA MAZ - MA 6 DNI, POTEM LAS LUB SCHRONISKO

Zdjęcia będą wieczorkiem lub jutro, kolega wie, że to gra na czas, ale panna stroi fochy.

Przepraszam także w tym miejscu za błąd odnośnie płci: pierwsze wieści jak zwykle dostałam zniekształcone od informujących.

JEST TO SUNIA, CZARNA, 1.5 ROKU. Spokojna, zrównoważona, dotychczas trzymana w domu, spacerowana. Bez szczepień, bez sterylki.
Sunia nie niszczy mebli, nie jest energiczna, podobno taki miś przytulak.

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 05-12-2012, 13:56   

haifa napisał/a:
Bez szczepień

1,5 roku bez szczepień ]:)

belly 
belly

Mój labrador: Baster
Pies urodził się:
12.2006

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
2011(?) dla nas 02.10.2012 ;)

Wysłany: 05-12-2012, 20:16   

Ma się sama zająć psem...pies idzie do lasu...a co z synem...może razem z psem do lasu :bad:

Trzymam kciuki za szybkie znalezienie zrównoważonych i dojrzałych emocjonalnie właścicieli dla suni. Przyda się psiakowi taka odmiana.

nikitka02 

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 06-12-2012, 10:38   

haifa napisał/a:
Sunia nie niszczy mebli, nie jest energiczna, podobno taki miś przytulak.

I do lasu chcą wygnać ?! Ehhhh.... Wierzyć sie nie chce czasem jacy ludzie bezduszni...

kuna29 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 06-12-2012, 11:45   

w ogóle co za tekst, wyrzucenie do lasu, przypominam, że są jeszcze ustawy o ochronie zwierząt i organizacje zajmujące się pomocą, jak nie nauczy się rozumu normalnie to może sądem albo grzywnymi by się przydało. Nikt nie ma prawa zachowywać się w ten sposób!

haifa 

Wysłany: 07-12-2012, 19:23   

Witajcie

Wysłałam zdjęcia na PW, są totalną porażką (robiła tamta panna i jej były mąż), sunia na zdjęciach odstrasza a nie zachęca do adopcji.

Jutro jedzie kolega który fotografuje moje zwierzęta.

CHCIAŁABYM POPROSIĆ O POMOC: SUNIA JEST CIĘŻARNA. TO JEST POWÓD FAKTYCZNY CHĘCI WYRZUCENIA.

Sunia jest 1,5 roczna, dotychczas się nie szczeniła ani razu nie była u weterynarza, nie miała ostatnio biegunki, wymiotów, nigdy nie siusiała krwią (muszę robić wywiad przez byłego męża właścicielki)

Mają ją od szczenięcia, nie dewastowała nic w mieszkaniu, w zasadzie jest spokojniejsza niż powinna być (rasa kojarzy mi się z energią, witalnością, chęcią do zabawy, ale znałam dotychczas tylko samce tej rasy, może to normalne, że ona jest taka bardzo spokojna).
Nie jest przerażona, ani wycofana, po prostu każdego lubi.

Jeśli mogłabym uzyskać od Was informacje, jak nauczyć tę dziewuchę właścielkę rozumu to proszę o jakieś pomysły. Mi przyszło do głowy tylko to co mogę zrobić, czyli spalić ją towarzysko na łamach lokalnej prasy BO ONA CHCE WYRZUCIĆ DO LASU SZCZENNĄ SUKĘ!!! chciałabym nauczyć ją i jej rodziców rozumu.

haifa 

Wysłany: 07-12-2012, 19:40   

Labradorka jest w 2. tygodniu ciąży.

Czy ktoś ma możliwość wysterylizowania jej za ułamek ceny?
Chciałabym nauczyć tę dziewczynę i wystawić jej "rachunek" który pokryłby koszty sterylizacji. Podejrzewam że sterylka labradorki kosztuje ok 500 zł (siedzę zwykle w kotach, rzadko biorę psy z uwagi na małą wydolność finansową).

Przy odbiorze muszę spisac z nią dokument zrzeczenia się opieki. Chyba nie uda się podpisac dokumentu a potem pociągnąć ją do odpowiedzialności fiansowej, prawda?

Cchiałabym, aby ludzie tutaj, Mińszczanie, uczyli się odpowiedzialności. 95% psów z Mińska nigdy nie było u lekarza nawet na szczepieniu przeciw wściekliźnie. Mieszkańcy potrafią nawet pozbywac się psów, żeby uniknąć corocznego przymusowego szczepienia przeciw wściekliźnie którego koszt wynosi 20zł od psa.

Może mądre głowy na forum coś wymyślą.

Ja tam pójdę tylko raz, odebrać sunię i podpisac papiery. Nie jestem w stanie wybrać się przed przejęciam psa, gdyz wściklość dla tej osoby po prostu jest nie do opanowania.

Ryniu 

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019

Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022

Wysłany: 07-12-2012, 21:22   

Jak mogłem fotki ratowałem i tyle wyszło:

kasiek 
labki

Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010

Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 07-12-2012, 22:10   

:( jaka bidula :(

kimsi_3 

Mój labrador: Kida - indywidualistka ;)
Suczka urodziła się:
09.05.2009

Mój labrador: Luna - z DT na DS ;)
Suczka urodziła się:
03.01.2008

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 08-12-2012, 08:27   

Joj niech ktos Ją zabierze do siebie :( Ona tam zostac nie może :( Napewno forumowicze pomogą :cring: :cring: :cring:

belly 
belly

Mój labrador: Baster
Pies urodził się:
12.2006

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
2011(?) dla nas 02.10.2012 ;)

Wysłany: 08-12-2012, 12:28   

Gratulację dla Inspektorów weterynaryjnych, którym podlega Mińsk...skoro nie sypią się setki kar za brak obowiązkowych szczepień to znaczy, że naprawdę "prężnie" działają. Może należałoby zacząć od tych darmozjadów ....

Di 

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 08-12-2012, 12:56   

Jestem przerażona podejściem i kompletnym brakiem jakiejkolwiek wrażliwości. I powtarzając za belly, co robią instytucje, których przeznaczeniem jest kontrola i zabezpieczenie zwierząt?!

Jeżeli ktoś jest na tyle podły, żeby wyrzucić jakiekolwiek zwierzę na mróz do lasu! (i jeszcze mówić o tym głośno), nie mówiąc już kompletnie o ciężarnej suce, to naprawdę świat się kończy. I żaden armagedon przy takiej znieczulicy mi niestraszny.

www.bianucha.blog.pl

kimsi_3 

Mój labrador: Kida - indywidualistka ;)
Suczka urodziła się:
09.05.2009

Mój labrador: Luna - z DT na DS ;)
Suczka urodziła się:
03.01.2008

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 08-12-2012, 14:29   

Di, instytucja za przeproszeniem mają w du..... :bad: Nie raz prosiłam o pomoc, wręcz błagałam i wszędzie słyszałam : a co my możemy.... tylko upomnieć.
Dlatego błagam niech ktos sie zlituje nad tą Sunią. Pieniadze na sterylke, na badania i jedzenie sie znajdą :cring:

haifa 

Wysłany: 08-12-2012, 18:51   

Przesłałam nowe zdjęcia, dużo lepsze, z dnia dzisiejszego.

Kira, tak ją na razie nazwałam, jest mixem, co zobaczyłam na wczorajszych zdjęciach. Moim zdaniem, jest do kochania tak samo, jak każdy zwierzak, czy jest rasowy czy nie. Mam nadzieję, iż potencjalni chętni myślą podobnie.

Kira jest młodziutka i dobrze się zachowuje, czyli sama się dobrze wychowała.

Nawiązując do możliwości reakcji władz miasta Mińsk to nie ma tu żadnych przejawów prozwierzęcych z wyjątkiem lokalnej gazety, która chętnie piętnuje głupotę władz i ich beztroskie podejście do zwierząt.

Brak szczepień, brak kontroli weterynaryjnej, olewanie naszych (wolontariuszek) donosów na złe warunki życia psów, na za krótkie łańcuchy i na znęcanie się. Sprawy nam umarzają (nawet z naocznymi świadkami), Straż Miejska nas zwyzywała, druga gazeta lokalna nazwała "wszami, które trzeba wyłapać i wysterylizować". Nie pomagają pisma odnośnie otwierania okienek piwnicznych, a w większości bloków napis "zakaz dokarmiania kotów i psów".

Znaleziony przeze mnie Onek w stanie agonalnym spotkał się z odmową udzielenia pomocy: ani transportu ani pieniędzy na leczenie (2500zł w Elwecie). Jakby Onek liczył na pomoc gminy i miasta to dawno by już fruwał z aniołkami.

Mińsk powinien być pośmiewiskiem Polski z ich XII wiecznym kołtuniarskim podejściem do zwierząt.

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 08-12-2012, 19:57   

haifa napisał/a:
Mińsk powinien być pośmiewiskiem Polski z ich XII wiecznym kołtuniarskim podejściem do zwierząt.

Ale tak jest chyba w większości miast.
Koleżanka dziś znalazła psiaka,niby w obroży z paska od spodni,ale bez adresówki,podbiegł do niej.Zadzwoniła do SM z informacją,że szczenie biega,że zimno,na co oni,że psom zimno nie jest bo w budach mieszkają i że oni się tym nie zajmują,tylko weterynarz,który może się sprawą zająć we wtorek,a pozatym schroniska w weekendy nieczynne.
No i wzięli psa w auto,zawieźli do Wawy,zadzwonili na eko-patrol i zabrali psa do schroniska.
SM Pruszkowska zero współczucia,zero pomocy :(

Ryniu 

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019

Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022

Wysłany: 09-12-2012, 20:16   

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się: