Pomogła: 1 raz Dołączyła: 18 Sie 2012 Posty: 1550 Skąd: Gdynia
Wysłany: 03-07-2013, 11:28 Osteofity
Dziś dostaliśmy telefoniczny wynik prześwietlenia stawu łokciowego Dragonka (dopiero po urlopie mojego weta będziemy mogli to odebrać z pełnym opisem). Wg Siembiedy do którego zdjęcia były wysyłane, w stawie są osteofity. Ale wg niego zmiana na dzień dzisiejszy jest na tyle mała, że nie powinna dawać o sobie znać w postaci kulawizny i jeśli psu by to przeszkadzało to by kulał cały czas. Dlatego też na dzień dzisiejszy nie zaleca żadnego leczenia farmakologicznego (prócz suplementacji), ani też nie ma mowy w chwili obecnej o operacyjnym usunięciu problemu. A pojawiająca się kulawizna najprawdopodobniej jest wynikiem jakiegoś starego, nieleczonego urazu i bardziej wskazuje, że jest problem z tkankami miękkimi, mięśniem, ścięgnem itp. Nawet się to zgadza, bo jak adoptowaliśmy synusia mówili nam, że czasem kuleje, ale mu przechodzi i ogólnie nie robili z tym nic poza prześwietleniem w 2009r. i lekami przeciwzapalnymi.
Ale wracając do osteofitów...Jak z tym postępować? Czy ktoś miał z tym styczność?
Siembieda mówi, aby na razie nic z tym nie robić. Pies ma żyć tak jak do tej pory żył. Zaleceń co do ograniczonej ilości ruchu nie ma. Jedyne co to preparaty na stawy i pilnowanie wagi. Macie jakieś doświadczenia? Przemyślenia?
Suczka urodziła się: Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 244 Skąd: z wolnosci słowa
Wysłany: 03-07-2013, 13:40
nikolajewna, Co prawda info jest z artykułu dotyczącego chorób zwyrodnieniowych u ludzi ( sam mam zwyrodnienia kregosłupa tego typu...) ale chyba można to odnosić również do psa
Osteofity, czyli narośla kostne to rodzaj zmiany zwyrodnieniowej, która najczęściej pojawia się w obrębie kręgosłupa oraz na bocznej powierzchni kręgów. To właśnie one uciskają na nerwy i sprawiają, że chorzy odczuwają silny ból pleców.
Wyrostki kostne choć odpowiadają za dużą część dolegliwości związanych ze zmianami zwyrodnieniowymi to ich obecność jest zazwyczaj objawem poważniejszego schorzenia, a nie oddzielną jednostką chorobową. Najczęściej pojawiają się u pacjentów ze skoliozą, kręgozmykiem lub złamaniem kompresyjnym. Osteofity rozwijają się bardzo długo i przez długi czas ich rozrost nie powoduje żadnych objawów. Ten rodzaj zmian zwyrodnieniowych, obok kręgosłupa, może pojawić się również w obrębie stawów (kolanowy, biodrowy). Narośla atakują przede wszystkim te miejsca, w których szkielet jest najbardziej obciążony.
Osteofity są bardzo dobrze widoczne w badaniach obrazowych. Ich obecność można potwierdzić wykonując zdjęcie rentgenowskie, tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny.
Leczenie osteofitów jest ściśle związane z postępowaniem przy typie choroby zwyrodnieniowej, innego schorzenia kręgosłupa bądź stawów, rozpoznanej u pacjenta.
pod tym linkiem możesz poczytać więcej o zwyrodnieniu stawu kolanowego, które masz zdiagnozowane u Dragona i można spróbować je leczyć
http://www.biomedical.pl/...anowego-63.html
U Maxa osteofitami były nazwane luźne kawałeczki kości zlokalizowane w stawach łokciowych powstałe po oderwaniu się od różnych części stawu a narośla kostne to po prostu narośla.
Osteofity wyjęto artroskopowo ale miejsca po ich odpadnięciu zostały i po paru latach zgrubiały dając narośla chrzęstno kostne.
Jeśli u twojego są luźne to tak jak by chodzić z kamieniem z bucie co przyjemne nie jest.
Wysłany: 06-07-2013, 20:22
maxxior, ale z tego co mi wytłumaczył wet to osteofity to są właśnie narośla. O żadnych luzem przemieszczających się cząstkach nie mówił, ale kawałeczki kości to raczej nie są osteofity (jeśli dobrze rozumiem to co czytam). Niestety do 18 muszę czekać na dokładny opis
[ Dodano: 06-07-2013, 20:37 ]
ps. maxxior, czy nie jest tak, że osteofity powstały na skutek oderwanych kawałeczków? Bo ja już zaczynam głupia być
nikolajewna, u nas opis wyglądał tak:
staw łokciowy lewy:zaawansowane osteoarthritis,UAP,wolnoleżący słabocieniujący czip w przednio-przyśrodkowej części stawu na wysokości bliższej kości promieniowej.
s.prawy:OA zaawansowane na skutek dysplazji łokciowej,UAP(obecnie już przyrośnięty) i FCP(duży osteofi po przyśrodkowej stronie kości łokciowej)-po otwarciu stawu okazał sie zwapnieniem w okolicy ścięgna,wolno leżący fragment po przyśrodkowej stronie nadkłykcia przyśrodkowego.
A to opis po roku od operacji:
Przewlekłe zmiany zniekształcające kostno stawowe stawu łokciowego prawego i lewego,nadbudowa kostna na przedniej powierzchni stawu ramienno-promieniowego lewego.
Wysłany: 07-07-2013, 10:30
maxxior napisał/a:
Możesz mu arthroflex dawać w syropie a jak będzie kulał to zapytaj weta o serie cartrophen vet w zastrzykach(naprawde działa cuda).
no właśnie Carthrophen.... W zeszłym roku byliśmy z tą łapą u ortopedy, który nie wytłumaczył nam dokładnie co i jak, tylko dostaliśmy info, że to jakaś stara kontuzja (Siembieda mówi to samo). Dostał jakieś leki przeciwzapalne, a po nich kuracja Carthrophenem (4 dawki). Rzeczywiście przez niemal rok był spokój. Orto mówił, aby obserwować i jak się problem powtórzy to będziemy myśleć co dalej.
No i jak się powtórzył zrobiliśmy znowu zdjęcia i wyszły te osteofity. Z kolei nasz vet tego leku nie używa, ale to nie problem, bo może sprowadzić na nasze życzenie lub poszukamy gdzie taniej. I chyba właśnie tak zrobimy, że zdecydujemy się znowu na tę kurację Carthrophenem, bo nie uśmiecha się mi się taki kulejący pies (mimo, że kulawizna nie utrzymuje się cały czas), a warto spróbować.
I też różnie mówią co do stosowania tego leku. Jedni mówią 4x dwa razy w roku, a ten pierwszy vet mówił, że na początek dać 4 dawki, a potem jedną co 3 miesiące....I bądź tu mądry
Ja dawałem 4 zastrzyki co 9 miesięcy.Lek wychodził drogo bo musiałem całą fiolkę kupować i połowę wyrzucać.W większych miastach kupuje się poprostu zastrzyk i wychodzi dwa razy taniej.
My musieliśmy przestać go dawać bo Max miał zator i niedowład tylnych łap.
Mimo wszystko najlepszy ze stosowanych przeze mnie.
No chyba że hyalgan do stawu podacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum