forum.labradory.org

Znalazły dom - Biszkoptowa Sunia - POMOCY!!!!!

FADO- Martyna - 29-09-2014, 17:04
Temat postu: Biszkoptowa Sunia - POMOCY!!!!!
Cytat:
Pilnie proszę o pomoc dla tej suni, suka jest w tragicznym stanie i potrzebuje natychmiastowej opieki lekarskiej. Suka obecnie przebywa w schronisku. kontakt 506280304

https://www.facebook.com/...28138042&type=1

Chelsea - 29-09-2014, 17:40

jak to musi bolec :cring:
mufiasty - 29-09-2014, 17:43

Na pewno bardzo boli... :cring:
Jagienka30 - 29-09-2014, 17:44

Mój Boże :cring: :cring: :cring:
agn.k - 29-09-2014, 18:34

O Boże...co to za schronisko że psu pazurów nie obetną nie mówiąc o innych sprawach...jak jej pomóc?
Może jakaś fundacja- Prima, Węgielek, lecznica ADA, Skrzydlaty Pies?
Gdzie jest sunia?

Ryniu - 29-09-2014, 18:56

Sunia jest już bezpieczna, prawdopodobnie pod opieką Fundacji Prima
Madlen - 29-09-2014, 19:02

Dwa posty dotyczą tej samej suni. W tym drugim jest info od Rynia, że sunia jest popd opieka prawdopodobnie Fundacji Prima
Chelsea - 29-09-2014, 19:09

;D
Chelsea - 29-09-2014, 19:18

Rysiu scali tematy :)
ANNA_MAJA - 29-09-2014, 19:36

:cring: :cring: :cring:

Gdzie ta biedula jest???

nathaliena - 29-09-2014, 20:45

agn.k napisał/a:
co to za schronisko że psu pazurów nie obetną nie mówiąc o innych sprawach...
Podejrzewam, ze zrobiono zdjęcie suni zaraz po tym, jak trafiła do schroniska. My zawsze tak robimy, następnie bierzemy się za pielęgnację i leczenie - niestety na wszystko trzeba mieć dowody, różnie to bywa.
Cieszę się, ze Prima pomogła (sunia przecież ma tatoo ;) ).

agn.k - 29-09-2014, 20:50

Ja tez się ciszę ze ma opiekę bo ma tez (oprócz tatoo ;-) ) najpewniej nuzenca, stan zapalny uszu i to długotrwały bo ucho aż zmacerowane...Bidna kto ja doprowadził do takiego stanu..
Kurcze nie pomyślałam z tymi zdjęciami...jasne ze musza się zabezpieczyć "dowodowo" jakby troskliwy Pan się znalazł...

nathaliena - 29-09-2014, 20:53

agn.k napisał/a:
Ja tez się ciszę ze ma opiekę bo ma tez (oprócz tatoo ) najpewniej nuzenca, stan zapalny uszu i to długotrwały bo ucho aż zmacerowane...
Miałam na myśli to, że te z tatuażem mają szczęśćie i otrzymują natychmiastową pomoc od Fundacji. Jestem pewna, że dziewczynka szybko wróci do zdrówka, u "mojej" Vegi przy odpowiednim leczeniu ekspresowo widać było różnicę, a sierści nie miała prawie w ogóle ;)

Trzymam kciuki!

agn.k - 29-09-2014, 21:03

Widziałam wątek Vegi, piękna "metamorfoza". Szczerze to nie mam doświadczenia z Prima :-) ale dobrze, ze psiak ma opiekę nawet jeśli to z powodu tatuaża ;-) mam nadzieje, ze będzie tak jak mówisz i tez u niej się to wyleczy.
nathaliena - 29-09-2014, 21:09

agn.k napisał/a:
ale dobrze, ze psiak ma opiekę nawet jeśli to z powodu tatuaża
i tego się trzymajmy, trzeba myśleć o pozytywach :) ja tylko obserwuję i słucham, co mówią doświadczeni :lookdown:
Na fb Prima grzecznościowo udostępniła ogłoszenie suni, to już nie wiem, jak to jest z sunią?

AnIeLa - 29-09-2014, 21:27

nathaliena napisał/a:
Cieszę się, ze Prima pomogła (sunia przecież ma tatoo ;) ).

Z ciekawości zerknęłam. Na wszystkie psy w Fundacji pod opieką obecnie 2 mają tatuaże z czego jednym jest dożywotni psiak Wonder, więc nie wiem o co chodzi? Tych z tatuażem mają nie ratować?

Wątek Suni na forum Primy
http://www.fundacjaprima....ptowa-lat-bytom

nathaliena - 29-09-2014, 21:44

AnIeLa napisał/a:
Z ciekawości zerknęłam. Na wszystkie psy w Fundacji pod opieką obecnie 2 mają tatuaże z czego jednym jest dożywotni psiak Wonder, więc nie wiem o co chodzi? Tych z tatuażem mają nie ratować?
pisałam o Fundacji/Fundacjach ogólnie, a nie o Primie. Od nas ze schroniska akurat pod opiekę zabierali te z tatuażem, za co oczywiście jestem wdzięczna, sądze jednak, ze to nie jest wątek do takiej dyskusji.
nathaliena - 29-09-2014, 21:47

AnIeLa napisał/a:
Wątek Suni na forum Primy

http://www.fundacjaprima....ptowa-lat-bytom
dzięki, martwiłam się o Nią. Uff. Teraz niech szybko wraca do zdrówka.
malwi186 - 29-09-2014, 22:03

Ręce opadają :(
zbeata06 - 29-09-2014, 22:10

agn.k napisał/a:
Szczerze to nie mam doświadczenia z Prima

Dziś fundacja obchodzi 5 urodziny.W tym czasie dała dom ponad setce psów :) Ile z nich miało tatuaż? nie wiem ,bo nie ma to dla fundacji najmniejszego znaczenia :)
U tej suni liczyły się godziny,bo cierpi ogromnie.I ważne jest,że podjęto leczenie i dano jej nadzieję,że lepsze życie.Tylko to się liczy.
Jeśli ktoś znajdzie kilka groszy,to bardzo proszę o wsparcie suni :)

ps.- tatuaż u Wondera odkryto w dt ;)

agn.k - 29-09-2014, 22:22

Dobrze było by sunię obserwować w kierunku alergii- u mojej obj. w uszach (m.in. gronkowca) i między palcami łap nasilała bardzo właśnie alergia...
FADO- Martyna - 29-09-2014, 22:52

myślę, że sunia potrzebowała pomocy jak najszybciej i bardzo dobrze że Fundacja Prima podjeła się walki o sunię i jej zdrowie ;* a tatuaż nie ma nic do tego, ponieważ opiekują się wszystkimi psami starszymi, młodymi, zdrowymi i chorymi i wszyscy jesteśmy im za to wdzięczni
Joanna O. - 30-09-2014, 13:25

informacje i zdjęcie pochodzą ze strony Fundacji Prima – ( http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0 )

„ Sunieczka trafiła do Fundacyjnego DT u Darii Daria bardzo dziękujemy że przygarnęłaś dziewczynkę do siebie Dziewczynka jest po wizycie u weterynarza dostała leki, szampony... Daria jak tylko dotrze do domu napisze dokładnie co i jak. ”

„ Sunia już spi, więc mogę pisać. Wszystkie rany oczyszczone, lekarz pobrał próbki z każdej rany aby sprawdzić obecnosc pasożytów bakterii.... Oczko mocno zaropiałe już oczyszczone przepisane kropelki z antybiotykiem- na szczęscie rogówka jest cała. Sunia dostała zastrzyk przeciwswiądowy oraz antybiotyk na stan zapalny skóry oraz kosci. Mordka mocno pokiereszowana również mocny stan zapalny. Uszka poważne zapalenie- do tego stopnia że narosle ze skór zatykają kanały uszne- podane krople z antybiotykiem uszka wyczyszczone. Poważna rana na tylnęj łapce, która wynika z wczesniejszego złamania i wszczepienia metalowej płytki która się niestety nie przyjęła. Dodatkowo przewidujemy badania na traczycę. sunia jest wychudzona waży zaledwie 26 kg .
A póki co jutro z rana czeka nas kąpiel w hexodermie. Sunia jest strasznie inteligentna reaguje na komendy siad i leżeć, jest bardzo spokojna w samochodzie.
Po tym jak dostała jedzonko przybiegła po mnie do pokoju i wskazywała szafkę w której jest jedzenie, sugerując że ona by chętnie jeszcze cos zjadła. Teraz słodko chrapie przytulona do swojej nowej zabawki.
Będzie dobrze, wygląda na silną kobitkę więc razem sobie poradzimy:) ”

„ Dzisiaj mamy już zaliczoną kąpiel w hexodermie. Birma chętnie wskoczyła do wanny i nie było żadnych problemów z kąpielą, grzecznie stała, podnosiła łapki baaa nawet jej się podobało bo ciągle merdała ogonkiem.
Pierwszy spacer również zaliczony:) Na początku bardzo ciągła na linewce, ale po reprymendzie szła już dosyć spokojnie, chociaż i tak wszystko ją interesowało:)
Przed chwilką zakropiłysmy oczka (GENTAMICIN WZF) zgodziła się na to bez żadnych oporów, niestety przy uszkach było trochę problemu bo się wyrywała ale położyłam się koło niej głaskałam ją i wkońcu przystała na aplikację kropli do uszu (ORIDERMYL)
Teraz siedzi przy mnie obserwując każdy mój ruch i co jakis czas pomrukuje żeby ją smyrać ”

<<< *** >>> KALENDARZ na 2015 rok ( labradory.org ) <<< *** >>>
<<< *** >>> MAGNES NA LODÓWKĘ ZE ZDJĘCIEM WŁASNEGO LABRADORA <<< *** >>>
<<< *** >>> NAKLEJKA NA SAMOCHÓD <<< *** >>>

Joanna O. - 01-10-2014, 18:10

informacja ze strony Fundacji Prima – ( http://www.fundacjaprima....-bytom?start=15 )

„ Weterynarz dał dzis znać co do wyników wymazu z ran. Sunia ma gronkowca i silny stan zapalny, ale antybiotyk który mamy powinien zwalczyc to dziadostwo:)
W piątek rano mamy badania tarczycy.
Dzisiaj sunia była w dosc figlarnym nastroju. Rano zostawiłam ją na chwilkę w domu, po powrocię zastałam Birmę z moim biustonoszem na głowie i niebardzo chciała go zwrócić.
Cały dzionek spędziłys mi na figlach i zabawach.
Zauważyłam że nie przepada za dużymi psami szczeka w ich kierunku i się jeży, a również mężczyźni jej trochę nie pasują bo w większosci wypadków ich obszczekuje i chowa się za moimi nogami.
Birma nie opuszcza mnie na krok, jak zniknę do toalety, siedzi pod drzwiami i popłakuje:(
Teraz już smacznie spi i puszcza aromatyczne bączki:) ”

Chelsea - 03-10-2014, 09:16

zdjecia z Fundacji Prima
Birma

Nelka - 03-10-2014, 15:10

Biedactwo :cring:
Joanna O. - 05-10-2014, 23:27

informacje pochodzą z forum Fundacji Prima – ( http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0 )

„ Oczko swędzi ją tylko z rana, wtedy ropa zasycha ale po przemyciu jest już ok:) Uszami się interesuje tylko przy aplikacji kropli. Na łapę nie utyka normalnie chodzi i biega, ale tą raną się interesuje trzeba jej pilnować Ma tylko mały problem z wskakiwaniem do auta- trzeba jej troszkę dupkę poddzwignąć.
Dzisiaj mielismy mały incydent Birma zaatakowała Bustera podczas jedzenia- chciała zjesc również jego karmę Zaczyna coraz bardziej pokazywać swój dominujący charakterek.
W bardzo dziwny sposób podchodzi do dzieci najpierw jest radosna merda ogonkiem i obwąchuje i nagle stroszy grzbiet jakby szykowała siędo ataku- w tym momencie ją odciągam:/ i jest ok. ”

„ Jestesmy po wizycie u weta. Krew pobrana, cukrzyca wykluczona reszta wyników będzie jutro-najpóźniej w poniedziałek.
Birma dzisiaj pokazała co potrafi... była bardzo agresywna w stosynku do innych zwierząt już w samochodzie wpadła w szał widząc spacerującego labradora. potem zdenerwowała ją pani sprzątaczka...
Na Panią doktor również się jeżyła ale po uspokojeniu ( siadłam przy niej na ziemi , przytuliłam się i smyrałam )dała się zbadać... niestety gdy w gabinecie pojawiał się Pan doktor znów się denerwowała- nie chciała nawet przyjąć od niego smakołyka. Denerwowało ją wszytko dookoła, a po wyjsciu z gabinetu ciągła strasznie w stronę auta obszczekując i jeżąc się na wszytko i na wszystkich
Pani doktor zwrociła mi uwagę na fakt że birma wszystkim patrzy głęboko w oczy po czym szykuje się do ataku- tak jakby cwzrokiem rzucała wezwanie do walki....

Hmm jednak nasza księżniczka okazuje się być dominą

Po wyleczeniu skóry zabierzemy się za przeswietlenie nogi z tą płytką, gdyż ma tam powiększone węzły chłonne.
Później zrobimy rentgen klatki aby sprawdzić cóż to za guz pojawił się w jej cycuszku. ”

„ Birma już chyba na dobre polubiła Bustera

Od rana się bawią podszczypują więc zaczyna być doooobrze ”

Joanna O. - 05-10-2014, 23:29

zdjęcia pochodzą z forum Fundacji Prima – ( http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0 )

Joanna O. - 19-10-2014, 01:30

informacje pochodzą ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0

„ Wczoraj był test:) Mój narzeczony wrócił z Holandii-- trochę się obawiałam reakcji Birmy( jej niechęć do mężczyzn), ale ku mojemu zdziwieniu przywitała go radosnie obwąchała i nawet się do niego przytuliła:)
Pojechalismy na spacer do lasu- Buster wiadomo puscił się i od razu zaliczył pierwsze bajoro natomiast Birma była oszołomiona nie wiedziała jak się zachować. cały czas szła przy nodze... była bardzo zdziwiona . Szła cały czas bez linewki i się słuchała:) Po powrocie do domu psiaki dały pokaz ganiania się podgryzania- tak się zmęczyły że padły od razu i obudziły się dopiero dzisiaj:) ”

„ Wczoraj przyszły wyniki badania krwi, wszystko jest ok poza jednym wynikiem który wskazuje na obecnosc robala.
Antybiotyk działa kropelki do oczu też
Dostałysmy receptę na leki przeciwswiądowe:)
14,10,2014 mamy wizytę kontrolną na której zrobimy zdjęcie tej nieszczęsnej nogi i zadecydujemy co robić dalej ”

„ najprawdopodobniej birma jest zarobaczona- ale odrobaczyć możemy ją dopiero po wyleczeniu wszystkich ran ”

<<< *** >>> DAJ PIĄTAKA NA PROSIAKA <<< *** >>>

< Jesse > < Mercy > < Szanta >
< Dekster > < Dragon > < Marley > < Pepe > < Rudi >

Joanna O. - 19-10-2014, 01:34

informacje pochodzą ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0

„ Witam, jak panna się zachowuje? Złości się na weta czy kogokolwiek, czy to były tylk:o takie początki? ”

„ Wynika z tego że to był tylko stres.... jest radosna biega bawi się zaczepia Bustera, kradnie mi buty i je chowa a potem figlarnie spogląda jak ich szukam:)
Na spacerze słucha, ciągle mnie pilnuje.Z uwagi na to, że nie przepada za innymi psami chodzi na linewce.
Dzisiaj był mały test psy zostay same na godzinkę w domu.Na szczęscie nic nie zrobiły- widać że się bawiły bo kosz z zabawkami był opróżniony a misie i piłeczki walały się po całym mieszkaniu. Jak im się znudziło to poszły grzecznie spać ”

„ Witam:-) przed chwilą wróciłyśmy od weta. Birma miała dziś usuniętą płytkę z nogi ponieważ uszkadzała okostną sunia śpi spokojnie po narkozie biedna aest strasznie zmarnowana:-( dobre jest to że pozostałe rany goją się jak na psie. No i księżniczce udało się przytyć 2kg;-) ”

„ Płytka była pozostałoscią po starym złamaniu i stwarzała dyskomfort w poruszniu się. Birma miała problem z wskakiwaniem do autka i zauważyłam że ciągnie tą łapkę za sobą. zdjęcie rentgenowskie pokazało że płytka drażni okostną ( rano wrzucę zdjęcie rentgenowskie)
Byłam przerażona jak księżniczka odpłynęła zaraz po podaniu narkozy i 4 godziny w domu siedziałam jak na szpilkach z obawy że się nie wybudzi.
Okazało się że nasza wredziolka nawet pod narkozą potrafi warczeć na Pana doktora (który od początku jej nie pasował- nawet raz go ugryzła), ale jak tylko zjawiłam się w drzwiach Birmie poprawił się nastrój i na haju poczłapała w moim kierunku, merdając ogonkiem:)
Pomimo wielkiego osłabienia po narkozie warczała na każdego kto zbliżył się do samochodu- co swiadczy o jej wielkiej sile hehehhe:)
Po poowrocie zdrzemnęła się i jakby nigdy nic zaczepiała Busterka, żeby się z nią pobawił
Teraz już smacznie spi na moich kapciach:)
Jutro idziemy na zastrzyk i zdjęcie welfronu (lekarz go zostawił aby w nagłym wypadku był szybki dostęp)
Najprawdopodobniej za 4 tygodnie birma przejdzie zabieg usunięcia guza z piersi połączony ze streylizacją- ale o tym będę jeszcze informować ”

Joanna O. - 19-10-2014, 01:38

zdjęcia pochodzą ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....om?limitstart=0

robert_8.05 - 14-12-2014, 13:49

Aktualne zdjęcia Birmy z DT zamieszczone na stronie Fundacji Prima

http://www.fundacjaprima....bytom?start=120

Joanna O. - 20-12-2014, 21:53

informacja pochodzi ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....em?limitstart=0

Birma pozostaje na stałe w DT. :haha: ;*

Joanna O. - 20-12-2014, 21:54

zdjęcia pochodzą ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....em?limitstart=0

Joanna O. - 20-12-2014, 21:57

zdjęcia pochodzą ze strony Fundacji Prima – http://www.fundacjaprima....em?limitstart=0

robert_8.05 - 22-12-2014, 20:50

DT suni stał się jej DS :)