Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Policji się chyba nudzi
Autor Wiadomość
aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 25-10-2009, 15:26   

papisia, suuper .. dzięki .. jesteś wspaniała ,szukałam i nigdzie nie mogłam tego znaleźć .. ;*

Katrinaxxl 
Katrinaxxl

Mój labrador: Figo
Pies urodził się:
22.01.2009

Wysłany: 25-10-2009, 18:27   

Dziewczyny a gdzie znalazlyście te paragrafki? na www Waszych miast?

kagan 

Mój labrador: Astor
Pies urodził się:
09.03.2009

Wysłany: 25-10-2009, 18:48   

Cytat:
AnTrOpKa, 200m od terenu zabudowanego w lesie myśliwy ma prawo zastrzelić Twojego psa jeśli jest puszczony w samopas. Jest to dobry przepis bo watachy psów pustoszą populacje zajęcy i młodych saren.

Nie zupełnie, Przepis mówi o 200m od zabudowań a to duża róznica a po drugie jest mowa o wałęsającym się psie (dlatego do lasu warto zakladać odblaskową obrożę) a nie o psie który idzie ze swoim przewodnika.
Ponadto w lesie nie obowiazuja przepisy miejskie więc pies może być bez smyczy o ile własciciel sprawuje nad nim kontrolę (pies przychodzi na komendę). Za nieuzasadnione zabicie psa juz niejeden mysliwy stracil uprawnienia lowieckie ostatnio glośna sprawa był w zeszłym roku.

Grapy 

Mój labrador: Grapy
Pies urodził się:
16.08.2009

Mój labrador: Holka-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
27.07.2010

Mój labrador: Baalis-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
22.05.2014

Wysłany: 25-10-2009, 20:22   

kagan, wszędzie są nadgorliwcy i nieodpowiedzialni ludzie i jak najbardziej jestem za tym by ich karać. Druga strona medalu wygląda tak,że gdyby nie regulacja populacji zdziczałych psów do tej pory nie byłoby już w lasach małych ssaków :cring:

goldi845 
Fundacja Sos

Mój labrador: [*]Goldi, Niva
Suczka urodziła się:
około marca

Wysłany: 25-10-2009, 20:32   

U nas jest tak pies ma być na smyczy (rasy groźne na smyczy i w kagańcu) jeżeli chcemy psa spuścić ze smyczy to tylko w miejscu mało uczęszczanym przez człowieka to i jeszcze w kagańcu inaczej można dostać mandat nawet do 250 zł co mnie przeraża :-o :-o :-o :-o :-o

Huberto 

Mój labrador: Gordon
Pies urodził się:
29.10.2008r

Wysłany: 25-10-2009, 20:42   

U nas także psy dużych ras ma być na smyczy, bo jak nie to duży mandacik się szykuje. Ja zawsze się pilnuje i jak widzę zagrożenie zawsze wołam laba i idę jak by nigdy nic

papisia 

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wysłany: 25-10-2009, 20:52   

Katrinaxxl napisał/a:
Dziewczyny a gdzie znalazlyście te paragrafki? na www Waszych miast?

W googlach wpisałam dla przykładu: "Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Miasta Poznań" i po sprawie :)

kagan 

Mój labrador: Astor
Pies urodził się:
09.03.2009

Wysłany: 25-10-2009, 21:04   

Grapy napisał/a:
kagan, wszędzie są nadgorliwcy i nieodpowiedzialni ludzie i jak najbardziej jestem za tym by ich karać. Druga strona medalu wygląda tak,że gdyby nie regulacja populacji zdziczałych psów do tej pory nie byłoby już w lasach małych ssaków :cring:

Wszystko się zgadza ale mysliwy chyba potrafi odróznic psa zdziczałego od psiaka ktory spaceruje po lesie z opiekunem. Dlatego polecam zakladac psiakowi odblaskowa obroże która będzie widoczna z daleka. Poza tym nie pozwalamy psu ganiać zwierzyny w lesie, jeśli chodzi o labradory to gonienie zwierzyny dyskwalifikuje psa z myslistwa czyli jest to cecha nie porządana. Co do innych ras przed puszczeniem na terenie gdzie przebywa zwierzyna trzeba mieć żelazna komendę "do mnie" i to powinno skutecznie powstrzymać psiaka.

fieldfare 
www.fundacjaprima.pl

Mój labrador: Prima & Blana [']
Wysłany: 25-10-2009, 21:57   

kagan napisał/a:
mysliwy chyba potrafi odróznic psa zdziczałego od psiaka ktory spaceruje po lesie z opiekunem.

Myśliwy z powołania - tak, ale wariat ze strzelbą, który chce sobie postrzelać do JAKIEGOKOLWIEK ruchomego celu - nie.

Bora 

Wysłany: 25-10-2009, 22:18   

Dzięki złota kobieto. Teraz mam czarno na białym i mogę zwrócić uwagę Pani z 11 piętra że jej suka drze jape od 6 rano, łamiąc tym regulamin.

Dorotka 
Dorotka&Grado

Mój labrador: GRAFF GRADO Lualaba
Pies urodził się:
4.08.2006r.

Wysłany: 30-10-2009, 20:06   

Nie mogę znaleść przepisów, które dotyczą się miasta Włocławek, pomożecie??
Własnie ostatnio moją znajomą straż miejska spisała, że dalmatyńczyk nie ma kagańca i wlepiono jej mandat wysokości 200 zł...... był on spokojny ( na smyczy)
Ja miałam bliższe spotkanie z tymi "Panami" jakiś rok temu - spisali mnie i pouczyli ( bo jestem niepełnoletnia ) a wszystko wydarzyło się o 6:00 rano w Sobotę,.....Jeszcze przyszli do mojego domu i sprawdzali czy był szczepiony i czy zapłaciliśmy za niego podatek, jakaś parodia.... ( Jeszcze na rasach się nie znają xD ) :bad:

papisia 

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wysłany: 31-10-2009, 09:47   

Dorotka, Na stronie SM we Włocławku jest ustawa:

§ 15. 1. Właściciele i opiekunowie zwierząt domowych utrzymujący zwierzęta domowe obowiązani
są do:
1) wyeliminowania sytuacji, które:
a) stwarzają i stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi oraz innych zwierząt,
b) stanowią uciążliwość dla osób trzecich,
c) powodują zanieczyszczenie terenów i pomieszczeń przeznaczonych do użytku publicznego,
d) zakłócają cisze domową, szczególnie w porze nocnej przez wycie, szczekanie albo inne głośne
zachowanie;
2) zapewnienia właściwej opieki nad zwierzętami w celu niedopuszczenia do zniszczeń i
zanieczyszczeń w nieruchomościach oraz na terenach i w obiektach użyteczności publicznej, a w
przypadku powstania szkód, do ich usunięcia lub naprawienia;
3) natychmiastowego uprzątnięcia odchodów i nieczystości pozostawionych przez zwierzę, a
uprzątnięte odchody wrzucać do pojemników na odpady komunalne mokre lub do specjalnie do
tego przeznaczonych koszy.
Zabrania się wprowadzania zwierząt na tereny wydzielone na place zabaw dla dzieci do piaskownic
i miejsc zabaw, a także wprowadzania zwierząt na tereny obiektów sportowych i rekreacji, na
cmentarze i do obiektów użyteczności publicznej;
4) wywieszenia tablic ostrzegawczych na bramach posesji bądź drzwiach domów lub mieszkań w
przypadku utrzymywania psów agresywnych czy obronnych.
Na tablicach należy umieścić napis: "UWAGA! ZŁY PIES";
5) wyprowadzania psów na smyczy i w kagańcu. Zwolnienie ze smyczy dopuszcza się tylko na
terenach niezabudowanych i niezagospodarowanych, w przypadku spełnienia jednocześnie
następujących wymogów:
a) pies jest w kagańcu,
b) właściciel sprawuje bezpośrednią, pełną kontrolę nad zachowaniem zwierzęcia.
Wymóg ten nie dotyczy psów znajdujących się na terenach nieruchomości nie udostępnionych do
wspólnego użytku, jak: ogrodzonych terenów posesji prywatnych i zakładów pracy. Ogrodzenie
powinno być szczelne, uniemożliwiające samowolne wydostanie się zwierzęcia.
6) (1) oznakowania psa poprzez dokonanie wyboru jednego z poniższych sposobów:
a) wszczepienie pod skórę zwierzęcia elektronicznego nośnika kodu identyfikacyjnego psa (tzw.
czipowanie),
b) umieszczenie na obroży znaczka identyfikacyjnego psa,
c) wykonanie tatuażu.
2. Szczepienia ochronne psów określają odrębne przepisy.
3. Zasady przewożenia zwierząt środkami komunikacji zbiorowej określają przewoźnicy
świadczący te usługi.

Dorotka 
Dorotka&Grado

Mój labrador: GRAFF GRADO Lualaba
Pies urodził się:
4.08.2006r.

Wysłany: 31-10-2009, 13:12   

papisia, dziękuję ;*
Jeżeli każdy pies musi mieć kaganiec to nie wiem co na to powiedzą właściciele yorków i innych małych stworzeń....
Najlepiej żeby pies nie wychodził na spacery, nie oddychał, nie jadł, nie załatwiał się i żeby wogóle go widać nie było !!! A i tak "mili ludzie" powiedzą kilka komentarzy za sam fakt, że żyję i posiadam kochane zwierzę.
Jestem rozgoryczona ////
A i tak mój GRADO nie będzie nosił kagańca - po moim trupie :)
Nie będę go dręczyła ( spacer to ma być przyjemność a nie kara - nawet nie mam kagańca tylko halter, który mu zakładam jak coś zbroji w domu)
Już nie długo będę miała święty spokój ze Strażą Miejską/ Policją - wyprowadzam się ;D

Odpowiedz do tematu