Przesunięty przez: tenshii 02-04-2014, 18:31 |
Karmy |
| Autor |
Wiadomość |
kejsii

Pies urodził się:
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 13 Cze 2009 Posty: 604 Skąd: zagranica
|
Wysłany: 07-01-2010, 22:12
|
|
|
| Sanderka napisał/a: | | Nasza Lady jadła Purine i Royala i niestety,ale smrodek jej kup i bonków był nie do zniesienia...:) | A po tym co teraz dajesz jest niby lepiej???zapraszam aby przenieść się do dyskusji na odpowiedni temat czyli o karmach |
|
|
|
 |
kejsii

Pies urodził się:
|
Wysłany: 07-01-2010, 22:16
|
|
|
mawi27, ty to nam sie specjalistka od karm normalnie robisz ale znam to niestety ale póki co nadal jemy acane i oby tak pozostało bo obłędu można dostać z tymi karmami |
|
|
|
 |
mawi27
Magda :)

Mój labrador: LARA [*] & TORQUE
Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009
|
Wysłany: 07-01-2010, 22:59
|
|
|
kejsii, no nic mi nie mow ja juz siwieje od skladow tych karm i sledze wszystko jak tylko wlezie okazuje sie ze kazda z tych co przetestowalismy cos miala nie tak gdyz nie sluzyly jej zbytnio, teraz juz myslalam ze zostaniemy na Acanie ale nagle zaczela mi ja zwracac po posilkach, zmniejszalismy porcje na mniejsze i podawalismy jej w krotszych odstepach czasowych ale tez lipa, na 4 posilki byly zawsze dwa chafciki teraz przypadkiem natknelam sie na dystrybutora opisanej wyzej karmy i facet mnie zapewnial ze jest jedna z lepszych jezeli chodzi o wrazliwe zoladki psiakow, ale oczywiscie nie moze mi zagwarantowac w 100% ze po tej wszystko minie jak reka odjal, no ale nic probujemy nic nam innego nie pozostalo ale mam nadzieje ze niedlugo sie juz nam skonczy ta wyboista droga z dobraniem karmy, to raz, mam nadzieje ze nowy piecho nie bedzie mial takich problemow, choc znajac zycie tez beda schody |
_________________ Wiedza rodzi szacunek, a uszanowanie odmienności psa pozwoli człowiekowi w pełni cieszyć się z niezwykłych chwil spędzonych z ukochanym zwierzęciem!!!
Lepsze poznanie naszego psa to szcześliwsze ,,wspólne" życie !!!
http://www.suwaczek.pl/ca...png[/img][/url]
 |
|
|
|
 |
clicers87
Michał

Mój labrador: Tores
Pies urodził się:
23.02.2009
Wiek: 39 Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 217 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 08-01-2010, 08:40
|
|
|
mawi27 czy te wymioty to na pewno od karmy. Twoja Lara juz sporo ich wypróbowała i tak widzę,że na początku jest ok. a po jakimś czasie robi się problem.Ponoć 1 miesiac to miminum,żeby ocenić przydatność karmy dla psa. Niby na wrażliwy zołądek lepsze są karmy z jagnięciną lub rybką. Ja poleciłem Ci Henne, ponieważ tak mi kiedyś zalecił gość ,który jest świetnym specjalistą od karm. Nasz Tores też miewał rózne problemy,głownie luźne kupy,ale wyrósł z tego. Mama wspomaga go homeopatią,bo miała juz dość wizyt u weta i antybiotyków.
kejsi,jeśli w końcu znalazłaś karmę,która pasuje Twojemu labkowi to nie zmieniaj jej.
Ludzi czasem kusi nowa karma i okazuje się niewypałem. |
|
|
|
 |
mawi27

Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009
|
Wysłany: 08-01-2010, 13:53
|
|
|
clicers87, wiesz co wymiotuje tylko i wylacznie po posilku i to praktycznie po samym zjedzeniu, nie je lapczywie bo widze ze gryzie w misce pokarm i nic innego nie zwraca procz tej karmy, po drugie poza posilkami zadne wymioty w ciagu dnia nie wystepuja, kupa tez jest ok wiec nie wiem co jest przyczyna tego ze zwraca, ta karme co opisalam polecili mi ze wzgledu na to ze to karma holistyczna i ze krolik jest stosowany na najwieksze alergeny zywieniowe nawet u ludzi, wiec istnieje mozliwosc ze i Larze pomoze, bo niby losos wcale tak korzystnie nie wypada na tle tego krolika, takie informacje mam od tego dystrybutora a on od hodowcow ktorzy stosuja owa karme i takie zjawiska zaobserwowali u swoich psow co mialy problemy z prawidlowym przyswajaniem karm.
Nie chce sie tu zapierac rekoma i nogami ale wet zaden u ktorych bylam nie znalaz zadnej przyczyny dolegliwosci Lary, wiec kazali sprawdzic karmy i obserwowac jak dana dzaiala na psa, tyle moge jedynie owiedziec ze swoich obserwacj |
_________________ Wiedza rodzi szacunek, a uszanowanie odmienności psa pozwoli człowiekowi w pełni cieszyć się z niezwykłych chwil spędzonych z ukochanym zwierzęciem!!!
 |
|
|
|
 |
słowiczek

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009
|
Wysłany: 08-01-2010, 15:50
|
|
|
| mawi27 napisał/a: | | wiesz co wymiotuje tylko i wylacznie po posilku i to praktycznie po samym zjedzeniu, nie je lapczywie bo widze ze gryzie w misce pokarm i nic innego nie zwraca procz tej karmy, |
Nasza też wymiotowała tylko i wyłącznie po posiłku, najadała się po czym odchodziła od miski i zwracała.
Byliśmy z nią w klinice i co się okazało to miała rozwalony przewód pokarmowy po niedawnym zatruciu i dodatkowo była bardzo zagazowana.
Nasza też łapczywie nie jadała, dostawała wtedy zmniejszoną iliść karmy. A i tak wymiotowała. Z tego co pamiętam Lara też jest po zatruciu.
Na początek zmniejsz ilość karmy i postaw michę na podwyższeniu( ja nie miałam specjalnego stojaczka, to podkładałam pudełko po budach) Nili to trochę pomagało, nie było za każdym razem wymiotów. Ale nadal wymiotowała, więc dlatego wylądowaliśmy u weta. Z diagnozą jw napisałam.
Z kolei inny wet mówił, że te wymioty mogą być też skutkiem refluksu przełykowego ( nie pamietam jak to się fachowo nazywa u zwierząt ). Jedzenie na podwyższeniu może pomóc. Dawać też jedzenie częściej ale mniej. |
_________________ galeria Nili
mój fotoblog |
|
|
|
 |
mawi27

Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009
|
Wysłany: 08-01-2010, 16:43
|
|
|
racja ze Lara byla po zatruciu i to dosc ostrym, sprawdzala ja weterynarz i w sumie tez mowila ze moze miec podrazniony jeszcze przelyk, ale w sumie stosujemy sie do podobnych zalecen co Ty, my od poczatku mamy miski na stelarzu i karmimy ja 4 razy dziennie w porcjach po 100 g wiec mysle ze nie obciazamy ja zbytnio jedzeniem, teraz zmienilam karme i od wczoraj zjada nowa karme i na razie nie pojawily sie zadne wymioty ale za krotko zeby cokolwiek oceniac, ale bedziemy obserwowac i zdawac relacje |
 |
|
|
|
 |
słowiczek

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009
|
Wysłany: 08-01-2010, 17:02
|
|
|
| ja za radą różnych wetów przy zatruciu przeszłam od razu na gotowane. Potem stopniowo dodawałam suchej karmy ( uprzednio namoczonej ) a z czasem już samą suchą. NilkA wymiotowała jak jakdła royala więc mieliśmy zamiar zmienić, ale się nie udało stopniowo, bo jak pisałam wyżej od razu była na gotowanym a potem wprowadziłam brita jagnięcinę z ryżem i póki co ( odpukać) oprócz bączków wszystko jest OK. |
_________________ galeria Nili
mój fotoblog |
|
|
|
 |
mawi27

Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009
|
Wysłany: 08-01-2010, 21:00
|
|
|
słowiczek, nie oczywiscie zaraz po zatruciu jak juz mialysmy dyspozycje ze moze cokolwiek jesc to podawalismy gotowane prawie 3-4 tygodnie zeby zoladek doszedl do siebie, pozniej stopniowo wprowadzalismy Acane (fakt nie namaczalam jej) i na moje wszystko jakby wrocilo do normy ale po tygodniu znowu sie zaczelo, no zobaczymy co sie stanie po zmianie na ta karme, na razie mijaja 2 dni ale w sumie jest ok, poczekamy jeszcze jak sie bedzie konczylo opakowanie wtedy bede mogla jasno stwierdzic czy Acana nam sluzyla czy tez nie, ale z gory dzieki za cenne wskazowki |
 |
|
|
|
 |
Misiek

Mój labrador: Jessie
Suczka urodziła się:
21.07.2009
Wiek: 38 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 46 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-01-2010, 17:14
|
|
|
| Moj labek niebawem skończy pół roku i zastanawiam się nad wymianą karmy, od małego Jessie je Purina Dog Chow z jagnięciną, słyszałem różne opinie na temat tej karmy czy tutaj na forum czy też od innych ludzi jednak każdy zaznaczał żeby małej nie zmieniać zbyt szybko tej karmy, teraz jednak jak będzie miała niedługo pół roku, czy to dobry moment na zmianę? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś propozycje odnośnie nowego jedzonka, pozdrawiam |
|
|
|
 |
clicers87
Michał

Pies urodził się:
23.02.2009
|
Wysłany: 11-01-2010, 17:58
|
|
|
Na zmianę kiepskiej karmy na dobrą dobry jest każdy moment.
A Ty podajesz niestety karmę zawierającą 4% mięsa. Reszta to wypełniacze różnej jakości.
Pierwszy rok życia jest bardzo ważny,szkoda,że nie zdecydowałaś się wcześniej.
Proponuję Purinę Pro Plan z jagnięciną. |
|
|
|
 |
Misiek

Suczka urodziła się:
21.07.2009
|
Wysłany: 11-01-2010, 18:09
|
|
|
| clicers87 napisał/a: | | Na zmianę kiepskiej karmy na dobrą dobry jest każdy moment. |
No niestety mimo że wielu mówiło/pisało, że ta karma jest słaba to jednak nie kazali od razu jej zmieniać, stąd dopiero teraz się o to pytam
| Cytat: | | Pierwszy rok życia jest bardzo ważny,szkoda,że nie zdecydowałaś się wcześniej. |
Taką karmę przepisał gość z hodowli, wtedy jeszcze na forum mnie niestety nie było...
| clicers87 napisał/a: | | Purinę Pro Plan z jagnięciną. |
Coś już o niej słyszałem, smaczniejsza i zdrowsza dla pieska jest? |
|
|
|
 |
kejsii

Pies urodził się:
|
Wysłany: 11-01-2010, 20:16
|
|
|
| Misiek napisał/a: | No niestety mimo że wielu mówiło/pisało, że ta karma jest słaba to jednak nie kazali od razu jej zmieniać, stąd dopiero teraz się o to pytam
|
Kto ci nie kazał zmieniac tej karmy wet?? tak jak pisałclicers87, ta karma ma tylko 4 % mięsa a karma powinna mieć jej o wiele więcej i aby zmienić na lepszą karmę nigdy nie jest za późno. Najważniejsze by nie zmieniać karmy gwałtownie tylko stopniowo procentowo mieszać starą karmę z nową .. Jeśli chodzi o firmę to od wyboru do koloru w zależności od smaku po zasobność portfela. Ale również polecam Purinę pro plan to dobra firma ja osobiście podaje Acanę i jestem bardzo zadowolona .. Wybór należy do ciebie tylko pamiętaj twój psiak jest teraz w fazie intensywnego wzrostu i to co mu dajesz ma ogromne znaczenia i wpływ na jego zdrowie w przyszłości.. myślę że podejmiesz słuszna decyzję W razie czego słuzymy pomocą tu wiele osób miało juz sporo przejść z karmami więc służymy poradami |
|
|
|
 |
Misiek

Suczka urodziła się:
21.07.2009
|
Wysłany: 12-01-2010, 12:51
|
|
|
| ok, więc prawdopodobnie zaopatrzę się w tą karmę o której pisałyście, czyli purina pro plan, dzięki wielkie, pozdrawiam |
|
|
|
 |
clicers87
Michał

Pies urodził się:
23.02.2009
|
Wysłany: 12-01-2010, 15:00
|
|
|
| Zaproponowałem tą karmę, ponieważ sądzę,że łatwiej będzie przejść ze starej na nową. |
|
|
|
 |
brahmadaitya
Kasia

Mój labrador: Leser
Pies urodził się:
18.10.2009r.
Wiek: 40 Dołączyła: 15 Gru 2009 Posty: 921 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 14-01-2010, 21:50
|
|
|
| J zmieniłam Leserowi z Puriny Pro Plan dla szczeniąt delikatnych na RC Max Junior i jak na razie jest super. Ale własnie mam takie pytanie czy ktoś karmi swojego labka tą karmą? zastanawiam się czy dobrze zrobiłam zmieniając karme na tą...może powinnam kupić labrador junior? |
http://forum.labradory.or...p=133893#133893
 |
|
|
|
 |
clicers87
Michał

Pies urodził się:
23.02.2009
|
|
|
|
 |
brahmadaitya
Kasia

Pies urodził się:
18.10.2009r.
|
Wysłany: 15-01-2010, 09:08
|
|
|
clicers87, gdy zaczynałam czytać ten artykuł miałam nadzieje ze pomoże mi w wyborze najlepszej karmy, ale teraz to mam matki mętlik w głowie ze już sama nie wiem jaka jest dobra a jaka zła no a tak całkiem serio to bardzo Ci dziękuje! teraz wiem na co zwracać uwage. mam ochote spróbować karm Orijen lub 1st Choice. już gdzieś obiło mi sie o uszy że to dobre marki a ten artykuł to potwierdza. cena nie jest taka straszna. porównywalna z puriną i RC (autor straszy że jest droga).a może ktoś już testował te karmy? |
 |
|
|
|
 |
Bania_Lab

Mój labrador: Bania
Suczka urodziła się:
18.10.2009
|
Wysłany: 15-01-2010, 10:50
|
|
|
| orijen to taki Mercedes wsrod karm:) my jestesmy w trakcie przechodzenia na acane junior large breed. ostatnich kilka dni spedzilem tylko na przegladaniu neta pod kontem karm. koniec koncow zdecydowalem sie na acane. duza w tym zasługa sklepu zoologicznego w katowicach na mikolwskiej. niesamowici ludzie tam pracuja. raz rozmawialem z nimi ok 30 minut. reasumujac ja opowidam sie za acana, eukanuba i royal jada na opinii. bede dzielil sie spostrzezeniami jak moja bania szamie acane |
|
|
|
 |
brahmadaitya
Kasia

Pies urodził się:
18.10.2009r.
|
Wysłany: 15-01-2010, 11:02
|
|
|
Ja chyba właśnie spróbuje przestawić Lesera na Orijen. on teraz na szczęście (tfu tfu żeby nie zapeszyć )łatwo przechodzi na inne marki karm. obywa się bez rzadkiej kupy czy wymiotów więc kupie mały worek na próbę i zobaczymy co będzie
pozdrawiam serdecznie! |
 |
|
|
|
 |
|
|