Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
27-10-2012, 13:34
Karmy
Autor Wiadomość
Bora 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 14-03-2010, 13:59   Karmy

Zapraszam do dyskusji na temat karm.

Pierwsza część tematu karmy tutaj:
Karmy vol1

Warto przeczytać

http://zdrowakarmadlapsa.site88.net/index3.html
Ostatnio zmieniony przez AnIeLa 16-09-2012, 13:58, w całości zmieniany 1 raz  

sofi 
Kasia

Mój labrador: Sofi
Suczka urodziła się:
3.08.2009

Wysłany: 15-03-2010, 19:07   

a moja sofi to tak:
najpierw jadła royal labrador - miała straszne pierdziochy
pozniej royal maxi - było ok
pozniej royal veterynaryjną digest & osteo - zjadła 2 worki po czym sie znudziła
pozniej sprobowalam purine pro plan - nie tknela ani jednej kulki
teraz ostatnio miala royal maxi - bylo OK ale nagle sie znudzila
chwilowo ostatnio byl worek 3 kg eukanuby z kurczakiem - zjadla ten worek po czym nastepny 3 kg nie chce jesc

tzn byla w miedzyczasie tydzien w hotelu dla pieskow, u tresera, biegala caly czas na powietrzu wiec ze smakiem jadla tą eukanubę, ale jak juz ją odebralam i kupilam ten drugi worek - to w domu nie chce jej jesc :( juz trzeci dzien :(

jak byla w tym hoteliku to w momencie gdy skonczyla sie eukanuba, treser dał jej na jeden dzien brita i podobno wciągnela ze smakiem, wiec moze powinnam po raz kolejny zmienic tym razem na brita ...

sama juz nie wiem, ona taka wybredna :)

BEATRIXX 

Mój labrador: HERA
Suczka urodziła się:
14.11.2008

Wysłany: 17-03-2010, 20:33   

dziś dotarła do mnie karma ORIJEN Adult kupilam 7 kg na próbe chce zobaczyć czy Hera bedzie ja jadła ze smakiem czy tak jak inne do tej pory po kilka sztuk i koniec,potem mogło stac w misce bo wyraznie jej nie podchodziło.Wiadomo coś nowego w misce to zostało raz dwa sprzeatnięte ale zajadała ze smakiem wszystko do czysta:) "nie chwal dnia przed zachodem słońca......." zobaczymy jutro jak bedzie z tym jedzeniem
"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie"

labradorciaraa 

Mój labrador: Orbitek
Pies urodził się:
10.04.2009

Wysłany: 26-03-2010, 10:58   jaka karma??

Mój Orbit ma skończony rok, biega codziennie rano ok godziny, później ma jeszcze dwa spacery bez puszczania go ze smyczy, trochę czasu spędza w ogrodzie - a mimo wysiłku ma mnóstwo energii i niszczy wszystko co popadnie, byłam z nim na szkoleniu, reaguje na komendy - siad, waruj, łapa, zostaw i do mnie, ale nie chce chodzić przy nodze, nie chce zostawać sam w domu i okropnie niszczy, czytałam na necie, że warto zmienić karmę na gorszą po prostu, żeby nie miała dużo białka, mniej mięsa,

jak myślicie to ma jakiś sens? Teraz Orbit dostaje karma Royal dla labradorów, jak mi się skończy to opakowanie miałam zamiar kupować taką samą powyżej 12 miesiąca życia. I czy karma ma faktycznie znaczenie jeśli chodzi zachowanie? ?Jest lepsza, czy też bardziej odpowiednia niż royal dla takiego wulkanu energii?? :) I jeszcze chcę się zapytać czy są jakieś środki na uspokojenie dla psów, które można podawać regularnie?????????

Bora 

Wysłany: 26-03-2010, 11:35   

labradorciaraa napisał/a:
chcę się zapytać czy są jakieś środki na uspokojenie dla psów, które można podawać regularnie?????????

Widać dla Twojego psa ta ilość ruchu jaką mu fundujesz jest za mała. To młody energiczny pies, dla którego godzinny spacer to rozgrzewka.

Środki uspokajające podaje sie tylko w wyjątkowych sytuacjach i po konsultacji z weterynarzem. Te leki to nie są witaminki.
labradorciaraa napisał/a:
czytałam na necie, że warto zmienić karmę na gorszą po prostu, żeby nie miała dużo białka, mniej mięsa,

Nie gorszą, a z mniejszą zawartością białka. Też czytałam że duża zawartość białka w karmie może wpływać na pobudliwość psa i jego zachowania agresywne, jednak myśle że w waszym przypadku wystarczy troszkę więcej sie ruszać, bawić, biegać za piłką.

sofi 
Kasia

Mój labrador: Sofi
Suczka urodziła się:
3.08.2009

Wysłany: 26-03-2010, 21:49   

labradorciaraa, mam ten sam problem :)

mała uwielbia być na dworze i słucha wszelkich komend, uwielbia pracować na świeżym powietrzu, uczyc sie nowych komend, sytuacji i w ogole, jednak jak zostaje na 8 godzin sama w domu to nie ma dnia abym nie zastała jakiegoś bałąganu w domu :) niedługo skonczy 8 miesięcy i nadal psoci....

mysle ze podstawowe szkolenie niewiele tu zmieni, bo moja sofi jest karna, uwielbia komendy i nauki,ale w domu jak tylko widzi ze nikt nie zwraca na nia uwagi, zaczyna szalec, gryzc poduszki, chwytac "zakazane" przedmioty itp.

mysle ze jest poprostu rozpieszczona, wie ze jest naszym oczkiem w głowie i czuje sie z tym pewnie . Po czesci nasza wina, wiadomo, no ale cóż tu teraz zrobic :)

erhan 

Wysłany: 28-03-2010, 07:12   

mawi27 napisała
Cytat:
dostalam ostatnio mega szokujaca dla mnie informacje, odnosnie komercyjnych karm na naszym rynku, ponoc wogole nie powinno sie psom ich podawac, ze wzgledu na to ze mieso jakie ,,ponoc" jest tam zawarte jest miesem nie zadym super jak opisuja a zwyklymi szczatkami innych psow i innych zwierzat, ktore sa usypiane u weterynarzy, rozjechane na ulicach, te co zdechly itd. Co gorsze ze wlasnie dzieki tym karmom nasze psy coraz czesciej choruja i szybciej umieraja, bo zawarte srodki usypiajace w martwych zwierzetach malymi kroczkami wykanczaja nasze pociechy, gdyz jest to zawarte w tych karmach. Nie wiem co sadzicie o mojej wypowiedzi ale jak ja sie o tym dowiedzialam to az mi oczy z orbit wyskoczyly ,a dowiedzialam sie to od osoby ktora pracowala jako weterynarz i nie raz byla swiadkiem jak producenci skupuja martwe zwierzeta

Nie wiem, skąd dostałaś taką informację, uwierz mi, że jest nieprawda. Byłem na czterech liniach produkcyjnych karm w Niemczech, Irlandii i Angli. Oczywiście, nie mówię tu o karmach marketowych. Każda szanująca sie firma produkujaca karmy, nie używa odpadów poubowjowych, a przeznacza na karmy składniki dokładnie te same, które przeznaczone sa dla ludzi. Chciałbym, aby produkty dla nas, były wytwarzane w tak sterylnych warunkach, jak karmy dla psów. pamietam dokonale, jak w latach 80 wkręcano nam , że w bananach są robaki, a hamburgery robione są z oczu świń. Widzę tu podobną sytuację. :haha:

anna3678 
Ania & Lusi

Mój labrador: Lusi
Suczka urodziła się:
28.03.2009

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30-03-2010, 11:15   

To ja z innej beczki bo mam problema :-P Chce Lusi przestawic na karme Light i nie wiem jaka mam wybrac. Lusi niby na normalnej karmie ladnie chudnie, ma Boscha, ale wydaje mi sie ze ta ilosc ktora jej dostaje jest poprostu za mala. W tej chwili dostaje jej 200g na dzien i okolo 1 kg gotowanych jarzyn. Od wetki dostalysmy na probe Hills Light z kurczakiem, bardzo ladnie ja je ale wali kupolce 6 razy na dzien :D Mialam zamiar kupic jej Platinum ale nie maja light co oznacza ze bede musiala znow redukowac ilos, poczytalam troche o Pro plan, RC, Hills.... nie wiem co wybrac.

Bora 

Wysłany: 30-03-2010, 18:03   

anna3678 napisał/a:
bardzo ladnie ja je ale wali kupolce 6 razy na dzien

Karmy Light nie tylko mają mniej tłuszczu, ale więcej błonnika. Błonnik daje uczucie sytości, wypełnia żołądek, ale nie powoduje tycia, jest wydalany z kałem, tym samym objętość kału sie zwiększa.

anna3678 
Ania & Lusi

Suczka urodziła się:
28.03.2009

Wysłany: 30-03-2010, 18:15   

Bora dzieki, a mozesz mi jeszcze doradzic ktora karme wybrac? Mysle o tym Hillsie ale Pro Plan tez ponoc nie jest zly, i co z RC ?

Bora 

Wysłany: 31-03-2010, 12:25   

anna3678, na karmach light sie niestety nie znam.

brahmadaitya 
Kasia

Mój labrador: Leser
Pies urodził się:
18.10.2009r.

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 31-03-2010, 12:43   

My jesteśmy na Orijen puppy large i jestem zadowolona. Włos ładny, kupka malutka, nie ma bączków i pies szczęśliwy :) tak wiec polecam!

zapraszamy do galerii :)
http://forum.labradory.or...p=133893#133893

olusia23 

Mój labrador: Nutka
Suczka urodziła się:
31.07.2009

Wysłany: 31-03-2010, 12:57   

My ciagle podajemy Nucie ta karme: Purina Pro Plan Large Breed Athletic Ryż z Jagniecina. Smakuje jej. Robi zazwyczaj 2-3 kupy dziennie. Nie sa ta malutkie kupki ;p
i zjadła okolo 400gram dziennie. Narazie nie zamierzamy jej zmieniac skoro wszystko jest ok.

BEATRIXX 

Mój labrador: HERA
Suczka urodziła się:
14.11.2008

Wysłany: 31-03-2010, 13:28   

ja także polecam Orijen,moja jest na adulcie ,ale zrobiła jej się piekna miekka sierść,przestała się sypać niemiłosiernie,kupki sa male i bardzo jej ta karma smakuje
"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie"

anna3678 
Ania & Lusi

Suczka urodziła się:
28.03.2009

Wysłany: 31-03-2010, 15:04   

Dzieki ;* tylko my potrzebujemy Light :( jestem prawie zdecydowana na Hills z kurczakiem lub Pro Plan.... Lusi musi przejsc na light bo te 200 g na dzien powoduje chudniecie ale wydaje mi sie ze nie ma odpowiedniej ilosci witamin itd a tak dostanie 350-400 g, nie bedzie tyla a dostarcze jej wszystko to co jej potrzeba. Wiec bedziemy probowac na wlasnej skorze :)

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 01-04-2010, 12:31   

anna3678, Yoko była na Eukanubie light.Dostawała przez 5 miesięcy 300g dziennie i schudła prawie 10kg do tego dużo biegała :)

karolziomek 
Vegusiaaa ! :)

Mój labrador: Vega
Suczka urodziła się:
9.01.2010

Wysłany: 01-04-2010, 18:47   

witam ponownie.
moja Vega ma prawie 3miesiace.
do tej pory dawałem jej Purine Pro Plan Pupy small protection.
i zastanawia mnie to, ze podane jest dawkowanie do 10kg, a Vega waży ponad 11.
i nie wiem co mam robic, podawac ta samą, czy co ?

[ Dodano: Pią 02 Kwi, 2010 ]
odpowie ktos, bo chcialbym kupic dzis karme, a nie wiem jaka.

clicers87 
Michał

Mój labrador: Tores
Pies urodził się:
23.02.2009

Wysłany: 02-04-2010, 08:30   

Masz złą karmę,dla małych ras. Dla labka potrzebna jest karma dla ras dużych np. Purina Pro Plan Large Breed.

karolziomek 
Vegusiaaa ! :)

Mój labrador: Vega
Suczka urodziła się:
9.01.2010

Wysłany: 02-04-2010, 08:33   

moze być; PRO PLAN ADULT LARGE BREED ATHLETIC LAMB & RICE ?
czy PURINA PRO PLAN PUPPY LARGE BREED ROBUST
a moze;PRO PLAN PUPPY LARGE BREED ATHLETIC LAMB

ktora z tych wybrac, bo jest ich wiele .

Madziuja 

Mój labrador: KENZO
Pies urodził się:
18.10.2009

Wysłany: 02-04-2010, 08:42   

"adult" to jest dla dorosłych psiaków a ty musisz szukać dla szczeniaków ras dużych.
My byliśmy na royal canine labrador junior i na gotowanym jedzonku a teraz uczymy się już tylko suchej i jesteśmy na Acana puppy Large Breed z kurczakiem i łososiem.Maluszek bardzo ją lubi.
zapraszamy do galerii Kenzaka http://forum.labradory.or...?p=141521#14152

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi