Przesunięty przez: tenshii 28-10-2012, 15:54 |
Na co zwracać uwagę przy zakupie psa? |
| Autor |
Wiadomość |
Vęns

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 23-07-2010, 17:02 Na co zwracać uwagę przy zakupie psa?
|
|
|
Witajcie, od kilku dni po uśpieniu mojej Stefci przymierzam się do zakupu labka. Przez ten czas jeszcze bardziej zainteresowałem się psami oraz opisami ras i jak się pewnie domyślacie chcę kupić labradora.
Nie mam w moim mieście ani okolicy nikogo kto miałby szczenięta labradora tak więc postanowiłem poszukać w sieci- zacząłem od allegro. Jest tam wiele aukcji w bardzo przystępnych cenach. Według opisów sprzedawców za 200-300zł znajdzie się szczeniaka nawet z dowozem.
Wiemy doskonale że ludzie potrafią być paskudni i kłamać w żywe oczy. Podobno wiele szczeniąt może wyglądać jak labradory a po roku wyrośnie Ci biały mieszaniec. Tak więc zapytam was doświadczeni forumowicze- na co zwracać uwagę kupując psa z internetu.
Pozwolę sobie zamieścić kilka aukcji które przykuły moją uwagę:
http://allegro.pl/item114...iszkoptowe.html
http://allegro.pl/item114...woz_okazja.html
http://allegro.pl/item115...szczeniaki.html
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 23-07-2010, 22:38
|
|
|
Cóż, na Twoim miejscu nie kupowalabym z allegro... Poszukaj hodowli i kup pieska z rodowodem. Jest na forum dużo wypowiedzi na ten temat; generalnie: drożej, ale wiesz za co płacisz. Daj znać jaką decyzję podjąłeś. |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
bietka1

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006
Wiek: 63 Dołączyła: 21 Cze 2008 Posty: 806 Skąd: prawie Gdańsk
|
Wysłany: 23-07-2010, 23:52
|
|
|
Vęns, to nie są labradory...
Zanim podejmiesz decyzję, poczytaj trochę wątków z działu hodowla (te o znanych hodowlach i o pseudohodowlach). Przy rasie tak zagrożonej np. dysplazją nie odważyłabym się kupić szczeniaka po nieprzebadanych rodzicach.
Informacje o szczeniętach w najbliższych hodowlach uzyskasz również w oddziale Związku Kynologicznego. |
|
|
|
 |
Vęns

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 03-08-2010, 23:45
|
|
|
W sieci jest mnóstwo ogłoszeń dotyczących sprzedaży "labradorów". Też zaciekawił mnie fakt że skoro psiaki posiadają książeczkę zdrowia (w której wpisana jest przecież rasa) to jak można u szczeniaka stwierdzić że nie jest czystym labkiem?
Mam warunki do odchowania psa (największą frajdą dla labradora jest staw). Ponad tysiąc złoty u hodowcy to u mnie dużo- to znaczy mógłbym tyle zapłacić ale wolę wydać tą kasę na pielęgnacje i wygodne utrzymanie mojego psa aniżeli na jego zakup, zwłaszcza że jest wiele szczeniaków wychowujących się w złych warunkach którym można by pomóc.
Wiele labradorów po prostu nie ma rodowodu i przez to właścicielom trudno je sprzedać. Jest to jedna z popularniejszych w Polsce ras a niestety wiemy jak na niektórych podwórkach rozwiązywane są problemy "nadmiaru" . Sąsiad mojej rodziny na wsi miał parkę bernardynów, bodajże sunia z rodowodem a pies bez i 2 z 3 piesków skończyło w lesie. |
|
|
|
 |
bietka1

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006
Wiek: 63 Dołączyła: 21 Cze 2008 Posty: 806 Skąd: prawie Gdańsk
|
Wysłany: 04-08-2010, 09:13
|
|
|
Vęns, niewystawowego labradora z rodowodem możesz kupić zdecydowanie taniej. Moja Sarę kupiłam prawie za cenę "labradorów" z allegro, a ponieważ ma metrykę, wiem jakich ma rodziców i na co zostali przebadani. Sąsiadka ma 5-letnią labradorkę z dysplazją, sunia przeszła już operację jednego stawu biodrowego, na dniach ma mieć drugą. Zero szaleństw, zero zabaw z innymi psami, smutne życie jak dla laba.....Ten przypadek skutecznie wyleczył mnie z podejścia "jakoś to będzie". Wiem, że rodowód nie wyklucza dyspalazji, ale zmniejsza ryzyko.
A to co wpisuje się w książeczkach zdrowia, to nie ma nic wspólnego z rasowością. Mam bokseropodobnego psiaka, w książeczce wet także wpisał mu "rasa - bokser". |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 04-08-2010, 10:49
|
|
|
Vęns, Zawsze możesz adoptować |
|
 |
pecet22

Mój labrador: Sonia
Suczka urodziła się:
23.02.2007
Wiek: 31 Dołączył: 14 Lip 2009 Posty: 157 Skąd: Ostrów Wlkp
|
Wysłany: 04-10-2010, 17:12
|
|
|
| sorry za odkop ale ja ci moge polecić hodowle w błaszkach kupiłem tam moją sońke i jest wesołym i żywym pieskiem po matce z rodowodem tak jak mówisz 1000 zł w góre |
_________________ Pies to również kolega
Pies to najlepszy stróż
Pies budzi cie rano wspaniałym lizaniem
Pies to najwierniejszy przyjaciel na całe życie!
Nasza Galeria:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=2063
Nasze video:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?p=112235#112235 |
|
|
|
 |
|
|