|
Psi psycholog |
| Autor |
Wiadomość |
Monisia

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
05.04.2007
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Lut 2008 Posty: 106 Skąd: Rotterdam/Płock
|
Wysłany: 07-04-2008, 23:47
|
|
|
w 30 minut dla 3-4 psiaków..ona wezmie zalozy halti na pysk...i mysli ze wszystkie problemy miną. Owszem zgadzam się, ze spacerki mogą być spokojniejsze ...ale co więcej...Co ze skakaniem na przywitanie ..głupawką i natretnym zaczepianiem. Przeciez tego wszystkiego nie da sie rozwiazac zakładając uzdę :/Ehh...
Swoją drogą to ciekawe ile zgarnia za takie porady |
|
 |
Bora

|
Wysłany: 07-04-2008, 23:49
|
|
|
Dla mnie ta jamniczka ma ogromne problemy. Ale jeszcze większe ma jej właścicielka. I powinna zacząć od siebie.
| Cytat: | | Swoją drogą to ciekawe ile zgarnia za takie porady |
pewnie grube pieniądze.
Ja zapłaciłam za godzinną konsultację telefoniczną (ze szkoleniowcem) 60 zł. Nio to ile bierze taka pani... zresztą. Dla mnie ten program jest skończony. |
|
|
|
 |
Monisia

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
05.04.2007
Wiek: 38 Dołączyła: 12 Lut 2008 Posty: 106 Skąd: Rotterdam/Płock
|
Wysłany: 07-04-2008, 23:52
|
|
|
| Tak Madzia...pani powinna zajac sie weterynaria.. a do behawioryzmu raczej sie nie nadaje...niektore rady ok..ale to nic nazdwyczajnego..w zwyklej podrecznej ksiazce sa juz ciekawsze i bardziej skuteczne ... |
|
 |
bkrawczy [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 12:49
|
|
|
| A ja popieram ten program! Może rzeczywiście niektóre treści zawarte w programie mijają się z prawdą i życiem codziennym ale myślę że taki program uświadomi masę ludzi i wbije im do głowy że psa też należy wychowywać i to jak sie on zachowuje zależy głównie od nich i nigdy nie jest za późno na naukę. |
|
|
|
 |
bkrawczy [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 13:51
|
|
|
| Na pewno masz w tym trochę racji ale uważam że będą też takie osoby które zaczną wychowywać psa po obejrzeniu tego programu i nie będą się opierały na tv tylko pójdą dalej. Pojda na szkolenie, poczytaja internet, moze jakies ksiazki. A jak zobaczą efekty swojej pracy to pójdą jeszcze dalej. Wszak nie sposób poruszyć wszystkie problemy w programie i ludzie nie znajda tam odpowiedzi na wszyskie pytania. Po za tym nie uważam aby ten program zrobił wielką krzywdę psom które wogóle nie były wychowywane. Chodzi mi o to że taki glupi program moze byc poczatkiem kola które same zacznie się napędzać. |
|
|
|
 |
Bora

|
Wysłany: 08-04-2008, 14:41
|
|
|
| Febe napisał/a: | | bkrawczy, rozumiem Twoje argumenty - ale uważam, że taki program by mógł mieć rację bytu, ale w innej formie - bo w tej formie zrobi więcej złego niż dobrego ... |
uważam tak samo. Nie wierzę w to że ludzie się opamiętają i pójda do szkoleniowca czy poczytają książki. Tylko beda oglądac ten film jak serial, wprowadzając tylko wybrane metody, psujące im, łatwe i wg nich skuteczne. Pies który zwykle był rozpieszczany, miziany i traktowany jak pępek świata, nagle bedzie chodził na halterku, bedzie mu udowadniane że jest "niżej w hierarchii", to czy taki pies nie bedzie "bronił swoich praw"...? praw które mu nadano i które respektowano wiele miesięcy. I dopiero sie zaczną problemy... |
|
|
|
 |
Jagnes093
Deep Silent Complete

Wiek: 32 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1037 Skąd: wlkp :P
|
Wysłany: 08-04-2008, 15:53
|
|
|
Te porady to jeszcze nie katastrofa jakbyście widzieli jakie porady daje "psi psycholog" w program "Dzień dobry TVN" atm to dopiero jest masakra. Tam np. był filmik o nieznośnym czarnym labku o imieniu Piano. On to się zachowywał w taki sposób, że:
Pod nieobecność właściciela zrzucał doniczki i wszystko co miał w zasięgu pyszczka, a ta Pani poleciła im taką rade żeby straszyli psa puszką
ps. oto link do tego filmiku: http://dziendobrytvn.onet...4,poradnik.html on jest bardzo krótki, ale metody tam stosowane są okropne. |
|
 |
Salerno

Mój labrador: Bazylek [*]
Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021
|
Wysłany: 08-04-2008, 16:12
|
|
|
Dyskusje na temat Piano, ''labladorów'', tego filmu i ''pani treser'' mamy już Jagnes093 za sobą Gdzies już to było poruszone. |
|
|
|
 |
ania660 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 16:14
|
|
|
masakra . Jakoś w to wątpie żeby ta puszka pomogła. byćmoże coś da, ale wątpie żeby sprawiła że ten labek przestanie demolować dom. Mogli by sprobowac przez czas w którym nie ma właścicieli w domu zostawiać pieska na dworze. Albo po prostu dać mu jakąś kość lub zabawkę którą w ich nieobecność pies by się zajął. |
|
|
|
 |
Jagnes093
Deep Silent Complete

Wiek: 32 Dołączyła: 15 Mar 2008 Posty: 1037 Skąd: wlkp :P
|
Wysłany: 08-04-2008, 16:27
|
|
|
| ania660 napisał/a: | | Mogli by sprobowac przez czas w którym nie ma właścicieli w domu zostawiać pieska na dworze. |
Tylko gdzie oni nie mają własniego podwórza z tego co mi wiadomo.
| Patrycja napisał/a: | Dyskusje na temat Piano, ''labladorów'', tego filmu i ''pani treser'' mamy już Jagnes093 za sobą Gdzies już to było poruszone. |
W takim razie sorry za off-a. |
|
 |
ania660 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2008, 16:28
|
|
|
| Jagnes093 napisał/a: | ania660 napisał/a:
Mogli by sprobowac przez czas w którym nie ma właścicieli w domu zostawiać pieska na dworze.
Tylko gdzie oni nie mają własniego podwórza z tego co mi wiadomo. |
To może po prostu coś mi sie przewidziało ze mieli podwórko |
|
|
|
 |
Ryniu

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019
Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022
|
Wysłany: 10-04-2008, 16:46
|
|
|
| Myślę, że najprościej się krytykuje. A może należy się cieszyć, że coś sie rusza w temacie psów? Czy tematy wychowania, zdrowia, pseudohodowli itp mają być ograniczone tylko do wiadomości for internetowych? Po raz pierwszy w historii polskiej tv pojawia się tego typu program i już zły, strasznie zły. Przecież realizatorzy nie mają żadnego doświadczenia, to jest płomyk w tunelu, czy od razu trzeba go gasić? Dla mnie już samo przedstawienie problemu z wychowaniem psa jest OK, mniejsza o metody. Ile osób bierze laba i po roku oddaje go do schronu bo nie dają rady go wychować, bo skacze, bo broi, nie słucha i chodzi własnymi ścieżkami. Czy nie należy się ich uświadamiać? Nie każdy niedoszły własciciel psa siedzi w Internecie i się kształci. Cieszmy się, że "pieski" problem pojawia sie w mediach, bo właśnie dlatego, że go nie ma, to u nas jest nawet problem z wpuszczaniem psów towarzyszących osobom niepełnosprawnym do obiektów publicznych. |
|
 |
Bora

|
Wysłany: 10-04-2008, 18:33
|
|
|
Ryniu, nie wydaje mi sie żeby to był pierwszy tego typu program w histroii telewizji.
Kiedyś były fajne programy prowadzone przez Szumińską czy Boczulę, oglądałeś? Oglądałam je jako nastolatka.
A dlaczego nie zrobić czegoś od razu dobrze? tak jak należy? zaprosić specjalistę np. Jacka Gałuszkę który zna sie na psach od strony behawioru, a nie lekarza weterynarii ? |
|
|
|
 |
Salerno

Mój labrador: Bazylek [*]
Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021
|
Wysłany: 10-04-2008, 19:44
|
|
|
Na program Szumińskiej nawet udało mi się niedawno trafić ...
Właśnie nie lepiej własnie za puerwszym razem zrobić czegoś dobrze, co zaciekawiłoby ludzi od dobrej strony, co by im.nam pomogło ... Nie lepiej, żeby pojawiały się pozytywne opinie? |
|
|
|
 |
Bora

|
Wysłany: 10-04-2008, 19:55
|
|
|
wiadomo, że nie zadowolimy każdego. Jednak zauważyłam że coraz więcej robi sie w interesie psów. Dziś rano na kanale 1 tv polskiej pokazał sie program o psach. Pokazywano psy do dogoterapii z fundacji Cze-ne-ka. Program bardzo pozytywny, pokazano m.in laby które pomagały dzieciom, prowadzący program wiedział co mówi, co chce powiedzieć itd. Był dobrze przygotowany. I co? i można jak sie chce. Wiadomo nie rozwiązywano tutaj żadnych psich problemów, ale pokazano psy które robią coś dla ludzi, robią coś dobrego.
Poza tym coraz więcej ludzi szkoli swoje psy i zdecydowanie odchodzi się od metod siłowych, kolczatek. Dlaczego nie pokazać że można pracować z psem inaczej niż tylko siłą. Że można mieć kochanego i grzecznego psa nie pokazując mu od razu "kto tu rządzi" jak wygląda "hierarchia w domu" co cały czas podkreśla Janeczek.
Ktoś kto sie na tym nie zna, wprowadzi w życie takie zasady, ale źle, z przesadą.
Oglądając inne programy tego typu ale w telewizji zagranicznej można troszkę podpatrzeć i spróbować w ten sposób.
Dlaczego nie zrobić czegoś raz a dobrze?... mam wrażenie że w Polsce prym wiedzie prowizorka. |
|
|
|
 |
Ryniu

Pies urodził się:
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 10-04-2008, 20:42
|
|
|
| Bora napisał/a: | | Dlaczego nie zrobić czegoś raz a dobrze?... mam wrażenie że w Polsce prym wiedzie prowizorka. |
A no tacy jesteśmy
Ale programy pani Sumińskiej dotyczyły nie tylko psów - "wierze w zwierze" . Zresztą to nie jest akurat takie ważne czy dokładnie pierwszy czy drugi, prawda? |
|
 |
Bora

|
Wysłany: 10-04-2008, 21:15
|
|
|
ano prawda
Jednak warto komentować takie programy, gdyż może w jakiś sposób wpłyniemy na ich polepszenie, może coś zmienią na lepsze, dodadzą coś cennego, coś co nam sie spodoba... |
|
|
|
 |
Ryniu

Pies urodził się:
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 11-04-2008, 13:19
|
|
|
| Bora napisał/a: | | gdyż może w jakiś sposób wpłyniemy na ich polepszenie, może coś zmienią na lepsze, dodadzą coś cennego, coś co nam sie spodoba... |
Oj fajnie by było, ale to tylko pewnie marzenia |
|
 |
Lorena
TW...

Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Wiek: 37 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 3359 Skąd: Bielsko Biała
|
|
|
|
 |
Ryniu

Pies urodził się:
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 17-04-2008, 15:01
|
|
|
Agnieszka Janeczek (cyt)- "Ukończyłam studia na Akademii Rolniczej wydz. Medycyny Weterynaryjnej w 1999 roku. W roku 2000-2001 podczas pobytu w Nowej Zelandii zetknęłam się z terapią zachowań ( behawioralną) zwierząt. Tytuł specjalisty uzyskałam po ukończeniu studiów podyplomowych w University of Southampton w Anglii w 2004. Należę do Angielskiego Stowarzyszenie APBC ( The Association of Pet Behaviour Counsuellors) Zrzeszającego Behawiorystów zajmujących się terapią Zwierząt."
http://www.weterynarz.med.pl/index.php?a=o_mnie |
|
 |
|
|