_________________ Pies to również kolega
Pies to najlepszy stróż
Pies budzi cie rano wspaniałym lizaniem
Pies to najwierniejszy przyjaciel na całe życie!
Nasza Galeria:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=2063
Nasze video:http://forum.labradory.org/viewtopic.php?p=112235#112235
Prywatnie - najchętniej zrobiłabym z tymi zwyrodnialcami to samo, co oni zrobili temu psu.
A zawodowo?
Możecie podpisywać milion petycji. Możecie się wkurzać i kląć na czym świat stoi. Możecie życzyć tym zwyrodnialcom wszystkiego co najgorsze - i słać te życzenia gdzie się da..
Ale - sądy są niezależne i niezawisłe.
Być może, ale tylko być może - sąd dołączy taka petycję do akt. Być może ją przeczyta. I co z tego wyniknie?
Nic. Nawet gdyby sam papież czy prezydent apelowali o najwyższą karę bez zawieszenia - nic z tego. To sąd decyduje. A sądy to tylko ludzie - albo kochają zwierzęta i bez tego typu petycji uznają ten czyn za barbarzyństwo albo nie i wtedy uznają taka petycję za nacisk na niezawisły wymiar sprawiedliwości.
To tak dla otrzeźwienia .
Ale gdyby znalazła się instytucja, która może w procesie występować jako oskarżyciel posiłkowy ( ktoś, kto może reprezentować z urzędu prawa tego psa) - to on mógłby działać w procesie, składać wnioski o wymiar kary i zaskarżyć wyrok, gdyby orzeczona kara była zbyt łagodna.
I tym tropem radzę podążać.
Wysłany: 16-01-2011, 19:40 Nie pozwulmy na takie traktowanie
Podpiszcie proszę petycję:
W związku z przypadkiem zakatowania psa rasy Husky poprzez przywiązanie go linką holowniczą do tylnego zderzaka i ciągnięcie go za samochodem aż do urwania mu głowy, na stronie internetowej zamieszczona została petycja dotycząca ukarania najwyższym przewidzianym w polskich przepisach wymiarem kary sprawców tego czynu. Potrzebne jest 500
tysięcy podpisów. Do tej pory udało się zebrać ponad 50 tysięcy. Podpiszcie proszę i prześlijcie do wszystkich, którym nie jest obojętny los zwierząt...
. I tak dostaną najwyzej te 2 lata ,wyjdą,za pare miesięcy,dopiero będą mścic sie na psach,oglądałam reportaz o nich ,oni tego husky zabrali parę dni wcześniej z miejscowego schroniska,znani byli z podobnych czynów juz wcześniej powiesili bernardyna i rzucali w niego siekierą aż go zabili ,ludzie tam się ich boją ,ciekawe czemu schronisko wydało im psa,tak sobie czasem myśle że przydałby się jakis psi PUNISHER,albo batman eh
galeria Brandusa-zapraszamy http://forum.labradory.or...er=asc&start=40
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
a nie mówiłam,dali wyrok bo za duze zainteresowanie było ale co z tego jak taki niski ,wyjda za 3 mc i będą dopiero katować psy bo według nich to pies jest winien ze mają karę.10 lat za takie przestępstwo to byłby odpowiedni wyrok,połowa tego co za zabójstwo człowieka,wstyd za nasze prawo
_________________ "Miłość do psa jest najdziwniejszą rzeczą,przy niej relacje z ludźmi stają się nudne jak owsianka" John Grogan "Marley and me'--------------------
galeria Brandusa-zapraszamy http://forum.labradory.or...er=asc&start=40
Wiek: 31 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 17-01-2011, 20:10
Hej, nie jest źle, przynajmniej zawiasów nie dostali tylko od razu za kratki. Ile im tam do łba wlezie, nie wiem, ale miejmy nadzieję, że da im to do myślenia, także przyszłym-niedoszłym (oby!) prześladowcom.
Racja, należy im się znacznie więcej, ale na te realia w których żyjemy (czyt. Polska) jest się z czego cieszyć.
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 523 Skąd: Małopolska
Wysłany: 17-01-2011, 23:52
Ja również podpisałam,byłam 97,864 osobą,oby pomogły te podpisy,widać,że pomimo wszystko ludzie interesują się tym,by kary były surowsze,wstrząsnęło to mną okropnie,ale cóż,można tylko mieć nadzieję,że prawo będzie surowsze,bo sądy choć niezależne i niezawisłe jak napisała Gocha2606, powinny mieć na uwadze to,iż zwierzę to istota żyjąca i cierpi tak jak i człowiek,a po zbrodni na zwierzęciu może paść na człowieka ,bo skoro tacy dla kaprysu i zabawy zabili psa to potem to samo mogą zrobić z człowiekiem
Gocha2606 napisał/a:
Ale gdyby znalazła się instytucja, która może w procesie występować jako oskarżyciel posiłkowy ( ktoś, kto może reprezentować z urzędu prawa tego psa) - to on mógłby działać w procesie, składać wnioski o wymiar kary i zaskarżyć wyrok, gdyby orzeczona kara była zbyt łagodna.
W pełni się z Tobą zgadzam,gdyby zwierzęta mogły mieć swoich "adwokatów",to myślę że byłoby więcej surowszych kar dla tego typu przestępstw.
_________________ "Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - Louis Sabin
Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010
Wysłany: 18-01-2011, 09:09
agata01510 napisał/a:
Gocha2606 napisał/a:
W pełni się z Tobą zgadzam,gdyby zwierzęta mogły mieć swoich "adwokatów",to myślę że byłoby więcej surowszych kar dla tego typu przestępstw.
nie wiem czy słyszałyście ale w tej sprawie występowali oskarżyciele posiłkowi, byli to ludzie z jakiegoś TOZtu, niestety nie dosłyszałam z jakiego, a prokurator domagał się tej najwyższej możliwej kary
to są jakieś początki to i tak duży sukces jak na nasze prawo. Ważne że będą siedzieć ale powinni jeszcze odpracować w schronisku i grzywna rzeczywiście mała.
Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
Wysłany: 18-01-2011, 15:35
AnIeLa napisał/a:
Wyrok jest: 10 miesięcy pozbawienia wolności oraz po 2,5 tys złotych na TOZ
grzywna jest śmieszna. Facet z mojej ulicy dostał 2 tys grzywny, za to, że jego dwa duże psy latały w samopas po okolicy. A tego się nie da porównać do tego - co zrobili ci idioci - po 5 tysiaków to minimum jakie powinni dostać ! .
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 523 Skąd: Małopolska
Wysłany: 19-01-2011, 00:26
ktosia napisał/a:
nie wiem czy słyszałyście ale w tej sprawie występowali oskarżyciele posiłkowi, byli to ludzie z jakiegoś TOZtu, niestety nie dosłyszałam z jakiego, a prokurator domagał się tej najwyższej możliwej kary
Nie wiem,muszę to przeglądnąć jeszcze na spokojnie,może i byli oskarżyciele posiłkowi,a ja nie dopatrzyłam się tego,ale niestety prawda jest taka,że pomimo wszystko są za małe wyroki za takie przestępstwa,jak napisała effcyk,
effcyk napisał/a:
grzywna jest śmieszna. Facet z mojej ulicy dostał 2 tys grzywny, za to, że jego dwa duże psy latały w samopas po okolicy. A tego się nie da porównać do tego - co zrobili ci idioci - po 5 tysiaków to minimum jakie powinni dostać ! .
to tego nie da się porównać,czy byli pijani to już ich sprawa,ale nic ich nie usprawiedliwia,że zabili istotę żyjącą,która z pewnością zginęła w męczarniach i to jest niezaprzeczalne,w jakim kraju my żyjemy???Przez to,że sądy są niezależne i niezawisłe i są takie wyroki,a nie inne coraz więcej jest tego typu przypadków,3 latek maltretujący tego biednego kociaka i jego kilkunastoletni brat,który spokojnie się temu przyglądał,a co gorsza,bez żadnych skrupułów nagrał filmik,by wrzucić do sieci,ten koleś,który wprowadził psa na tory i wiele innych gdzie ludzie głodzą zwierzęta,biją i maltretują powodując uraz tych zwierząt czasami na całe życie,to musi się skończyć,bo czego te dzieci i młodzież się uczy od najmłodszych lat???Owszem ten wyrok,choć według mnie zbyt niski to jak napisała mala85, to już jakiś sukces,bo zazwyczaj tacy zwyrodnialcy dostają wyroki w zawiasach i również jestem za tym,by tacy ludzie odpracowywali swój pobyt w więzieniu np.w schroniskach pod nadzorem oczywiście...
_________________ "Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - Louis Sabin
Nie chce tworzyć nowego wątku więc dodam to tutaj,
http://www.facebook.com/e...248968631787766 ...przepraszam że tak podaje link ale nie potrafię inaczej ,brak mi słów żeby to skomentować.. pomimo że nie dzieje się to w Polsce warto się zainteresować i podpisać (
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum