Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym karmić labradora?
Autor Wiadomość
Duszek 

Mój labrador: Neo ( NIE ORYGINAŁ ) ;)
Pies urodził się:
7-12-2010

Mój labrador: Neo
Wysłany: 14-02-2011, 16:42   

Pattina napisał/a:
Wątki o karmach suchych jak i do gotowania już jest, przeczytaj a wszystkiego się dowiesz
wiem czytałem ale piszę o rodzajach karm a nie znalazłem odpowiednika do mojego pytania więc nie sądzę że zaśmiecam forum nie potrzebnymi tematami

Pattina 
<3

Mój labrador: Tajson
Pies urodził się:
18.08.2010

18.08.2010

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 14-02-2011, 16:45   

Proszę temat o
Karmach suchych : http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=3143
Puszkowych : http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=717
Gotowanych : http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=81

Tajuś <3

Duszek 

Pies urodził się:
7-12-2010

Wysłany: 14-02-2011, 16:47   

Pattina, nadal mnie nie rozumiesz ,no ale nic poczekam na innych

aneczka14
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2011, 16:59   

Po przeczytaniu wielu postów na temat karmy doszłam do wniosku że najlepsza jest "sucha karma sucha" tylko dobrej firmy.
Czasem jak mam wrażenie że Mamba nie bardzo ma na nią ochotę dodaję do niej jakieś smaczki np. trochę sosu z mięsa, czy kawałki parówki.
Kiedyś jak miałam wrażenie że bolą ją ząbki to dodawałam wywar mięsny lub rosół by rozmiękczyć karmę ale mała nie bardzo to chciała jeść więc wróciłyśmy do suchej. :haha:

Ale z tego co udało mi się dowiedzieć karma niezależnie od tego jaka będzie sucha czy mokra musi być zbilansowana a nie jest to takie proste gdy samemu gotujesz.

I oczywiście możesz ją zmieniać dowolnie pamiętając tylko że przy każdej zmianie mogą wystąpić kłopoty żołądkowe.

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 14-02-2011, 17:09   

Duszek, to może ja odpowiem moja Chelsea dość szybko się nudzi jedzeniem :( gotowałam jej mięsko wołowinkę lub cielęcinkę z warzywami (dodam, że musiałam jej dodawać łyżeczkę paszteciku lub łyżeczkę tuńczyka w sosie własnym, bo by nie zjadła)gdyż jest uczulona na drób. WEt kazał nam przejść na gotową karmę tylko taką z wyższej półki więc kupiłam jej EUKANUBA PUPPY&JUNIOR ALL BREEDS RICH IN LAMB AND RICE 3kg zaczęłam jej wprowadzać 2 razy karmę i 2 razy gotowane, żeby wyeliminować jedzenie gotowane. Trochę się to nie powiodło gdyż suchą karmę je bo je :( . Następnie kupiłam jej Royal Canin Labrador Retriever 33 Junior je ją lepiej niż Eukanube ale to jeszcze nie to :bad: . Więc dalej jej mieszam gotowane + karma sucha. Ostatnio kupiłam jej puszkę Animonda GranCarno Junior Woł i Serca i Chelsea wcina aż się uszy trzęsą. Co do puszki będę ją podawała ale tak 2 razy w tygodniu bo jakoś zaufania do puszek nie mam choć w tej jest ponoć 94% zawartości mięsa.Bardzo bym chciała żeby Chelsea jadła suchą karmę , a nie takie cudowanie z jedzeniem. Dodatkowo dostaje witaminy. :)

Duszek 

Pies urodził się:
7-12-2010

Wysłany: 14-02-2011, 17:13   

aneczka14, i Chelsea, o to własnie mi chodziło dzieki bardzo :)

oleska2803 

Mój labrador: Snickers (BIGRAF Grzybowskich Pól)
Pies urodził się:
25.06.2010

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14-02-2011, 18:08   

ja teraz daję młodemu głownie suchą. Jak był młodszy w tym wieku co tój Niko, na jeden posiłek dawałam mu gotowane lub inne rzeczy. Ja wolałam żeby jego żołądek przyzwyczaił sie do różnego jedzenia i nie był zbyt sterylny tylko od suchej (takie moje wymysły) zresztą młody wydawał się bardziej najedzony i zadowolony jak dostawał ten jeden gotowany, ryż+mięsko+warzywka. Teraz głownie przez finanse i że byliśmy na diecie żeby dowiedzieć się co powoduje łupież jesteśmy na suchej. Ale w weekendy na jeden posiłek nadal mu gotuje.

[ Dodano: 14-02-2011, 18:43 ]
Przepraszam za pomyłkę imienia nie Niko tylko Neo :)

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 14-02-2011, 18:43   

Duszek, upominam po raz ostatni - proszę nie zakładać nowych tematów, które już istnieją.
Wszelkie pytania proszę wpisywać w istniejących na dany temat wątkach.

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

futrzak 

Wysłany: 06-06-2011, 00:34   

ja karmię od wielu lat tylko suchą ale najwyższej jakości i mamy znakomitą kondycję

jkasia 
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 06-06-2011, 09:16   

My też tylko na suchej jedziemy. Tylko od czasu do czasu sprawiam niespodzianke mojej malutkiej i ugotuje ryżyk z mieskiem i marchewką- ona to uwielbia :greedy:

A dog is for life, not just for Christmas!

Bora 

Wysłany: 06-06-2011, 10:44   

futrzak napisał/a:
ja karmię od wielu lat tylko suchą ale najwyższej jakości i mamy znakomitą kondycję

Czym dokładnie ?

olcik 

Mój labrador: Bej
Pies urodził się:
25.05.2010

Wysłany: 06-06-2011, 14:30   

jkasia napisał/a:
My też tylko na suchej jedziemy. Tylko od czasu do czasu sprawiam niespodzianke mojej malutkiej i ugotuje ryżyk z mieskiem i marchewką- ona to uwielbia :greedy:

aaa, obowiązkowo raz na jakiś czas, bo mój tak samo, ubóstwia ! :) aż się miło patrzy jak wcina i zanim się obejrzę, to już micha pusta : D

yesh 

Mój labrador: Gloria
Suczka urodziła się:
24.12.2010

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 06-06-2011, 18:14   

My podobnie.. w zasadzie jedziemy na suchej plus czasem dostanie do tego coś, zmieszam i wcina jak się patrzy..

http://forum.labradory.or...p=228409#228409

isla84 

Mój labrador: Bruno
Pies urodził się:
31.03.2011

Wysłany: 23-10-2011, 12:38   

Mój dziabong też je suchą karme, właściwie od małego (czyli jak go przyniosłam). Nie grymasi za bardzo wiec dostaje tylko chrupeczki. Oczywiście jakieś przysmaczki pomiędzy posiłkami też sie zdarzają :) czasami jak spotykałam innych właścicieli to mówili, że powinno sie coś gotować, a nie tylko na suchej karmie...mnie sie wydaje że takie "ludzkie" jedzenie nie zawsze jest dobre dla psa, ale od czasu do czasu można mu zarzucić ryżem w mięskiem i marchewką ;)

kaha 
kaha

Mój labrador: MAX
Pies urodził się:
7.08.2009

Wysłany: 23-10-2011, 15:32   

isla84 napisał/a:
spotykałam innych właścicieli to mówili, że powinno sie coś gotować, a nie tylko na suchej karmie...
... ja daje psu tylko suchą karmę bo m.in. na kurczaka, wolowe ma alergię... czasem ryz z tuńczykiem a dodatkowo tylko banan jablko jogurt... nic poza tym

Maleńka 
Agata

Mój labrador: Luki
Pies urodził się:
10.06.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 23-10-2011, 17:11   

Ja karmie malego tez gotowanym ;] czasem mu gotuje obiadek, ryz z warzywami, najczesciej z marchewka, i albo z kurczakiem ale mielone albo jakies inne mieso ew. zoladki lub serca ;] ale dostaje tez jablka :D

Dokite 
Dokite

Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.

Wysłany: 28-10-2011, 20:50   

W wątku o wadze i wzroście wyczytałam, że nie powinno się mieszać suchego z gotowanym, w sensie podawanie karmy zmieszanej z ryżem+ dodatki. Podobno nie jest to zdrowe dla żołądka. Problem w tym, że ugotowałam Zargusiowi ryż z warzywkami i mostkiem cielęcym. No i pomieszałam to z RC w jednym posiłku. Dostał tak kilka razy i teraz się martwię...

nata 
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 28-10-2011, 21:27   

Dokite napisał/a:
No i pomieszałam to z RC w jednym posiłku. Dostał tak kilka razy i teraz się martwię...

teraz to już nie ma się co martwić ;-) Czasu nie cofniesz. Jak chcesz mu mieszać, to lepiej w oddzielnych posiłkach. Np. jeden z suchej karmy a drugi jedzonko gotowane. Oczywiście dawka suchej odpowiednio pomniejszona.

Dokite 
Dokite

Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.

Wysłany: 28-10-2011, 21:34   

nata,
Jeżeli podzielę suche na 3 posiłki a potem zamiast np. obiadku dam gotowane, to chyba będzie ok?
Czy nie będzie miał za mało witamin?
Na czym dokładnie polega a szkodliwość pomieszanego suchego z mokrym?

nata 
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 28-10-2011, 22:19   

Dokite, ja broń boże nie jestem ekspertem w kwestiach żywieniowych, ale z własnych doświadczeń, czytania i obserwacji...
Dokite napisał/a:
Jeżeli podzielę suche na 3 posiłki a potem zamiast np. obiadku dam gotowane, to chyba będzie ok?

Moim zdaniem będzie ok, z tego co się orientuję kilka osób z forum na pewno tak podaje i nic złego się nie dzieje.
Dokite napisał/a:
Czy nie będzie miał za mało witamin?

Jeżeli chcesz w ten sposób karmić go od czasu do czasu, to myślę, że nie będzie miał za mało. Przy codziennym i długotrwałym karmieniu, raczej bym coś zaczęła podawać dodatkowo.
Dokite napisał/a:
Na czym dokładnie polega a szkodliwość pomieszanego suchego z mokrym?

Takie mieszanie pokarmów może skutkować biegunką i rozregulowaniem się układu pokarmowego, wiadomo, że psiak musi się przyzwyczaić do swoich posiłków, ponadto chodzi też o odpowiednie zbilansowanie. W karmie suchej masz odpowiednią dawkę witamin i innych elementów, jak zaczynasz mieszać te proporcje się zaburzają. Ja osobiście nigdy nie próbowałam "kombinować" i nawet nie rozmawiałam o tym z weterynarzem, zwyczajnie tez nie mam czasu gotować dla psa, tak więc nie rozszerzę i nie wyjaśnię dokładnie tego tematu :lookdown:

Odpowiedz do tematu