Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ankieta: rodowód a choroby

Jakiego masz/miałeś psa?
mam/miałem zdrowego psa bez rodowodu
54%
 54%  [ 37 ]
mam/miałem zdrowego psa z rodowodem
26%
 26%  [ 18 ]
mam/miałem chorego psa bez rodowodu
16%
 16%  [ 11 ]
mam/miałem chorego psa z rodowodem
2%
 2%  [ 2 ]
Głosowań: 68
Wszystkich Głosów: 68

Autor Wiadomość
nata 
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 14-04-2011, 22:18   

kasia89t napisał/a:
Skąd np samotna kobieta na emeryturze miałaby na to wszystko wziąc? i co ma sobie odmówić towarzystwa psa który nie raz jest jedynym stworzeniem do którego może sie odezwać i które mobilizuje do wyjścia z domu tylko dlatego że nie ma żeby porobić mu wszystkie badania i kupować najlepszą karme?

Wtedy doradziłabym przygarnięcie jakiegoś małego (gabarytami) psiaka ze schroniska, którego będzie mogła obdarzyć miłością i opieką, za którą on na pewno odwdzięczy się jej przywiązaniem i całym sobą. Będzie to pies dorosły, więc będzie wiedziała jaki ma charakter i z jakimi dotąd chorobami (lub nie) się zmagał. Utrzymanie małego wielorasowca jest mniej kosztowne, niż 30-40 kg laba, nawet kupując bardzo dobrą karmę. Sory, ale jeżeli ktoś kocha psy i jest odpowiedzialny i trochę pomyśli, to będzie wiedział co ma zrobić i nie będzie miał takich dylematów. W życiu nie liczą się tylko pieniądze. Jeżeli będzie trzeba warto poświecić każdy grosz na swojego przyjaciela.
kasia89t napisał/a:
Jak człowiek chce mieć psa to nie myśli o tych wszystkich badaniach tylko o tym żeby go mieć.

Nie wiem jaki dorosły człowiek kieruje się takim myśleniem? Bo moim zdaniem to myślenie 5 latka.
Ostatnio zmieniony przez nata 14-04-2011, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

nika 
białasek

Pies urodził się:
Wysłany: 14-04-2011, 22:19   

kasia89t napisał/a:
Jak człowiek chce mieć psa to nie myśli o tych wszystkich badaniach tylko o tym żeby go mieć.

ale jak zachoruje i przez to będzie oddany z braku pieniędzy na leczenie lub nie daj Boże zdechnie, to psa nie będzie, czyż nie?

:bad:

co za tok myślenia, nie wierzę!

Bora 

Wysłany: 14-04-2011, 22:23   

kasia89t napisał/a:
Dlatego tak mnie to zastanawia jak zarobki mają się do tych wszystkich profilaktycznych badań.

Popatrz, w kieszeń mi bedziesz zaglądać. Mam bardzo chorego psa, odpowiedzieć ci za co sie go leczy? COŚ kosztem czegoś. Wyrzeczenie. Nie byłam na wakacjach odkąd mam psa, bo jego utrzymanie i leczenie wiele kosztuje. Nie byczę się na Karaibach bo muszę psu kupić leki. Coś kosztem czegoś. Biorąc pod opiekę psa licz się z tym, że to kosztuje. Czasem grube tysiące. No chyba że "nie ten bedzie następny" - może wtedy nie staniesz sie uboższa o 200zł (koszt badania RTG stawów).

Przypominasz mi właścicieli psów którzy odwracają głowę kiedy pies załatwia się na trawniku. Nie patrzą. Bo to wstyd, obrzydliwe, bo sprzątnąć trzeba, bo kupa sama sie zmaterializowała... A to że pies wysrał 30% swoich jelit - krew, śluz, i cuda na kiju to mało istotne. Przecież pies jest zdrowy, żadnych objawów... a jakże... nic nie zauważyłam. Pewnie, że nie zauważyłam - bo nie patrzę tam gdzie trzeba. To zachowanie ma ładne określenie. Ignorancja.

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 14-04-2011, 22:24   

pies nie powinien być zachcianką tylko świadoma przemyślaną decyzją. i psy powinny być tylko dla odpowiedzialnych właścicieli. skoro ktoś bierze psa "bo chce", rzeczywiście jest to myślenie dziecka, a nie kierowanie się dobrem psa.
poza tym powinno się dostosować psa do swoich możliwości. samotna kobieta na emeryturze mogłaby sobie nie dać rady z labradorem, który potrzebuje masy ruchu, zabawy, i wbrew temu jaka panuje opinia nie jest łatwym psem, jeśli nie włoży się w jego wychowanie duuuużo pracy. no ale skoro priorytetem nie jest dobro psa tylko "bo chcę" ...

[ Dodano: 14-04-2011, 22:27 ]
aha i rozumiem że to że dbamy o nasze psy to znaczy że są rozpieszczone? :D owszem, rozpieszczam swojego psa bo dbam o jego dobro, zdrowie, zapewniam mu ruch i spacer więcej niż jeden dziennie bo tego potrzebuje i myślę o jego potrzebach a nie swoich. bo pies jest nie tylko dla mnie a przede wszystkim ja dla niego.

nata 
Natalia & Polina

Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 14-04-2011, 23:12   

kasia89t, polecam przeczytać i szczególnie wziąć do siebie pierwsze zdanie: http://www.arka.strefa.pl...udohodowle.html

kasia89t 
kasia89t

Mój labrador: Borys vel Borsuk
Pies urodził się:
27.05.2010

Wysłany: 14-04-2011, 23:23   

Czy ja gdzieś napisałam, że zwierzę jest rzeczą które nie czuje? Jeśli mój pies zachoruje to logiczne jest że pójdę z nim do weterynarza. Cały czas mi chodzi o to że nie można potępiać ludzi za to że nie robią psu kosztownych badań profilaktycznych, bo nie znacie każdej sytuacji, a się tu wyżywacie na ludziach że nieodpowiedzialni,że nie powinni mieć psa itp Pewnie gdybym miała sporo funduszy i zamierzałabym rozmnażać mojego psa to badania by miał. A że ich na razie nie mam to nie będę się zapożyczać żeby mu choroby wyszukiwać. Tyle w tym temacie. Zanim znowu na kogoś naskoczycie na forum może najpierw spróbujcie go zrozumieć?? (i nie chodzi mi tu o mnie,już nie jedna osoba przestała korzystać z forum po waszych atakach)

No i kim dla Was jest odpowiedzialny właściciel? co konkretnie trzeba zapewnić psu żeby móc o sobie mówić jak o dobrym właścicielu psa?

ktosia 

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010

Wysłany: 15-04-2011, 00:04   

kasia89t napisał/a:
średnie miesieczne zarobki przyrównać do ilości badań jakie ma pies wykonane.

staram się aby moja młoda była przebadana, a uwierz mi zarabiam grubo poniżej średniej krajowej, pies to luksus dla którego zdecydowałam się poświęcić wiele innych przyjemności bo dla mnie jest to odpowiedzialność. Człowiek, który się za takiego uważa powinien wykazywać kilka cech, a podstawową jest umiejętność przewidywania i rozważają różne możliwe scenariusze podjętej decyzji. Wiem, że wymaganie bycia odpowiedzialnym za siebie samego jest dla wielu współczesnych ludzi przekraczającym ich możliwości ale jednak wydaje mi się, iż należy je stawiać. Jasnym jest, że wiele osób nie wie o tym, że Laby wymagają takich badań, ale po to jest takie forum jak to żeby im to uświadomić. :haha:

kasia89t napisał/a:
No i kim dla Was jest odpowiedzialny właściciel? co konkretnie trzeba zapewnić psu żeby móc o sobie mówić jak o dobrym właścicielu psa?

dla mnie to ktoś to zapewnia psu to czego on potrzebuje, czyli odpowiednią dla danej rasy ilość ruchu; dobrze zbilansowaną i przede wszystkim nie uczulającą karmę, miłość, czas, potrzebne badania i ewentualne leczenie (w tym profilaktyczne), zabawę i naukę, pewnie jakbym pomyślała to coś jeszcze przyszłoby mi do głowy

a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 15-04-2011, 07:07   

kasia89t, tak,bo tu z pewnością są sami bogacze. a skoro nazywasz naskakiwaniem podawanie sensownych argumentów i to przez wiele osób .. a Ty cały czas uparcie klepiesz to samo mimo tego. no ale może znowu robisz z siebie wariatkę jak wcześniej kto to wie.

nata 
Natalia & Polina

Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 15-04-2011, 09:18   

kasia89t napisał/a:
Zanim znowu na kogoś naskoczycie na forum może najpierw spróbujcie go zrozumieć?? (i nie chodzi mi tu o mnie,już nie jedna osoba przestała korzystać z forum po waszych atakach)

Nikt na nikogo nie naskakuje, tylko przedstawiamy argumenty. Jeżeli ktoś przestaje korzystać z forum i woli ucieczkę, to moim zdaniem, nie ma już po prostu nic mądrego do powiedzenia w danym temacie.

kasia89t napisał/a:

Już Ci to wiele osób opisywało. Wystarczy się cofnąć nawet w tym temacie lub poczytać ze zrozumieniem inne w których wiele osób się dla Ciebie produkowało.

mala85 
Milena&Aksel

Mój labrador: Aksel
Pies urodził się:
28.06.2007r

Wysłany: 15-04-2011, 11:09   

ja mam psa bez rodowodu który w młodym wieku bardzo dużo przeszedł.
W wieku 6 miesięcy robione RTG w przyszłym tygodniu powtórzenie RTG.
Badanie oczu i wiele innych badań.
RTG robimy ze względu na to że uprawiamy sporty i chcę mieć pewność, że jego stawy i łokcie mogą sobie pozwolić na tego typu obciążenia.

ppaula2 

Wysłany: 15-04-2011, 12:20   

kasia89t, a ja Ci powiem tak.
Nasza rodzina raczej zalicza się do tych ubogich a nie zamożnych (niestety :( ).
Ale kupując labradora wiedziałam o tym ile na niego kasy trzeba wydać. Na RTG zbierałam grosz do grosza przez jakiś czas nim zrobiłam. W ten sam sposób przygotowuję się do porodu. Po prostu zbieram codziennie po kilka moniaków. Jak wpadnie jakiś większy grosz do kieszeni też odkładam na potrzeby Funi.
Po pierwsze dzięki temu nie zaskoczy mnie żadna choroba (w tej chwili trzeci już dzień obserwuję ją pod kontem babeszjozy) a po drugie nie obciążę mojego portfela jednorazowo.
Pozbieraj sobie do wakacji na RTG - na pewno Ci się uda.
Ja na przykład zbieram na badanie oczu.
Chciałam Ci tylko nakreślić, że to nie musi być aż takie obciążenie.
Potrzebne Ci trochę samozaparcia aby nie wydać tej uzbieranej kasy na co innego - bo korci!
I doskonale rozumiem co to są problemy finansowe.
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"

aangela1
[Usunięty]

Wysłany: 15-04-2011, 12:47   

kasia89t napisał/a:
bo ja myślę że pomimo że nie ma badań i nie jest rozpieszczony to niczym nie różni się od Twojego psa

Mój ma badania, ale bynajmniej nie jest rozpieszczony.
Widzisz, można dbać o psa, martwić się o niego, robić profilaktyczne badania i traktować go jak przyjaciela, a nie "zwykłego" psa.
Rozpieszczony pies to zupełnie coś innego.
Mój pies jest wychowany i szkolony także nie sądzę by był "gorszy", bo ja o niego dbam.

Prawda jest taka, że każdy może sobie wymyślić historię, "a co by było gdyby..."
są różne historie, wiadomo, ale człowiek dorosły, dojrzały i świadomy swoich decyzji weźmie Labradora świadomy tego, że bierze go z jakimś bagażem obciążeń genetycznych.

A ludzie na forum Cię nie atakują tylko atakują Twój sposób myślenia.
Pisząc to co piszesz pewnie sama potwierdzasz siebie w swoim rozumowaniu, a ludzie tutaj chcą Ci przekazać, że nie jest tak jak mówisz.

orlosia 
35 kg. Słodyczy

Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.02.2009r.

Wysłany: 16-04-2011, 10:19   

prześwietlenie RTG - ok innych badan nie robiliśmy, niema problemów zdrowotnych poza zapaleniem uszów

bietka1 

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006

Wysłany: 16-04-2011, 18:56   

kasia89t napisał/a:
A co jeśli ktoś bardzo chce mieć psa?
analizuje swoją sytuację, zarówno pod kątem finansów jak i czasu, który trzeba psu poświęcić. I podejmuje decyzję z tym zgodną. Jeżeli go na to nie stać, to kupuje sobie pluszową zabawkę, w najlepszym razie chomika. Ale uwaga, z moim chomikiem tez ostatnio musiałam jechać do wetrynarza :-P .
Sorry za złośliwość, ale nie mogłam się powstrzymać.....
Ja przed zakupem Sary naprawdę przeliczyłam swoje możliwości finansowe. Zdawałam sobie sprawę jakie wydatki może pociągnąć leczenie dysplazji i gdybym nie była pewna, że w razie choroby psa będę mogła go leczyć, nie wybierałabym tej rasy.

Grapy 

Mój labrador: Grapy
Pies urodził się:
16.08.2009

Mój labrador: Holka-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
27.07.2010

Mój labrador: Baalis-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
22.05.2014

Wysłany: 16-04-2011, 19:07   

Jeśli chodzi o wydatki to w razie czego zawsze można ubezpieczyć psa i po kłopocie, zrobiłam tak bo jednak rehabilitacje czy operacje mogą pochłonąć tysiące złotych i lepiej się zabezpieczyć :)

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 17-04-2011, 09:21   

Temat ubezpieczenia psa jest na forum.
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=412

ppaula2 

Wysłany: 17-04-2011, 13:55   

AnIeLa, nie widziałam go, dzięki ;*
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"