Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Suche i pękające poduszki łap
Autor Wiadomość
petrelli 

Mój labrador: Raven
Pies urodził się:
Wysłany: 21-04-2011, 21:16   Suche i pękające poduszki łap

Ostatnio zauważyłem u labka sąsiadów problem "pękających poduszek" na spodzie łap. Co prawda oni sami troche bagatelizują problem bo zmiany są drobne, średnio widoczne, ale nigdy nic nie wiadomo :matrix: Poleciłem im udać się z tym do weta - nie posłuchali. Dziś widziałem, że u psiaka problem jakby się nieco powiększył - tzn wcześniej dotyczył on jednej przedniej łapy, a teraz już widze na dwóch. Czego to może być symptom? Niby na necie pisze, że szczególnie zimą psy są na to narażone, wiadomo chodniki wysypane solą, mróz, itd. Ale teraz? pies sąsiadów jakoż też aktywny nie jest, przeważnie po domu hasa, troche po podwórku, na spacerach i tyle. Może być jakiś inny powód pękających poduszek?
Ostatnio zmieniony przez tenshii 27-10-2012, 12:21, w całości zmieniany 1 raz  

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 21-04-2011, 23:57   

Może złe żywienie?

petrelli 

Pies urodził się:
Wysłany: 22-04-2011, 19:46   

Karoola napisał/a:
Może złe żywienie?

Hm, nie orientuje sie za bardzo czym go karmią, ale co rozumiesz bliżej pod pojęciem "złe żywienie" ?, albo inaczej - jakie żywienie może prowadzić do pękających poduszek? Domyślam się, że brak jakichś witamin, tylko jakich? :confused:

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 23-04-2011, 08:59   

Pękające poduszki łap są dość częstym problemem, z jakim spotykają się właściciele psów. Dolegliwość ta pojawia się zwłaszcza zimą i latem. Pojawia się wtedy pytanie, dlaczego tak się dzieje oraz jak ulżyć pieskowi w cierpieniu.

Psie łapy narażone są nieustannie na kontakt z podłożem, które może być przyczyną podrażnienia, a w konsekwencji uszkodzeń. Zdrowe opuszki psich łapek są oczywiście lekko popękane przez prawie cały czas, gdyż zużywają się w trakcie chodzenia i biegania (szczególnie w miastach, gdzie podłoże jest zazwyczaj asfaltowe lub betonowe). Jednak nawet u zdrowych psów może dojść do popękania poduszek. Dzieje się tak z wielu przyczyn.

Zimą poduszki pękają, ponieważ często śnieg i lód posypywany jest solą, która drażni łapy zwierzęcia. Poza tym, nagła zmiana temperatury podłoża wpływa na powstawanie uszkodzeń i ran na spodniej części łap. W przypadku psów długowłosych, do sierści między palcami może przyczepiać się śnieg, a wtedy powstają twarde kulki lodu, które ranią łapki i mogą powodować ból i utrudniać chodzenie. Latem, gdy asfalt jest mocno rozgrzany, również różnica temperatur przyczynia się do niszczenia poduszek łap naszego pupila.

Pęknięte opuszki mogą być też efektem mechanicznego uszkodzenia, gdy pies nadepnie np. na szkło lub na inny ostry przedmiot. Przeważnie łatwo to rozpoznać, ponieważ rana jest raczej charakterystyczna i zazwyczaj występuje krwawienie.

Jeśli zaobserwujemy wyraźne rany, czy wręcz odpadanie poduszek, istnieje podejrzenie, że pies mógł poparzyć sobie łapki lub wejść w jakąś substancję chemiczną o działaniu żrącym – należy wtedy koniecznie udać się do lekarza weterynarii, który udzieli psu pomocy.

Odchodzące poduszki łap to również jeden z objawów groźnej choroby, jaką jest nosówka. Jest ona nawet potocznie nazywana „chorobą twardej łapy”. Objawia się właśnie twardnieniem, a następnie pękaniem poduszek łap. Jeśli zaobserwujemy inne objawy charakterystyczne dla nosówki, natychmiast udajmy się z psem do lekarza weterynarii!
Charakterystycznymi objawami popękanych poduszek łap są:

- nagła kulawizna – pies utyka na jedną lub naprzemiennie na wszystkie łapy
- bolesność spodniej części łap
- widoczne pęknięcia na powierzchni poduszek łap
- w dotyku opuszki są chropowate
- stan zapalny w okolicy poduszek łap
- przestępowanie z łapy na łapę, przysiadanie podczas spaceru
- piszczenie, skomlenie podczas chodzenia
- wylizywanie lub gryzienie opuszek łap

Jak zapobiegać tej nieprzyjemnej dolegliwości oraz jak skutecznie przynieść ulgę naszemu pupilowi, gdy problem już się pojawił? Przede wszystkim zastosować środek, który ma działanie ochronne. Nie każdy pies zechce chodzić w butach, choć to rozwiązanie przy szczególnie wrażliwych łapach jest bardzo skuteczne. Jeśli nie chcemy lub nie możemy założyć psu obuwia, wtedy kilka razy dziennie smarujmy jego łapy np. oliwą z oliwek, wazeliną, specjalną maścią z witaminami (np. z witaminą A) lub innym środkiem przeznaczonym do ochrony łap. Ważne jest, aby preparat natłuścił opuszki i nie dał się łatwo usunąć – najlepiej zapytajmy weterynarza, który specyfik będzie odpowiedni. Jeśli nasz pies ma widoczne rany, konieczne będzie wygojenie ich (np. używając rivanolu). Zimą po każdym spacerze wypłuczmy psie łapy w wodzie, aby usunąć z nich sól.

Warto wiedzieć, że obcinanie pazurów może mieć wpływ na pękanie opuszek – łapa ma lepszy kontakt z podłożem, gdy pazury są obcięte. Pękające poduszki łap mogą również oznaczać niedobory jakiegoś składnika w organizmie psa, dlatego warto zbadać, czy nie brakuje czegoś w diecie naszego pupila i uzupełnić ewentualny niedobór witamin lub minerałów.

petrelli 

Pies urodził się:
Wysłany: 23-04-2011, 12:01   

Dziękuje za ciekawy tekst :) Podeślę linka sąsiadom, niech analizują. Ja wystarczająco mam problemów ze swoim labkiem by jeszcze o ich czworonoga się zamartwiać :doubt: Ale artykuł rzetelnie napisany, przyda sie ta wiedza na przyszłość :)

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Wysłany: 23-04-2011, 12:06   

petrelli, nie ma za co :)

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 23-04-2011, 17:01   

petrelli napisał/a:
co rozumiesz bliżej pod pojęciem "złe żywienie"

Źle zbilansowana karma itp itd...
Ekspertem nie jestem, ale może wystarczyłoby dodawać trochę oleju do karmy...

tamis20 

Mój labrador: Gloria
Suczka urodziła się:
28.12.2010

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 23-04-2011, 19:14   

a gdyby podawac mu wit a+e, ze 2 tabl dziennie?

Suwaczek z babyboom.pl

petrelli 

Pies urodził się:
Wysłany: 24-04-2011, 12:44   

tamis20 napisał/a:
a gdyby podawac mu wit a+e, ze 2 tabl dziennie?

Nie wiem... liczyłem, że ktoś obeznany w temacie (weterynarz?) zabierze głos w tej kwestii :confused: Ja swojemu labkowi nie daje żadnych tabletek poza tranem od czasu do czasu i problemów żadnych z nim nie mam. Ale spróbuje się zorientować co może być przyczyną, niestety właściciele bagatelizują sprawę twierdząc, że to normalne... - tylko ja widzę, że pies zaczyna leciutko utykać na przednią łapę, więc chyba nie jest takie normalne jednak? :bad:

zanka 

Mój labrador: Largo
Pies urodził się:
01.06.2011

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 08-01-2012, 18:26   

Largowi opuszki nie pękają, ale niektóre ma jakby starte. czy podobnie jak przy pękających smarować maścią czy może czekać i obserwować? Mały nie kuleje, nie wylizuje nadmiernie. Tylko od kilku dni zauważyliśmy, że miejscami są jaśniejsze i nie wiem czy to normalne
zapraszamy do galerii Largosława http://forum.labradory.or...p=252970#252970

Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty

kagalka 

Mój labrador: Aza
Suczka urodziła się:
02.05.2012

Wysłany: 10-12-2013, 13:34   

chciałabym się dołączyć do tematu. Tylko, że mojej Azie nie pękają poduszki, a ma strasznie suche. jak czasami sie bawimy i wejdzie na mnie to bardziej mnie drapie tymi poduszkami niz pazurami. Co mogę zrobić? a jest już zimno i boję sie, że zaczną jej pękać...

Pozdrawiam.

pado 

Mój labrador: Bari [*]
Pies urodził się:
10.12.2003- 11.06.2015

Mój labrador: Dejzi
Suczka urodziła się:
26.04.2009.

Mój labrador: Brego (Max Sodalis)
Pies urodził się:
16.03.2015.

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 10-12-2013, 14:16   

Robi się coraz zimniej i poduszki u łapek będą coraz bardziej wysuszone( zimno, sól na chodnikach itp.) Przed wyjściem na dwór trzeba smarować poduchy czymś tłustym, tj. wazelina albo specjalnymi maściami dostępnymi np. w sklepach zoologicznych (my używamy WINTER SHOES firmy OVER ZOO ).

kagalka 

Suczka urodziła się:
02.05.2012

Wysłany: 10-12-2013, 14:22   

Dziękuję pado ! :)

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 10-12-2013, 15:29   

kagalka my używamy Paw Wax dr. Seidel. Bardzo szybko się wchłania, więc psiak nie zdąży zlizać, i nie pozostawia tłustych plam.

kagalka 

Suczka urodziła się:
02.05.2012

Wysłany: 10-12-2013, 17:13   

Dziękuje nikolajewna !

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 10-12-2013, 17:53   

pado napisał/a:
używamy WINTER SHOES firmy OVER ZOO
:D :D
Święte słowa i dodam /tak na marginesie/ ta maść jest, również idealna na modzele 8)

Madzialenka 

Mój labrador: Blondi
Suczka urodziła się:
18.10.09

Mój labrador: Dusia (Acaramelada Omaticaya)
Suczka urodziła się:
26.08.2012

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 11-12-2013, 21:55   

ja uzywalam w tamtym roku na poduchy Blondi Dr.Clauder, pielenacja lap z pszczelim woskiem,Bardzo fajny srodek:)

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 11-12-2013, 21:57   

ja miałam z oriflame takie na łokcie na zrogowacenia super było. Teraz musze skombinować.

karat 

Mój labrador: ARGO
Pies urodził się:
28.08.2013

Wysłany: 11-11-2014, 18:54   poduszki łap

Moj labus od dwóch dni ma problemy z poduszkami na przednich łapach , chyba go to boli bo zmiana podłoza na dworzu i młody nie chce isc, ledwo co stawia łapki, poduszki na obu łapach po bokach sa czerwone i chyba to mu przeszkadza. Czym to mozna posmarowac aby mu ulzyc, smarowałam wazelina ale mało to pomaga.

kamil8406 

Mój labrador: INUSIA
Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013

Wysłany: 11-11-2014, 20:36   

karat, możliwe że Argo ma uczulenie a na to wazelina raczej nie bardzo pomoże. Przejdz sie z nim do weterynarza

Odpowiedz do tematu