Wysłany: 25-04-2011, 19:40 Jak zostać treserem psów?
Może jest tu ktoś na forum kto zajmuje się zawodowo tresurą psiaków?
Jak zacząć, jaki jest pierwszy krok?
Kurs? czy najpierw wyszkolenie własnego psa na pewnym poziomie??
Może ktoś podpowie jak się do tego zabrać?
Ja bym zaczęła od przeczytania kilku dobrych książek o psychice,szkoleniu itd. Później próbowałabym szkolić własnego psa żeby sprawdzić czy mam do tego cierpliwość i chęci. Jakby to wszystko się udało to wtedy szkolenie trenerskie w którejś ze szkół.
Tzn ja tak robię od dłuższego czasu i jestem blisko wyjazdu na szkolenie
Ja teraz czytam "charakter psa dla bystrzaków" i "najpierw wytresuj kurczaka". No i różne takie typu "tresura psów", "szkolenie psa w 4 tygodnie" ale to żeby poznać różne metody szkolenia.
ja dorzucę jeszcze "Oczami psa" Aleksandry Horowitz
wrzucę wam jeszcze to, co mi Gocha2606 polecała
Cytat:
"Tajemnice psiego umysłu", "Jak rozmawiać z psem?", "Inteligencja psów", "Dlaczego Twój pies zachowuje się w ten sposób" ,"Charakter psa dla bystrzaków".
Fragmenty znajdziesz na onecie:
Turid Rugaas - warto przeczytać, chociaż Ameryki nie odkryła a psy mają o wiele bogatszy język, niż to opisuje w książce "Sygnały uspokajające, jak psy unikają konfliktów", oczywiście fragmenty na onecie:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum