Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
04-10-2012, 10:26
Niestabilność kręgosłupa
Autor Wiadomość
jkasia 
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 24-05-2011, 15:20   Niestabilność kręgosłupa

Znowu zaczynam kolejny temat o chorobach :( Wspomniałam w innym temacie o poczatkach zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa Kasty które wyszły podczas prześwietlenia w kierunku dysplazji.Dzis wet konsultował wyniki z innymi i okazało sie że bardziej niepokojąca jest niestabilność kręgosłupa.U Kasty wieksza jest w odcinku szyjnym, mniejsza w lędzwiowym. Poki co czekamy 8 mies i znowu przeswietlenie aby zobaczyc zy stan sie pogarsza. Wlasnie załatwiam (z innej kliniki)zdjecie z okresu jak miała 4 miesiace i miała rtg jamy brzusznej.Juz wtedy niestabilnośc była zauważalna.Trzeba bedzie porównać czy sie posuneła.Wet wspomniał o jakims niemieckim preparacie przyspieszająym mineralizacje chrzastki ale musi sprawdzic czy mozna go do Polski sprowadzic. Wspomniał tez cos o zabiegu chirurgicznym, kołnierzach i pasach stabilizujących, ehh :( Nie może tez wariować jak dotychczas z innymi psami. Bedziemy obserwować jak sie to askudztwo bedzie rozwijało.
Czy ktoś sie spotkał z podobnym problemem czy to my zapoczątkowujemy wszystkie dziwne choroby :| ?

A dog is for life, not just for Christmas!

anna3678 
Ania & Lusi

Mój labrador: Lusi
Suczka urodziła się:
28.03.2009

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 24-05-2011, 15:27   

jkasia napisał/a:
Wet wspomniał o jakims niemieckim preparacie
Kasiu dowiedz sie o nazwe moze bede mogla Wam jakos pomoc.... dziewczyny trzymajcie sie ;*

nata 
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 24-05-2011, 15:31   

jkasia, oby nic się nie pogarszało dalej :( A w jaki sposób (oprócz widoku zdjęć rtg) to się objawia? Kulawizna występuje, czy jeszcze cos innego?
Miziamy małą myszkę ;*

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 24-05-2011, 15:35   

jkasia, biedna ta Kastucha :(

jkasia 
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 24-05-2011, 16:12   

nata napisał/a:
A w jaki sposób (oprócz widoku zdjęć rtg) to się objawia? Kulawizna występuje, czy jeszcze cos innego?

kopiuje:

Objawy kliniczne są widoczne, jeśli już pojawiła się zmiana patologiczna powodująca ucisk na rdzeń kręgowy. W wyniku tej deformacji pies traci pełną kontrolę nad kończynami miednicznymi. Zwierze wyraźnie kuleje, ma problemy z poruszaniem się. Przemieszcza się chwiejnym krokiem. Pojawia się specyficzny chód, psy rozstawiają łapy na zewnątrz ciała.

Psy mają problemy z chodzeniem, dlatego nie chętnie opuszczają swoje legowisko. Zmuszone zmianą pozycji, poruszają się z silnie ugiętymi stawami stępu, ciągnąc palce po ziemi. Dlatego też, często widoczne są otarcia poduszki łap i zniszczone paznokcie. Psy stają się osowiałe, często stają z pochyloną do przodu głową. Często krzyżują kończyny i potykają się. Harmonia stawiania kroków jest wyraźnie zatracona, najlepiej widoczna podczas zmiany kierunku. Psy często przyjmują postawę przykucniętą.

Objawy kliniczne kończyn piersiowych pojawiają się rzadziej i nie są wyraźnie widoczne. Występowanie tych objawów zależy od poziomu kręgosłupa szyjnego, w którym nastąpiła deformacja. Nieprawidłowości można zaobserwować podczas skakania, wówczas łapy stają się sztywne, uniemożliwiając wykonywanie poprawnych ruchów.

W zaawansowanej chorobie pojawia się niedowład obu par kończyn oraz problemy z trzymaniem moczu i kału."

U Kasty nie było widocznych objawów, jej kulawizna mogła byc z tym powiązana ale nie musiała. Wyszło przypadkiem podczas przeswietlenia. Czytała gdzieś,że może byc to związane ze zła dietą suki (matki) i szczeniąt do 8 tyg życia. Kasta jest z kiepskiej hodowli i była karmiona ryżem.Podejrzewam, że jej matka tez lub jakims chappi i te jej choroby sa pewnie powiązane ze złymi warunkami.

[ Dodano: 24-05-2011, 16:13 ]
anna3678 napisał/a:
Kasiu dowiedz sie o nazwe moze bede mogla Wam jakos pomoc.... dziewczyny trzymajcie sie
;* za tydzien bede wiedziała co to za lek :) Dziekuje wszystkim za życienia zdrówka ;*

A dog is for life, not just for Christmas!

ktosia 

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 25-05-2011, 01:41   

Wymiziaj tam Kastę mocno od nas i relacjonuj co i jak :*

a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96

Odpowiedz do tematu