Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Smycze - jaka długość ?
Autor Wiadomość
monia899 
Monia

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
22.01.2011

Wysłany: 07-08-2011, 15:05   

Chciałabym kupić dla Labiego coś takiego by móc z nim pójść na większy teren, by mógł sobie pobiegać (luzem go nie puszczę bo mi ucieknie), a równocześnie chciałabym go uczyć dzięki temu przychodzenia do mnie. Co wg Was będzie lepsze: smycz automatyczna, linka stalowa czy zwykła taśmowa smycz treningowa, np. 10 m? Jeśli smycz automatyczna - to lepsza jest taka z linką czy taśmą ? Co do linki to mam pytanie czy ona jest bezpieczna zarówno dla psa, dla mnie i dla innych ludzi ? Chodzi mi o to, żeby nikomu przy takich spacerach nie stała się krzywda.

nika 
białasek

Pies urodził się:
Wysłany: 07-08-2011, 15:21   

monia899, ja na Twoim miejscu wybrałabym linkę treningową (nie stalową :-o ), ok 10m. pies sobie pobiega, a Ty masz nad nim kontrolę,.
jeżeli smycz automatyczna to lepsza z taśmą, wydaje mi się solidniejsza, ale automat bym odradzała. na lince możesz przy okazji ćwiczyć z psem przywoływanie - na pewno się nauczy :)

sama mam linkę treningową, ale bardzo żadko jej używam. teraz zrobiłam długą smycz przepinaną z liny kupowanej na metry. dziewczyny gdzieś na forum pisały o lonżach, takich jak dla koni, podobno z fajnego materiału są wykonane, nie parzą w ręce przy silniejszym pociągnięciu

monia899 
Monia

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
22.01.2011

Wysłany: 07-08-2011, 16:26   

no dobrze w takim razie kupię linkę treningową, tylko jaka długość będzie najlepsza by mógł sie spokojnie wybiegaċ? 10, 15m. ? Jakiej szerokości powinna być taka linka dla labka, żeby wytrzymała jego siłę?

Salerno 

Mój labrador: Bazylek [*]
Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 07-08-2011, 18:15   

monia899 napisał/a:
Chciałabym kupić dla Labiego coś takiego by móc z nim pójść na większy teren, by mógł sobie pobiegać (luzem go nie puszczę bo mi ucieknie), a równocześnie chciałabym go uczyć dzięki temu przychodzenia do mnie.

Ja osobiście korzystam z lonży do... lonżowania koni. Pożyczam raz na jakiś czas od konia i na tym również 'wypuszczam psa'. U mnie się sprawdza :)
Moja:
http://allegro.pl/lonza-p...1749508138.html

monia899 napisał/a:
no dobrze w takim razie kupię linkę treningową, tylko jaka długość będzie najlepsza by mógł sie spokojnie wybiegaċ? 10, 15m. ? Jakiej szerokości powinna być taka linka dla labka, żeby wytrzymała jego siłę?

Ja mam 17m ale pewnie i można krótszą, co do szerokości to na spokojnie 2cm-3cm. Jak starczy dla konia to i dla labradora też powinna :-P

Bora 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 08-08-2011, 00:17   

Koniecznie bawełniana. Ja mam niestety zwykłą parcianą, pewnego razu Bora wyrwała mi do psa na polanie, ja łapałam za taśmę rękoma - popaliła mi wewnętrzną stronę dłoni, czułam swąd palonego działa (ale nie puściłam). Ręce miałam usmażone jakbym dotknęła gorącego pieca, także bawełniana to podstawa, albo rękawice.

Salerno 

Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021

Wysłany: 08-08-2011, 18:03   

Bora napisał/a:
Koniecznie bawełniana. Ja mam niestety zwykłą parcianą, pewnego razu Bora wyrwała mi do psa na polanie, ja łapałam za taśmę rękoma - popaliła mi wewnętrzną stronę dłoni, czułam swąd palonego działa (ale nie puściłam). Ręce miałam usmażone jakbym dotknęła gorącego pieca, także bawełniana to podstawa, albo rękawice.

I właśnie dlatego Magdo, moja kochana w podanym przeze mnie poście lonża jest wykonana z taśmy nieparzącej. Niestety wiem jak to jest, nie raz koń przeciągnął mnie po padoku :P

Bora 

Wysłany: 08-08-2011, 21:53   

Salerno napisał/a:
Bora napisał/a:

I właśnie dlatego Magdo, moja kochana w podanym przeze mnie poście lonża jest wykonana z taśmy nieparzącej. Niestety wiem jak to jest, nie raz koń przeciągnął mnie po padoku :P

Wiem słoneczko :)
Na aukcjach allegro są też lonże zwykłe parciane, dlatego też podkreśliłam że ma być z bawełny.

Salerno 

Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021

Wysłany: 09-08-2011, 21:09   

Cytat:
Wiem słoneczko :)

;*

(Przepraszam za offa!)

Bezimienny 

Mój labrador: Jeszcze nie istnieje :( :( :(
Wysłany: 18-08-2011, 18:29   

Ja tam bym używał 3-4 m,nie większa nie mniejsza ;D

Ikani 

Mój labrador: Diego (Vestus z Brzozowej)
Pies urodził się:
21.02.2011

Wysłany: 25-08-2011, 20:44   

a co myślicie o smyczach ze sprężynką do amortyzacji ciągnięcia?

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 25-08-2011, 22:39   

Ikani napisał/a:
o smyczach ze sprężynką do amortyzacji ciągnięcia?
ja bym takiej nie kupila, bo moim zdaniem tylko utrwali u psa nawyk ciągnięcia.

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 25-08-2011, 23:13   

Ikani, takie linki używane są do sportów zaprzęgowych, na co dzień mogą być wygodne, ale na pewno nie oduczą psa ciągnięcia (wręcz przeciwnie, ta smycz zmieni tylko to, że zanim pies cię przewróci, zyskasz dwie sekundy ;) )

Ikani 

Mój labrador: Diego (Vestus z Brzozowej)
Pies urodził się:
21.02.2011

Wysłany: 04-09-2011, 08:51   

Karoola, wiem, wiem, chodzi mi raczej o amortyzację takiego szarpnięcia, bo nie ukrywam: czasami boję się, że potworek w końcu zdoła zrobić sobie krzywdę; teraz co prawda jest już znacznie lepiej (ładnie reaguje na zabawę w "równaj"), ale mimo wszystko...

isla84 

Mój labrador: Bruno
Pies urodził się:
31.03.2011

Wysłany: 24-10-2011, 17:55   

ostatnio na spacerku spotkałam panią z labkiem i miała smyczke automatyczną. Bardzo ją zachwalała i w sumie nie tylko ona. Ja nie wiem dlaczego, ale mam jakiś dystans do tego typu smyczy...może temu, żę kojarzą mi sie zwykle z małymi pieskami typu york :P a taki olbrzym jak pociągnie to przecież może sie to urwać...z drugiej strony piesek może sobie troche dalej pobigać i np jak jest brzydka pogoda to nie trzeba za nim smykać sie po wszystkich krzaczurach :P napewno macie jakies doświadczenia odnośnie smyczek automatycznych. Polecacie jakieś?

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 24-10-2011, 18:05   

Flexi są porządne. Trzeba tylko uważać, bo taka smycz jest stale napięta, co uczy psy ciągnięcia. Ale fakt, jest wygodna, szczególnie w miejscach, gdzie nie wolno spuszczać psów :)

Andante
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2011, 18:52   

Karoola napisał/a:
Flexi są porządne. Trzeba tylko uważać, bo taka smycz jest stale napięta, co uczy psy ciągnięcia

Zupełnie się z tym nie zgodzę. Co to znaczy stale napięta? Chyba, że ktoś nie wie, do czego służy przycisk na automacie. jeżeli chce się uzyskać luźną, zwisającą smycz, to się ten przycisk naciska lub blokuje na stałe.
POnaadto model z linką ma krótki odcinek taśmy i kiedy pies idzie przy nodzę, to smycz nie jest napięta, bo nie zwija sie sama do konca, tylko do tego miejsca, gdzioe zaczyna się taśma.
Flexi nie służy absolutnie do nauki chodzenia na luźnej smyczy. Automat można zastosować dopiero wówczas, kiedy pies UMIE chodzić bez ciagnięcia na smyczy.

bietka1 

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 24-10-2011, 18:58   

Karoola napisał/a:
Flexi są porządne
zgadza się :)
Pierwsza flexi wytrzymała szalonego boksera a później szczenięcą żywiołowość Sary. Teraz mam drugą (choć ta pierwsza jeszcze żyje), a kupiłam, bo stwierdziłam, że lepsza będzie taśmowa. I też wytrzymuje moje zwierzaki (Sarę i kolejnego szalonego boksera). A co do tego, że flexi uczy ciągnąć, to u nas się ta teza nie sprawdziła. Mało tego, uważam, że pomogła w nauce ładnego chodzenia na smyczy. Na początku spaceru, kiedy wiadomo, ze psiak bardziej ruchliwy i musi sobie znaleźć odpowiednie miejsce na to i owo, pozwalałam na korzystanie z całej długości. Potem skracałam i na zablokowanej smyczy uczyłam chodzenia przy nodze pilnując, by smycz luźno zwisała. I moim psiakom zakodowało się, że luźna, nie napięta smycz = idziemy blisko pańci. Kiedy zamieniam na zwykłą smycz mam psa, który odruchowo idzie przy mnie.

isla84 

Mój labrador: Bruno
Pies urodził się:
31.03.2011

Wysłany: 24-10-2011, 19:01   

Cytat:
Automat można zastosować dopiero wówczas, kiedy pies UMIE chodzić bez ciagnięcia na smyczy.

dokładnie tak sobie pomyślałam. Nie wyobrażam sobie Brunka biegnącego na takiej taśmie powiedzmy 5 m i nagle kuniec i wszystko wyrwane z powodu jego masy i prędkości :P narazie ucze go na zwykłej, ale taką automatyczną też napewno kupie :P

ollinko 

Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 24-10-2011, 20:01   

bezka od poczaktu na flexi, zaden problem. blokuje przyciskiem i jest krotko, chce to mam dluga i juz. moim zdaniem najlepsze rozwiazanie, takie.... flexi ;) tylko fakt, trzeba zainwestowac w lepsza, ale ten wydatek sie oplaca.

Pattina 
<3

Mój labrador: Tajson
Pies urodził się:
18.08.2010

18.08.2010

Wysłany: 24-10-2011, 20:33   

My też mamy flexi 7.5m. Jestem bardzo zadowolona podczas spacerów :)
Westi nie lubi flexi więc on chodz z Tajem na zwykłej przepinanej smyczy

Tajuś <3

Odpowiedz do tematu