|
Hodowla Z Sosonowego Kręgu |
| Autor |
Wiadomość |
Bora

|
Wysłany: 03-10-2011, 14:34 Hodowla Z Sosonowego Kręgu
|
|
|
Wertowałam ostatnio ogłoszenia allegratki (wprawdzie w poszukiwaniu jamnika dla przyjaciółki) i natknęłam się na ogłoszenie sprzedaży szczeniąt z Hodowli Z Sosnowego Kręgu. http://ale.gratka.pl/oglo...rodowodowe.html Szczenięta były czarne (a wiadomo jaką mam słabość do czarnych szczeniąt labradora) ale po czekoladowych rodzicach : Wiarus i Odessa.
Coś mi nie pasowało, hodowcą nie jestem, ale jak to możliwe żeby czekoladowi rodzice dali czarne szczenięta ?
Sprawdziłam na stronie z dziedziczeniem kolorów. http://www.labrador.org.pl/files/kolory.pdf Na labotece Osessa jest czekoladowa jak byk.
Szczenięta sprzedawane są z metryką... Pytanie teraz czyje są te szczenięta, po jakich rodzicach? Skoro ze skojarzenia Wiarus - Odessa mogą narodzić się tylko szczenięta w kolorze czekoladowym
Czy ktoś mądrzejszy w tych sprawach wie coś więcej na ten temat ?
Kto robił przegląd takiego miotu i pozwolił na to by szczenięta dostały metryki? Co teraz z ludźmi, którzy kupili takie szczenię? Co robi oddział ZK? Bo albo szczenięta są podstawione pod inną matkę, albo ojcem nie jest ten konkretnie pies. To oszustwo! Dlaczego te szczenięta są sprzedawane z metrykami? Kto tego nie dopatrzył? Czy ktoś z hodowców może się w tej sprawie wypowiedzieć? |
|
|
|
 |
nata
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Maj 2010 Posty: 5230 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 03-10-2011, 15:27
|
|
|
Ciekawa sprawa, w ogóle poszukuje na stronie informacji o matce - Odessie, ale nie widzę w ogóle jej w spisie ich psów. http://www.sosnowy-krag.pl/m-labrador.htm
W ogóle moim zdaniem, ogłoszenie jest niejasno skonstruowane, bo na początku jest napisane, że szczenięta czarne i czekoladowe a później wspomniane jest, że szczenięta są w kolorze ciemnej czekolady. Na stronie z kolei w ogóle nie mogę znaleźć tego miotu. Nie wiem czy nie umiem szukać, czy ta strona jest tak skonstruowana, żeby nikt nie mógł nic znaleźć dziwne... |
|
 |
HODOWLA_OOTM

|
Wysłany: 03-10-2011, 15:27
|
|
|
Oczywiście, że jest to oszustwo. Moi znajomi z zagranicy kupili psa z tej hodowli, właśnie z tego miotu. Miałam przed nosem metrykę tego szczenięcia. Faktycznie jest czarne a w metryce jak wól jest napisane, że po czekoladowych rodzicach. Zadzwoniłam do tej hodowczyni, która powiedziała mi, że nie mam pojęcia o hodowli, bo u niej często się takie rodzą. Na wypadek, gdyby się okazało, że mam zaćmienie umysłowe, skonsultowałam sprawę z największym autorytetem w dziedzinie psiej genetyki w Polsce i jest to niemożliwe, żeby po dwóch czekoladach, urodziło się czarne szczenię. Myślę, że Pani hodowczyni nie mając pojęcia o genetyce wpuściła się w niezły kanał. Sprawa została skierowana do zarządu głownego ZKwP, rodowód szczeniaka, którego kupili moi znajomi został wstrzymany, a wobec Pani hodowczyni będzie toczyło się postępowanie. Niewiarygodne, że ktoś może być tak bezczelny, żeby w taki sposób oszukiwać ludzi. Przeanalizujcie dokładnie mioty tego hodowcy na jej stronie - po prostu pokryła sukę cieczka w cieczkę, a wiedziała, że to niezgodne z regulaminem hodowlanym i dlatego chciała zatuszować sprawę - zapomniała tylko zachować zdrowy rozsądek.
Ciekawa jestem ile jeszcze przy tej okazji znajdzie się osób, które zostały oszukane przez tego hodowcę. To wstyd dla nas hodowców psów rasowych, że ktoś taki pojawia się w naszym środowisku, dlatego uważam, że powinny zostać wyciagnięte surowe konsekwencje z tej sprawy. |
_________________ HODOWLA ONE OF THE MILLION FCI
http://www.oneofthemillion.pl |
|
|
|
 |
iness8@o2.pl

|
Wysłany: 03-10-2011, 15:41
|
|
|
Słyszałam o tej sprawie, uważam ,że to powinno zostać nagłośnione wszędzie gdzie się da. Podobno hodowczyni dalej sprzedaje szczeniaczki z tego miotu z metrykami. Dla mnie to jest po prostu oszustwo! Najgorsze jest to ,że coraz częściej się to dzieje...
Ktoś musiał robić przegląd tego miotu, dlaczego szczeniakom zostały wydane metryki?
To się w głowie nie mieści. |
|
|
|
 |
nata
Natalia & Polina

Suczka urodziła się:
27.03.2010
|
Wysłany: 03-10-2011, 16:01
|
|
|
| iness8@o2.pl napisał/a: | | Podobno hodowczyni dalej sprzedaje szczeniaczki z tego miotu z metrykami. |
Na pewno, skoro nadal widnieje aktualne ogłoszenie na stronie
Masakra... |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 03-10-2011, 16:19
|
|
|
O matko!
Nie wierzę własnym oczom |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 03-10-2011, 16:38
|
|
|
| nata napisał/a: | | Masakra... | ano masakra.... i jak tu przekonywac ludzi do zakupu psow z rodowodem skoro hodowca zrzeszony w Zwiazku robi takie numery ? |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 03-10-2011, 16:43
|
|
|
mam nadzieję, że ZK surowo ich ukara |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
os

|
Wysłany: 03-10-2011, 16:51
|
|
|
| a to na pewno laby? żart, moze nie na miejscu, ale oni maja chyba wszystko: laby, berneńczyki, yorki, papillony, goldeny............ |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 03-10-2011, 17:51
|
|
|
jedna wielka masakra |
|
 |
gusia1972
Agnieszka

Mój labrador: Kala
Suczka urodziła się:
28.05.2007
Mój labrador: Viva - NSDTR
Suczka urodziła się:
13.07.2010
Wiek: 53 Dołączyła: 29 Gru 2007 Posty: 4198 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 03-10-2011, 18:23
|
|
|
| ZK powinien podać ich do sądu .... |
|
 |
Bora

|
Wysłany: 03-10-2011, 20:44
|
|
|
| iness8@o2.pl napisał/a: | | Ktoś musiał robić przegląd tego miotu, dlaczego szczeniakom zostały wydane metryki? |
Bo pewnie, podobnie jak hodowca nie ma zielonego pojęcia o genetyce, albo.... no... wsio jasne. |
|
|
|
 |
kaha
kaha

Mój labrador: MAX
Pies urodził się:
7.08.2009
|
|
|
|
 |
donia457

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 47 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5261 Skąd: warszawa
|
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 04-10-2011, 09:04
|
|
|
ktoś z naszego forum ma pieska z tej hodowli, kiedyś weszłam na stronę i szczerze ? nie zaskoczyłam się pozytytwnie, strona baardzo uboga o wszelkie informacje, badania itp. zdjęcia suk i repów są że tak powiem delikatnie " nie profesjonalne" totalnie. Psy stoją jak chcą, jakieś takie wystraszone ( szczególnie Farida) i jeśli już jest mowa o psach do hodowli, to moim zdaniem pod względem eksterieru nie są ładnymi psami ( bez urazy, ale jeśli już ktoś prowadzi hodowle to i powinien zadbać o to, aby pies miał dobrą psychikę, był zdrowy ale był też ekterierowo ładny) - szczególnie suczki z tej hodowli wyglądają - wybaczcie - ale trochę jak suczki w typie. Wtedy nie zagłębiałam się jakoś bardzo w mioty czy psy z tej hodowli - przejrzałam stronę, lecz ani strona ani psy w ogóle mi się nie spodobały, więc więcej na ich stronę nie weszłam.
Być może to, że cała ta sprawa z podkładanym miotem wyszła na jaw, jest szokiem, ale z drugiej strony bardzo dobrze, bo wiadomo jakiej hodowli należy napewno unikać. |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 04-10-2011, 09:13
|
|
|
Nawet mają biszkoptową suczkę o imieniu Funia
[ Dodano: 04-10-2011, 09:16 ]
Zobaczcie u czekoladowej sunia, jest miot o i tam są zdjęcia szczeniąt 3 tyg ze stycznia 2007r (szkoda tylko, że świeci słońce i drzewa są zielone)
A może ja to źle zinterpretowałam?
Wstyd mi za takich "hodowców" |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
nata
Natalia & Polina

Suczka urodziła się:
27.03.2010
|
Wysłany: 04-10-2011, 09:25
|
|
|
| ppaula2 napisał/a: | Zobaczcie u czekoladowej sunia, jest miot o i tam są zdjęcia szczeniąt 3 tyg ze stycznia 2007r (szkoda tylko, że świeci słońce i drzewa są zielone)
A może ja to źle zinterpretowałam? |
Faktycznie.. co prawda to iglaki, ale nawet iglaki zimą nie są tak zielone Ogólnie fotki wyglądają mi na fotomontaż |
|
 |
Bora

|
Wysłany: 04-10-2011, 10:09
|
|
|
Mnie zdjęcia na tej stronie przypominają zdjęcia psów z rozmnażalni, jakie można zobaczyć np. na allegro. Psy duszone na ringówkach, w dziwnych pozach, fotki na szybko, byle gdzie, psy wyglądają jakby zostały wyjęta z kojca - zakurzone... Czekoladowa suka jest bardziej ruda niż czekoladowa.
No jestem ciekawa czy coś w tej sprawie ruszy, bo taka hodowla to wstyd dla innych polskich hodowców... Jakie świadectwo daje |
|
|
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 04-10-2011, 10:51
|
|
|
| Bora napisał/a: | bo taka hodowla to wstyd dla innych polskich hodowców... Jakie świadectwo daje |
Na szczęście są też hodowcy z prawdziwego zamiłowania.
Szkoda tylko, że nie każdy ma możliwość trafić na forum i popytać.....
A ten kto się natknie na taką hodowlę będzie miał uraz do hodowców do końca życia |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
Bora

|
Wysłany: 04-10-2011, 11:11
|
|
|
| ppaula2 napisał/a: | A ten kto się natknie na taką hodowlę będzie miał uraz do hodowców do końca życia |
Wyjdzie z założenia że po co przepłacać za rodowodowego psa, skoro w takich samych warunkach trzymane są psy z pseudo - a taniej i bez zbędnego papierka który jak sie okazuje jest wystawiany fałszywie.
To już nie jest afera na skale krajową, ale już międzynarodową - skoro szczeniak z tej hodowli pojechał za granicę. |
|
|
|
 |
|
|