Krystyna- gratuluję wyczucia, po fotkach wydajesz takie osady ? !
Dziekuje bardzo. Po prawie 10 latatach hodowania naprawde patrzac na zdjecie psa jestem w stanie ocenic czy jest on piękny ( w rozumieniu zgodnosci ze wzorcem) czy nie.
[ Dodano: 13-10-2011, 13:28 ]
[quote="4dogs"] poza tym z tego co ja wiem to są psy z ZK. mało tego takze większośc z nich miała związkowe hodowlanki wiec troche przeciw sobie teraz piszecie, [quote]
No to co, ze mialy te psy zwiazkowe hodowlanki? A ktos nimi krył? Nie bardzo. Bo jest wybor, bo mozna kryc lepszymi psami, przebadanymi psami. A w PFK wyboru nie masz. Chcac hodowlac musisz hodowac na tym co jest dostepne.A jak widac jest niewiele i marnej jakosci. Gdzie tu miejsce na plany hodowlane, na rozwoj i polepszanie rasy. Nie oszukujmy sie mozna pomnazac ale na pewno nie hodowac
czyli kiepskie psy potrafia miec i hodowlanki w ZK , no ale to wszyscy wiedzą i wiecie , co nawet powiem Wam dlaczego jest to nieraz słuszne !
otóz eksterier to jedno a genotyp to drugie, dlatego do hodowli dopuszcza sie nie same miski i misterów, ale o tym to hodowca z 10 letnim stazem pewnie wie?.
to , że tobie sie nie podoba wizualnie jakiś pies , nie okresla jeszcze jego wartości hodowlanej , bo o tym decyduje genotyp, i dobry hodowca dobiera psy nie na zasadzie wygladu, ale cech które niesie , i które w jego przekonaniu z połączenia , daja szanse na psy o dobrym eksterierze, psychice i genotypie.
i wiecie co , bardzo brzydko z waszej strony , że tak krytykujecie psy tylko z racji tego , że ich właściciel wyznaje co prawda jednego boga ale w innym kościele.
Krytykuje psy bo sa marne a nie dlatego ze ich wlasciciel jest w innej organizacji.
Wydaje mi sie (na podstawie tego co piszesz ) ze niewiele wiesz o okreslaniu wartosci hodowlanej danego psa, gdzies cos dzwoni ale nie wiadomo co i gdzie. Kazdy hodowca powinien chciec hodowac psy piekne, o dobrej psychice i ZDROWE ( bo o tym zapominasz ciagle). Ale zeby to robic trzeba miec wiedze na ten temat i trzeba miec na czym hodowac. Pula labradorow z PFK jest dramatycznie mala i raczej sredniej jakosci. Wiec jak hodowac? Nie da sie, mozna tylko pomnazac. Ale po co?
Mam jeszcze prosbe bys 4dogs przedstawil sie w stosownym temacie. To taki mily zwyczaj by ktos kto sie pojawia na forum przedstawil sie i cos o sobie/swoich psach napisal. Lubie wiedziec z kim rozmawiam, inni pewnie tez
Wysłany: 13-10-2011, 14:00
4dogs napisał/a:
czyli kiepskie psy potrafia miec i hodowlanki w ZK
Zdarza się i tak. Hodowlankę po prostu można wyjeździć jak ktoś jest bardzo uparty.
Ale hodowcy posiadający piękną sukę nie pokryją takim psem.
A właściciele reproduktora jak są mądrzy to też nie zgodzą się na pokrycie brzydkiej suki (znam kilka takich przypadków).
4dogs napisał/a:
i wiecie co , bardzo brzydko z waszej strony , że tak krytykujecie psy tylko z racji tego , że ich właściciel wyznaje co prawda jednego boga ale w innym kościele.
Ale ja nie krytykuję tylko psów PFK. W ZK też są brzydkie reproduktory, które mi się w ogóle nie podobają i nigdy nimi bym nie kryła. Ale mają jedną przewagę: mają więcej badań. Więc z dwojga złego wolałabym brzydkiego reproduktora z ZK (przebadanego) niż obrzydliwego reproduktora z PFK (z HD i tylko HD)
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"
4dogs [Usunięty]
Wysłany: 13-10-2011, 14:50
Tsunami napisał/a:
ppaula2 napisał/a:
Więc z dwojga złego wolałabym brzydkiego reproduktora z ZK (przebadanego) niż obrzydliwego reproduktora z PFK (z HD i tylko HD)
No to pojechałaś
pewnie , że pojechała , ale po własnym wizerunku
powiem tak , ja o żadnym psie nie wyraziłbym sie przymiotnikiem OBRZYDLIWY- uważam , że to świadczy o podejściu do zwierzecia , i na pewno już od tej Pani pieska bym nie nabył, ktoś kto operuje takimi określeniami w stosunku do psa nie jest na pewno miłośnikiem , oj nie popisała sie pani, można powiedziec mi sie nie podoba, nie w moim typie, wadliwy eksterierowo ale obrzydliwy ? - zostawiam to waszej ocenie i to tej nie na pokaz ale wewnętrznej.
teraz z innego ogródka
w anglii w w KC wogóle nie ma czegoś takiego jak uprawnienia hodowlane, kazdy pies zarejestrowany w KC po ukończeniu 12 mies może miec szczeniaki z rodowodem , bez wystaw i przegladu, bez wzgledu na płeć, suka do 8 lat może miec 6 miotów, badania owszem , obowiązkowe HD reszta zalecane i nic więcej !
to samo Irlandia, Norwegia ! , jeszcze jedno , nie ma przegladów miotu ! hodowca sam odpowiada za swoje szczeniaki , takie sa wymogi organizacji z FCI , i jak na moje oko skromniejsze od np PFK
Wysłany: 14-10-2011, 00:19
4dogs napisał/a:
powiem tak , ja o żadnym psie nie wyraziłbym sie przymiotnikiem OBRZYDLIWY- uważam , że to świadczy o podejściu do zwierzecia , i na pewno już od tej Pani pieska bym nie nabył, ktoś kto operuje takimi określeniami w stosunku do psa nie jest na pewno miłośnikiem
Po czym Pan to wywnioskował? Po jednym słowie?
W takim układzie gratuluję wyciągania wniosków
Domyślam się, że dlatego woli Pan PFK.
A skąd pewność, że ja bym Panu mojego psiaka sprzedała?
Czy jestem miłośnikiem zwierząt czy nie najlepiej wiedzą osoby, które wiedzieć powinny.
Poza tym ja nie jestem wielkim hodowcą. Prowadzę domową hodowlę i moja suczka będzie miała tylko 2 max 3 mioty w życiu. Przy PFK ile można mieć? 8? tak?
Nie straszy mnie Pan sądem? A miałam nadzieję
4dogs napisał/a:
można powiedziec mi sie nie podoba, nie w moim typie, wadliwy eksterierowo ale obrzydliwy?
Nie mówiłam tutaj akurat o tym konkretnie psie. Ale w sumie......
W każdym razie bardziej podoba mi się kundelek mojej sąsiadki
Ps. Próbowałam łopatologicznie wyjaśnić różnicę między ZK a PFK, ale widzę, że i tak nie dociera
boski J. Tuwim"
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się:
Wysłany: 14-10-2011, 08:32
ppaula2, ja podejrzewam, że to jest miłość od pierwszego wejrzenia....4dogs był na wystawie PFK we wrześniu i w ciągu niecałego miesiąca stał się specem od regulaminu, statutu, zasad, zarejestrowanych hodowli i wartości hodowlanej wszystkich psów z PFK! Co za obeznanie?! Nic tylko chwalić, bo ja po przeszło 4 letniej bytności członkiem ZKwP nic tylko się nadal uczę...
w anglii w w KC wogóle nie ma czegoś takiego jak uprawnienia hodowlane, kazdy pies zarejestrowany w KC po ukończeniu 12 mies może miec szczeniaki z rodowodem , bez wystaw i przegladu, bez wzgledu na płeć, suka do 8 lat może miec 6 miotów, badania owszem , obowiązkowe HD reszta zalecane i nic więcej !
Znow cos gdzies dzwoni ale nie wiadomo do konca gdzie...
W anglii labrador MUSI byc przebadany w kierunku dysplazji biodrowej i MUSI miec przebadane klinicznie oczy ( to to badanie o ktorym wielu polskich hodowcow dziwnie zapomina koncentrujac sie niewiedziec po co np na miopatii), reszta badan jest zalecana.
A jesli chodzi o ilosc miotow to faktycznie dawniej bylo 6 dozwolonych ale zostalo to zmienione i obecnie suka w ciagu swojego zycia moze miec 4 mioty
Znow cos gdzies dzwoni ale nie wiadomo do konca gdzie...
W anglii labrador MUSI byc przebadany w kierunku dysplazji biodrowej i MUSI miec przebadane klinicznie oczy ( to to badanie o ktorym wielu polskich hodowcow dziwnie zapomina koncentrujac sie niewiedziec po co np na miopatii), reszta badan jest zalecana.
A jesli chodzi o ilosc miotow to faktycznie dawniej bylo 6 dozwolonych ale zostalo to zmienione i obecnie suka w ciagu swojego zycia moze miec 4 mioty
trochę mnie nie było , sory - ale już śpieszę z odpowiedzią
Dzwoni , Dzwoni - sama piszesz , że tam tylko musi HD i oczy , a co z resztą ? skoro nie muszą być wystawiane na wystawach i przejśc weryfikacji pod wzgledem eksterieru , czyli moga być dopuszczane do hodowli jak to ładnie ppaula określiła obrzydliwe psy !
Z jednej strony naskakujecie na organizację która ma wysokie wymogi hodowlane tylko dlatego że nie nalezy do FCI a z drugiej pasuje Wam , że w innych karajach FCI laskę kładzie wogóle na wymogi hodowlane.hodowcy nie muszą jezdzic na wystawy , przeglady miotów robia sami , jest wiecej zaleceń niż nakazów , itd- ale to Wam pasuje ? ! sprawdzdzcie jak jest w hiszpanii , portugalii i innych jeszcze panstwach, co kraj to obyczaj i inne wymogi hodowlane, przy których regulamin PFK to brzytwa, i Wam z waszymi aspiracjami na pewno bliżej do PFK niż FCI w całym jego kształcie.
ppaula- zdania nie zmieniam o tobie, dla mnie osoba dla której jakiś pies czy psy są obrzydliwe nie zasługuje na miano miłośnika psów wogóle, i łopatologię zostaw dla siebie , bo widac że nie potrafisz przyswoic. merytorycznej wiedzy, ja niestety takich umiejętności nie posiadam , aby Ci to w twoim stylu wyłożyć - wybacz nie mój poziom.
tsunami- a kto ci powiedział , że byłem na 1 wystawie i jestem kompletnym laikiem ?
kynologią interesuję sie od dziecka , ilości wystaw na których byłem nawet nie spamiętam, więc fakt tsunami po 4 latach stażu kynologicznego - ucz sie pilnie ! i co najważniejsze z pokorą , bo tylko wtedy jest szansa na wymierne efekty tej nauki
Sprawy osobiste proszę załatwiać poprzez prywatną wiadomość.
Każdy kolejny post nie na temat będzie usuwany.
Post nie odnosi się do powyższej wypowiedzi Krystyny
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Ostatnio zmieniony przez AnIeLa 28-10-2011, 13:10, w całości zmieniany 1 raz
JA sie tematu trzymam i o zadnych sprawach osobistych nie rozmawiam. Jesli masz Aniela takie uwagi to napisz prosze do kogo sie one odnosza bo Twoj post znajduje sie pod moim co moze blednie sugerowac ze do mnie piszesz.
Dziekuje.
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się:
Wysłany: 28-10-2011, 14:14
AnIeLa, czemu mój post został skasowany??? Nie rozumiem Odpowiedziałam na pytanie 4dogs. On może mnie jawnie obrażać, a ja wyjaśnić skąd wiem, że jest on nieszczery i niegodny zaufania, to już nie! To nie jest sprawa osobista, ale zarzuca mnie i innym hodowcom tu nieznajomość tematu, podczas gdy sam pisze w sposób ordynarny i pozbawiony merytorycznego sensu.
Co to za wybiórcza cenzura???
Wysłany: 28-10-2011, 18:01
Ja w takim układzie również proszę o wyedytowanie postów 4dogs, w których mnie obraża, a ja nie mogę się bronić ponieważ mój post został usunięty
boski J. Tuwim"
4dogs [Usunięty]
Wysłany: 30-10-2011, 13:48
Krystyna napisał/a:
4dogs napisał/a:
Z jednej strony naskakujecie na organizację która ma wysokie wymogi hodowlane tylko dlatego że nie nalezy do FCI
wysokie wymogi hodowlane??? raczysz zartowac.
Gdzie ta organizacja ma wysokie wymogi hodowlane bo ja jakos ich nie zauwazylam...
ZKwP tez wysokich wymagan niestety nie ma. A powinien.
Chwileczkę - psy przechodzą kwalifikacje hodowlane, są przeglądy miotów, badania czyli w sumie więcej niż w niejednej organizacji należącej do FCI , i nie chodzi tu czy to mało czy dużo tylko czy wszedzie na świecie jest tak samo w FCI jak wy tu piszecie, bo czepiacie sie organizacji polskiej w której wymogi istnieją a nie walczycie z organizacjami z FCI w których takowych nie ma ? sprowadzajac psa z Norwegii czy Angli może to byc szczenię którego rodzice nawet nie byli weryfikowani , miotu nikt nie ogladał i to jest ok? w myśl przysłowia cudze to dobre a nasze be ?
Nie wiem co napisały miłe Panie , ale chcę zauważyc iż ja osobiście w żadnym z postów nikogo osobiście nie atakuję a tylko staram sie własnie merytorycznie podejść do tematu i dyskusji , gdyż uwazam że Zk niestety nie ma monopolu na kynologie w naszym kraju, tak jak FCI na świecie , ja staram sie polemizowac a że nie zawsze moje opinie Wam odpowiadaja to cóz ja moge poradzić że nie becze jak by wam pasowało
Wiem, że temat troche nie do tego, ale nie chce zakladac tematu nowego to zapytam tu. Wiem, ze wyjde na idiote, ale co tam U nas w polsce uznawane za psy rasowe i dopuszczane do wystaw sa psy posiadajace rodowod FCI, prawda? Jeśli pies ma rodowod ACK ( American Kennel Club) to czy tez w polsce uznawany jest za psa rasowego i normlanie dopuszczany do wystaw? Czy to ze soba nie koliduje?
Jeśli pies ma o taki rodowod:
http://www.holzmuehlelabr...m_files/309.png
To w polsce moze byc normalnie wystawiany? Bo wydaje mi sie, ze nie, ale chce miec pewność
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum