Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-11-2011, 20:59 koniec z kopiowaniem ogonów i uszu w ZKwP
Cytat:
"KOMUNIKAT ZG ZKwP
W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:
1. Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.
Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach.
2. Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012.
W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się przyjęcie na wystawę psa urodzonego w Polsce po 01.01.2012 i poddanego zabiegowi kopiowania, o ile zabieg został przeprowadzony z poszanowaniem art.27 Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.1997, nr 111, poz.724). W takim przypadku właściciel psa zobowiązany jest dołączyć do zgłoszenia oryginał lub, poświadczoną przez jego macierzysty oddział ZKwP, kopię stosownego zaświadczenia lekarskiego, które musi zawierać, umożliwiające weryfikację, szczegółowe dane kontaktowe lecznicy i wystawiającego zaświadczenie lekarza takie jak: nazwisko, adres, nr telefonu oraz adres e-mail. Zaświadczenie pozostaje w dokumentach wystawowych organizatora imprezy."
szczerze mówiąc nie wyobrazam sobie rasy takiej jak Dog argentyńki z pozostawionymi kłapciakami
_________________ "Miłość do psa jest najdziwniejszą rzeczą,przy niej relacje z ludźmi stają się nudne jak owsianka" John Grogan "Marley and me'--------------------
galeria Brandusa-zapraszamy http://forum.labradory.or...er=asc&start=40
Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.
Wysłany: 29-11-2011, 10:06
joanna,
prawda? Jesteśmy tak przyzwyczajeni do widoku "poprawionego" wyglądu niektórych ras, że teraz to za diabła nie pasuje... Wybierając, jakiej rasy będziemy mieli psa, oglądaliśmy boksery. Te z długimi uszami to jeszcze. Ale jak do tego był długi ogon to już zupełnie jak nie- bokser. W jakich warunkach były kopiowane uszy i ogony, że zostało to zabronione? Czy chodziło o to, żeby zapobiec próżności człowieka? Moje pytania mogą być naiwne, ale nie za bardzo się orientuję, a chciałabym wiedzieć. Mój szwagier miał kiedyś dobermana. Pies miał przycięte uszy. Nie wiem, w jakich to było robione warunkach, w każdym bądź razie uszy nie chciały się zagoić i potem, jak się już zabliźniły, były na końcówkach nierówne. Czy o to chodzi? O warunki tych zabiegów?
nie mogę wypowiadac się bo na szczęście labków to nie dotyczy,nie zaręczę jednak czy nie postąpiłabym egoistycznie posiadając np DA i nie skopiowałabym uszu,ten pies ze swoim charakterem i budową ciała wygląda komicznie z kłapciakami,traci swoja dostojność i nie budzi respektu i podziwu lecz śmiech.ogony na szczęście sa im zostawiane.
_________________ "Miłość do psa jest najdziwniejszą rzeczą,przy niej relacje z ludźmi stają się nudne jak owsianka" John Grogan "Marley and me'--------------------
tenshii, tak też po imieniu to nazwałam.gdy jednakze pies wzbudza śmiech odczuwa to bardzo.
[ Dodano: 29-11-2011, 12:29 ]
wyobrażmy sobie boksera z długim ogonem,Ty i ja moze nie wybuchniemy smiechem ale połowa ludzi będzie palcem pokazywac jak smiesznie wyglada,wiadomo ze pies to czuje ,tą reakcje otoczenia,czuje ze z niego sie śmieją ,nie wiem juz co lepsze
Andante [Usunięty]
Wysłany: 29-11-2011, 12:31
joanna napisał/a:
wyobrażmy sobie boksera z długim ogonem
Ale nie trzeba sobie wyobrażać. Mozna na ulicy zobaczyć.
I dogi z klapniętymi uszami (a jeszcze niedawno był krzyk, że śmiesznie wyglądają).
I spaniele z dlugimi ogonami.
joanna napisał/a:
wyobrażmy sobie boksera z długim ogonem
Ale nie trzeba sobie wyobrażać. Mozna na ulicy zobaczyć.
Racja ja widuje codziennie boksery z ogonem i uszami. Cudne są
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Ja uwazam, ze psiaki powinny byc dokladnie takie jak je natura stworzyla - joanna nie obraz sie, ale nie rozumiem jak pies o naturalnym wygladzie moze byc smieszny, raczej smutno-smieszne powinny nam sie wydawac te bidy, ktorym ludzie nie wiadomo po co poskracali ogony i/lub uszy.
Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-11-2011, 12:43
joanna napisał/a:
gdy jednakze pies wzbudza śmiech odczuwa to bardzo
błagam, moje się cieszą jak wariaty jak się z nich/do nich śmiejemy
a bo to raz mówiłam - Teyla jaka Ty durna jesteś jak coś zmajstrowała i śmiałam się do rozpuku
do Fida też mówimy - Ty gamoniu - żebyś Ty widziała jego reakcję
wg mnie pies w takich sytuacjach może być smutny ale TYLKO dlatego, że wyczuwa złe emocje właściciela z urażoną dumą
joanna napisał/a:
wyobrażmy sobie boksera z długim ogonem,Ty i ja moze nie wybuchniemy smiechem ale połowa ludzi będzie palcem pokazywac jak smiesznie wyglada,wiadomo ze pies to czuje ,tą reakcje otoczenia,czuje ze z niego sie śmieją ,nie wiem juz co lepsze
mnie się wydaje, że to Ty czułabyś się źle, że się śmieją z Twojego psa, a nie on
a to przykre jak właściciel ma psa do pokazywania światu, a nie kochania - sory, ale tak to odbieram
z mojej się śmieją że jest niskopodwoziowa i nikt nie wierzy, że ma rodowód
wiesz gdzie to mam?
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
Miałam kiedyś bokserkę kopiowaną..... Kiedy wiozłam ją do weta na kopiowanie uszu (bo rodowodowa, w planach były wystawy), teść nie mógł zrozumieć, dlaczego zadajemy ból zwierzakowi jedynie dla wyglądu. Było to 25 lat temu. Do tej pory, kiedy o tym myślę, czuję do niego wielki szacunek, bo z takim podejściem do zwierząt był wtedy wyjątkiem. Teraz mam boksia z klapniętymi uszami (ogon ktoś mu jednak ciachnął) i uwierzcie, nie ma nic milszego, niż mizianie go po tych zamszowych, aksamitnych ucholach . Znam wiele niekopiowanych boksiów. Wachlują ucholami, zamiatają długimi ogonami i też są piękne. I nie zauważyłam, żeby ktokolwiek się z nich śmiał.
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 47 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5261 Skąd: warszawa
Wysłany: 30-11-2011, 08:42
i bardzo dobrze ze bedzie zakaz,dla mnie skracanie psu ogona lub uszu to tylko ludzki wymysl,jak beda takie psiaki teraz biegaly po ulicach to i tak moze w pierwszym momencie bedzie to dla nas troche dziwne ,ale nie smieszne!,my sie do tego widoku przyzwyczaimy ,a psy nie beda odczuwaly bolu.w koncu te psy beda wygladaly tak jak je natura stworzyla.super
[ Dodano: 30-11-2011, 08:43 ]
Andante napisał/a:
I spaniele z dlugimi ogonami.
u mnie kilka takich psiakow mieszka na osiedlu i super wygladaja
Ale to nie jest do końca tak, że w ogóle nie będzie kopiowanych zwierząt :
Cytat:
W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się przyjęcie na wystawę psa urodzonego w Polsce po 01.01.2012 i poddanego zabiegowi kopiowania, o ile zabieg został przeprowadzony z poszanowaniem art.27 Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.1997, nr 111, poz.724). W takim przypadku właściciel psa zobowiązany jest dołączyć do zgłoszenia oryginał lub, poświadczoną przez jego macierzysty oddział ZKwP, kopię stosownego zaświadczenia lekarskiego, które musi zawierać, umożliwiające weryfikację, szczegółowe dane kontaktowe lecznicy i wystawiającego zaświadczenie lekarza takie jak: nazwisko, adres, nr telefonu oraz adres e-mail. Zaświadczenie pozostaje w dokumentach wystawowych organizatora imprezy.
a hodowcy na pewno będą mieli wiele wyjątkowych sytuacji....
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
dziewczyny nie róbcie ze mnie nieczułego potwora bo nim nie jestem,na nic nie jestem tak wrażliwa jak na psia krzywdę,nigdy nie byłam postawiona przed faktem kopiowania bo labradory są poza tym tematem ,nie wiem na czym polega ten zabieg,myślę ze jest prowadzony w znieczuleniu,nigdy nie zastanawiałam się nad tym,mówie tylko ze jestem od dziecka przyzwyczajona do wyglądu niektórych ras i cięzko mi wyobrazic sobie te psy wyglądajace inaczej,i złudzeń nie mam -o ile spanielowi zostawią ogon to na pewno psom bulowatym uszy będa dalej kopiować,zobaczycie że to sie nie zmieni i tyle chciałam w swoich postach powiedziec ,i mówie szczerze nie wiem co ja bym zrobiła ,pewnie gdyby co do czego przyszło i wet opisałby mi przebieg zabiegu i rekonwalescencji po nim(bo chyba tu pies najdotkliwiej to odczuwa)to pewnie nie zdecydowałabym sie ,uff to tyle
A ja tam wole psy z uszami jakie im natura dała
CC z kopiowanymi ucholami
i CC z ucholami naturalnymi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum