Przesunięty przez: tenshii 27-10-2012, 14:34 |
Karmy |
| Autor |
Wiadomość |
monika-81

Mój labrador: Dafi
Suczka urodziła się:
24.08.2010
|
Wysłany: 01-12-2011, 13:10
|
|
|
Chelsea,
Właśnie przeczytałam ten watek na Dogmani dziękuje ci za linka i jeszcze bardziej mnie ona do siebie przekonała nie ma tam żadnej złej opinii na jej temat.
Napisałam do sklepu Świat Karm może oni mają jakieś bliższe szczegóły na temat zawartości procentowej mięsa, bo chyba innego dystrybutora na Polskę nie ma w tej chwili. |
_________________ Galeria Dafikowskiej
http://forum.labradory.or...&highlight=dafi |
|
|
|
 |
oleska2803

Mój labrador: Snickers (BIGRAF Grzybowskich Pól)
Pies urodził się:
25.06.2010
Pomogła: 2 razy Wiek: 41 Dołączyła: 05 Gru 2010 Posty: 1357 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 01-12-2011, 13:36
|
|
|
Ze składu taka zła ta karma nie jest, ale ja na Twoim miejscu wybrałabym Brit Care, Dafi jest biszkoptem, a one często mają problemy z uczuleniem na kurczaka, lepsza będzie Brit care z jagnięciną
[ Dodano: 01-12-2011, 13:41 ]
Neravia karma która podałaś to również żadna rewelacja, jest na kurczaku, a jest on częsta przyczyną alergii i ma w składzie kukurydzę która również nie służy psiakom, ogólnie karma o składzie jakich tysiące nic specjalnego. Napisałaś tak jakby to było dobrze, ze nie ma jagnięciny. Jagnięcina jest lepsze niż kurczak |
_________________ Zapraszamy do pysznej galerii Snickersa http://forum.labradory.or...?t=4590&start=0
oraz na nadmorskie spotkania naszych psiaków
http://dogosfora.pl |
|
|
|
 |
ppaula2

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 2422 Skąd: Za górami za lasami
|
Wysłany: 01-12-2011, 13:42
|
|
|
| oleska2803 napisał/a: | Dafi jest biszkoptem, a one często mają problemy z uczuleniem na kurczaka, lepsza będzie Brit care z jagnięciną |
A co ma do tego kolor? |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
monika-81

Suczka urodziła się:
24.08.2010
|
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 01-12-2011, 13:44
|
|
|
monika-81, wybór należy do Ciebie ale z tych wszystkich karm wybrałabym Brit Care jest dużo lepsza niż tamte |
|
 |
oleska2803

Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 01-12-2011, 13:51
|
|
|
ppaula2 u biszkoptów częściej występuje alergia
[ Dodano: 01-12-2011, 13:54 ]
Ta wersja z jagnięciną, ma strasznie dużo źródeł węglowodanów bo i dwa rodzaje ryżu i ziemniaki i płatki owsiane i kaszę. Jakby się to wszystko zsumowało to jest tego najpewniej więcej niż mięsa. Ja wybrałabym jednak Brit Care. |
_________________ Zapraszamy do pysznej galerii Snickersa http://forum.labradory.or...?t=4590&start=0
|
|
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 01-12-2011, 14:00
|
|
|
| oleska2803 napisał/a: | ppaula2 u biszkoptów częściej występuje alergia
|
A skąd masz takie wiadomości?
Ostatnio słyszałam mit o delikatnych i chorowitych czekoladach.
Teraz o alergiach u biszkoptów
A najzdrowsze są czarne |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
oleska2803

Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 01-12-2011, 14:06
|
|
|
Od wszystkich weterynarzy u których kiedykolwiek byłam z psem i od weterynarzy innych alergicznych biszkoptów. Czytałam też to gdzieś w jakimś artykule ale nie pamiętam, że ogólnie psy o jasnej pigmentacji ( nie tyczy się tylko labków) są bardziej podatne na alergie. Co do mitu o chorych czekoladach to również go słyszałam, ale tyczył się zdrowia psychicznego bo czekolady są z zawężonej puli genów
O tym, że czarne są najzdrowsze również słyszałam, bo są pierwotnymi labkami mają najszerszą pulę genów. |
|
|
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 01-12-2011, 14:21
|
|
|
oleska2803, do tego typu mitów należy podchodzić z rezerwą.
Funia nie jest alergiczką.
Novi jak na razi nie wykazuje zaburzeń psychicznych.
Rodzice przekazują geny alergii jak i niestabilności psychicznej.
Dobrze dobrani rodzice, zrównoważeni i zdrowi dadzą takie potomstwo.
Wykluczam tu dysplazję, bo na to nawet zdrowi rodzice nie mają wpływu. |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
oleska2803

Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 01-12-2011, 14:30
|
|
|
Ale ja podchodzę z rezerwą, nie mówię, ze jest tak na pewno, ani ze każdy biszkopt jest alergikiem. Wiem doskonale, że to są mity, a wszystko zależy od odpowiedzialnej hodowli. Jednak co do alergii z moim spostrzeżeń również wynika, ze jest częstsza u biszkoptów, bo ze wszystkich znanych mi osobiście labradorów prawie każdy biszkopt ma alergię, czarne i czekolady nie. Według mojego weta, biszkopty i psy z jasną pigmentacją maja wrażliwszą skórę. nie chodzi tu tylko o pokarmową alergie ale również inne.
A co do kurczaka to odradzam każdemu kolorkowi bo jest częstym alergenem i tyle
[ Dodano: 01-12-2011, 14:37 ]
Myślę, że mogłaby być ciekawa ankieta na forum odnośnie alergii i koloru
Bo u mnie choćby w najbliższym otoczeniu 3 czarne psy brak alergii, jedna czekolada brak alergii i 5 biszkoptów z czego 3 alergiki w tym 2 również alergia na kurz |
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
Pomogła: 1 raz Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 01-12-2011, 14:42
|
|
|
| oleska2803 napisał/a: | | Jednak co do alergii z moim spostrzeżeń również wynika, ze jest częstsza u biszkoptów, bo ze wszystkich znanych mi osobiście labradorów prawie każdy biszkopt ma alergię, czarne i czekolady nie |
to samo zauważyłam.
| oleska2803 napisał/a: | | Według mojego weta, biszkopty i psy z jasną pigmentacją maja wrażliwszą skórę |
często sobie siedzę na forum amstaffów i z ciekawości podczytuje różne tematy, po jakimś czasie rzuciło mi się również w oczy to, że większość białych tam astów czy prawie całych białych ma alergie skórne - nie piszę tu o wszystkich, bo na pewno nie wszystkie, ale właśnie jeśli już ktoś tam pisze że jego pies ma alergie na coś, to jest to przeważnie osoba posiadającego białego/prawie białego psa.
[ Dodano: 01-12-2011, 14:49 ]
| oleska2803 napisał/a: | | Myślę, że mogłaby być ciekawa ankieta na forum odnośnie alergii i koloru |
a muszę przyznać że to bardzo fajny pomysł. |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 01-12-2011, 15:49
|
|
|
| oleska2803 napisał/a: | | Jednak co do alergii z moim spostrzeżeń również wynika, ze jest częstsza u biszkoptów, bo ze wszystkich znanych mi osobiście labradorów prawie każdy biszkopt ma alergię, czarne i czekolady nie |
Może dlatego ja nie mam takich poglądów, bo znam w sumie tylko dwóch alergików.
Jeden to czekolabek, a druga to suczka NBP (i może tutaj brak pigmentu może być przyczyną?)
Słyszałam kiedyś o tych opiniach, ale nie pamiętam już gdzie, bo to było zanim kupiłam Funie przeczytałam gdzieś jakiś mądry artykuł n/t kolorów i zdrowia. I właśnie tam było napisane skąd takie poglądy się wzięły i że jest to nie prawdą.
No ale ekspertem nie jestem, badań nie przeprowadziłam więc nie będę się kłócić. Po prostu mam takie zdanie na ten temat |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
Viktor

Mój labrador: Marley
Pies urodził się:
07.06.2011
Pies urodził się:
07.06.2011
|
Wysłany: 01-12-2011, 17:01
|
|
|
nasz Marley jest juz od blisko 3-4 tygodni na Purinie PP łososiowej i powiem że zero ropy z oczu i ogolnie wcina elegancko (przeszlismy z RC na kurczaku po którym ropa była masakryczna) ale niestety teraz sie zastanawiam nad kolejną zmianą bo na tej PPP łososiowej strasznie mu sie sierść sypie podajemy dodatkowo tran a sierść jak sie sypala tak sie sypie
nie wiem czy kiedyś wreszcie trafimy na karmę ktora spełni nasze wszelkie wymagania hehehehe .. no nic worek sie powoli konczy to poprostu kombinuje.
Jakaś rada na tą sypiącą sie sierść ?? |
|
|
|
 |
agusia1974 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2011, 17:17
|
|
|
tak czytam was i powiem że ostatnio jak dzwoniłam do hodowczyni mojego Brutka i mówiłam jej że w przyszłości chciałabym kupic sobie brązowego labka to odrazu mi odradziła,że one właśnie są strasznie delikatne. A teraz jeszcze piszecie ,że biszkopty też są większości alergikami więc co? wypadałoby wogóle niekupowac żadnego labka |
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 01-12-2011, 17:34
|
|
|
Viktor, zmiana karmy u Nas było podobnie po Taste tak z Czesi sierść leciała, że nie nadążałam z odkurzaczem to była masakra zmieniłam karmę to jak ręką odjął |
|
 |
gio850327
gio850327

Mój labrador: FaDo
Pies urodził się:
30.05.2011r
|
Wysłany: 01-12-2011, 18:06
|
|
|
| safeĆ napisał/a: | gio850327, ja poza Dżozefem karmię jeszcze trzy średniej wielkości kundelki mojej mamy i one dostają "Canun Dog Menu", wyglądają bardzo ładnie, nie ma problemów z kupami, powiedziałabym wręcz, że kupy mają lepsze niż mój Dżo po Pro Pac'u Wcinają tą karmę już prawie rok i żadnych sensacji z tej okazji nie było |
Póki co wcina ją tydzień ze smakiem ... oczywiście mieszamy a dotychczas wszystko gra powiedziałabym że przy Brit-cie jak zmienialiśmy były bączki itp a tu "odpukać" nic a nic |
_________________ Galeria FaduSia http://forum.labradory.or...p=254285#254285
...Zawsze do przodu....

|
|
|
|
 |
monika-81

Suczka urodziła się:
24.08.2010
|
Wysłany: 01-12-2011, 18:31
|
|
|
Napisałam do Świata Karm z pytaniem o zawartość mięsa w tych karmach i dostałam odpowiedz że do 80% ???? To chyba dużo??? A brit Care ile ma??? Do tej pory był problem z ich dystrybucja w Polsce. Dziękuje wam za odpowiedzi muszę jutro cos zamówić i będzie to Brit Care lub CANIDAE Lamb & Rice poczytam jeszcze troszkę na jej temat Tak generalnie jakoś mnie ona pociąga
http://www.swiatkarm.pl/index.php |
_________________ Galeria Dafikowskiej
http://forum.labradory.or...&highlight=dafi |
|
|
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 01-12-2011, 18:45
|
|
|
| agusia1974 napisał/a: | tak czytam was i powiem że ostatnio jak dzwoniłam do hodowczyni mojego Brutka i mówiłam jej że w przyszłości chciałabym kupic sobie brązowego labka to odrazu mi odradziła,że one właśnie są strasznie delikatne. A teraz jeszcze piszecie ,że biszkopty też są większości alergikami więc co? wypadałoby wogóle niekupowac żadnego labka |
w takim układzie trzeba mieć tylko czarne
Więc ja mam dwa nie wskazane kolory
No i biszkopta, który odbiega od normy. Ale może ona nie wie, że jest biszkoptowa i myśli, że jest czarna? |
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
Viktor

Mój labrador: Marley
Pies urodził się:
07.06.2011
Pies urodził się:
07.06.2011
|
|
|
|
 |
usia155

Mój labrador: Bella
Suczka urodziła się:
10.07.2010
Mój labrador: Asta
Suczka urodziła się:
26.09.2009
Pomogła: 1 raz Wiek: 32 Dołączyła: 26 Lut 2011 Posty: 2104 Skąd: Pomorskie
|
Wysłany: 01-12-2011, 19:33
|
|
|
| U nas tylko Asta jest uczulona na kurczaka . Razem z Bellą je karmę Purina Dog Chow Adult . |
_________________ http://forum.labradory.or...p=278096#278096 ----> Zapraszamy do galerii Belli i Asty
 |
|
|
|
 |
|
|