Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto wykonać profilaktycznie zdjęcie RTG?
Autor Wiadomość
anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 01-12-2011, 21:13   

maxxior napisał/a:
Poza tym zdjęcia w narkozie byłyby 150zł droższe.

Było drogo,nie pamiętam ile,bo to było 4 lata temu.
Moze ja się nie znam,ale jeśli pies dostaje lek do żyły po którym usypia w 3 minuty to dla mnie jest już narkoza.Potem dostaje 2 lek do żyły na wybudzenie.
Mój za każdym razem był tak przygotowywany do rtg.

maxxior 

Mój labrador: max
Pies urodził się:
06.01.09

Wysłany: 01-12-2011, 22:21   

anna34 napisał/a:
pies dostaje lek do żyły po którym usypia w 3 minuty to dla mnie jest już narkoza.Potem dostaje 2 lek do żyły na wybudzenie.
-dostaje tak naprawde kilka leków.
Z reguły Rometar albo Domitor w połączeniu z Butomidorem na "zaśnięcie " a po wszystkim Antisedan który znosi działanie uspokajające i przeciwbólowe podanych wcześniej leków.
O narkozie można by było mówić jak by dostał np wziewny Izofluran ale jak dotąd nikt Mi ani znajomym nie zaproponował czegoś takiego takiego do zdjęć więc widocznie nie jest to potrzebne.

sodalis 

Wysłany: 03-12-2011, 18:50   

ppaula2 napisał/a:
Hektor napisał/a:
i jeszcze mam takie myśli, że skoro dopiero od 12 miesiąca można wpisy robić do rodowodu to czy nie poczekać tych 3 miesięcy.....

Ale to nie w wieku 12 msc a 15 msc.

Wg regulaminu ZK wystarczy 12 miesięcy, połowa moich psów miała robiony wpis zanim skończyła 15 miesięcy.

ppaula2 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 03-12-2011, 22:39   

sodalis napisał/a:
ppaula2 napisał/a:
Hektor napisał/a:
i jeszcze mam takie myśli, że skoro dopiero od 12 miesiąca można wpisy robić do rodowodu to czy nie poczekać tych 3 miesięcy.....

Wg regulaminu ZK wystarczy 12 miesięcy, połowa moich psów miała robiony wpis zanim skończyła 15 miesięcy.

Hmmmm
Dobrze wiedzieć.
Ja jak robiłam Funi to miałam informacje, że to 15 mscy.
Choć i tak robiłam później ;)
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"

sodalis 

Wysłany: 04-12-2011, 10:20   

ppaula2 napisał/a:
sodalis napisał/a:
ppaula2 napisał/a:
Hektor napisał/a:

Hmmmm
Dobrze wiedzieć.
Ja jak robiłam Funi to miałam informacje, że to 15 mscy.
Choć i tak robiłam później ;)

Bo część lekarzy tak twierdzi, ale wpisy po ukończeniu przez psa 12 miesięcy są przez związek akceptowane.

ppaula2 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 04-12-2011, 11:00   

Dzięki za informację :)
Próbowałam coś znaleźć na stronie związku ale nie mogłam :(
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"

katerina 
Ami i 2 oswojonych

Mój labrador: Ami
Suczka urodziła się:
21.12.2010

Wysłany: 30-12-2011, 17:20   

Dzisiaj byliśmy z Ami na rtg stawów biodrowych, wszystko wyszło ok, pani wet w skali od A do E zakwalifikowała ją do B czyli jak to określiła, stawy nie idealne ale w porządku, bez zmian, powiedziała że nie musimy się już martwić dysplazją wrodzoną ani nabytą przez kilka lat. No tak, ale ja w ogóle nie pomyślałam o stawach łokciowych. Czy może mieć dysplazję z przodu a z tyłu nie? I dlaczego weterynarz nie wspomniała o rtg stawów łokciowych?

Galeria Amuli Żabuli:
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=5205

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 30-12-2011, 17:26   

katerina, można, my np. mamy zmiany tylko w stawie łokciowym lewym, nie jest to dysplazja też zakwalifikowane jako B, ale dostaliśmy różne zalecenia, że lepiej ruch jednostajny i mniej aportów :)

[ Dodano: 30-12-2011, 17:26 ]
aha, czy były zdjęcia robione u ortopedy?

katerina 
Ami i 2 oswojonych

Suczka urodziła się:
21.12.2010

Wysłany: 30-12-2011, 17:38   

Nie u ortopedy, zdjęcia były robione w przychodni Feniks w Częstochowie. Ami nie ma rodowodu, nie potrzebuję wpisu, chciałam po prostu sprawdzić czy wszystko z nią ok. Chciałam to zrobić nawet trochę wcześniej, ale przyznam, że fundusze mi nie pozwoliły :( No a teraz się zdołowałam bo już byłam cała happy, że moje piesio takie zdrowiutkie i nie spodziewałam się że to jeszcze nie wszystko. Trochę mnie przygnębia, że moje wetki mi nie powiedziały o łokciach bo bardzo im ufałam do tej pory :(

Galeria Amuli Żabuli:

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 30-12-2011, 17:42   

nie chodzi o wpis. zdjęcia powinien wykonywać ortopeda, od tego są specjaliści, zwykły ortopeda też nie możliwości wpisania tego do rodowodu. po prostu zwykły wet nie zna się tak dobrze i mi by to wcale nie dało gwarancji że stawy są ok... i właśnie potem wychodzi tak jak teraz, że o łokciach nikt nic nie powiedział. :( niestety zwykły wet nie ma możliwości by znać się na wszystkim.
pomyśl nad tym by po odłożeniu pieniędzy powtórzyć zdjęcia + łokcie ale już u ortopedy.

katerina 
Ami i 2 oswojonych

Suczka urodziła się:
21.12.2010

Wysłany: 30-12-2011, 17:53   

Tam pracuje 3 weterynarzy i wydaje mi się, że są dobrzy w tym co robią, widziałam, że operacje i prześwietlenia to u nich codzienność dlatego tak im ufałam. No a teraz nie wiem co mam o tym myśleć...A kiedy dostanę zdjęcie to czy jest możliwość tylko konsultacji z ortopedą??Bo nie chcę znów przechodzić przez to co dzisiaj, a właściwie narażać na to Ami.

Galeria Amuli Żabuli:

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 30-12-2011, 17:58   

Na pewno jest taka możliwość :) My byliśmy u jednego ortopedy bo mieliśmy problemy z łapą, zdecydowaliśmy się na konsultację z innym i zabraliśmy zdjęcia ze sobą :) W naszym wypadku było potrzebne ponowne wykonanie zdjęcia w jakości cyfrowej ale u was tak nie musi być :) Ortopeda też powinien psiakowi zbadać stawy ręcznie, obejrzeć jak pies chodzi.
Ja rozumiem, że można mieć zaufanie do swojego weta, ale też po coś istnieją specjalizację, bo jakby się dobrym nie było, niestety nie da się znać dobrze na wszystkim :) W każdym razie jeśli pies nie ma objawów to się nie zamartwiaj, na spokojnie odłóż pieniądze na zdjęcia łokci i pójdź do ortopedy też ze zdjęciami bioder :)

katerina 
Ami i 2 oswojonych

Suczka urodziła się:
21.12.2010

Wysłany: 30-12-2011, 18:07   

Dzięki, trochę mnie uspokoiłaś, bo wyobrażałam sobie już, że mnie lekarze oszukują i naciągają niepotrzebnie widząc że kocham psa. Następnym razem najpierw poczytam a później dopiero będę cokolwiek robić.

[ Dodano: 02-01-2012, 12:51 ]
Dzisiaj byłam odebrać zdjęcie i zapytałam p. weterynarz co z przodem, a ona z lekko kpiącym uśmieszkiem powiedziała mi, że takie zdjęcia przodu nie są robione w standardzie, że raczej robią je właściciele psów rodowodowych i mam się nie martwić bo skoro tył jest zdrowy to przód też. W sumie wyszłam na przewrażliwioną babę która ma wiecznie "100 pytań do..." I znowu mam mętlik w głowie i nie wiem co myśleć o tych swoich weterynarzach :(

Galeria Amuli Żabuli:

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 04-12-2012, 09:29   

Linka 83 napisał/a:
Kazali się wstrzymać jeszcze pół roku. Zbadał lekarz narazie stawy ręcznie, stwierdził, że wyglądają ok
:beated: zdecydowanie nie lubię takiego podejścia weterynarzy

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 04-12-2012, 09:31   

Linka 83 napisał/a:
azali się wstrzymać jeszcze pół roku. Zbadał lekarz narazie stawy ręcznie, stwierdził, że wyglądają ok
Oooo rtg w oczach? ;D

Linka 83 
Linka

Mój labrador: Yuki
Pies urodził się:
28.12.11

Wysłany: 04-12-2012, 20:32   

Lekarz z rentgenem w oczach, obmacał , powiedział, że wygląda to ok i że zdjęcia tak czy siak trzeba zrobić.
Zadzwoniłyśmy (wraz z koleżanką, ma roczną goldenkę) więc do kliniki, z zapytaniem o fotki. Powiedzieli, że za małe nasze dzieciaki są, najlepiej jak skończy półtorej roku. Póki co rosną.

No to czekam.

Aa i dwie stówy zaśpiewali (bez wpisu), cztery stówy ze wpisem.

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 04-12-2012, 23:10   

Linka 83 napisał/a:
Powiedzieli, że za małe nasze dzieciaki są, najlepiej jak skończy półtorej roku. Póki co rosną.
A co to za klinika? Zdjęcia profilaktyczne można zrobić już po skończeniu 4 miesiąca. Powtórzyć koło 7 miesiąca i upewnić się na 100% po skończeniu 18. Jak skończą rosnąć to będzie "po ptokach" ;) A niestety nawet najlepszy lekarz po obmacaniu psa nie jest w stanie stwierdzić czy stawy są okej.
Linka 83 napisał/a:
Lekarz z rentgenem w oczach
Daj namiary, zawsze to taniej niż płacić za zdjęcia :P

[ Dodano: 05-12-2012, 20:47 ]
Linka 83, a tak dodam jeszcze, że moja suka też była ręcznie badana w wieku 5 miesięcy i wszystko było ładnie, pięknie, wet stwierdził, że stawy są w porządku i kazał nam wrócić jak skończy 12 miesięcy i wróciliśmy.. Jak już zaczeło jej tak strzelać w biodrach, że co krok słychać było stukanie.. No ale jest juz za pózno, teraz tylko możemy czekac, aż będzie tak źle, że konieczna będzie operacja.

Im wcześniej dowiesz się, że stawy Twojego psa źle się rozwijają tym wczesniej zaczniesz go odpowiednio prowadzić. Twój pies, Twoja decyzja, ale ja bym nie zwlekała z rtg i przedwszystkim poszukałam innego weterynarza, bo jeśli ktoś po badaniu ręcznym stwierdza, że pies ma zdrowe stawy, to raczej nie jest godny zaufania.

Linka 83 
Linka

Mój labrador: Yuki
Pies urodził się:
28.12.11

Wysłany: 05-12-2012, 23:33   

Jeszcze raz. Nie zrozumiałaś. Lekarz powiedział "na oko są w porządku", a zdjęcia trzeba zrobić tak czy siak. Zadzwoniłyśmy do kliniki (jedynej na tym zadupiu robiącej foty, specjalizują się w tym podobno) , a oni kazali nam czekać.

[ Dodano: 05-12-2012, 23:38 ]
i z tego co śmigam po necia to opinia dosyć powszechne. Lab powinien mieć 15 miesięcy do fotki. Inaczej wymaga ona powtórzenia.
Nie wiem, ja weterynarii nie studiowałam. Nie będę się tam z nimi kłócić, jeśli nic złego nie będzie się działo, pójdziemy za pół roku i dowiemy się co i jak.

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 06-12-2012, 18:05   

Linka 83, zgadzam się że fotka przed 15miesiacem jest do powtórzenia ale pytanie czy zależy Ci na zdrowiu psa czy tylko wpisie do rodowodu. Bo wpis, tak jak mówisz, można zrobić dopiero jak pies przestanie rosnać ale do tego czasu moga się potworzyć zwyrodnienia stawów jeśli pies nie będzie odpowiednio prowadzony, dlatego najlepiej, tak jak napisałam wcześniej, zrobić więcej niż jedno rtg i zaczać jak najwcześniej, ale każdy robi co uważa za najlepsze dla swojego psa. Więc jeśli chcesz mieć tylko świstek.. ;)

Malinowa 

Mój labrador: Malina (Pandora Herbu Bazyl)
Suczka urodziła się:
09.02.2010

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
2010?

Wysłany: 06-12-2012, 19:58   

Malina miała robione zdjęcia dużo wcześniej niż w 15 m.ż. Jak miała 15 miesięcy to tylko do rodowodu było robione zdjęcie.
Wcześniej kontrolowałysmy czy wszystko jest ok chyba 2 lub 3 razy RTG.

Najlepiej robić cyfrowe RTG. O wiele dokładniejsze.

Odpowiedz do tematu