Odgrzewam kotleta.
Wczoraj byłem nad jeziorem Białka na lubelszczyźnie i byłem świadkiem bardzo przykrego wydarzenia.
Byłem w wodzie gdy nagle usłyszałem krzyk, że ktoś się topi. Rozglądałem się dookoła, ale nikogo nie widziałem (chłopak bardzo szybko poszedł pod wodę). Popłynąłem w miejsce gdzie widziano go po raz ostatni i próbowałem go odnaleźć. Niestety woda była zbyt mętna, a i mi starczyło kondycji zaledwie na dwa nurkowania, więc musiałem wrócić na brzeg. Na szczęście oprócz mnie w to miejsce popłynęło jeszcze kilka osób i w końcu ktoś wymacał gościa. Wskoczyłem znowu do wody i pomogłem go wyziągnąć na brzeg. Reanimacja trwała ok. godziny, po czym karetka na sygnale odjechała do szpitala. Myślałem, że to dobry z nak, bo podobno trupów karetka nie ma prawa wozić.
Niestety, dziś wyczytałem w internecie, że chłopak zmarł w szpitalu. Miał 21 lat.
Pierwsza moja myśl: "Może gdyby Biszkopt był wyszkolony na psa ratownika?..."
Biszkopt to świetny pies i przyjaciel. Daje dużo radości, czasami wkurza, ale może mógłby dawać tą radość nie tylko mnie, ale też innym. Biszkopt kocha wodę. Może pies szybciej odnalazłby tego chłopaka i dziś jakaś rodzina nie musiałaby przeżywać wielkiego smutku. Czytałem, że dobrze wyszkolony pies potrafi zareagować na topiącego się człowieka jeszcze zanim zauważą to ludzie.
Dlatego proszę was o pomoc.
Może ktoś z was jest mi wstanie udzielić informacji gdzie na lubelszyźnie można wyszkolić psa na ratownika wodnego? Ile takie szkolenie kosztuje?
Pies urodził się:
Pies urodził się:
Wysłany: 09-07-2012, 19:09
najczesciej takie szkolenia sa bezplatne bo sa organizowane przez straz pozarna,pogotowie wodne,itp.przynajmniej tak jest w Lodzi.pamietaj jednak,ze pies musi byc szkolony jak najwczesniej,zatem ruszaj do dziela
Pies urodził się:
Pies urodził się:
Wysłany: 09-07-2012, 19:54
my probowalismy rok temu w strazy pozarnej.zasady byly takie.na pierwsze zajecia przychodzil sam wlasciciel,byla krotka rozmowa i ogladanie treningu.pozniej szkolenie psa(posluszenstwo) i po 6miesiacach czesc specjalistyczna.pies powinien byc jak najmlodzy,bodajze od 3miesiaca,ale nie starszy niz 2lata.my niestety odpadlismy,zabraklo nam czasu.
zalezy od organizacji. Podstawowe szkolenie trwa rok, zwykle pierwszy rok zycia psa, ale to głoównie posłuszeństwo, socjal itp. Techniczne rzeczy zostaa na później
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum