Wysłany: 30-06-2008, 07:50 Lekarze ostrzegają przed nową groźną epidemią
http://wiadomosci.onet.pl/1779085,11,item.html "Rzeczpospolita": W Polsce doszło do kilkudziesięciu zakażeń wyjątkowo zjadliwym szczepem bakterii, wywołującym jersiniozę - zakaźną chorobę układu pokarmowego.
Jej objawy u małych dzieci to ostra biegunka. Natomiast u starszych dzieci i dorosłych przypominają one występujące przy zapaleniu wyrostka robaczkowego.
Bakteria przedostaje się do organizmu człowieka z surowego mięsa. Bakterie wywołujące jersiniozę najczęściej występują w wieprzowinie. Od 2004 r. do 2006 r. mieliśmy rocznie po dwa przypadki choroby wywołanej przez ten szczep. W 2007 roku już kilkanaście, a w tym kilkadziesiąt. Jak powiedziała gazecie dr Jolanta Szych z Państwowego Zakładu Higieny -"być może stoimy na progu groźnej epidemii".
Jej groźbę pogłębia fakt, że lekarze nie kierują pacjentów na badania, bo ich koszt muszą pokrywać z pieniędzy, które daje im NFZ - stwierdza gazeta."
Wysłany: 30-06-2008, 08:12
Ryniu napisał/a:
Najbardziej wkurza mnie ostatnie zdanie.
no niestety taka jest polska rzeczywistość
A co do tego mięsa, to te bakterie są tylko w surowym? Czyli jak sie ugotuje, upiecze, czy usmaży, to nie będzie ich już na 100%?
Nie lubie takich rzeczy, typu ptasia grypa, wściekłe krowy, itp.
_________________ Boże, daj mi siłę, abym mogła zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz. A potem żądaj ode mnie, czego chcesz.
Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 41 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
Wysłany: 01-07-2008, 12:29
Pewnie jak się podda wysokiej temperaturze to bakterie poginą ale kto wie co się je w takiej kiełbasie czy szynce... ja tam mięsa nie jem od ładnych paru lat w żadnej postaci
Wiek: 52 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 19 Skąd: Gwizdałki
Wysłany: 03-07-2008, 00:05
Moja córka miała jako dziecko jersinię. Zaraziła się od surowego mleka więc nie tylko mięso. Tak naprawdę niewiele produktów byśmy jedli, jak mielibyśmy świadomość co się w nich kryje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum