Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Bateria/akumulator w laptopie
Autor Wiadomość
effcyk 

Pies urodził się:
Wysłany: 20-02-2012, 11:21   Bateria/akumulator w laptopie

Hej!
założyłam ten temat bo mam ciągły dylemat z baterią w moim lapku. Pewnie wielu z Was używa laptopów, więc podzielcie się swoimi "metodami".
Mam laptop Dell z baterią li-ion 6 komorowa, od połowy października 2011 czyli jakoś 4 miesiące - od tego czasu był ładowany 3-4 razy ( rzadko go używam) i od 4 mscy ciągle korzystam z baterii, tj. lapek pracuje pod baterią. Wczoraj z ciekawości sprawdziłam wear level w moim akumulatorze ( czyli poziom zużycia baterii ) i wyszło mi że w ciągu 4 mscy użytkowania, moja bateria jest słabsza o 7% ( poj. akumulatora teraz to 93%, energia znamionowa 48Wh, a obecnie energia przy pełnym naładowaniu spadła do 45 Wh) - zastanawiam się czy to aby nie za dużo mi 'umknęło' ?
Producent twierdzi ze to raczej normalne, i żebym naładowała baterie na full, trochę na niej popracowała, wyciągnęła i korzystała z lapka na zasilaczu, a baterie od czasu do czasu wkładała do lapka - pracowała na niej aż do pełnego jej rozładowania, znowu naładować - skorzystać z niej trochę , wyjąc i tak dalej.
Wszystko niby ok, ale co ile dni mam tą baterie wkładać do laptopa żeby ją "profilaktycznie" maxymalnie rozładować i naładować ?
Jak Wy pracujecie na swoich laptopach? ciągle na zasilaczu, ciągle na baterii może na baterii i zasilaczu ? są jakieś metody aby zbyt szybko nie "zużyć" baterii , żeby pożyła chociaż 3 lata ?
Ostatnio zmieniony przez tenshii 28-10-2012, 14:54, w całości zmieniany 1 raz  

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 20-02-2012, 11:35   

effcyk, ja pracuje ciągle na zasilaczu, a baterie mam wyjętą. W poprzednim lapku trzymałam batrię włożoną cały czas i jak zdarzyło się, ze gdzieś odpiął mi sie kabel albo potrzebowałam na chwile odpiąć lapka to bateria co chwile "dostawała". Więc po roku czasu z bateri trzymającej 2,5h zrobiło się 15minut. Tez czytałam, że baterię powinno sie wkładać, trzymac do pełnego rozładowania a potem naładowac na full (niby tak jak z baterią w telefonie) ale szczerze mówiąc moja bateria leży nieużywana :P

Swoja drogą przypomniałaś mi o niej i chyba najwyższy czas jej poużywać :P Ale wydaje mi sie, ze jakby sie jej nie użytkowało to nie da sie uniknąć zużycia.

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Wysłany: 20-02-2012, 11:37   

effcyk, mam chłopa ktory sprzedaje baterie litowo-jonowo fosforowe w masowych ilościach. Baterii tych nowych litowo- jonowych nie trzeba rozładowywać i ładować do pełna. Co więcej, bardzo głębokie rozładowania mogą zmniejszyć pojemność baterii- więc możliwe że dlatego jej wydajność wynosi teraz 93%. Więc ja bym nie rozładowywała do końca. Mam cały czas lapka na baterii i kablu i na samej baterii laptop sprawuje się bardzo ładnie- bateria trzyma dłużej niż pisze producent w opisie produktu :)

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

effcyk 

Pies urodził się:
Wysłany: 20-02-2012, 12:57   

dzięki dziewczyny za odpowiedź. No właśnie producent mi zalecił abym pierwsze 3 rozładowywania zrobiła do momentu aż komputer sam się wyłączy - dopiero mądra doczytałam potem, że w bateriach li-ion się tak nie robi, więc bardzo duże prawdopodobieństwo że stąd mam ten nagły spadek w tak krótkim czasie - bo niestety 3 rozładowania zrobiłam do momentu samoistnego wyłączenia się lapka.
Teraz będę rozładowywała baterie do max. 10% i podłączała ją do zasilacza. Jak się podładuje, popracuje na niej żeby wynosiła 50-60% wyciągnę i będę pracować na samym zasilaczu od czasu do czasu tylko baterie włożę do rozładowania i naładowania.
Zobaczymy czy to się sprawdzi.

Nikaaa napisał/a:
Ale wydaje mi sie, ze jakby sie jej nie użytkowało to nie da sie uniknąć zużycia.

nieużywana bateria przez długi czas, może niestety już nie załapać ... stąd to "profilaktyczne" jej używanie - kurde swoją drogą, używanie lapka ciągle na baterii obciąża ją, nieużywanie baterii tez powoduje jej "osłabienie" :beated: jakaś paranoja

monia899 
Monia

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
22.01.2011

Wysłany: 20-02-2012, 12:58   

A ja korzystałam z laptopa prawie cały czas na zasilaczu i z włożoną baterią. Niestety po ok.1.5 roku bateria padła, czasem nie potrafi wytrzymać nawet 5 min :(

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 20-02-2012, 13:03   

effcyk napisał/a:
nieużywana bateria przez długi czas, może niestety już nie załapać ...
O, tego nie wiedziałam.. Więc musze zacząć jej używac ;)
monia899 napisał/a:
A ja korzystałam z laptopa prawie cały czas na zasilaczu i z włożoną baterią. Niestety po ok.1.5 roku bateria padła, czasem nie potrafi wytrzymać nawet 5 min
U mojego faceta było dokładnie to samo. O ile moja po roku wytrzymywała jakieś 15min tak jego bateria padała po niecałych 5. Kiedyś jeździliśmy w poszukiwaniu auta i mielismy lapka, żeby wyszukiwac na bieżąco jakieś oferty no i niestety doopa, bo przy pełnym naładowaniu w domu lapek ledwo sie włączył i padł :/

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Wysłany: 20-02-2012, 13:19   

hmm ja mam drugiego lapka i bateria w obu niczego sobie- 5 latek potrafi 1,5 godziny na baterii trzymać :)

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

Odpowiedz do tematu