Wysłany: 06-07-2008, 20:55 Rewolucja w prawie dotyczącym zwierząt (nareszcie!)
Dożywotni zakaz posiadania zwierząt za znęcanie się nad nimi, rejestr agresywnych kundli, egzaminy dla posiadaczy psów - to tylko niektóre założenia projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, do którego dotarł serwis internetowy tvp.info.
Pilotowany przez posłankę Joannę Muchę (PO) projekt to reakcja m.in. na ostatnie doniesienia mediów o bestialskim traktowaniu psów, a także powtarzające się przypadki ataków zwierząt na ludzi.
Niedawno pod Lublinem grupa nastolatków podpaliła szczeniaka, a następnie sfilmowała jego męczarnie telefonem komórkowym. Natomiast w Jarosławiu na Podkarpaciu amstaf rzucił się na 3-letnią Gabrysię. Dziewczynka przebywa w szpitalu w Przemyślu z ranami głowy.
Według projektu ustawy, który ma trafić do laski marszałkowskiej jeszcze w lipcu, minister
spraw wewnętrznych i administracji będzie mógł wydać całkowity zakaz hodowli konkretnych ras. Rejestrowane mają być też mieszańce powstałe z ras agresywnych.
- Dziś takie psy są rozmnażane poza kontrolą, bez rodowodów, w domowych, dzikich hodowlach. Chcemy to uporządkować i sprawić, by coraz rzadziej była mowa o atakach agresywnych psów na ludzi - mówi serwisowi internetowemu tvp.info Joanna Mucha.
Projekt zakłada również wprowadzenie egzaminu dla właścicieli psów agresywnych podobnego do tego, który należy przejść przy staraniu się o broń.
- Ma to dotyczyć posiadaczy psów zarówno rodowodowych jak i mieszańców tych ras - mówi Grzegorz Lindenberg, rzecznik prasowy Koalicji Dla Zwierząt, organizacji, która współtworzy projekt.
Projektowane przepisy zwiększają też kary za znęcanie się nad zwierzętami oraz wprowadzają nową sankcję na zwyrodniałych właścicieli - dożywotni zakaz posiadania jakichkolwiek zwierząt.
(Źródło: interia.pl )
I co o tym myślicie? Ja uważam że nareszcie się za coś wzięli szkoda tylko że najpierw musiała się stać poważna tragedia żeby ktoś to zauważył
od projektu do realizacji jeszcze długa droga. Mam nadzieję, że nie zniknie w stercie innych.
Wysłany: 06-07-2008, 21:14
Ryniu, ale jednak to już coś no nie? Wcześniej wcale tego problemu nie widzieli gdyby najpierw nie zajął się tym Umberto Bossi we Włoszech. To od niego zaczęły się pozwolenia na niebezpieczne rasy ale to i tak nic nie daje bo jak ktoś będzie chciał mieć amstafa to kupi sobie takiego bez rodowodu i na takiego już nie trzeba pozwolenia
Tia... zaczęli robić... PO wiedzą że ludzie są zbulwersowani ostatnimi wiadomościami dotyczącymi zwierząt i wymyślili to, żeby sie podlizać i mieć większe poparcie.. że niby cos robią... a tak naprawdę nic z tego nie będzie.
Mój labrador: Kaja
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 25-07-2008, 15:34
Ja też mam wątpliwości... Bo po co ustanawiać ustawy, nie mając mocy prawnej do ich egzekwowania? Trzeba by zmienić prawo cywilne, karne, dać uprawnienia do karania odpowiednim organom itd. A do tego długa droga...
by zmienić prawo cywilne, karne, dać uprawnienia do karania odpowiednim organom itd
prawda Wysokie wyroki w pozwach cywilnych. Całkowity zwrot kosztów leczenia pogryzionego psa czy człowieka + inne odszkodowania. A tak to śmieszne rzeczy urwał się piesek właścicielowi ze smyczy i już nie ma odpowiedzialności
Wysłany: 25-07-2008, 17:04
Nie można zmienić wszystkiego na raz. Od czegoś trzeba zacząć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum