Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
FAKTY I MITY zwiazane z psami :-)
Autor Wiadomość
Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Wysłany: 28-02-2012, 19:31   FAKTY I MITY zwiazane z psami :-)

Do poczytania zbiór mitów, związanych z żywieniem psa, źródło: http://hund.blog.onet.pl/...2,ID399576013,n
Przyjemnej lektury :D
Mity, czyli czego Polak nie wymyśli.

1. Pies który je surowe mięso jest agresywny - Charakter psa nie ma nic wspólnego z tym co je.

2. Pies, który jej słodycze na pewno ma robaki - Nie, pies tak jak człowiek od razu robaków od zjedzenia słodkiego nie dostanie.

3. Pies nie może pić mleka, bo będzie miał robaki - Nie, pies nie może zarazić się robakami od mleka, nie ma nim larw. Prawdą jest jednak, że im starszy jest szczeniak tym trudniej trawi mleko i może dostać biegunki.

4. Pies, który je biały ser będzie miał pchły - Nie, pies nie może dostać pcheł jedząc cokolwiek.

5. Pies, który pije mleko będzie miał pchły - To samo co w wypadku sera.

6. Psy nie trawią ziemniaków - Trawią, ale faktycznie są ciężko strawne.

7. Pies jedzący czosnek nie będzie miał pcheł - Nie jest to naukowo potwierdzone ani zaprzeczone przez specjalistów. Nadmiar czosnku szkodzi twojemu psu.

7. Pies jedzący drożdże nie będzie miał pcheł - Drożdże zawierają witaminę B, lecz nie koniecznie chronią przed insektami.

8. Jeśli pies je karmę komercyjną, nie wolno jej zmieniać - Przeciwnie, powinno się to robić co jakiś czas.

9. Podając psu nową karmę można od razu odstawić starą - Nie, trzeba to robić stopniowo, przez parę dni dosypywać do starej karmy nową, aż w końcu zostanie tylko ta ostatnia.

10. Najlepsze karmy są najdroższe - Nie jest to prawda, jakość karmy zależy od składników.

11. Psia kama powinna zawierać ok. 20 zbilansowanych składników - Dobra karma powinna zawierać ponad 50 zbilansowanych składników.

12. Pies, który dostanie gorące jedzenie, będzie reagował agresją - a co ma piernik do wiatraka ?

13. Czekolada dla psów też jest trująca - Nie prawda, ta czekolada dla psów jest produkowana bez teobrominy (alkaloidu występującego w nasionach kakaowca), to po prostu wyrób czekolado podobny.

14. Psom można podawać wszystkie owoce i warzywa, tak samo jak ludziom - Kolejny mit, większość w rozsądnych ilościach można, zakazane są winogrona, cebula, rodzynki (mogą uszkodzić nerki), natomiast kapusty nie wolno podawać zwierzakom z problemami z tarczycą.

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 28-02-2012, 19:37   

Almathea83 napisał/a:
1. Pies który je surowe mięso jest agresywny - Charakter psa nie ma nic wspólnego z tym co je.
Kiedyś pisałam o tym na forum.. Tak twierdzi moja znajoma z pracy.. A co gorsza dowiedziałam sie, że TŻ też tak zawsze słyszał od swojej mamy ;(
Almathea83 napisał/a:
4. Pies, który je biały ser będzie miał pchły - Nie, pies nie może dostać pcheł jedząc cokolwiek.
:D :D :D A to dobre :P

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Wysłany: 28-02-2012, 19:41   

Nikaaa, dobre kwiatki, co nie? :D czego to człowiek nie wymyśli :)

[ Dodano: 28-02-2012, 19:45 ]
Są i następne :-P

* Pies,który ma czarne podniebienie jest agresywny - Charakter psa zależy od wychowania i socjalizacji ze światem, a nie od koloru,

* Amstaff, bulterier itp. na pewno jest mordercami - Mit, jeśli dobrze wychowa się psa nie będzie agresywny, do psów tych ras potrzeba odrobinę większej konsekwencji,

*Pies o czarnej sierści jest agresywny - Wygląd nie ma nic wspólnego z charakterem,

* Bokser dostaje szczękościsku gdy kogoś gryzie - Nie, boksery nie różnią się budową mięśni i zębów od innych psów,

* Husky mający oczy tego samego koloru jest nie rasowy - Czyli na wystawach większość husky jest nierasowych ?

* Jeśli pies je trawę będzie padał deszcz - Psy to nie jaskółki,

* Pies, który szczeka nie gryzie - Tego nie można przewidzieć,

* Pies, który śpi w łóżku jest agresywny - Mit !

* Yorki trzeba często kąpać, bo brudne włosy nie rosną- Nie brud o tym decyduje tylko słabo odżywiony włos,

* Wyjący pies zapowiada śmierć człowieka - A pies skąd ma to wiedzieć ?

* Pies kocha tylko dobrych ludzi - Pies kocha swoich właścicieli jeśli dają mu miłość i dom. Nie można podzielić ludzi na dobrych i złych w całości, każdy ma jakieś wady i zalety,

* Pies, który ma zakręcony ogon jest kundelkiem - Nie, kundelki mogą mieć różne ogony tak jak psy rasowe np. szpice klik ,

* Psy nie lubią kotów - To zależy od przyzwyczajeń,

* Psy są złośliwe - Zwierzęta nie są w stanie odczuwać takich uczuć,

* Są psy agresywne od urodzenia jak i dobre od zawsze - Charakter psa kształtuje się podczas jego życia, agresja to zachowanie bardzo złożone, nikt się z tym nie rodzi, nawet człowiek.

Nooo, dobrze że mamy biszkopta bo przecież czarne są agresywne :-P

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

Cziko 
Ada i Czikuś :)

Mój labrador: Cziko
Pies urodził się:
14.02.2009

Wysłany: 28-02-2012, 20:23   

hahahaha, popłakać ze śmiechu się można, czego to ludzie nie wymyślą :D :D

Czikusiowa galeria!

moniss 

Mój labrador: Rocky
Pies urodził się:
05.10.2012

Wysłany: 19-01-2013, 23:02   

Almathea83 napisał/a:
Pies,który ma czarne podniebienie jest agresywny - Charakter psa zależy od wychowania i socjalizacji ze światem, a nie od koloru

:D słyszałam o tym, ostatnio ktoś mi się pytał "a jakie ma podniebienie? bo jak czarne to źleee" :-P

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wysłany: 20-01-2013, 00:42   

Almathea83 napisał/a:
Pies,który ma czarne podniebienie jest agresywny - Charakter psa zależy od wychowania i socjalizacji ze światem, a nie od koloru,

Almathea83 napisał/a:
Pies o czarnej sierści jest agresywny - Wygląd nie ma nic wspólnego z charakterem,

o kurcze :shy: to ja mam psa morderce :D :D :D
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

Odpowiedz do tematu