|
Rezygnacja z działalności z powodu nadpopulacji rasy |
| Autor |
Wiadomość |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 11-04-2012, 16:07 Rezygnacja z działalności z powodu nadpopulacji rasy
|
|
|
Znalazłam na stronie pewnej rodowodowej hodowli wpis:
"Ze względu na zwiększoną w Polsce populację i nadprodukcję labradorów bez rodowodu informuję wszystkich zainteresowanych szczeniętami z mojej hodowli , że nie planuję miotu w roku bieżącym jak również w następnych latach .
Jest to mój osobisty udział w pomniejszaniu populacji tych cudownych psów ."
i zastanawiam się co myślicie na ten temat?
Czy to dobre posunięcie - wycofać się z hodowli z powodu nadmiernej produkcji pseudohodowców?
A może to torowanie im drogi? Nie lepiej jednak dbać o przekazywanie dobrych cech rasy?
Ewentualnie może skoro pseudohodowców nie można zmusić do zawieszenia działalności, to takie zawieszenie powinny rozważyć hodowle mało znane?
Ciekawa jestem Waszych opinii i spostrzeżeń
Ciekawi mnie Wasze stanowisko? |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 11-04-2012, 16:50
|
|
|
| Uważam że to nic nie zmieni. A zamykanie czy wstrzymywanie hodowli które są zarejestrowane w zk nic nie da. Moda na labradory nie zginię no chyba, że powstanie jeszcze kilka filmów pt. Marley i Ja. |
|
 |
AnIeLa

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 39 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 11-04-2012, 17:00
|
|
|
| Ewelina napisał/a: | | Moda na labradory nie zginię no chyba, że powstanie jeszcze kilka filmów pt. Marley i Ja. |
ten film też nic nie dał, już kilku Marleyów spotkałam, tak jak kiedyś było pełno Fado ( taki pies w "tylko mnie kochaj był" ). |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 |
|
|
|
 |
domaa38

Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
21.03.2012
|
Wysłany: 11-04-2012, 17:20
|
|
|
Niestety ludzie nie reagują też na wstrzymywanie hodowli. Dla niektórych pseudohodowców jest to nieważne. Nie dbają o zdrowie i stan suki w ciąży, a chodzi im tylko o to aby zarobić pieniądze na takich małych istotkach. Potem dziwić się, że schroniska pękają w szwach |
|
|
|
 |
Lilitu
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010
Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018
Wiek: 36 Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 634 Skąd: Kraków/Stanisławice
|
Wysłany: 11-04-2012, 21:06
|
|
|
W przypadku kiedy problem pseudo zostałby rozwiązany (lub raczej ograniczony, bo szara strefa jest raczej nie do wyeliminowania), ograniczenie lub wycofanie się z hodowli w przypadku faktycznej nadpopulacji byłoby całkiem sensowne. Obecnie mam raczej mieszane uczucia.
| Ewelina napisał/a: | | Moda na labradory nie zginię no chyba, że powstanie jeszcze kilka filmów pt. Marley i Ja. |
Każda moda mija, niestety często odbija się to na psach. Moim zdaniem powinno też ograniczyć udział zwierząt w reklamach produktów nie związanych z akcesoriami dla zwierząt. |
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 11-04-2012, 21:23
|
|
|
niestety ale doszło do tego że pseudo działa teraz całkiem legalnie te ich odłamy i kluby i stowarzyszenia miłośników zwierząt, psy oczywiście po "pięknej mamusi" i "mądrym tatusiu" - tyle można się dowiedzieć o rodzicach ...
A tym handlarzom nic nie można już zrobić, bo te swoje rozmnażalnie rejestrują w US .
Samej marzy mi się kiedyś mieć hodowlę, ale napewno nie labradorów , m.in właśnie z tego powodu o jakim napisała hodowczyni, którą zacytowała tenshii, |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 11-04-2012, 21:28
|
|
|
| effcyk napisał/a: |
A tym handlarzom nic nie można już zrobić, bo te swoje rozmnażalnie rejestrują w US .
|
A na jakiej podstawie przepraszam?
Podatki przy hodowli odprowadza się za suki hodowlane. |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
|
Wysłany: 11-04-2012, 22:14
|
|
|
| ppaula2, nie chce robić zamieszania nie prowadzę działalności nie wiem jak to jest , ale niedawno trafiłam na ogłoszenie że hodowla jest zarejestrowana w US a szczeniaki ewidentnie nie miały rodowodu i wynikało z tego że jest to hodowla z tych tkzw "odłamów ". Chyba że po prostu ktoś ściemniał. |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 11-04-2012, 22:26
|
|
|
A to nie jest przypadkiem tak, że w ustawie jest zapis o hodowlach zarejestrowanych, ale nie ma sprecyzowane gdzie?
Bo coś mi się właśnie wydaje, że jeśli zarejestruje się to jako działalność gospodarczą to może być
A nawet jeśli jest napisane, że psy mają mieć rodowód to nie jest sprecyzowane jaki rodowód, więc pseudo może sobie wystawić papierek nazwany rodowodem |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
|
Wysłany: 11-04-2012, 22:27
|
|
|
ma pytanie troszkę obok tematu, czy to prawda że od zarejestrowanej hodowli nie płaci się ani ZUS ani KRUS tylko podatek w US ?
http://www.forum.pfk.org.....php?f=11&t=365
[ Dodano: 11-04-2012, 22:29 ]
| tenshii napisał/a: | | A nawet jeśli jest napisane, że psy mają mieć rodowód to nie jest sprecyzowane jaki rodowód, więc pseudo może sobie wystawić papierek nazwany rodowodem |
no tak rodowody np. SWPIKR ( czy jak się tam to zwie ... ) .. też się gdzieś na to natknęłam, więc mają jakieś "swoje papierki "....
[ Dodano: 11-04-2012, 22:36 ]
przykład z tymi rodowodami:
| Cytat: | Piękny szczeniaczek z rodowodem w kolorze biszkoptowym, urodzony w dniu 20.02.2012r.
Piesek jest zdrowy, bardzo mocny i chętny do zabawy. Gotowy do odbioru, zaszczepiony, odrobaczony, z Książeczką zdrowia i świadectwem pochodzenia.
Labrador to pies dla dzieci, bardzo przyjacielski, posłuszny i łatwy do szkolenia.
Jest często wykorzystywany dla osób niepełnosprawnych, dogoterapii, wykrywania narkotyków.
Piesek pochodzi z hodowli zarejestrowanej pod nr SWKiPR KW/P/2012/1078, skąd odebrałem go 07.03.2012 (oferta dostępna na allegro), niestety nie przypadł do gustu jako świąteczny prezent.
Z całego serca polecam i serdecznie zapraszam !! |
http://tablica.pl/oferta/...wny-IDXRQ1.html |
|
 |
Grapy

Mój labrador: Grapy
Pies urodził się:
16.08.2009
Mój labrador: Holka-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
27.07.2010
Mój labrador: Baalis-Chesapeake Bay Retriever
Suczka urodziła się:
22.05.2014
Wiek: 51 Dołączyła: 05 Paź 2009 Posty: 1628 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-04-2012, 18:41
|
|
|
| Hodowla o której mówicie zamknęła działalność rok temu a tak na oko ilość labradorów na rynku nie zmalała, więc takie działanie jest raczej bezskuteczne... |

|
|
|
|
 |
|
|