Witam,
spotkałam dzisiaj sąsiadkę z osiedla, która ma czekoladowego labka (7 letni). Aż mi ciarki przeszły jak zobaczyłam w jakim jest stanie...jego sierść wypada partiami, robią mu sie łyse placki. Jest matowa, a na skórze widał łupież (chyba) i ciemne plamki...
weterynarz w sumie niewiele jej powiedział. Podejrzewają, że to jakieś uczulenie (chyba na kurczaka). Dziwi mnie jednak, że wet nie zrobił żadnego badania...czy ktoś miał taki przypadek? Mam nadzieje, że to nie są jakieś problemy z wątrobą, bo piesek schudł i czasami wymiotuje...
_________________ "Jeśli jesteś psem i twój właściciel zaproponuje ci włożenie gustownego sweterka - zasugeruj mu gustowny ogonek" - Fran Lebowitz
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2513 Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 10-06-2012, 18:05
isla84, my mieliśmy w ubiegłym roku pdoobny problem - łyse placki, matowa sierść i łupież. Nie zauważył natomiast, by pies wówczas schudł. U nas wykazało alergię na wołowinę, Bari dostawał na czyszczenie zębów kości wołowe, po odstawieniu problem zniknął raz na zawsze (Bari trafił do mnie ze schroniska, więc nie wiedziałam, ze ma uczulenie, problem wystąpił po trzech podanych kościach).
Niech właściciele zrobią badania psa- rozszerzone badania krwi, tak, jak napisała Ania, sprawdzenie tarczycy, ale również pozostałych narządów, testy alergiczne potwierdzić mogą alergię pokarmową. Czy pies w ostatnim czasie dostawał coś, czego wcześniej nie jadł?
w każdym razie nie znam szczegółów...piesek jadł gotowane żarełko i raczej nic nie zmieniali. Teraz je suchą karmę z łososiem, ale pani nie chce za bardzo eksperymentować z jedzonkiem, żeby potem nie miał jakiś problemów. Nadmieniła coś o wodzie, tzn. że byli nad wodą i od tego czasu zaczął tak linieć...
a tak na marginesie ile kosztuje mniej więcej takie badnie na alergię?
_________________ "Jeśli jesteś psem i twój właściciel zaproponuje ci włożenie gustownego sweterka - zasugeruj mu gustowny ogonek" - Fran Lebowitz
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2513 Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 24-06-2012, 14:19 Symetryczne wyłysienia na zadzie
O czym mogą świadczyć symetryczne wyłysienia na zadzie? Po jednej i drugiej stronie są plamy, bez sierści, przypominające modzele. Suczka z pseudohodowli, żyła w warunkach fatalnym , ponieważ jest w fatalnym stanie, wyłysienia na całym ciele, spowodowane pchłami, jednak te dwa placki mnie niepokoją. Czy ktoś miał z czymś podobnym styczność?
Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
Wysłany: 24-06-2012, 19:50
nathaliena, symetryczne wyłysienia nasuwają mi na myśl niedoczynność tarczycy, ale to bardziej pojawia się na bokach niż zadzie.
Za to mój kundelek miał kiedyś łyse suche placki na dupce i na uszach i po regularnym częstym smarowaniu oliwką zniknęły
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum