|
Nabiał |
| Autor |
Wiadomość |
Stenia

Mój labrador: Spike
Pies urodził się:
18.04.2012
Wiek: 53 Dołączyła: 07 Cze 2012 Posty: 82 Skąd: Pruszcz Gdański
|
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 11-06-2012, 10:50
|
|
|
Stenia, serek bieluch ser biały tylko wszystko w małych ilościach powolutku zwiększając |
|
 |
TeodorJan

|
Wysłany: 12-06-2012, 10:14
|
|
|
| A po co pies ma jeść jogurty albo serki? |
|
|
|
 |
ollinko

Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011
Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 30 Sie 2011 Posty: 1715 Skąd: z domu.
|
Wysłany: 12-06-2012, 10:46
|
|
|
TeodorJan, z postow wynika, ze sluza jako dosmaczacz karmy.
moim zdaniem samo dosmaczanie nie jest dobrym rozwiazaniem, psu sie nudzi, a karmiacemu w koncu brakuje pomyslow na owe smaczki.
co do jogurtow, Beza wylizuje kubeczki po smietanie, jogurtach. cwaniara rozpoznaje dzwiek stukania lyzeczka o pojemniczek, i nie odpuszcza |
_________________ klik klik w Bezosławki świat! ---->> https://www.facebook.com/...299910956701332 |
|
|
|
 |
Baszka
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Lis 2011 Posty: 387 Skąd: okolice Krakowa
|
Wysłany: 12-06-2012, 15:08
|
|
|
| TeodorJan napisał/a: | | A po co pies ma jeść jogurty albo serki? | Zawsze to wzbogacenie organizmu o mikroelementy...byle nie przesadzać tzn, łyżeczka do karmy od czasu do czasu, jak nie ma "skutków ubocznych" to znaczy że psiak toleruje zasmaczacza
A jaka jego radocha z niespodzianki ....
| Cytat: | | moim zdaniem samo dosmaczanie nie jest dobrym rozwiazaniem, psu sie nudzi, a karmiacemu w koncu brakuje pomyslow na owe smaczki. | ...to chyba nie dotyczy labradorów, bo na ogół labki to wszystkożercy Mając doświadczenie z podopiecznymi podtrzymuję opinię że labradory to żebradory i dla żadnego z nich jedzonko nie jest nudne...nawet to niedosmaczane |
_________________ Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.-Carolyn Alexander |
| Ostatnio zmieniony przez Baszka 12-06-2012, 15:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maleńka
Agata

Mój labrador: Luki
Pies urodził się:
10.06.2011
Pomogła: 5 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Sie 2011 Posty: 2161 Skąd: Ostrowiec Św./Piła
|
Wysłany: 12-06-2012, 15:10
|
|
|
Moj Luki tez lubi kubeczki wylizywac i wieczka po roznistych jogurtach i tez czesto dostaje |
|
 |
Klauzunka

Mój labrador: Tequila
Suczka urodziła się:
26.10.2008
Mój labrador: Lola
Suczka urodziła się:
17.02.2007
Mój labrador: Sonia (shih tzu)
Suczka urodziła się:
23.08.2011
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 20 Lip 2009 Posty: 370 Skąd: z pseudo
|
Wysłany: 12-06-2012, 16:04
|
|
|
z czystym sumieniem napiszę - moja Teq i Lola jedzą jogurty naturalne, kefiry - bez fanatyzmu oczywiście - ale każda jedna przynajmniej z pół litra tych specyfików w ciągu tygodnia wciągnie.
Stenia Ty jeszcze ostrożnie - biały ser ale malutko, odrobinkę .Zacznij od białego sera. To jest taki psi przysmak pomalutku, powolutku. Raz na 3-4 dni ale nie za wiele. Jajo na twardo raz na tydzień. Z resztą sama zobaczysz |
|
|
|
 |
TeodorJan

|
Wysłany: 12-06-2012, 16:15
|
|
|
| ollinko napisał/a: | | TeodorJan, z postow wynika, ze sluza jako dosmaczacz karmy. |
Jesli chodzi o oblizanie kubeczka to ok ale z tego co czytam to padaja rowniez bardziej "dietetyczne" argumenty o "stopniowym zwiekszaniu dawki serka bieluch" czy "wzbogacenie organizmu o mikroelementy".
Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY? |
|
|
|
 |
Baszka
Buś...pamietam

Pies urodził się:
2004 rok
|
Wysłany: 12-06-2012, 16:23
|
|
|
| TeodorJan napisał/a: | | Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY? | dlaczego??... |
_________________ Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.-Carolyn Alexander |
|
|
|
 |
TeodorJan

|
Wysłany: 12-06-2012, 16:36
|
|
|
| Baszka napisał/a: | | TeodorJan napisał/a: | | Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY? | dlaczego??... |
- Bo dorosle psy nie trawia laktozy, bardzo czesto maja na nia nietolerancje lub alergie
- Bo wyskokiej jakosci suche karmy sa zbilansowane i nie potrzebne sa "mikroelementy z serka bieluch"
- Bo istnieje cos takiego jak proporcja wapn/fosfor w pozywieniu psa i jej zaburzenie jest dla psa grozne
Mozna oczywiscie uwazac ze suche karmy sa niezdrowe i karmic barfem (i o tym mozna dyskutowac) ale nie slyszalem jeszcze o diecie barf wzbogacanej jogurtami - zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow. |
|
|
|
 |
Baszka
Buś...pamietam

Pies urodził się:
2004 rok
|
Wysłany: 12-06-2012, 17:12
|
|
|
| TeodorJan napisał/a: | | Baszka napisał/a: | | TeodorJan napisał/a: | | Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY? | dlaczego??... |
- Bo dorosle psy nie trawia laktozy, bardzo czesto maja na nia nietolerancje lub alergie
- Bo wyskokiej jakosci suche karmy sa zbilansowane i nie potrzebne sa "mikroelementy z serka bieluch"
- Bo istnieje cos takiego jak proporcja wapn/fosfor w pozywieniu psa i jej zaburzenie jest dla psa grozne |
- Bo nabyłeś tylko książkowa wiedzę i wydaje Ci się, że jesteś najmądrzejszy
| TeodorJan napisał/a: | | zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow. |
4 tysiące lat temu nie było też labradorów ...jak również Ciebie w dzisiejszej postaci
Twój przodek żywił się czym innym niż dzisiaj, wiec nie wymagaj by przodek wilka pozostał przy diecie sprzed 4 tysiąca lat |
|
|
|
 |
kimsi_3

Mój labrador: Kida - indywidualistka ;)
Suczka urodziła się:
09.05.2009
Mój labrador: Luna - z DT na DS ;)
Suczka urodziła się:
03.01.2008
Pomogła: 9 razy Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lut 2012 Posty: 1635 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 12-06-2012, 17:30
|
|
|
Oj tam oj tam... Jakiego psa bym nie miała to zawsze czekały na oblizywanie pudełeczek po jogurtach Dziewczynom to czasem aż ślinka pocieknie jak czekają aż ja skończe jeść i one dostaną do wylizania Żadnych efektów ubocznych po tym nie zauważyłam |
_________________ " Poprostu Chelsea - adopcja trudnego psa..."
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=5445
ZAPRASZAMY |
|
|
|
 |
Lilitu
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010
Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018
Wiek: 36 Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 634 Skąd: Kraków/Stanisławice
|
Wysłany: 12-06-2012, 18:55
|
|
|
Jeżeli akurat mam w lodówce (co jest uzależnione od tego czy chce mi się bawić z przetwarzaniem tego, co wycisnę z krowy), to daję trochę domowego jogurtu albo twarogu do Konga i zamrażam |
|
 |
Klauzunka

Mój labrador: Tequila
Suczka urodziła się:
26.10.2008
Mój labrador: Lola
Suczka urodziła się:
17.02.2007
Mój labrador: Sonia (shih tzu)
Suczka urodziła się:
23.08.2011
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 20 Lip 2009 Posty: 370 Skąd: z pseudo
|
Wysłany: 12-06-2012, 19:51
|
|
|
| TeodorJan napisał/a: | | Baszka napisał/a: | | TeodorJan napisał/a: | | Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY? | dlaczego??... |
- Bo istnieje cos takiego jak proporcja wapn/fosfor w pozywieniu psa i jej zaburzenie jest dla psa grozne
Mozna oczywiscie uwazac ze suche karmy sa niezdrowe i karmic barfem (i o tym mozna dyskutowac) ale nie slyszalem jeszcze o diecie barf wzbogacanej jogurtami - zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow. |
Ad.1. )- | Cytat: | | W odróżnieniu od słodkiego mleka, kwaśne mleko, jogurt, kefir, maślanka i ser biały prawie nie zawierają laktozy, stąd można spróbować podawać je psom nie tolerującym słodkiego mleka. |
W kwestii alergii nawet tego nie rozpatruj – bo tak serio każdy pies może nagle dostać alergii , wystarczy, że przy kupowanej zawsze suchej nagle coś producent zmieni ....Zmiana prawie niewidoczna, niby nieodczuwalna, dla psa może akurat o to chodzi.
Ad .2 ) - oczywiście nie są potrzebne mikroelementy- bo nie powinny być potrzebne, ale coś na podregulowanie flory bakteryjnej a i owszem można podawać - poza tym nikt tu nie pisze, żeby psa karmić jogurtami czy serami białymi- piszemy na zasadzie, że to dla nich przysmak, w odpowiednich dawkach nieszkodzący. Karmiąc odpowiednio zbilansowaną suchą nie zrobisz psu krzywdy (tylko jaką suchą? – czytanie składu na karmie też wymaga znajomości ) - mimo wszystko ja do suchej czasami podaję właśnie jogurty, kefiry, biały ser, olej lniany, oliwę z oliwek, moje psy mają raz na rok robione badania ponad 35 wskaźników (koszt na jedną sucz to jakieś 200 zł) - na podstawie ich badań na chwilę obecną uważam, że wiem co robię. Wczytaj się w etykietę karmy.
Ad.3. ) - czytaj etykietę. Przeanalizuj składniki. Przy dobrze opisanej karmie – gdzie wiesz czego ile jest – nie tak łatwo nawet podając czasami znienawidzone przez Ciebie sery białe czy jogurty – naruszyć gospodarkę wapniowo-fosforową psa.
I jeszcze jedno:
Nie przyrównuj żołądka psa do żołądka wilka...to już nie te czasy. Bo to tak samo jakbyś chciał ....yoreczka ubranego w różowe wdzianko puścić dzisiaj do piwnicy pełnej szczurów. ... |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-06-2012, 22:28
|
|
|
| TeodorJan napisał/a: | | zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow. |
nie dożywał również 15 lat |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
AnIeLa

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Pomogła: 5 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 12-06-2012, 22:40
|
|
|
Asior zjada jogurt prawie codziennie w jumperze w formie zamrożonej . :)Jeden jogurt starcza na 2 dni . Czasami jest to naturalny kupowany dla Asiora a czasami dostaje owocowy mimo tego,że wilki nie jadły |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 |
|
|
|
 |
Madzialenka

Mój labrador: Blondi
Suczka urodziła się:
18.10.09
Mój labrador: Dusia (Acaramelada Omaticaya)
Suczka urodziła się:
26.08.2012
Pomogła: 13 razy Wiek: 48 Dołączyła: 05 Sty 2010 Posty: 3916 Skąd: Monachium
|
|
|
|
 |
Stenia

Mój labrador: Spike
Pies urodził się:
18.04.2012
Wiek: 53 Dołączyła: 07 Cze 2012 Posty: 82 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 13-06-2012, 12:07
|
|
|
Dzięki za pomoc, jak na razie to szkrabik dobrze reaguje na jogurt i gotowane żółtko (córcia zjada tylko białko a żółtka nie ruszy ) |
|
 |
Di

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011
Pomogła: 1 raz Wiek: 35 Dołączyła: 28 Sty 2012 Posty: 1116 Skąd: skąd się wyśpię...
|
Wysłany: 13-06-2012, 12:44
|
|
|
Bianka co dziennie rano dostaje karmę z jogurtem naturalnym albo serkiem wiejskim, albo twarożkiem. to prawdziwy smakosz nabiału i tak jej raz dziennie tym namaczam. prócz tego serki i jogurty wszelkiej maści jako smakołyki. żadnych problemów, żadnych biegunek, żadnych wysypek. okaz zdrowia, radosny, szczęśliwy pies.
i od małego, 8 tygodniowego psa tak właśnie było; przy czym napoczątku piła krowie mleko w niemożliwej wprost ilości i też nigdy nie miała zadnych sensacji, dopiero, jak skończyła 4 miesiące, musiałam mleko odstawić. także niech każdy robi, jak uważa za stosowne, ale ja nabiałem nie strasze |
_________________ mój świat tętni nowym rytmem.
www.bianucha.blog.pl |
|
|
|
 |
olawl93
Olinkowa Lorunia.

Mój labrador: Lora (Sherry Tęczowy Gaj)
Suczka urodziła się:
09.01.2012.
Wiek: 35 Dołączyła: 16 Paź 2010 Posty: 349 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 15-06-2012, 10:14
|
|
|
Lora zjada tak mniej więcej dwa małe jogurciki tygodniowo. Najczęściej nalewam jej do kongusia, ale chwilę przed tym jak mam zamiar zmywać podłogę bo trochę brudzi Teraz, latem, zacznę jej zamrażać konga z jogurcikiem w zamrażarce. A opakowań po jogurcie na razie do wylizywania nie dawałam, bo bałam się, że taka mała klusia się skaleczy jak zacznie rozrywać pudełeczko, ale chyba przesadzam, i zacznę Lorinie dawać takie 'rarytasy' |
|
|
 |
|
|