Byłyśmy dzisiaj u weterynarza na drugim szczepieniu, przy okazji były też ogólne oględziny. Pani powiedziała, że Figa ma delikatne zapalenie siuśki, co objawia się niewielkim ropnym wyciekiem z pochwy, ale uspokoiła mnie, że u szczeniaków to normalne, nie powinnam się tym przejmować i tylko od czasu do czasu przemywać ręczniczkiem nasączonym przegotowaną wodą, no i pilnować, czy wyciek się nie zwiększa. Za ok. 2 miesiące będziemy ją sterylizować, i podobno ma to wtedy zupełnie ustąpić. Czy któryś z Waszych psiurów miał podobne doświadczenia? Czy faktycznie nie ma się czym martwić?
Mój labrador: Figa - czarna jak kaszanka
Suczka urodziła się:
01.05.2012
Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 04 Lip 2012 Posty: 2068 Skąd: Opole / Paris
Wysłany: 07-07-2012, 23:02
Powiem szczerze, że nie bardzo się orientuję, nawet nie pomyślałam by o to spytać, bo weterynarz powinien chyba wiedzieć najlepiej...
Porównanie mam tylko z naszą kotką Ozzy, kiedy braliśmy ją ze schroniska miała ok.4-5 miesięcy, i była krótko po sterylizacji, przy nas nawet zdejmowali jej szwy z brzuszka. Więc zwierzę najwyraźniej może być młode. Ale fakt, spytam o to przy następnym szczepieniu za miesiąc.
Właściwie to ona (weterynarz) chce zrobić 3 rzeczy naraz: po pierwsze i najważniejsze, w wieku ok. 5 miesięcy pierwsze prześwietlenie bioder, a że to w pełnej narkozie, to chce ją od razu wysterylizować i zaczipować. Trochę mnie niepokoi, że tak dużo, ale z drugiej strony to znaczne ograniczenie stresu dla psa..
A temat, który mi podesłałaś poczytam, już widzę, że może być pomocny. Dziękuję
pasiconik, nie ma sprawy w sprawie sterylizacji napisz do Nikaa, ona jest świeża w temacie, niedawno jej sunia miała zabieg. A RTG stawów w 5 miesiącu życia jest jak najbardziej wskazane
Pomogła: 12 razy Wiek: 46 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
Wysłany: 07-07-2012, 23:09
pasiconik napisał/a:
chce zrobić 3 rzeczy naraz: po pierwsze i najważniejsze, w wieku ok. 5 miesięcy pierwsze prześwietlenie bioder, a że to w pełnej narkozie, to chce ją od razu wysterylizować i zaczipować
wielu wetow poleca sterylizacje przed pierwsza cieczka; skoro przeswietlac biodra to warto i lokcie sprawdzic, natomiast chipowanie to minutka roboty, wiec mozna je wykonac przy ktorejkolwiek wizycie u weta
Suczka urodziła się:
01.05.2012
Wysłany: 08-07-2012, 12:58
mibec, pytałam o to też weta, ale powiedziała mi, że najbliższe prześwietlenie łokci robią we Wrocławiu niestety Na razie stwierdziła, że Figa ładnie stawia łapki, zobaczę co mi powie przy następnej wizycie i najwyżej wybierzemy się w przyszłości do Wrocka. Tyle, że to następna narkoza, a to przecież nic dobrego
Suczka urodziła się:
01.05.2012
Wysłany: 09-07-2012, 11:32
Uprzejmie informuję, że polecona przez weta metoda przemywania siuśki przegotowaną wodą pomaga. Nie jest to uciążliwe, piesek nie uciega, tylko cierpliwie czeka aż skończę ją przecierać. Figa mniej się wylizuje, nie wiem czy sączenie nawet nie ustało.
To tak w razie gdyby ktoś miał z psiurką podobny kłopot
pasiconik, u Nas jak był ropny wyciek z pochwy to była seria antybiotyków, badanie moczu i badanie wziernikiem Czesia przechodziła 2 razy "młodzieńcze zapalenie pochwy"
Suczka urodziła się:
01.05.2012
Wysłany: 09-07-2012, 12:47
Chelsea, u nas wyciek był ledwo zauważalny, zero zaczerwienienia i tylko parę sklejonych włosków, które równie dobrze mogłyby być sklejone kropelką moczu. W sumie cieszę się, że nie dostałyśmy antybiotyków tylko na razie obserwujemy, nie chcialabym malej faszerować lekami, skoro może spróbować zwalczyć minimalną infekcję własnymi siłami. Obserwujemy i jak narazie jest dobrze, tak jak napisałam - wycieku w ogóle nie widać, nie widać, żeby coś zlego się działo. Za miesiąc idziemy na następne szczepienie i zobaczymy co nam wtedy powie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum