Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Delikatne chwytanie zębami przez dorosłego psa
Autor Wiadomość
nikitka02 

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 13-09-2012, 09:01   Delikatne chwytanie zębami przez dorosłego psa

Witam. Jestem na forum po raz pierwszy . Wczoraj adoptowaliśmy psa rasy labrador. Fado ma ponad 2 lata. Był od szczeniaka w rodzinie z dziecmi blizniakami teraz maja 4 latka.Lecz musieli go oddac. Ja równiez mam dwojke ale w innym wieku : 5 lat i 1,5 roku. Pies jest nauczony komend i męża słucha kiedy powie zostaw albo zeby szedł na płytki do przedpokoju. Od razu za 1 razem. Mnie choc mówie stanowczo słucha róznie. Raz pojdzie czasem musze powtarzac pare razy ta sama komende. Ale ja mam pytanie zwiazane z chwytaniem zebami. Dzis po wyjsciu męża do pracy wszedł do pokoju zaczał sie bawic z synem starszym(5lat) i chwycił mu reke zebami.Nie zeby ugryzł ale zacisnał.Syn sie wytsraszył i odszedł usiadł i rozpłakał. Ja wydałam komende zeby szedł do legowiska do przedpokoju poszedł od razu. Teraz tam siedzi. czy to normalne zachowanie? Rano był na spacerze pobiegał sobie. Popołudniu na dłuzszy pojdzie mąż. Prosze opowiedziec w miare możliwosci.
Ostatnio zmieniony przez tenshii 02-10-2012, 17:26, w całości zmieniany 1 raz  

ppaula2 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 13-09-2012, 09:08   

nikitka02, wydaje mi się, że po prostu w ten sposób bawił się z tamtymi dziećmi. Funia też długo tak bawiła się z nami, do tej pory łapie nas zębami. Nigdy nie chce ugryźć mocno, choć czasami źle wymierzy siły. Do dzieci natomiast wie, że jej nie wolno.
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 13-09-2012, 09:10   

Mój też tak robił jak był niewybiegany. Kupiliśmy mu też kości ze skóry wołowej, żeby miał w co zęby wbijać i już nie chwyta naszych łap. Na początku nie wiedział co z nią zrobić, jakby niewiele miał z czymś taki doczynienia, ale szybko zakumał.

ppaula2 

Wysłany: 13-09-2012, 09:15   

Jak będzie łapał Was za ręce to mów stanowczo "nie" albo "fe". Odejdź od niego, kończ zabawę. W końcu załapie, że nie życzysz sobie takich zachowań.
boski J. Tuwim"

nikolajewna 

Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 13-09-2012, 09:37   

tak, o tym też zapomniałam wspomnieć, że musicie mu jasno pokazać, że nie wolno zachowywać się w ten sposób. Zapytaj także poprzednich właścicieli czy tak robił, jak na to reagowali, jaką komendą doprowadzali psa do porządku.

nikitka02 

Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 13-09-2012, 10:21   

Spróbował tak ze 3 razy chwycić za rękę syna. I zakończyłam zabawe faktycznie bo widziałam ze sie nakrecił.Nawet jak Kamil już przestał sie z nim bawić i szedł do pokoju to widziała ze próbował złapac go zebami. Mąż wział go teraz na pole żeby wypuścić pogoni za ogrodzeniem może już potem nie bedzie tak się zachowywał. Syn wogole się tak wystraszył ze z łóżka nie chciał zejść na ziemie. Mówi ze boi sie psa i siedział tak dopoki mąż go nie zabrał.....

nikolajewna 

Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 13-09-2012, 10:33   

Biedaczek się zraził, ale się nie dziwię. Pamiętaj też, że na respekt u psa musicie sobie troszkę zapracować. Na początku psiak będzie próbował na co może sobie pozwolić, więc czeka was troszkę pracy. Sama adoptowałam czteroletniego i też jeszcze nie zawsze się słucha, ale jest znacznie lepiej. Bardzo ważna jest konsekwencja i nie odpuszczanie czyli dobrze robisz, że powtarzasz komendy do skutku. Są też zabawki którymi pies może się z dzieckiem bawić i które chronią ręce dziecka. Mam na myśli jedną konkretną, muszę poszukać, jak znajdę wrzucę linka.

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 13-09-2012, 10:37   

nikitka02, poczytaj ten temat, co prawda dotyczy szczeniaków, ale problem ten sam http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=873

I pamietaj, ze od razu nic się samo nie zrobi. Musicie konsekwentnie odmawiac mu tego rodzaju zabawy. Jestem pewna, że nie ma zamiaru zrobić Wam krzywdy a tak jak napisała ppaula2, możliwe, że takiej zabawy został nauczony u poprzednich właścicieli lub nie oduczono go podgryzania od lat szczenięcych.

Powodzenia i nie zrażajcie się! Regularna praca przynosi efekty i satysfakcję :)

nikolajewna 

Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 13-09-2012, 10:45   

Chodzi o coś takiego: http://kiwizoo.pl/zabawki...14cm-p-596.html
Tylko ta konkretna jest dla labradora nieco za mała, bo to jedynie 14 cm. Zmierzam do tego, że można ją chwycić z 3 stron, dziecko może się z psem nieco poprzeciągać a rączki ma bezpieczne.

nikitka02 

Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 13-09-2012, 10:56   

Dziękuje za link ale narazie z tego co widze bede musiała spowrotem pokazac synkowi zeby nie bał sie psa i wtedy zachece dopiero do zabawy. Zraził sie narazie.Czytałm tez ten link odnosnie gryzienia a tam sporo tego . Szkoda ze to wszytsko jest o szczeniakach. DOdam ze Fado raz był adoptowany przez małżeństwo z dzieckiem i oddali psa ze wzgledu własnie na to ze jak im sie wydawało gryzł ich dziecko i oddali go do tej rodziny co była z psem od małego.

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 13-09-2012, 10:56   

nikolajewna, nie polecałabym zabawy w przeciąganie dziecka z labradorem, Moren ma tyle siły że czasem mu się uda nawet mnie zabawkę wyrwać.. Nie wspominając o szarpaniu rąk wtedy, ręce z barków wylatują :-P

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

nikolajewna 

Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 13-09-2012, 11:02   

W sumie fakt, to za duży pies. Przy małych bardziej by się to sprawdziło. Bo trudno od dziecka będzie wymagać, żeby puszczało zabawkę jak pies za bardzo ciągnie a poza tym przy puszczeniu może polecieć do tyłu i głowę rozbić czy coś takiego.... Masz rację Almathea83,
Ale trzeba coś wymyślić sensownego, bo znowu pies może zostać oddany :(

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 13-09-2012, 11:04   

nikitka02, może póki co staraj sie izolować synka od psa, mam na myśli taka zabawe sam na sam a Ty z mężem popracujcie trochę nad nim. To napewno nie będzie łatwe, ale jest możliwe. Jak zacznie gryźć to skarććcie go głośnym "e-e" albo "fe" i zakończcie zabawę jeśli nie przestanie.

Kiedyś czytałam o jeszcze jednej metodzie, polegającej na delikatnym złapaniu psa za podniebienie w momencie kiedy złapie zębami za rekę. Będzie to dla niego niemiłe uczucie, ale skojarzy sobie, że otwieranie paszczy do ludzkiej ręki kończy się właśnie nieprzyjemnie.

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 13-09-2012, 11:07   

nikolajewna, gryzaki to super myśl no i powolne przyzwyczajanie dziecka do psa. Ogólnie jak dziecko nie mialo nigdy kontaktu z psiakami to nie ma co wymagać, zeby od razu było ufne- widzę po dzieciach z którymi Moren się styka- jedne jak go tylko zobaczą to nawiewają i ryczą, a inne które są obyte z piesami i którym rodzice tłumaczą że zwierzątka są "cacy" same nadstawiają buźki do polizania :)

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

nikolajewna 

Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 13-09-2012, 11:13   

no też kiepsko, że dzieciak boi się psa (ale jest to w pełni zrozumiałe), bo pies jakby nie patrzeć wyczuwa to i też ma inne zachowanie niż w stosunku do osoby do której czuje respekt (nie mówię, że agresywne, ale będzie próbował wchodzić na głowę). nikitka02, będziecie mieli teraz sporo na głowie, wychować psa i przekonać dziecko. Powodzenia życzę i znalezienia skutecznego sposobu.

ppaula2 

Wysłany: 13-09-2012, 11:28   

nikitka02, kurcze :(
Biedny psiaczek :(
Tak przechodzi z rąk do rąk :(

Mam nadzieję, że trafił teraz na właściwych ludzi i dacie sobie z nim radę, oraz nie poddacie się :)
A jaki był powód oddania go przez pierwszych właścicieli?
boski J. Tuwim"

nikitka02 

Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 13-09-2012, 12:24   

Ta pierwsza rodzina teraz dopiero we wrzesniu wystawiła ogłoszenie o psie. Powod był taki ze dopoki mieszkali z tesciami w domu z ogrodem pies był z nimi. Przeniesli sie do bloku i własciciel nie mial czasu mu poswiecac zdecydowali o oddaniu. A druga rodzina miała go tylko jeden czy dwa dni i oddali. Chyba ze ten psiak tak zareagował ze miał wolnosc w ogrodzie a nagle blok i mało czasu dla niego i zaczął podgryzac?! Niemam pojecia.

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 13-09-2012, 12:35   

nikitka02, labradory to psy, które powinny spędzać czas w domu z ludźmi, nie wiem jak mozna trzymac labradora w ogrodzie.. Ta rasa się do tego nie nadaje. Oprócz tego, mimo dostępu do ogrodu pies powinien codziennie wychodzić na długi spacer, żeby rozładować energię. Laby to bardzo aktywne psy. Bieganie samopas po ogrodzie im nie wystarczy. Więc może faktycznie coś w tym jest, że pies w ten sposób wyłądowuje nadmiary energii..

nikitka02 

Pies urodził się:
17.04.2010

Wysłany: 13-09-2012, 18:50   

Przyszedł maz z pracy z psem. Fado wygoniony wybawiony. Pomału chcieliśmy zeby syn przy męzu sie oswajał z psem . Syn Pogłaskał go pare razy i maż przy psie był wtedy kiedy lezał na ziemi i OK. Potem odeszlismy pies został. Młody ogladał bajki. Po parunastu minutach zapytał czy moze pogłaskac znowu psieka. My mówimy ze tak podejdz daj reke do powachania i tak tez zrobił ale kiedy chiał połozyc dłon na głowie pies ostro zareagował i chciał szybko zacisnac zebiska. Ja w nerwach az mi sie ciepło zrobiło. Mąż wydał polecenie ze tak nie wolno pokiwał palcem powtorzyl i kazał do lezenia iśc. Pies poszedł. Niewiem co ja mam zrobić w tej sytuacji. Miałam takie wrazenie jakby chciał go ugrysc ale Kamil szybko zabrał reke.

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 13-09-2012, 19:19   

nikitka02 napisał/a:
Niewiem co ja mam zrobić w tej sytuacji.

Jeśli macie możliwość i chęci to proponuje spotkanie ze szkoleniowcem-behawiorystą.

Odpowiedz do tematu