Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja z Jagusiowej Galerii
Autor Wiadomość
Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 01-10-2012, 10:42   Dyskusja z Jagusiowej Galerii

Jagusia napisał/a:
Wiem, że to może trochę dziwnie wyglądać, że Enzo się wyprowadza, a my przygarniamy innego psa, ale uwierzcie mi że była to siła wyższa.
Faktycznie. Bardzo dziwne. Bardzo żal mi Enzo.

Ostatnio zmieniony przez tenshii 01-10-2012, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

szalej 

Wysłany: 01-10-2012, 10:55   

Nikaaa, dlaczego żal ci Enzo? Nawet go nie znasz. Znam Enzo od 3 lat i nie sądze, żeby byłomi go żal - wręcz przeciwnie ciesze się, że trafi do domu który da mu dokładnie to, czego ten pies potrzebuje.

Jagusia 
Aga i jej sfora

Mój labrador: Sara
Suczka urodziła się:
w maju 2003 r.

Wysłany: 01-10-2012, 11:15   

Nikaaa, nie masz czego żałować. Enzo jako w pełni zsocjalizowany psiak u nas tylko się męczy. Nie mamy dla niego ani wystarczająco dużo czasu, ani siły... Jego nadpobudliwość wymaga ciągłego dawania jej ujścia - czego my dać mu nie możemy. U nas mieszka w kojcu, a na spacery chodzi tylko wtedy gdy jest w domu mój mąż, a to ostatnio zdarza się rzadko. Tam dokąd jedzie zamknięty będzie tylko przez 8 godz dziennie i to na wybiegu a nie w kojcu. Resztę dnia będzie biegał swobodnie po kilkutysięcznej ogrodzonej działce. Poza tym będzie pracował jako pies myśliwski, czyli będzie robił to co kocha. Co do nowego opiekuna, to nie jest to dla Enzika zupełnie nowy człowiek. Zdarzyło się kilka razy, że Enzo zostawał u niego na noc i szedł na polowanie. Brakiem nas w okolicy specjalnie się nie przejmował... Myślę, że gdyby nie konflikty z wiekowym już wtedy psiakiem gończym, który tam wtedy mieszkał, Enzo zostałby w tym domu już dawno. Pół roku temu gończy odszedł za TM a jego pan zaczął się rozglądać za nowym pupilem, który zastąpi w pracy seniora. Enzo jest idealny: zna człowieka, zna pracę i świetnie się w niej odnajduje - pozostaje się więc tylko z tego cieszyć.

Co do Calviego, to jest to kolejna bieda po przejściach, która trafiła pod mój dach i wymaga troskliwej opieki i co najważniejsze socjalizacji... cóż takie życie widać jest nam pisane...

Uwierz mi, nie planowałam kolejnego psa. Przynajmniej nie teraz, nie już. Owszem myślałam po cichu, że kiedyś wezmę sobie kolejnego laba, ale to miało być kiedyś... za 10, 20 a może 100 lat...

[ Dodano: 01-10-2012, 12:21 ]
ollinko napisał/a:
zapominam ze istnieje jakakolwiek inna rasa poza labradorami

ja też - więc teraz muszę się dokształcać :)

ollinko napisał/a:
Calv to chyba duzy chlopak, co?
spory, w kłębie wysokości przeciętnego laba, tylko szczuplejszy. Dla porównania powiem, że na dzień dzisiejszy Calvie waży 23 kg (powinien 28-32 kg), Sara mimo niskiego wzrostu waży 33 kg, a Enzo 45 kg...

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 01-10-2012, 12:52   

a co jak ten pies również okaże się wulkanem energii...

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 01-10-2012, 13:20   

Jagusia napisał/a:
Nie mamy dla niego ani wystarczająco dużo czasu
A dla nowego psiaka tak? Który wymaga dużo pracy, ponieważ jak sama napisałaś jest lękliwy?

Nie chodzi mi o to, że szukasz domu dla Enzo, ale branie kolejnego, dużego psa, który może okazać się równie kłopotliwy jak Enzo to troche, hmm.. Dziwne. No ale kazdy ma swoje zdanie :) Jedni mają mniej inni bardziej przedmiotowe podejście do psa.
Najprościej pozbyć sie problemu i wziąźć sobie kolejną maskotkę do miziania.

Życze Ci tylko, aby Twój nowy pupilek nigdy nie sprawił Ci żadnego kłopotu ;)

Jagusia 
Aga i jej sfora

Suczka urodziła się:
w maju 2003 r.

Wysłany: 01-10-2012, 13:24   

dominika92 napisał/a:
a co jak ten pies również okaże się wulkanem energii...
To wtedy zacznę się martwić i zastanawiać co dalej... Póki co większym zmartwieniem jest dla mnie stan jego psychiki i zdrowia.

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 01-10-2012, 13:33   

Ostaś napisał/a:
Znam Enza, poznałem i Calviego. To są dwa zupełnie inne charaktery.
Pies który od 3 tygodni nie jest w stanie normalnie się załatwić ze stresu chyba nie jest sobą ;)
Jagusia napisał/a:
To wtedy zacznę się martwić i zastanawiać co dalej...
:-o
A ja myslałam, że o takich rzeczach to się myśli zanim weźmie się pod swój dach psa. Ale co tam, najwyżej sie go odda :P

Sorry, nie mogłam się powstrzymać.

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 01-10-2012, 13:37   

Cytat:
Sorry, nie mogłam się powstrzymać.

pora jednak się powstrzymać od takich dyskusji w galerii - kieruję swój apel do wszystkich

jeśli chcecie dyskutować - proszę przenieść się do odpowiedniego wątku
galeria nie jest dobrym miejscem do tego typu rozważań

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Ostaś 

Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 01-10-2012, 13:46   

Nikaaa napisał/a:
Ostaś napisał/a:
Znam Enza, poznałem i Calviego. To są dwa zupełnie inne charaktery.
Pies który od 3 tygodni nie jest w stanie normalnie się załatwić ze stresu chyba nie jest sobą ;)

Calvie ma problem z lękliwością, a nie nadpobudliwością.

PS. Umiejętność oceny psa jak i ludzi zza ekranu monitora budzi mój podziw.

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 01-10-2012, 13:49   

Ostaś napisał/a:
PS. Umiejętność oceny psa jak i ludzi zza ekranu monitora budzi mój podziw.
Nikogo nie oceniam. Wyrażam tylko swoje zdanie. Nigdzie nie podałam żadnych epitetów wskazujących na ocenę danej osoby.
A umiejętnośc oceny psa to bardzo ważna cecha. Osoba spędzająca większość czasu na kanapie nie bierze sobie border collie. Tak samo któś kto nie radzi sobie z dużym psem nie bierze kolejnego oddając poprzedniego. No ale EOT ;)

Ostaś 

Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 01-10-2012, 13:55   

Nikaaa napisał/a:
Nikogo nie oceniam. Wyrażam tylko swoje zdanie. Nigdzie nie podałam żadnych epitetów wskazujących na ocenę danej osoby.

Sugestia, przypuszczenie - mi wystarczy...

Nikaaa napisał/a:
Tak samo któś kto nie radzi sobie z dużym psem nie bierze kolejnego oddając poprzedniego.

Zgadza się. Tylko że Ty nie znasz sytuacji, prawda?
Duży pies, nie równa się taki sam pies

Jagusia 
Aga i jej sfora

Suczka urodziła się:
w maju 2003 r.

Wysłany: 01-10-2012, 14:07   

Nikaaa, obrażasz mnie, a to nie jest miłe, zwłaszcza, że robisz to w mojej galerii.
Krótko jesteś na forum i nie znasz całej historii Enza. Mnie również nie miałaś przyjemności poznać - a szkoda, bo wtedy na pewno wiele byś zrozumiała.

Nie kupuję psów w hodowlach, ani u pseudohowoców, a pluszaki kupuję w sklepach z zabawkami. Od przeszło 10 lat wraz z mężem ściągamy do domu psy, które nie mają szans na adopcję, socjalizujemy je, dajemy szansę na normalne życie.

Enzo gdy do nas trafił był wielkim, szalonym, chorym na padaczkę, agresywnym psem. W schronisku nie miałby szans. Jego socjalizacja zajęla nam blisko 3 lata, a mnie kosztowała zdrowie (na co wcale się nie skarżę - było warto). Nie oddajemy go byle gdzie i byle komu, tylko do domu o którym wiemy, że jest dla niego idealny.

Enzo nie jest - jak to napisałaś - kłopotliwym psem, już nie, tyle tylko, że moim zdaniem mieszkanie w kojcu nie jest szczytem psich marzeń (przynajmniej nie tego psa) więc skoro mogę coś zrobić by było inaczej, to to robię.

Calvie miał pracować w policji, był szkolony na agresję, a gdy coś poszło nie tak jego właściciel wydał na niego wyrok śmierci. Jak sądzisz co zrobią w schronisku z lękliwym psem, który na jedno słowo zamienia się z w zabójcę...?

Założyłam ten wątek, bo chciałam mieć z kim dzielić się naszymi sukcesami wychowawczymi i opłakiwać porażki. Tak jak to było za czasów socjalizacji Enza. przyjemnie było czytać pochwały i słowa pocieszenia. Wiedzieć, że choć sąsiedzi i znajomi mają cię za dziwadło są gdzieś na świecie ludzie, którzy myślą podobnie.

Wybacz mi Nikaaa, że to napiszę, ale Twoje wpisy uświadomiły mi właśnie, że się myliłam. Należało 4 lata temu jechać do hodowli, kupić piękne, tłuste, zdrowiuśkie szczenie i wtedy się chwalić. A biedakom pomagać w ciszy albo wcale na pewno wyszłoby nas to taniej, a i przyjemniej bo nikt by mi dziś nie zarzucał przedmiotowego podejścia do psów.

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 01-10-2012, 14:11   

Jagusia, ale to nie o to chodzi...pomgać też trzeba z głową!

Cytat:
Jak sądzisz co zrobią w schronisku z lękliwym psem, który na jedno słowo zamienia się z w zabójcę...?

a co zrobisz jak któregoś dnia, ten zlękniony pies, któremu jak mówisz ktoś popsuł psychikę rzuci się na Twoje dzieci???

Popieram adopcje i pomaganie psom, ale nie za wszelką cenę..na to też trzeba mieć warunki...

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 01-10-2012, 14:16   

Jagusia napisał/a:
Nikaaa, obrażasz mnie, a to nie jest miłe
Gdzie? Gdzie ja Cię obrazilam?

Pozatym widze, że zalecenia Admina sa mało istotne :P Tak samo jak wolność słowa i prawo do własnego zdania. Nikogo nie obrażam, nikogo nie oceniam, wyrażam tylko swoje zdanie nt. pozbywania się psa i adoptowania kolejnego, kłopotliwgo egzemplarza, który ma skłonności do agresji, do domu gdzie są dzieci. Jeśli nie poradziłaś sobie z jednym psem to jaką masz pewnośc, że poradzisz sobie z agresywnym i lękliwym owczarkiem? No ale zapomniałam, że to jest forum labradory.org, którego polityka jest zakaz posiadania i wyrażania własnego zdania. Właźmy sobie nawzajem w pupy i zachwycajmy się wszystkim dookoła ;)

Napisałabym coś więcej w tym temacie, ale zaraz polecą warny za niestosowanie sie do poleceń Administratora. Ciekawe tylko czy dostanie każdy kto zasłuzył ;)

A wracając do tematu (jako, że jest to galeria) to Calvie jest naprawdę bardzo urokliwym chłopakiem :) Zreszta jak całe stadko, chociaż moją uwage najbardziej przykuła najmniejsza członkini Lusia :) Słodką ma mordkę.

Ostatnio zmieniony przez Nikaaa 01-10-2012, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

Ostaś 

Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 01-10-2012, 14:17   

Jagusia, zaangażowanie Twoje i Krzyśka w pomoc psom jest nie do ocenienia.
I niestety kolejny raz powtarza się sytuacja, że aż chce mi się zacytować klasyka...
"Jarek, pi****lisz nie było Cię tam"

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 01-10-2012, 14:26   

Cytat:
A reakcji dziewczyn się nie dziwie,nie komentuje....

A ja się trochę dziwię...i mimo niedozwolonego miejsca skomentuję :)

Przecież Enzo ma nowy dom znaleziony i sprawdzony przez właścicielkę...a że zabrała nową bidę potrzebującą w tej chwili pomocy tylko jej się chwali. Wierzę, że jak nowy pies nie sprawdzi się w jej domu to też sama znajdzie mu dobry dom.

Cytat:
Nie chodzi mi o to, że szukasz domu dla Enzo, ale branie kolejnego, dużego psa, który może okazać się równie kłopotliwy jak Enzo to troche, hmm.. Dziwne.
Dlaczego dziwne...każdy DT przyjmuje do domu nieznaną z zachowania bidę w potrzebie, też mogą być kłopotliwe...a szukaniem domów zajmuje się grono osób. Tutaj Jagusia robi to sama.

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 01-10-2012, 14:36   

Nikaaa napisał/a:
zapomniałam, że to jest forum labradory.org, którego polityka jest zakaz posiadania i wyrażania własnego zdania.

rób to we właściwym miejscu
dyskusja zostanie przeniesiona do innego wątku i tam możecie pisać - wszyscy bez wyjątku zachowując zasady kultury i netykiety

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

nata 
Natalia & Polina

Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010

Wysłany: 01-10-2012, 14:37   

Baszka napisał/a:
każdy DT przyjmuje do domu nieznaną z zachowania bidę w potrzebie, też mogą być kłopotliwe...a szukaniem domów zajmuje się grono osób. Tutaj Jagusia robi to sama.

A to ja się pogubiłam :-P
To Enzo i teraz Calvie są na DT u Jagusi? Bo jeśli tak, wszystko zrozumiałe i w sumie dyskusja zbędna.
Jak DS... no to faktycznie, dla mnie też "dziwne" :shy:

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wysłany: 01-10-2012, 14:45   

nata napisał/a:
To Enzo i teraz Calvie są na DT u Jagusi? Bo jeśli tak, wszystko zrozumiałe i w sumie dyskusja zbędna.
Jak DS... no to faktycznie, dla mnie też "dziwne"

Enzo był na DS u Jagusi,ale juz ma inny DS,a ten malec chyba też jest na DS?,tak zrozumiałam.

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 01-10-2012, 14:50   

anna34 napisał/a:
nata napisał/a:
Jak DS... no to faktycznie, dla mnie też "dziwne"

Enzo był na DS u Jagusi,ale juz ma inny DS,a ten malec chyba też jest na DS?,tak zrozumiałam.

Zacytuję odpowiedż
Cytat:
Jak chcesz możesz nas nazywać takim prywatnym, samozwańczym i samofinansującym się Domem Tymczasowym
...chyba to wyjaśnia sprawę :<

Odpowiedz do tematu