Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ropniaki
Autor Wiadomość
malgorzatapasze 

Mój labrador: Wirus
Pies urodził się:
23.12.2010

Wysłany: 02-12-2012, 11:49   Ropniaki

Witajcie serdecznie!
Chciałabym się z Wami podzielić pewną dolegliwością Wirusa. Otóż mój mały klocek ma skłonności do powstawania ropnych pryszczy w różnych częściach ciała - broda, prącie i ostatnio między palcami przedniej łapki (po kolei , nigdy razem). Pani weterynarz zawsze wyleczy te przypadłości w szybkim tempie, jednak zastanawiałam się czy nie zrobić badań krwi na obecność gronkowca, paciorkowca czy innych ustrojstw, bo może lepiej wyleczyć przyczynę niż zaleczać skutki?
Pani weterynarz nie odradzała, nie przekonywała na siłę, powiedziała, że badania krwi robi się raczej u zwierząt chorujących poważniej.
Z tego co słyszałam Dżozef (pamiętacie Dżozefa?) miał cos podobnego ale nie wyleczone tylko wyłyżeczkowane.
Zauważyliście u swoich labków trądzik, co byście radziły?

Di 

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 02-12-2012, 18:51   

Moja miała kilka pojedynczych 'pryszczyków', ale schodziły one, czy zmniejszały się, zanim zdążyłam je zaatakować talkiem. Ustało, gdy zmieniłam jej karmę. Nie wiem, czy to ma jakiś związek.

Ale mały off top - miałam bardzo poważny problem z ropieniem, który skończył się interwencją chirurga w prawie czterotygodniowej asyście antybiotyku na gronkowca. Więc będąc mądrzejsza o to nieprzyjemne doświadczenie, to badanie to może niegłupi pomysł.

www.bianucha.blog.pl

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 02-12-2012, 19:15   

Dragon miał kilka takich krostek z białym czymś (właśnie takie pryszcze) na brzuchu. Weterynarz nam powiedział, że to najprawdopodobniej alergia. Ponieważ na zdrowy rozum wydało nam się, że mało prawdopodobne aby to była karma- odstawiliśmy coś co jak się okazało dobrze "wyczułam" czyli jogurcik. I problemu nie ma. A z tego co wiem alergię "widać" właśnie na brzuchu, łapkach, pyszczku.

Odpowiedz do tematu