Witam! Czy ktoś z Was podawał psiakowi taką karmę? Jest ona stosunkowo od niedawna na rynku i mało jest o niej opinii w internecie.
Borys u hodowcy dostawał Purinę ProPlan z kurczakiem. U nas zjadł 1, bodajże 15 kg paczkę i zaczął następną, jednak kiedy zaczęły mu ropieć oczka i strasznie się drapał myśleliśmy, że ma uczulenie na kurczaka (później jednak okazało się, że to uczulenie po suszonych smaczkach z kurczaka, ale Purinę już w międzyczasie oddaliśmy innemu psu). Zmieniliśmy karmę na taką, dla alergików. Nie stać nas na bardzo drogie karmy jak np. Arion i pani z Kakadu poleciła nam Symply.
Słyszałam, że w Anglii ta karma jest dość znana, są tu osoby które mieszkają w UK więc moze o niej słyszały?
Jedyną różnice którą widze - na plus - Borys ma po niej bardzo gładką i lśniącą sierść. Je z apetytem i nie ma problemu z drapaniem. Minusem są natomiast (jak dla mnie) duże widełki w dawkowaniu.
Mamy wersję z indykiem.
Czyli ta karma to też Symply tyle, że przewaga jest tutaj mięsa z kurczaka tak?
Na naszym opakowaniu jest również informacja o zawartości glukozaminy i chondroityny, nie dopisałam pomimo to chyba i tak lepiej dawać profilaktycznie jakiś preparat na stawy? Podajemy mu arthroflex.
nie zmienia to faktu, że mięska jest znacznie więcej....
Zapomniałam o jednym. Tylko tu jest to suszone mięso z kurczaka i nie wiem czy by mu nie zaszkodziło. Dawalismy mu suszone smaczki z kurczaka i dostał strasznej alergii. Na kurczaka konkretnie raczej nie jest uczulony, bo nie cały miesiąc temu porwał surową pierś z kurczaka a żadnych skutków ubocznych nie było, co niedziele dostaje też mięso z gotowanego kurczaka z rosołu
Boje się konkretnie o to słowo "suszone"
Maleńka gdzieś na forum wyczytałam, że sama karma która posiada te składniki nie wystarczy do pełnej ochrony. No, ale zdania oczywiście były podzielone i czasem nie wiadomo kogo słuchać ale jeśli pieskowi to nie zaszkodzi, to może lepiej dmuchać na zimne? Wiem oczywiście, że jeśli ma coś być nie tak ze stawami to i tak prędzej czy później to nastąpi...oby nigdy. Ale jestem panikarą pod tym względem
Pomyśle nad jagnięciną, tylko zobaczę czy w składzie jest jej więcej niż indyka. Boje się właśnie tego suszonego kurczaka, przez te nieszczęsne smaczki....
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Pomogła: 5 razy Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 11-01-2013, 14:31
Maleńka napisał/a:
bez zbóz
a ryż czym jest jeśli nie zbożem?
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Nie znam się za bardzo, ale ryż jest chyba we wszystkich karmach, pomijając tylko te z najwyższej półki, a w Gosbi nie ma np. owsa. Ochrona stawów jest, więcej białka i mięska.
Spróbuje z małym opakowaniem, Symply niedługo się skończy.
Zarówno po Purinie jak i Symply Borys puszcza bąki....rzadko bo rzadko, ale są strasznie śmierdzące, może to właśnie wina zbyt dużej ilości zbóż w karmie. Zobaczymy i dzięki za radę
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2513 Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 11-01-2013, 14:38
KandB napisał/a:
gdzieś na forum wyczytałam, że sama karma która posiada te składniki nie wystarczy do pełnej ochrony. No, ale zdania oczywiście były podzielone i czasem nie wiadomo kogo słuchać ale jeśli pieskowi to nie zaszkodzi, to może lepiej dmuchać na zimne?
dokładnie. W karmach bytowych są to minimalne ilości składników. Niestety, problemy ze stawami najczęściej wychodzą na starość i wtedy, bardzo żałujemy.
sorry za OFF.
Pomogła: 7 razy Wiek: 40 Dołączyła: 29 Cze 2011 Posty: 853 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-01-2013, 14:53
KandB, nie wiem ile ma Twoje psisko,ale wnioskuję,że to szczeniak.Zaleca się by do 15 miesiąca podawać dodatkowo coś na stawy,nie opierać się tylko i wyłącznie na karmie,tak więc bardzo dobrze robisz i nie przestawaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum