Wiek: 42 Dołączyła: 02 Cze 2008 Posty: 582 Skąd: już nie Warszawa :)
Wysłany: 04-11-2008, 19:56 Odrobaczanie suki ciężarnej/wyznaczanie terminu porodu
Tsunami napisał/a:
Na ok. 10 dni przed porodem.
Tak z ciekawości, a nie z checi zaczepki:
Jak wyznaczyć termin "10 dni przed porodem"
Fizjologiczny termin porodu u suki to 58-65 dni od krycia - czyli 8 dni - zważywszy na fakt, że suke kryje się często 2-3 krotnie w odstępach dwudniowych, czas w jakim suka powinna się oszczenić można wyznaczyć z dokładnością plus/minus 12 dni (w przypadku 3 krotnego krycia) - czyli przykładowo moge się spodziewać porodu pomiędzy 1 a 12 grudnia (zarówno 1 grudzień jak i 12 grudzień bedą w normie) czyli kiedy (date poprosze dla suki, która ma się szczenić między 1 a 12 grudnia) suke powinno się odrobaczyć, żeby szczeniaki urodziły się bez pasożytów?
Ostatnio zmieniony przez tenshii 27-10-2012, 13:20, w całości zmieniany 2 razy
Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 40 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
Wysłany: 04-11-2008, 20:03
Dobra... pora podsumować i chyba to zakończyć.
Decyzja co z tym fantem zrobić i tak zostanie dla admina
Z tego co zdążyłam się dowiedzieć sprawa wygląda tak:
Są preparaty stworzone z myślą o odrobaczaniu suk w czasie ciąży.
Przykład (znalezione na sieci):
ENDOPAR PPO ( ScanVet, Poland)- tabletki dla psów, substancja czynna: PRAZIKWANTEL, PYRANTEL PAMOAT, OXANTEL PAMOATE
+ działa na tasiemce i nicienie
- nie stosować u kotów
- u suk ciężarnych nie wolno podawać leku później, jak 10 dni przed spodziewanym porodem
- może występować brak łaknienia, posmutnienie lub biegunka
- nie stosować równocześnie z lewamizolem oraz morantelem
- stosować ostrożnie u zwierząt wyniszczonych
Czyli jednak Tsunami ma rację - istnieje taka możliwość. Dowiedziałam się również, że część hodowców tak robi - część nie.
Krystyna, należysz do grupy przeciwników czy też może osób, które po prostu tego nie stosują... I koniec tematu! powiedziałaś, przyjęliśmy po co dalej się spierać i mówić, że to bez sensu?? Najwyraźniej jakiś tam sens ma...
Jeden ten wasz profesor specjalista od rozrodu będzie za, drugi będzie przeciw... I pewnie tak samo jak się spotkają na jakimś forum będą się sprzeczać... Albo może nie bo będą potrafili zaakceptować to, że ktoś może mieć inne stanowisko od niego
Już napisałam to raz - racja jest jak pupa, każdy ma swoją... Nauczmy się szanować poglądy innych, wyciągajmy wnioski z dyskusji i szanujmy się do jasnej anielki!!!! A nie: moja racja jest bardziej mojsza niż Twojsza i tak wkoło...
Na koniec pragnę przytoczyć:
Asertywność to umiejętność wyrażania własnych uczuć, opinii, pragnień w różnych sytuacjach życia zawodowego, rodzinnego i towarzyskiego w sposób otwarty i pozbawiony lęku, a zarazem respektujący uczucia i postawy innych.
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się: Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 1371 Skąd: Kraków
Wysłany: 04-11-2008, 21:06
sodalis napisał/a:
Jak wyznaczyć termin "10 dni przed porodem"
Fizjologiczny termin porodu u suki to 58-65 dni od krycia - czyli 8 dni - zważywszy na fakt, że suke kryje się często 2-3 krotnie w odstępach dwudniowych, czas w jakim suka powinna się oszczenić można wyznaczyć z dokładnością plus/minus 12 dni (w przypadku 3 krotnego krycia) - czyli przykładowo moge się spodziewać porodu pomiędzy 1 a 12 grudnia (zarówno 1 grudzień jak i 12 grudzień bedą w normie) czyli kiedy (date poprosze dla suki, która ma się szczenić między 1 a 12 grudnia) suke powinno się odrobaczyć, żeby szczeniaki urodziły się bez pasożytów?
sodalis jako weterynarz powinnaś to wiedzieć
Tym razem bedę podpierała swoja wiedzę dokładnymi fragmentami literatury, bo znów mnie ktoś okrzyknie niedouczoną
W książce "Kynologia. Wiedza o psie" Jerzego Monkiewicza i Jolanty Wajdzik czytamy:
"Ciąża suki trwa przeciętnie 63 dni. Mogą jednak następować kilkudniowe odchylenia od tej normy (od 59 do 65 dni), co ma związek z rasą. Przy obliczaniu przewidywanego terminu porodu, trzeba brać pod uwagę (jeśli suka była kilkakrotnie kryta) ostatni termin krycia."
W innym miejscu możemy również przeczytać, że: "Dobrą metodą określenia daty zbliżającego się porodu u suk jest mierzenie im temperatury w odbycie. Już tydzień przed datą porodu w 56-57 dniu ciąży, temperatura obniża się do 38 stopni".
Biorąc te informacje do kupy łatwo możemy określić przewidywany termin porodu. Środek odrobaczający można podać nawet 14 dni przed porodem, lecz nie później niż 10 dni. Jeśli mierząc temperaturę zauważymy jej spadek, oznacza to, że na podanie środka odrobaczającego jest za późno, bo poród prawdopodobnie nastąpi w ciągu 7 dni.
Czyli jednak Tsunami ma rację - istnieje taka możliwość.
Bardzo prosze papisiu bys pokazala mi GDZIE napisalam, ze nie ma takiej mozliwosci???Doskonale wiem, ze jest taka mozliwosc. Napisalam tylko, ze JA BYM NIE RADZILA ODROBACZAC. Widzisz roznice? Na poparcie tego podalam liste linkow do specjalistow, ktorzy maja takie samo zdanie w tym temacie. Dowiedzialam sie, ze sie nie znam, nie wiem co robia hodowcy na swiecie, nie rozumiem tego co czytam itd
NIGDZIE nie twierdzilam, ze nie wolno tak robic, czy ze nikt tak nie robi. Staralam sie jedynie pokazac dlaczego JA nie odrobaczam, na czym opieram swoje decyzje.
Nie wiem jak to mozna napisac jasniej.
O zadna racje mi nie chodzi. Napisalam juz, ze kazdy robi jak uwaza za sluszne. Chcialam jedynie pokazac Tsunami by mniej kategorycznie formulowala swoje sady bo nie ma monopolu na jedynie sluszne poglady. Nie udalo mi sie. Trudno, bede musiala z tym zyc
papisia napisał/a:
Krystyna, należysz do grupy przeciwników
Nie naleze do zadnej grupy i asertywnie mowie, ze bardzo mi sie niepodoba to okreslenie.
Wysłany: 05-11-2008, 10:36
Tsunami napisał/a:
sodalis jako weterynarz powinnaś to wiedzieć
Jako weterynarz nie polecam odrobaczania suk w ciązy więc się o to pytam Ciebie.
Tsunami napisał/a:
W książce "Kynologia. Wiedza o psie" Jerzego Monkiewicza i Jolanty Wajdzik czytamy:[i]
"Ciąża suki trwa przeciętnie 63 dni. Mogą jednak następować kilkudniowe odchylenia od tej normy (od 59 do 65 dni), co ma związek z rasą. Przy obliczaniu przewidywanego terminu porodu, trzeba brać pod uwagę (jeśli suka była kilkakrotnie kryta) ostatni termin krycia."
Teoretycznie tak, tylko w praktyce licząc 63 dni od ostatniego krycia wyjdzie mi 10 grudzień jako termin porodu, czyli powinnam teoretycznie odrobaczyć 1 grudnia - czyli w praktyce może się zdarzyć, że w dniu porodu.
Tsunami napisał/a:
Dobrą metodą określenia daty zbliżającego się porodu u suk jest mierzenie im temperatury w odbycie. Już tydzień przed datą porodu w 56-57 dniu ciąży, temperatura obniża się do 38 stopni".
Ta metoda nadal nie pozwala na określenie kiedy będzie 10 dzień przed porodem.
Tsunami napisał/a:
Biorąc te informacje do kupy łatwo możemy określić przewidywany termin porodu. Środek odrobaczający można podać nawet 14 dni przed porodem, lecz nie później niż 10 dni. Jeśli mierząc temperaturę zauważymy jej spadek, oznacza to, że na podanie środka odrobaczającego jest za późno, bo poród prawdopodobnie nastąpi w ciągu 7 dni.
Czyli ja nadal nie wiem kiedy opisywanej przeze mnie przykładowej suczce miałabym podać środek na odrobaczenie, z tego co piszesz moge jedynie wyznaczyc kiedy będzie już za późno, ale nie kiedy jest ten czas.
Ja wiem, że teoretycznie jest to może i proste, ale w praktyce nie.
Żaden z opisanych przez Ciebie sposobów nie pozwala na określenie kiedy to jest te 10 dni przed porodem, albo ja jakaś tępa jestem.
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się: Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 1371 Skąd: Kraków
Wysłany: 05-11-2008, 14:58
sodalis napisał/a:
Teoretycznie tak, tylko w praktyce licząc 63 dni od ostatniego krycia wyjdzie mi 10 grudzień jako termin porodu, czyli powinnam teoretycznie odrobaczyć 1 grudnia - czyli w praktyce może się zdarzyć, że w dniu porodu.
Czyli ja nadal nie wiem kiedy opisywanej przeze mnie przykładowej suczce miałabym podać środek na odrobaczenie, z tego co piszesz moge jedynie wyznaczyc kiedy będzie już za późno, ale nie kiedy jest ten czas.
Żaden z opisanych przez Ciebie sposobów nie pozwala na określenie kiedy to jest te 10 dni przed porodem, albo ja jakaś tępa jestem.
No nie wiem, chyba ja nie piszę po polsku
Nie może się w praktyce zdarzyć, że odrobaczysz sukę w dniu porodu, bo jeśli jej mierzysz pod koniec ciąży codziennie temperaturę, będziesz wiedzieć kiedy poród nastąpi. Na 7 dni przed, temperatura spada do 38 stopni, na 16-24 godzin temperatura może spaść nawet poniżej 37 stopni. Czyli sytuacja, o której mówisz byłaby pomyłką wynikającą z winy hodowcy i niedopatrzenia.
Dajmy na to sukę pokryliśmy ostatni raz pierwszego listopada, poród powinien nastąpić w okolicach 2 stycznia, najpóźniej 4 stycznia, najwcześniej 29 grudnia (nie mówimy tu o wyjątkowych, odbiegających od normy i założeń przypadkach). Skoro ważne jest, żeby środka odrobaczającego nie podać później niż 10 dni przed porodem, możemy od najwcześniejszego terminu porodu odjąć 10 dni i odrobaczyć sukę, dla pewności wcześniej mierząc jej temperaturę.
Ja nie wiem czy to taka filozofia, skoro nie jeden hodowca bezbłędnie potrafi podać datę porodu suki.
I ja mysle sodalis, ze to o to wlasnie wszystko sie rozbija. To co w teorii jest proste w praktyce niekoniecznie. A bywa tez na odwrot.
Teoretycznie wg wiekszosci podrecznikow idealny czas do krycia wypada miedzy 9 a 11 dniem cieczki. A w praktyce - moje psy pokryly kilkadziesiat suk, ja swoje suki krylam kilkanascie razy. Na palcach jednej reki moge policzyc te przypadki ktore mialy miejsce wlasnie w teoretycznym terminie.
Teoretycznie temperatura ma spadac tydzien przed porodem. Nie zna widac tej teorii moja suka RUDA, ktora cala ciaze (kazda!) miala temp 38.3 a dopiero ok 24 godz przed porodem spadala jej temp do 37stopni.
Teoretycznie suki cieczka trwa 3 tyg czyli 21 dni a moje psy kryły rozne suki w 22, 24 i 26 dniu (terminy wyznaczony badaniem progesteronu) i suki te rodzily sie szczeniaki.
Ale zeby to zrozumiec trzeba miec wiedze zarowno teoretyczna jak i praktyczna.
Wysłany: 05-11-2008, 19:47
Tsunami napisał/a:
Nie może się w praktyce zdarzyć, że odrobaczysz sukę w dniu porodu, bo jeśli jej mierzysz pod koniec ciąży codziennie temperaturę, będziesz wiedzieć kiedy poród nastąpi. Na 7 dni przed, temperatura spada do 38 stopni, na 16-24 godzin temperatura może spaść nawet poniżej 37 stopni. Czyli sytuacja, o której mówisz byłaby pomyłką wynikającą z winy hodowcy i niedopatrzenia.
z tym mierzeniam temperatury ( a swoim sukom w ciąży mierze) to zwykle też tylko teoria.
Tsunami napisał/a:
Dajmy na to sukę pokryliśmy ostatni raz pierwszego listopada, poród powinien nastąpić w okolicach 2 stycznia, najpóźniej 4 stycznia, najwcześniej 29 grudnia (nie mówimy tu o wyjątkowych, odbiegających od normy i założeń przypadkach).
Jeśli ta suczka była kryta po raz ostatni 1 listopada to prawdopodobnie była też kryta 29 października (zwykle nie kryje sie suki jeden raz), więc najwczesniejszy możliwy termin porodu to 26 grudzien, a jeśli była kryta trzykrotnie (co wcale rzakdkie nie jest) najwczesniejszy termin porodu będzie 24 grudnia, czyli kiedy mam jej podać środek na odrobaczenie?
Bo ja z Twoich postów jestem w stanie zrozumieć, skąd (przynajmniej teoretycznie) będe wiedziała, że jest za późno, ale nadal nie wiem kiedy jest ten odpowiedni moment.
Czy możesz podac mi więc date kiedy wg Ciebie powinnam odrobaczyć sukę która kryta była 3 krotnie i ostatnie krycie było pierwszego listopada.
Tsunami napisał/a:
Skoro ważne jest, żeby środka odrobaczającego nie podać później niż 10 dni przed porodem, możemy od najwcześniejszego terminu porodu odjąć 10 dni i odrobaczyć sukę, dla pewności wcześniej mierząc jej temperaturę.
Czyli omawiana tu sunia powinna być odrobaczona 14 grudnia (10 dni przed najwczesniejszym mozliwym terminem porodu)?
, ale jeśli piszesz, że:
Tsunami napisał/a:
Środek odrobaczający można podać nawet 14 dni przed porodem, lecz nie później niż 10 dni.
Ten termin nadal będzie zły w sytuacji gdy okaże się, że suka urodzi już w styczniu - bo wtedy będzie to więcej niż na 14 dni przed porodem.
Czyli ja naprawde nadal nie wiem jak wyznaczyć te 10 (a nawet 10-14) dni przed porodem.
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 ]
Tsunami napisał/a:
Ja nie wiem czy to taka filozofia, skoro nie jeden hodowca bezbłędnie potrafi podać datę porodu suki.
Nawet przy 2-3 krotnym kryciu suki?
Który to potrafi? bo ja (i Ci co ich znam) nie potrafią.
Ostatnio zmieniony przez Tomi 05-11-2008, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
andzia [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 16:41
sodalis, masz Suke??
I jest w ciąży??
Goha_lab [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 17:30
andzia, obecnie chyba nie ale sodalis odchowała już 5 miotów labciów.
andzia [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 17:40
Ale że jakim to cudem??
Gdzieś się natknełm czy sodalis jest weterynarzem?
Czyli miał 5 suk??
Goha_lab [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 17:43
andzia, strona hodowli: http:www.sodalis.pl
Nie wiem czy jest weterynarzem ale nie trzeba mieć pięciu suk żeby odchować pięć miotów. Ma dwie suczki hodowlane.
andzia [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 17:47
Ale ze mnie głupota
Sorki nie wiedziałam że sodalis, ma własną hodowle.
A te suczki to jego czy pod hodowle wchodzą??
Wysłany: 06-11-2008, 19:38
A kim ja jestem to chyba troche nie na temat
[ Dodano: Czw 06 Lis, 2008 ]
andzia napisał/a:
sodalis, masz Suke??
I jest w ciąży??
Mam w domu 5 suczek z czego 2 hodowlane (i tak jak już Goha_lab, napisała miały one w sumie 5 miotów - te hodowlane oczywiście )
Aktualnie żadna z moich suń nie jest w ciąży - leniuchują dziewczynki
Andevil [Usunięty]
Wysłany: 06-11-2008, 19:50
Andzia, i do tego Sodalis jest kobietą
(Prawie jak Kopernik)
andzia [Usunięty]
Wysłany: 07-11-2008, 12:02
Heheh przepraszam sodalis, że chciałam ci zmienić płeć
To trosze dużo tych suniek masz w domciu chyba wesoło??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum