Wysłany: 28-01-2013, 20:47 Kompendium wiedzy dla początkującego :)
Hej, od razu pragnę się w Wami przywitać - jestem Marcin i dziś zagościłem jako nowy użytkownik na forum
Ale do rzeczy - piszę do Was ws. paru porad dot. mojego labladora, a dokładnie mix-labladora, którego wraz z rodziną apoptowaliśmy ze schroniska. Historia była nie fajna, otóż miał on trafić do uśpienia, a następnie do tzw. wilka, czyli schroniskowej siekarki na mięso. Powodem było brak miejsca w kojcach.
Pomyślałem sobie, że tak nie może być! Nawet jakby go uśpili, to dlaczego potem chcą nim karmić inne psy ?! No ale nie ważne, finalnie adpotowaliśmy psa, został on wykastrowany i ochrzszczony imieniem BUSTER
Dziś mija 9 dzień, odkąd piesek jest u nas w domu. Mogę powiedzieć, że zaklimatyzował się w nowym domu. Teraz główna część tematu, czyli pytania, na które mam nadzieję, że odpowiecie
a) czy to normalne, że pies po kastracji ma duży popęd seksualny ? Denerwuje mnie, ponieważ to ja jedyny ze wszystkich domowników jestem jego " suczką " Jak temu zaradzić, wie ktoś może ?
b) często, kiedy zaczynam się z nim bawić w domu czy na podwórku dostaje ataku głupawki tj. skacze na mnie, gryzie bluzę, rękawiczki i kurtke. On to traktuje jako zabawe, jednak nie jest świadom tego, że sprawia mi ból i mam masę siniaków! Podczas tych zachowań staram się go lekceważyć i mówić głośno ałłłł. Czasem się uspokaja, a czasem nie.
c) wiem, że o tym piszą wszędzie, ale chcę znać Wasze rady - jak mogę nauczyć psa chodzić na smyczy, tak aby nie ciągnął, słuchał się mnie kiedy potrzeba tj. nie skakał na ludzi na ulicy itp.?
Na razie to chyba tyle, co mi przychodzi do głowy Mam nadzieję, że odpowiecie na moje pytania, gdyż na wiosnę - w kwietniu, maju - planuje wybierać się z psem na Pola Mokotowskie w Warszawie, aby mógł się wybiegać i pokąpać, ale przecież najpierw musi nauczyć się podstaw zachowania
Jest też kilka innych tematów która warto poczytać. Biegać tez moze na kilku metrowej lonzy aby mogl polatac. Będziesz mial kontrole i Ci nie ucieknie.
[ Dodano: 28-01-2013, 21:21 ]
Cytat:
wiosnę - w kwietniu, maju - planuje wybierać się z psem na Pola Mokotowskie w Warszawie, aby mógł się wybiegać i pokąpać, ale przecież najpierw musi nauczyć się podstaw zachowania
I apropo tego. Nauka psa chodzenia bez smyczy i nauka przywołania psa trwa dosc dlugo, nie radzila bym go raczej spuszczac, to za szybko. Lepiej prowadzajcie go na kilku m lonzy i uczcie go przywołania.
LabRadora, proszę
Super, że zaopiekowaliście się psiakiem Jestem pewna, że odwdzięczy się Wam bezgraniczną miłością.
Ale na forum jest masa tematów, które odpowiedzą na wszystkie Twoje pytania. Gdyby każdy zakładał temat z nurtującymi go pytaniami to powstałby tu niezły bałagan Maleńka, podała Ci linki, skorzystaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum