|
Nie na temat |
| Autor |
Wiadomość |
Maxi2008

|
Wysłany: 04-04-2013, 20:17 ZAPOWIEDŹ MIOTU
|
|
|
Treść postu niezgodna z regulaminem. Moderator | |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 09:22 Spodziewamy się miotów Labradory i Golden Retriever
|
|
|
|
|
|
 |
szalej

|
Wysłany: 05-04-2013, 09:35
|
|
|
czekamy na szczeniaczki |
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 10:41
|
|
|
mibec
Jako że HANA urodziła się w 2005 a ORO w 2006 roku, kiedy nie było wymogu badań na dysplazję, obie nie były badane. Natomiast obaj ojcowie JAZZMAN i ARWEN mają badania w kierunku dysplazji z wynikiem HD/A.
Nie planujemy badań u HANY jako, że będzie to jej ostatni miot - kończy w tym roku 8 lat i przechodzi na emeryturę. Co do ORO to zastanawiamy się nad zrobieniem badań, jako że wg poniższych postanowień powinna przejśc badania jako że urodziła się w 2006 roku
Oficjalnie stanowisko ZKwP zawarte w:
Załącznik nr 10 do Regulaminu Hodowli Psów Rasowych - dodatkowe wymogi hodowlane
Wykaz ras psów, które oprócz przepisów Regulaminu Hodowli Psów Rasowych
objęte są dodatkowymi wymogami hodowlanymi zatwierdzonymi przez Zarząd Główny Związku Kynologicznego w Polsce, obowiązujące od 1.01.2011 r.
Grupa VIII
RETRIEVERY (wszystkie rasy)
- wynik badania na dysplazję: A, B, C (psy i suki urodzone po 01.01.2006)
[ Dodano: 05-04-2013, 10:50 ]
znalazłem ciekawe opracowanie dotyczące dysplazji, podaję link do strony
http://www.podajlape.pl/p...-biodrowych.php |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-04-2013, 11:05
|
|
|
| Elazar napisał/a: | | Oficjalnie stanowisko ZKwP |
tu raczej nie chodzi o stanowisko ZKWP, a o zdrowie i komfort rodziców i szczeniąt |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 11:54
|
|
|
tenshii
obie sunie mamy dopiero od miesiąca, nie wymagaj cudów a o zdrowie, komfort i szczęście wierz mi że dbamy aż nadto.
Wejdź w nasze galerie a sama zobaczysz w jakich warunkach żyją nasze wszystkie psiaki a mamy ich w sumie 7
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=9248
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=9411
Nie zamierzam robić teraz rtg pod narkozą, kiedy obie są w ciąży co mogłoby zaszkodzić szczeniakom.
Polecam przeczytanie artykułu dotyczącego dysplazji, mnie po przeczytaniu nasunęły się pewne wątpliwości co do podejścia i etiologii dysplazji u psów. Autorka prowadzi hodowlę od 35 lat i ma chyba większe doświadczenie niż my więc warto pomyśleć nad jej spostrzeżeniami oraz zaakceptować wnioski.
http://www.podajlape.pl/p...-biodrowych.php |
|
|
|
 |
nathaliena
Natalia

Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
|
Wysłany: 05-04-2013, 15:32
|
|
|
| Elazar napisał/a: | | Nie zamierzam robić teraz rtg pod narkozą, kiedy obie są w ciąży co mogłoby zaszkodzić szczeniakom. | o RTG trzeba myśleć zanim pokryje się sukę.
Dla mnie takie badania to podstawa. |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:01
|
|
|
| Elazar napisał/a: | Co do ORO to zastanawiamy się nad zrobieniem badań, jako że wg poniższych postanowień powinna przejśc badania jako że urodziła się w 2006 roku
Oficjalnie stanowisko ZKwP |
przepraszam, ale dla mnie taka wypowiedź sugeruje ignorancję i pójście po najniższej linii oporu.
Robienie czegoś bo tak każe ZKWP, i jednocześnie nie robienie bo nie ma przymusu, w przypadku hodowli jest bardzo nieprofesjonalne.
Wiele dobrych szanujących się hodowli robi komplet, i nie mówię tu tylko o RTG, ale o wielu innych badaniach niewymaganych przez żadne przepisy... |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:04
|
|
|
| nathaliena napisał/a: | | Dla mnie takie badania to podstawa. |
według nie trochę demonizujemy problem. Dysplazja nie wystąpiła u żadnego ze szczeniąt w poprzednich miotach, zarówno HANY jak i ORO. Polecam jednak zapoznanie się z artykułem o dysplazji, link w moim poprzednim poście, jest tam sporo informacji, które mogą zrewidować pogląd na dysplazje |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:11
|
|
|
| Elazar napisał/a: | | według nie trochę demonizujemy problem. Dysplazja nie wystąpiła u żadnego ze szczeniąt w poprzednich miotach, zarówno HANY jak i ORO. |
wielokrotne noszenie mnogiej ciąży u suki z dysplazją może pogorszyć stan suki
jakie inne badania mają psy? |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:30
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | wypowiedź sugeruje ignorancję |
Nie przystoi Adminowi zarzucać innym ignorancji jeśli Twoja wiedza nie jest oparta o wieloletnie doświadczenie hodowlane. Przydałoby się trochę pokory w ferowaniu wyroków.
Przeczytałaś chociaż ten artykuł na który się powoływałem ?
| tenshii napisał/a: | | tu raczej nie chodzi o stanowisko ZKWP |
| tenshii napisał/a: | | Robienie czegoś bo tak każe ZKWP, i jednocześnie nie robienie bo nie ma przymusu, w przypadku hodowli jest bardzo nieprofesjonalne. |
Przyznam że nie bardzo rozumiem Twoje wpisy - sama sobie przeczysz. To w końcu ZKwP ma rację czy nie ma. Bo według regulaminu dopuszczane są do hodowli psy z wynikiem HD/C czyli lekką dysplazją.
Cytując artukuł:
"część europejskich klubów ras przyjęła bardzo rygorystyczne wymagania przy kwalifikacji psów/suk do rozrodu, eliminując z hodowli wszystkie osobniki obciążone dysplazją. Niestety, NIE osiągnięto oczekiwanego, znaczącego spadku występowania schorzenia, a niejednokrotnie wyzbyto się wartościowego materiału hodowlanego! ..... Poligeniczne dziedziczenie dysplazji powoduje to, że po rodzicach obciążonych HD mogą urodzić się osobniki wolne od schorzenia, tak jak i po rodzicach zdrowych u około 25% potomstwa może ona wystąpić. Przy tego typu dziedziczeniu wyeliminowanie z populacji tego schorzenia jest praktycznie NIEMOŻLIWE! Można natomiast ograniczyć częstość występowania choroby.
Z aktualnych badań wynika, że nieprawidłowy rozwój i ukształtowanie stawów biodrowych NIE JEST CHOROBĄ WRODZONĄ, bowiem szczenięta rodzą się zdrowe, a rozwój dysplazji następuje w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju psa!!!"
Moim zdaniem problem dysplazji jest "lobbowany" przez lekarzy wet. bo to w końcu dla nich spory zarobek. Biorąc pod uwagę bezkrytyczne podejście to należałoby również robić badania genetyczne wszystkim bez wyjątku psom/sukom hodowlanym aby eliminować "wadliwe" egzemplarze. Oczywiście nie chcę być źle zrozumiany co do faktu że dążenie do ograniczenia występowania schorzeń jest prawidłowym podejściem. Nie zgadzam się natomiast ze bezkrytycznym podejściem, które prezentuje dziś większość nie-hodowców i robieniem wszelkiej maści badań - przykładem jest optigen, stawy łokciowe a nawet rzepki kolanowe, żadne z tych badań nie jest wymienione w regulaminach hodowlanych ZKwP a jednak laicy "zalecają" aby je robić - lobbing weterynarzy widać jak na dłoni. Takie podejście nie ma nic wspólnego z dobrem psa a trąci raczej hipochondrią. |
|
|
|
 |
nathaliena
Natalia

Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:41
|
|
|
Dziwne, że w innych hodowlach wykonują nie tylko obowiązkowe badania: http://www.sodalis.pl/index1.html
Jakie szczenie wybralibyscie- po nieprzebadanej matce? |
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 05-04-2013, 16:51
|
|
|
Jakie jest Wasze zdanie nt poniższego tekstu, ja tu nie widzę wymienionego labradora ani goldena a przecież "wszyscy" twierdzą ze retrievery są obciążone genetycznie PRA:
"Rasy psów ze skłonnością do PRA:
mastif angielski
bullmastiff
siberian husky
samoyed
briard
gończy polski, ogar polski i chart polski - trwają badania kliniczne
Polskie badania naukowe PRA
Zespół prof. M. Świtońskiego z AR w Poznaniu w porozumieniu z światowej sławy specjalistą zajmującym się podłożem genetycznym wielu PRA, prof. G. D. Aguirre udokumentowali u polskich briardów dziedziczna dystrofia siatkówki (HRD - hereditary retinal dystrophy) określana również mianem wrodzonej nie postępującej nocnej ślepoty (CSNB - congenital stationary night blindness)
źródło: Lek. wet. Magdalena Larska, "PRA, czyli postępujący zanik siatkówki. Część I. Przyczyny i sposoby diagnozowania u psów. |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 05-04-2013, 18:22
|
|
|
| Elazar napisał/a: | | Nie przystoi Adminowi zarzucać innym ignorancji jeśli Twoja wiedza nie jest oparta o wieloletnie doświadczenie hodowlane. |
Admin też forumowicz i własne zdanie mieć może, a takie właśnie jest moje.
Nie trzeba mieć hodowli aby wiedzieć, że badania (nie tylko RTG) być powinny bez względu na wiek psa skoro się go nadal rozmnaża, i takież badania są już standardem w dobrych hodowlach.... |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
Maxi2008

|
Wysłany: 06-04-2013, 17:59
|
|
|
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 08-04-2013, 10:55
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | Elazar napisał/a: | | Nie przystoi Adminowi zarzucać innym ignorancji jeśli Twoja wiedza nie jest oparta o wieloletnie doświadczenie hodowlane. |
Admin też forumowicz i własne zdanie mieć może, a takie właśnie jest moje.
Nie trzeba mieć hodowli aby wiedzieć, że badania (nie tylko RTG) być powinny bez względu na wiek psa skoro się go nadal rozmnaża, i takież badania są już standardem w dobrych hodowlach.... |
Szanowna Pani Administratorko !
polecam zapoznanie się z regulaminem forum
"2. Użytkownik ma prawo do swobodnego wypowiadania się na forum w sposób, który nie narusza zasad regulaminowych, obowiązującego prawa oraz ogólnie pojmowanych zasad etyczno-moralnych. Nie wolno używać w swoich wypowiedziach słów powszechnie uznawanych za obelżywe, niekulturalne, bezczelne, nieetyczne, obrażać i poniżać innych użytkowników.
Takim określeniem niewątpliwie jest zarzucanie mi ignorancji oraz pozbawianie prawa do posiadania własnego zdania i swobodnego wypowiadania się ! Wszelkie moje dotychczasowe posty w różnych tematach były natychmiast kontestowane przez "tenshii"
3. Dyskusję w konkretnych wątkach prowadzimy na temat, dbając o kulturę i jasność wypowiedzi. Staraj się unikać błędów stylistycznych, językowych i ortograficznych jeśli chcesz być dobrze zrozumianym przez innych Użytkowników forum Labradory.org. Jeśli posiadasz odmienne zdanie na dany temat postaraj się wyrażać w taki sposób aby nikogo nie urazić i nie wywoływać kłótni oraz ogólnego oburzenia. Szanuj zdanie innych, aby inni szanowali Ciebie. Każdy ma prawo do swojego zdania na dany temat.
Kultura wypowiedzi i poszanowanie innych - oto czego Pani brakuje !
Sądziłem, że na tym forum spotkam ludzi z którymi mogę wymieniać poglądy i prowadzić dyskusję na poziomie. Niestety bardzo się zawiodłem i to na Adminie !
Dodam ponadto, że kultura wymaga używania form grzecznościowych ( ja takich pisząc na pw do Pani użyłem) również w przypadku pw - na tak niewielką uprzejmość również nie było Pani stać !
Pisząc " suki nie mają także badanego serca, oczu ani niczego innego co mogą przekazać dzieciom będąc nosicielami tych chorób. Dla mnie hodowca,który takich badań NIE robi (bez względu na wiek psa) to zwykły laik i producent, a nie hodowca. Jest wiele dobrych hodowli, najwidoczniej hodowla Twojego guru do nich nie należy." Kto dał Pani prawo oceniania Pana Stanisławskiego, który prowadził hodowle kiedy Pani nie było jeszcze na świecie a ponadto jest międzynarodowym sędzią kynologicznym, oficjalnie uznanym przez ZKwP (http://www.lodz.zkwp.pl/oddzialy.php?n=sedziowie&oddzial=lodz). Pani się wydaje, że dorównuje mu Pani wiedzą ? - Żenujące !
Spodziewam się, że mój post zostanie przez Panią usunięty a ja dostanę ban ale powiem szczerze że nie zależy mi na Pani opinii. Ostatecznie Pani prezentuje podejście aby usuwać niewygodnych użytkowników którzy ośmielają się mieć odmienne zdanie. Dowodem jest choćby potraktowanie innej forumowiczki "kuna29" - już nie ma jej na tym forum bo ośmieliła się mieć odrębne zdanie od Wszechwiedzącej Pani Admin. Dla zainteresowanych podaję link do "dyskusji" kuny29 z tenshii ( http://forum.labradory.or...highlight=#top) - dwa ostrzeżenie i "BAN" mimo że regulamin mówi o 6 ostrzeżeniach ale to nic przecież jak napisała kuna 29 no ale czego się spodziewać jeśli ktoś miał czelność napisać coś takiego jak poniżej:
"tenshii jest najlepszym psychologiem, behawiorystą i nie kieruje się emocjami więc należy się z nią zgadzać bo ona wszystko wie!! "
Zgadzam się z oceną kuna29 w 100% co do Szanownej Pani Admin i czekam na BAN
Pozdrawiam wszystkich "niezależnych" forumowiczów trzymajcie się i miejcie odwagę mieć własne zdanie |
|
|
|
 |
Sarrai

Mój labrador: Frida
Suczka urodziła się:
12.02.2013
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Sty 2013 Posty: 483 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
|
Wysłany: 08-04-2013, 11:26
|
|
|
| Maxi2008 napisał/a: | W NASZYM DOMU BĘDZIE TRANSMISJA NA ŻYWO Z KAMERY IP
Każdy klient, który zarezerwuje sobie szczeniaka otrzyma login i hasło do podglądu on-line szczeniaków z mamą.
|
Ale super! Świetny pomysł |
|
|
|
 |
iness8@o2.pl

|
Wysłany: 08-04-2013, 11:28
|
|
|
| Elazar, każdy na forum ma prawo do wyrażenia swojej opinii. tenshii, to zrobiła i w żaden sposób Cię nie obraziła. Mam takie samo zdanie na temat Twojej hodowli jak Ania. Każdy szanujący się hodowca robi psom badania i to nie tylko stawy ale i całą resztę ,a pisanie że pies urodził się przed 2006 i nie musi pozostawia wiele do życzenia. |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 08-04-2013, 12:06
|
|
|
| iness8@o2.pl napisał/a: | | Elazar, każdy na forum ma prawo do wyrażenia swojej opinii. tenshii, to zrobiła i w żaden sposób Cię nie obraziła. |
Dokładnie o to mi chodzi - każdy ma prawo do własnej opinii i jeśli ktoś ma inny pogląd to nie właściwym jest zarzucać mu, że jest ignorantem.
śmieszą mnie zapewnienia "dobrych hodowców" typu:
"Wolny od dysplazji stawów biodrowych - OFA Good (HD-A)
(Dzieci tego psa nigdy nie zachorują na dysplazję)"
Moim zdaniem dawanie 100% gwarancji to jest delikatnie mówiąc mijanie się z prawdą.
"Przy obecnym stanie wiedzy w dalszym ciągu nie są znane w pełni przyczyny powstawania dysplazji. Wiadomo jedynie, że uwarunkowana jest ona wieloma parami genów, co powoduje, że odziedziczalność choroby jest stosunkowo niska, rzędu 30-40%, choć wg niektórych autorów sięga 50%. Na rozwój dysplazji w pozostałych 70-50% wpływa środowisko, w tym przede wszystkim żywienie, ruch, warunki utrzymania. Poligeniczne dziedziczenie dysplazji powoduje to, że po rodzicach obciążonych HD mogą urodzić się osobniki wolne od schorzenia, tak jak i po rodzicach zdrowych u około 25% potomstwa może ona wystąpić. Przy tego typu dziedziczeniu wyeliminowanie z populacji tego schorzenia jest praktycznie NIEMOŻLIWE! Można natomiast ograniczyć częstość występowania choroby. Z aktualnych badań wynika, że nieprawidłowy rozwój i ukształtowanie stawów biodrowych NIE JEST CHOROBĄ WRODZONĄ, bowiem szczenięta rodzą się zdrowe, a rozwój dysplazji następuje w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju psa!!!"
Cytat za:
Anna Nalazek - hodowla Nowofundlandów "Wichrowe Łąki" |
|
|
|
 |
|
|