|
Kiedy zacząć szkolenie psiaka? |
| Autor |
Wiadomość |
aga

Mój labrador: Szila
Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 09-06-2013, 22:09
|
|
|
ta treserka jest po prostu fanką hierarchii w stadzie
tenshii, nie wiem czemu uważasz to za głupoty? czy mam rozumieć że to mój pies jest moim przywódcą? i ja mam robić to co on chce?
przecież uczenie czegokolwiek psa to już pseudo-dominacja bo człowiek daje komendę a pies ma wykonać
[ Dodano: 09-06-2013, 22:13 ]
a co do przesuwania psa rozciągniętego na podłodze to uważam to za dobry sposób jak ktoś ma małe dziecko, jak taki mały brzdąc ma przejść przez psa jak jeszcze sam nie potrafi chodzić? to właśnie jest po to i pies ma się wtedy dziecku przesunąć
hm to też teoria tej treserki, może za bardzo przesiąkłam
[ Dodano: 09-06-2013, 22:13 ]
a co do przesuwania psa rozciągniętego na podłodze to uważam to za dobry sposób jak ktoś ma małe dziecko, jak taki mały brzdąc ma przejść przez psa jak jeszcze sam nie potrafi chodzić? to właśnie jest po to i pies ma się wtedy dziecku przesunąć
hm to też teoria tej treserki, może za bardzo przesiąkłam |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 09-06-2013, 22:18
|
|
|
| aga napisał/a: | | nie wiem czemu uważasz to za głupoty? |
bo nie istnieje coś takiego jak dominacja w relacji człowiek-pies
| aga napisał/a: | czy mam rozumieć że to mój pies jest moim przywódcą? i ja mam robić to co on chce?
przecież uczenie czegokolwiek psa to już pseudo-dominacja bo człowiek daje komendę a pies ma wykonać |
nie zgadzam się
pies to nie podwładny, który ma robić coś bo Ty mu tak każesz bo jesteś wyżej w hierarchii
pies to kompan, który zrobi coś mln razy chętnej kiedy pracuje dla czegoś (nagrody w postaci smaka, zabawki, pochwały czy samej radości przewodnika) i ja osobiście tylko taki model relacji człowiek-pies uznaję, i tak są wychowywane moje psy.
Moje psy mogą chodzić po całym domu, spać na łóżkach, jeść pierwsze i mnóstwo innych rzeczy, ale na komendę wstają spod nóg, wchodzą gdzieś lub nie wchodzą itp
Teoria dominacji to głupota i szkoda, że nadal się to praktykuje |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 10:13
|
|
|
mój pies również dostaje smaczki za to co dobrze zrobi ale to akurat nie ma nic wspólnego z dominacją.
Nie można jednego dnia na coś pozwalać, a następnego tego samego zabronić- to jest brak konsekwencji a nie przejaw "pozytywnego wychowania"
[ Dodano: 10-06-2013, 10:15 ]
Ja nie wiem dokładnie o co ci chodzi z tą teorią dominacji- chyba się jej uczepiłaś nie wiedząc dokładnie o co chodzi. Pies powinien znać pewne zasady. Choćby takie, że nie zjada się obiadu Pana i to nie jest dominacja a logika i zdrowy rozsądek. |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 10-06-2013, 10:15
|
|
|
| aga napisał/a: | | Nie można jednego dnia na coś pozwalać, a następnego tego samego zabronić- to jest brak konsekwencji a nie przejaw "pozytywnego wychowania" |
a nie uważasz, że zabraniając wchodzić psu do łazienki a potem biorąc go tam na kąpiel właśnie tak postępujesz? |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 10:46
|
|
|
| nie, pies może wchodzić do łazienki tylko i wyłącznie na kąpiel a nie na szwendanie się- to jest zasada i nie ma tu żadnej sprzeczności |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 10-06-2013, 10:47
|
|
|
| aga napisał/a: | | to jest zasada i nie ma tu żadnej sprzeczności |
dla Ciebie nie ma, ale psy lubią jasne sytuacje, dla mnie jest w tym duża sprzeczność |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
Almathea83

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011
Wiek: 43 Dołączyła: 05 Gru 2011 Posty: 6298 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-06-2013, 10:49
|
|
|
| tenshii napisał/a: | dla mnie jest w tym duża sprzeczność |
dla mnie również. To np. tak samo, jak to, że pies ogólnie nie może wchodzić na kanapę nigdy, ale jak leci M jak miłość to może |
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:02
|
|
|
| tenshii napisał/a: | dla Ciebie nie ma, ale psy lubią jasne sytuacje, dla mnie jest w tym duża sprzeczność |
a czy dla ciebie nie ma żadnej sprzeczności w tym jak twoje psy robią co chcą a gdy każesz im wstać to wstają, wyjść itd? dziwne że sprzeczności nie dostrzegasz w swoim zachowaniu
czy jak twój pies przyjdzie do domu zabłocony i będzie miał ochotę akurat wtedy taki błotniasty wejść na kanapę to mu pozwolisz? czy nie pozwolisz dopóki go nie ogarniesz i nie wyczyścisz? to też jest sprzeczność bo gdy jest brudny to nie może wejść na kanapę, tylko dopiero wtedy gdy będzie czysty |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:04
|
|
|
| aga napisał/a: | a czy dla ciebie nie ma żadnej sprzeczności w tym jak twoje psy robią co chcą a gdy każesz im wstać to wstają, wyjść itd? dziwne że sprzeczności nie dostrzegasz w swoim zachowaniu |
tu nie ma sprzeczności bo znają komendę np wstań i wstają - wstawanie nie ogranicza się do konkretnego miejsca, a czynności czyli wstawania
| aga napisał/a: | | czy jak twój pies przyjdzie do domu zabłocony i będzie miał ochotę akurat wtedy taki błotniasty wejść na kanapę to mu pozwolisz? czy nie pozwolisz dopóki go nie ogarniesz i nie wyczyścisz? |
no tu akurat nie trafiłaś, bo moje psy proszą o wejście na łóżko |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:08
|
|
|
| tenshii napisał/a: | Moje psy mogą chodzić po całym domu, spać na łóżkach, jeść pierwsze i mnóstwo innych rzeczy, ale na komendę wstają spod nóg, wchodzą gdzieś lub nie wchodzą itp
|
rozumem że to są te jasne sytuacje które praktykujesz? rzeczywiście twoje psy wiedzą co mogą robić a czego nie- gdy Pani powie nie, to nie, a tak to chulaj dusza no i dziwne że nie uważasz to za przejaw dominacji - bez komentarza
[ Dodano: 10-06-2013, 11:11 ]
a mój pies wskakuje od razu do wanny i nie chodzi po łazience, po kąpieli od razu wychodzi i jest suszony w korytarzu
chyba nie ma sensu dalej tego ciągnąć, każdy ma inne zdanie
obieram tylko twoje wypowiedzi jako atak a nie konstruktywną dyskusję a taka powinna tu być |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:13
|
|
|
aga, po prostu nie ma sytuacji, w których na co dzień czegoś nie mogą, ale raz na jakiś czas jednak mogą cała filozofia |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:26
|
|
|
uważam, że generalnie jest wiele takich sytuacji, gdy czegoś nie mogą a raz na jakiś czas mogą, z których nawet nie zdajesz sobie sprawy a jednak ciebie też dotyczą.
np. przychodzi mi do głowy taka sytuacja, gdy np.zimą pies nie może wchodzić do jeziora a latem może wchodzić i się kąpać- to też jest sprzeczność a jednak stosowana przez wielu
i takich sprzeczności mogę ci podać miliony |
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 10-06-2013, 11:37
|
|
|
| aga napisał/a: | | przychodzi mi do głowy taka sytuacja, gdy np.zimą pies nie może wchodzić do jeziora a latem może |
no i to też nietrafione bo raz, że zimą nad wodę nie chodzimy, a dwa, że psy mogą iść do wody po spuszczeniu ze smyczy...
Eh, po prostu mamy różne podejście |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
aga

Suczka urodziła się:
20.08.2012
|
Wysłany: 10-06-2013, 12:27
|
|
|
myślę, że podejście mamy takie samo, tylko różnie je interpretujemy
i nie chodzi mi o trafienie na to co robisz tylko o przykłady, podobne sytuacje, takie żeby ci zobrazować temat |
|
 |
tito

Mój labrador: Baster
Pies urodził się:
1 września 2013
|
Wysłany: 27-10-2013, 23:02
|
|
|
Czy możecie polecić jakieś dobre szkoły "nauki dobrego zachowania" w Krakowie? |
|
|
|
 |
Quaddo

Mój labrador: Quaddo
Pies urodził się:
05.05.2013
|
Wysłany: 28-10-2013, 09:16
|
|
|
tak sobie czytam i myślę, że wiele osób popełnia błąd "uczłowieczając" swoich pupilków za bardzo.
to jest zwierzak, kochany ale zwierzak i wiele rzeczy nie zrozume, bo nie ma jak.
w relacji człowiek-zwierze nie ma mowy o dominacji tego pierwszego.
ja jestem zwoleninikiem teorii, że pies musi mieć jasne i krótkie przekazy, komendy co może, a czego nie. psu też trzeba iść na rękę, a nie pokładać w nim za duże oczekiwania, bo można się rozczarować.
np sprawa z łazienką. my zamykamy drzwi za kazdym razem. pies ma prawo wejść na piętro jak jestesmy w domu (przekaz jasny - bramka na góe otwarta) ale wtedy zamykamy drzwi do sypialni i łazienki, bo nie chcemy go tam bez nadzoru. więc pies się nauczył chodzić tam, gdzie sa drzwi otwarte, owszem czasem mu się to nie podoba, weszy pod drzwiami. |
|
|
 |
|
|