Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Hodowla znad rzeczki
Autor Wiadomość
donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wysłany: 14-06-2013, 00:12   

dix328 napisał/a:
zdecydowalem sie na Sodalis,

bardzo dobry wybór :)
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

dix328 

Mój labrador: Boni Sodalis
Suczka urodziła się:
23.05.2013

Wysłany: 16-06-2013, 10:15   

Wczoraj odwiedzilem sodalis, poznalem duzo fajnych zwierzakow, nie tylko labradory. A moj biszkopcik po otworzeniu kojca jako pierwszy zmierzyl w moja strone, odrazu wyczul nowego pancia ;D

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 16-06-2013, 11:37   

dix328, super :)
Masz jakies fotki? :)

dix328 

Suczka urodziła się:
23.05.2013

Wysłany: 16-06-2013, 11:48   

mibec, tak sie zagadalismy z Pania Justyna, ze nie pomyslalem o tym :doubt:

Galeria Boni
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=9965

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 16-06-2013, 11:54   

dix328, rozumiem :) tez nie mam zadnego zdjecia z hodowli.
Kiedy odbierasz psiaka?

dix328 

Suczka urodziła się:
23.05.2013

Wysłany: 16-06-2013, 11:59   

mibec, w okolicach 11 lipca, zastanawialem sie, czy nie odebrac po 10 tyg, ale po rozmowie z Pania Justyna doszedlem do wniosku, ze jednak odbiore po 7

Galeria Boni
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=9965

Elazar 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 17-06-2013, 09:40   

Pewnie znów podpadnę wielbicielkom Sodalis ale nie rozumiem dlaczego Pani Justyna nalega na odbiór szczeniaka 7-tygodniowego ... Moim zdaniem nie świadczy to dobrze o hodowli, tak jakby chciano się jak najszybciej pozbyć "kłopotu". Zdaniem wielu doświadczonych kynologów nie należy kupować szczeniąt młodszych niż ukończony 8 tydzień życia. Idealny wiek to 10 tygodni. Pozwolę sobie zacytować poniżej fragment tekstu z "Mój Pies", czerwiec 2010
"Optymalnym jest szczenię 10-cio tygodniowe. Szukajmy prawdziwych hodowli socjalizującej mioty, Jeśli się uwzględni etapy rozwoju psa, nie należy kupować szczeniąt młodszych niż 10-cio tygodniowe. Jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że pojawią się lęk separacyjny i inne problemy na tle lękowym, nadpobudliwość, zbyt mocne gryzienie w zabawie czy agresja. Wystrzegajmy się zwłaszcza odbierania malca, który ma akurat osiem tygodni, gdyż przechodzi wtedy pierwszy okres lękowy. Drastyczna zmiana związana z oddzieleniem go od rodzeństwa i przeniesieniem do nowego domu może poskutkować traumą na całe życie. Natomiast odłączenie od matki szczeniąt jeszcze młodszych jest okrutne i w ogóle nie powinno się zdarzać. Idealne są szczenięta 12-16 tygodniowe. Maluchy, które przez pierwszych 12-16 tygodni życia pozostają z matką oraz rodzeństwem i są socjalizowane przez hodowcę, wyrastają na psy stabilne psychicznie. Nie mają też problemów z aklimatyzacją w nowym domu. Już na początku lat 50. ubiegłego wieku amerykańscy naukowcy zaobserwowali w eksperymentalnej hodowli, że szczenięta w naturalny sposób pozostają z matką właśnie przez taki czas. Nieliczni hodowcy, którzy trzymają swoje mioty tak długo razem, są zafascynowani tym, jak wielu ważnych rzeczy szczenięta uczą się od matek. Suki aranżują dzieciom zabawy i zachęcają je do eksploracji otoczenia. Przerywają sprzeczki i niweczą próby pilnowania przedmiotów przez szczenięta. Unikają pociech, które gryzą zbyt mocno, i w ten sposób uczą je kontrolować swoje pyski. Wyciszają maluchy zanadto pobudzone i wspierają je, gdy się czegoś przestraszą. Również proces odzwyczajania szczeniąt od ssania matki jest ważny dla ich rozwoju psychicznego - suka uczy je w ten sposób opanowywać frustrację wynikającą z tego, że w ich zasięgu znajduje się coś, czego bardzo pragną, lecz nie mają do tego dostępu. Pozwólmy psiej mamie wychować swoje dzieci, a sami będziemy mieli z nimi mniej pracy."

evecious 

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013

Wysłany: 17-06-2013, 10:14   

Tzn. ja wątpię, żeby p. Justyna "nalegała" na odbiór w 7 tygodniu... fakt, że można odebrać już od 8 tygodnia. Ale wydaje mi się, nikt nie nalegał na wcześniejszy odbiór. Najlepiej niech się w tej kwestii wypowie dix328 :)

Kiedy ja jechałam obejrzeć maluchy to zostałam poinformowana, że dobrze wziąć takiego 10 tygodniowego :) mój miał 10,5 tyg jak go odbierałam, a mogłam odebrać jak miał 8-9... :)
Dla przyszłego właściciela najczęściej jest tak, że im szybciej tym lepiej :D bo już się doczekać nie można nowego członka rodziny :)

dix328 

Suczka urodziła się:
23.05.2013

Wysłany: 17-06-2013, 11:01   

Nikt bron boze nie nalegal, zeby odebrac szczeniaka w 7 tygodniu. Jak dzwonilem do sodalis zapytalem kiedy mozna odebrac psa, Pani Justyna powiedziala, ze maluchy maja 3 tyg i odebrac najwczesniej mozna dopiero kiedy skoncza 7. Jak pojechalem obejrzec szczeniaki i zapytalem, czy nie lepiej byloby odebrac po 10 tyg uslyszalem, ze nie ma najmniejszego problemu, dalej drazac temat pytalem jakie ma znaczenie kiedy odbierze sie psiaka. Dowiedzialem sie, ze najgorszy jest 8 tydzien, bo wtedy szczeniaki przechodza okres leku i albo brac w 7 - jezeli mamy duzo czasu na zajecie sie psem, albo 9-10 jesli nim tak bardzo nie dysponujemy i szczeniak musi odrazu zostawac w ciagu dnia na kilka-kilkanascie godzin sam.

evecious 

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013

Wysłany: 17-06-2013, 11:29   

dix328 napisał/a:
Nikt bron boze nie nalegal, zeby odebrac szczeniaka w 7 tygodniu. Jak dzwonilem do sodalis zapytalem kiedy mozna odebrac psa, Pani Justyna powiedziala, ze maluchy maja 3 tyg i odebrac najwczesniej mozna dopiero kiedy skoncza 7. Jak pojechalem obejrzec szczeniaki i zapytalem, czy nie lepiej byloby odebrac po 10 tyg uslyszalem, ze nie ma najmniejszego problemu, dalej drazac temat pytalem jakie ma znaczenie kiedy odbierze sie psiaka. Dowiedzialem sie, ze najgorszy jest 8 tydzien, bo wtedy szczeniaki przechodza okres leku i albo brac w 7 - jezeli mamy duzo czasu na zajecie sie psem, albo 9-10 jesli nim tak bardzo nie dysponujemy i szczeniak musi odrazu zostawac w ciagu dnia na kilka-kilkanascie godzin sam.

O właśnie tak :) i ja też czytałam artykuł na stronie jakieś hodowli gdzie właśnie taką samą informację wyczytałam :)

LittleWish 

Mój labrador: Roxi, Jazzy - hodowla LittleWish
Suczka urodziła się:
07.12.2010

Wysłany: 17-06-2013, 13:41   

Przed chwilą wszedłem na stronę Sodalis, psy mają ciekawe rodowody i prezentują się okazale, z fotek mam wrażenie że są delikatne/smukłe.
Zwracam jednak uwage, że większośc z psów ma certyfikat pracy/użyteczności i to na kilka pokoleń wstecz, zanim się zdecydujecie na psa z linii pracującej proponuję porozmawiać z hodowcą na ten temat - moga mieć większe zapotrzebowanie na kontakt i ruch.

dix328 

Suczka urodziła się:
23.05.2013

Wysłany: 17-06-2013, 13:57   

Na szczescie mieszkam w domku jednorodzinnym, wiec pies bedzie mial ruchu ile tylko bedzie potrzebowal, dodatkowo blisko domu mam tereny, na ktorych moze sie wyszalec bez obawy o co kolwiek + zbiornik wodny. Tak wiec ruch bedzie mial zapewniony i kontakt z czlowiekiem rowniez, bo rzadko sie zdarza, zeby kogos nie bylo w domu dluzej niz male kilka godzin

Aggie:) 

Mój labrador: Bala
Suczka urodziła się:
26.01.2013

Wysłany: 17-06-2013, 21:47   

Gratuluję psiaka z Sodalis :) Moja mała też jest z tej hodowli, jesteśmy z niej bardzo zadowoleni, długo szukaliśmy odpowiedniej hodowli, zależało nam przede wszystkim na badaniach i warunkach. Na pewno z Waszego psiaka też będziecie zadowoleni :)

“Until one has loved an animal a part of one's soul remains unawakened.”

Kocham Cię Laduniu, najbardziej rasowa kundelko, biegaj szczęśliwa za TM.

Odpowiedz do tematu