|
Paszport dla psiaka |
| Autor |
Wiadomość |
Dżastin

Mój labrador: Lajla
Suczka urodziła się:
28.08.2005
Wiek: 38 Dołączyła: 17 Lut 2008 Posty: 663 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 19-10-2008, 20:39 Paszport dla psiaka
|
|
|
Czy ktos z forumowiczów wie jakie trzeba podjąc kroki by dostac dla psiaka paszporcik? czy takowy jest potrzebny równiez w krajach UE? np. Jezeli jade do Niemiec? Ile sie na takie cos czeka? Czy trzeba isc do jakiegosc weta co ma jakies specjalne uprawnienia do tego? Jakie badania sa potrzebne?
P.S
Jezeli był juz taki temat to prosze mnie nakierowac i usunąć ten. |
|
|
|
 |
benia

Pies urodził się:
2007.09.26
|
Wysłany: 20-10-2008, 21:04
|
|
|
Przekopiowałam to z tej strony http://www.tur-info.pl/p/...estracji,i.html
W Polsce wyrobienie paszportu kosztuje około 50 złotych. Nadanie numeru identyfikacyjnego (poprzez tatuaż lub wszczepienie chipa) kosztuje od 70 do 100 zł. Tylko w Gdańsku w Polskim Towarzystwie Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt wszczepienie czipa jest bezpłatnie
Dodatkowe informacje o nadaniu numeru identyfikacyjnego i paszportach dla pupili można znaleźć na stronie internetowej Polskiego Towarzystwa Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt w Gdańsku: www.identyfikacja.pl lub pod numerem telefonu: (58) 307 44 27 |

|
|
|
|
 |
Dżastin

Mój labrador: Lajla
Suczka urodziła się:
28.08.2005
Wiek: 38 Dołączyła: 17 Lut 2008 Posty: 663 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 20-10-2008, 22:17
|
|
|
benia, dzieki |
|
|
|
 |
AnTrOpKa

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007
Wiek: 39 Dołączyła: 25 Lis 2007 Posty: 6578 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 21-10-2008, 00:57
|
|
|
| Dżastin napisał/a: | | jakie trzeba podjąc kroki by dostac dla psiaka paszporcik? |
Trzeba iść do weta, nie wiem czy we wszystkich miejscach wyrabiaja, ale na pewno w klinice na łubinowej.
| Dżastin napisał/a: | | czy takowy jest potrzebny równiez w krajach UE? np. Jezeli jade do Niemiec? |
Tak, jest potrzebny. Jednak... Nikt na granicy tego nie sprawdza... Chyba, że ktoś jakoś wyhaczył by Cię w Niemczech to wtedy chyba cofają CIe z powrotem do Polski (nie wiem czy sie karę płaci, czy nie). Ja jechałam do Danii 1000km przez Niemcy i ani w Niemczech ani w Danii nikt mi nic nie sprawdzał.
| Dżastin napisał/a: | | Ile sie na takie cos czeka? |
Chwilkę Kwestia wszczepienia chipu i wypisania paszportu.
| Dżastin napisał/a: | | Jakie badania sa potrzebne? |
do 48 godz przed wyjazdem musisz mieć wpisane w paszporcie, że pies miał badanie kliniczne. Poza tym musi być odrobaczony, zakropiony spot-on'em i mieć wpisane i ważne szczepienie p/wściekliźnie
To chyba na tyle |
|
 |
Szyszunia

Mój labrador: Bonus (Kenocto Dash)
Pies urodził się:
16.09.2008
Wiek: 40 Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 1565 Skąd: Northampton
|
Wysłany: 29-11-2008, 13:21
|
|
|
My jesteśmy w trakcie wyrabiania paszpotu (dzisiaj Bonusek miał wszczepianego chipa taką wielgachną igłą, że aż mu krew poleciała ) Tutaj trochę inaczej to wygląda. Pies musi mieć chip, potem trzeba go zaszczepić na wściekliznę (tutaj się nie robi tego obowiązkowo, podobno wścieklizna tu nie występuje!), potem trzeba zrobić badanie krwi (coś o ilości wytworzonych antyciał) no i po tym całym procesie pies nie może wrócić na Wyspy przez pół roku. Cały koszt to ok 150 funtów. |
_________________ Bonus zaprasza do swojej galerii!!!
There is no psychiatrist in the world like a puppy licking your face… - Ben Williams |
|
|
|
 |
papisia

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
|
Wysłany: 30-11-2008, 11:44
|
|
|
| Szyszunia napisał/a: | | taką wielgachną igłą |
Ta igła tylko przerażająco wygląda W rzeczywistości jest tak pierońsko ostra, że samo ukłucie wcale tak bardzo nie boli jakby się mogło wydawać potem dziura zostaje i krew się może pojawić, ale do wesela się zagoi |
|
 |
gwiazdka
Anetka i Zarusia :*

Mój labrador: Zara
Suczka urodziła się:
01.02.2008
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Paź 2008 Posty: 1771 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-11-2008, 11:48 Re: Paszport dla psiaka
|
|
|
| Dżastin napisał/a: | Czy ktos z forumowiczów wie jakie trzeba podjąc kroki by dostac dla psiaka paszporcik? czy takowy jest potrzebny równiez w krajach UE? np. Jezeli jade do Niemiec? Ile sie na takie cos czeka? Czy trzeba isc do jakiegosc weta co ma jakies specjalne uprawnienia do tego? Jakie badania sa potrzebne?
P.S
Jezeli był juz taki temat to prosze mnie nakierowac i usunąć ten. |
My z zara mamy juz wyrobiony................
A odbywalo sie to tak... najpierw mala dostala szczepionke na wscieklizne... po tej szczepionce musielismy odczekac miesiac... na wyniki...wyniki byly ok... po miesiacu malej pobierali krew... i od tego czasu od daty pobrania krwi... trzeba czekac 6miesiecy ... mala musi odbyc kwarantanne... i to wszystko.... od pobrania krwi... trzeba czekac na paszport do miesiaca czasu... Mala w tym roku pojedzie z nami do Polski na Swieta yhyh siatowa sunia
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 ]
tylko naprawde bardzo wazne jest odczekanie 6miesiecy zanim sie z mala wybierzemy w podroz... moj znajomy kiedys nie odczekal... i musial sie wracac spowroem do Polski aby zostawic psa... na 2 miesiace bo mu brakowalo 2 miesicy...a byl juz na promie we Francji........... |
_________________ Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam gdzie po śmierci idą one...
 |
|
|
|
 |
papisia

|
Wysłany: 30-11-2008, 11:59
|
|
|
Generalnie jeśli chodzi o wywóz psów to nie we wszystkich krajach wymagają kwarantanny z tego co wiem. Większość weterynarzy powinna wiedzieć do jakiego kraju, w jaki sposób można przewieźć pieska i jakie trzeba spełnić warunki, a jeśli nie wiedzą to przynajmniej powinni wiedzieć gdzie to sprawdzić i znaleźć Różne kraje mają różne wymogi. |
|
 |
gwiazdka

Suczka urodziła się:
01.02.2008
|
Wysłany: 30-11-2008, 12:01
|
|
|
| papisia napisał/a: | Generalnie jeśli chodzi o wywóz psów to nie we wszystkich krajach wymagają kwarantanny z tego co wiem. Większość weterynarzy powinna wiedzieć do jakiego kraju, w jaki sposób można przewieźć pieska i jakie trzeba spełnić warunki, a jeśli nie wiedzą to przynajmniej powinni wiedzieć gdzie to sprawdzić i znaleźć Różne kraje mają różne wymogi. |
Moze i tak... nie stety do Polski jak jedzie z Anglii musi miec...i na odwrot...tez..ja moja chcialam zabrac na wakacje jak bylam... ale nie stety ta glupia kwarantanna...serce mi sie krajalo..bo musialam zostawic mala na 3 tyg..u znajomych...ale cale szczescie, ze bylla u przyjaciol takze bylam spokojna |
_________________ Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam gdzie po śmierci idą one...
 |
|
|
|
 |
papisia

|
Wysłany: 30-11-2008, 12:05
|
|
|
gwiazdka, też napisałam, że "Różne kraje mają różne wymogi." |
|
 |
AniaCz.

Mój labrador: Negra
Suczka urodziła się:
23.02.2005
|
Wysłany: 30-11-2008, 16:45
|
|
|
| gwiazdka napisał/a: | My z zara mamy juz wyrobiony................
A odbywalo sie to tak... najpierw mala dostala szczepionke na wscieklizne |
Przed szczepionka na wscieklizne nalezy psa zaczipowac. Przy procedurach paszportowych wwozu psiaka do UK bardzo wazna jest kolejnosc. Jesli najpierw psa zaszczepimy a pozniej zaczipujemy szczepionka niestety nie bedzie wazna. |
|
|
|
 |
Szyszunia

Pies urodził się:
16.09.2008
|
Wysłany: 30-11-2008, 17:43
|
|
|
| AniaCz. napisał/a: | | gwiazdka napisał/a: | My z zara mamy juz wyrobiony................
A odbywalo sie to tak... najpierw mala dostala szczepionke na wscieklizne |
Przed szczepionka na wscieklizne nalezy psa zaczipowac. Przy procedurach paszportowych wwozu psiaka do UK bardzo wazna jest kolejnosc. Jesli najpierw psa zaszczepimy a pozniej zaczipujemy szczepionka niestety nie bedzie wazna. |
To samo nam vet powiedziala. Chip juz mamy. Teraz czekamy na koniec kwarantanny, zeby go na wscieklizne zaszczepic. Trzeba tez pamietac, ze przed powrotem do Anglii musi byc odrobaczony i odpchlony (wg pani vet) nie wiem tylko, czy potrzebne jest na to potwierdzenie. |
|
|
|
 |
AnTrOpKa

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007
Wiek: 39 Dołączyła: 25 Lis 2007 Posty: 6578 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-12-2008, 00:34
|
|
|
| Szyszunia napisał/a: | | Trzeba tez pamietac, ze przed powrotem do Anglii musi byc odrobaczony i odpchlony (wg pani vet) nie wiem tylko, czy potrzebne jest na to potwierdzenie. |
Dokładnie. Musisz iść do weta w Polsce który zrobi Twojemu psu tzn Badanie kliniczne które wpisze w paszporcie, a takze odrobaczy i odpchli pieska. Taki wpis ma 48h ważności, czyli masz 48h na powrót do Anglii po takim badaniu klinicznym |
|
 |
AniaCz.

Suczka urodziła się:
23.02.2005
|
Wysłany: 01-12-2008, 01:18
|
|
|
| Szyszunia napisał/a: | | To samo nam vet powiedziala. Chip juz mamy. Teraz czekamy na koniec kwarantanny, zeby go na wscieklizne zaszczepic. |
Jesli pobraliscie krew do badania przed szczepieniem to niestety bedziecie musieli pobrac krew ponownie.
Kolejnosc jest nastepujaca:
1. chip
2. szczepienie na wscieklizne
3. po uplywie min. 30 dni od szczepienia na wscieklinze pobranie krwi na ilosc przeciwcial
4. jesli wynik prawidlowy czyli min. 0,5 kwarantanna sie liczy od daty pobrania krwi
5.na 24-48 godz przed przekroczeniem granicy UK pies musi zostac odrobaczony, odpchlony i odkleszczony, musi byc to odnotowane w paszporcie |
|
|
|
 |
Szyszunia

Pies urodził się:
16.09.2008
|
Wysłany: 01-12-2008, 12:28
|
|
|
| AniaCz. napisał/a: | | Szyszunia napisał/a: | | To samo nam vet powiedziala. Chip juz mamy. Teraz czekamy na koniec kwarantanny, zeby go na wscieklizne zaszczepic. |
Jesli pobraliscie krew do badania przed szczepieniem to niestety bedziecie musieli pobrac krew ponownie.
Kolejnosc jest nastepujaca:
1. chip
2. szczepienie na wscieklizne
3. po uplywie min. 30 dni od szczepienia na wscieklinze pobranie krwi na ilosc przeciwcial
4. jesli wynik prawidlowy czyli min. 0,5 kwarantanna sie liczy od daty pobrania krwi
5.na 24-48 godz przed przekroczeniem granicy UK pies musi zostac odrobaczony, odpchlony i odkleszczony, musi byc to odnotowane w paszporcie |
Dokladzie taką kolejnosc mamy. Dopiero co chipa mu wszczepili. Pani vet powiedziala, trzeba poczekac, az mu sie kwarantanna skonczy, zeby go na wscieklizne zaszczepic.
AniaCz., jezdzisz ze swoimi psiakami do Ojczyzny? Jesli tak, to samochodem, czy samolotem? |
|
|
|
 |
gwiazdka

Suczka urodziła się:
01.02.2008
|
Wysłany: 01-12-2008, 17:52
|
|
|
| AnTrOpKa napisał/a: | | Szyszunia napisał/a: | | Trzeba tez pamietac, ze przed powrotem do Anglii musi byc odrobaczony i odpchlony (wg pani vet) nie wiem tylko, czy potrzebne jest na to potwierdzenie. |
Dokładnie. Musisz iść do weta w Polsce który zrobi Twojemu psu tzn Badanie kliniczne które wpisze w paszporcie, a takze odrobaczy i odpchli pieska. Taki wpis ma 48h ważności, czyli masz 48h na powrót do Anglii po takim badaniu klinicznym |
wiemy wiemy |
 |
|
|
|
 |
AniaCz.

Suczka urodziła się:
23.02.2005
|
Wysłany: 02-12-2008, 12:48
|
|
|
| Szyszunia napisał/a: | | Dokladzie taką kolejnosc mamy. Dopiero co chipa mu wszczepili. Pani vet powiedziala, trzeba poczekac, az mu sie kwarantanna skonczy, zeby go na wscieklizne zaszczepic. |
Chodzi o kwarantanne szczenieca czy kwarantanne, aby szczeniak mogl podrozowac z Angli do Polski i z powrotem?
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 ]
| Szyszunia napisał/a: | | AniaCz., jezdzisz ze swoimi psiakami do Ojczyzny? Jesli tak, to samochodem, czy samolotem? |
Moje psiaki sa narazie w Polsce. Przechodza kwarantanne. Szczerze odradzam pomysl podrozy psa do UK samolotem. Niedosc, ze ceny biletu kosmiczne to jeszcze spelnienie wszystkich wymogow typu klatka itd. i nerwy, ze twoj pies leci razem z bagazami, masakra. Mysle, ze dla psa to duzy stres. |
|
|
|
 |
gwiazdka

Suczka urodziła się:
01.02.2008
|
Wysłany: 02-12-2008, 13:01
|
|
|
Szyszunia napisał/a:
Dokladzie taką kolejnosc mamy. Dopiero co chipa mu wszczepili. Pani vet powiedziala, trzeba poczekac, az mu sie kwarantanna skonczy, zeby go na wscieklizne zaszczepic.
Chodzi o kwarantanne szczenieca czy kwarantanne, aby szczeniak mogl podrozowac z Angli do Polski i z powrotem?
O KWARANTANNE ABY SZCZENIAK MOGL PODROZOWAC Z ANGLII DO POLSKI MUSI MINAC 6 MIESIECY OD DATY BADANIA KRWI |
 |
|
|
|
 |
AniaCz.

Suczka urodziła się:
23.02.2005
|
Wysłany: 02-12-2008, 13:32
|
|
|
| gwiazdka napisał/a: | | O KWARANTANNE ABY SZCZENIAK MOGL PODROZOWAC Z ANGLII DO POLSKI |
Jesli Szyszuni chodzi o ta kwarantanne to wedlug tego co pisze ma nieprawidlowa kolejnosc w procedurach.
| Szyszunia napisał/a: | | Dopiero co chipa mu wszczepili. Pani vet powiedziala, trzeba poczekac, az mu sie kwarantanna skonczy, zeby go na wscieklizne zaszczepic. |
Wedlug tego ma chipa , pobrali mu krew, a pozniej zaszczepia.
Prawidlowa kolejnosc jak juz wczesniej pisalam to: najpierw chip, pozniej szczepienie, a na samym koncu pobieranie krwi i kwarantanna. |
|
|
|
 |
gwiazdka

Suczka urodziła się:
01.02.2008
|
Wysłany: 02-12-2008, 13:37
|
|
|
Wedlug tego ma chipa , pobrali mu krew, a pozniej zaszczepia.
Prawidlowa kolejnosc jak juz wczesniej pisalam to: najpierw chip, pozniej szczepienie, a na samym koncu pobieranie krwi i kwarantanna.
I DOBRZE NAPISALAS...TAKA JEST KOLEJNOSC... MY TAK MIELISMY ROBIONE |
 |
|
|
|
 |
|
|