Przesunięty przez: tenshii 27-06-2013, 10:07 |
Pioderma |
| Autor |
Wiadomość |
nievinna

Mój labrador: Bax
Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 10:05 Pioderma
|
|
|
Witam ...u mojego labka zdiagnozowana rok temu ze ma pioderme miał poprana krew i wymazy i zdrapkę ze skóry ... troszke sie podłamałam bo znow to nawróciło sie w postaci tym razem na łapach na błonach ...w zeszłym roku dostał 2 zastrzyki w odstepach 2 tygodniowym nie pamiętam co to była za nazwa zastrzyku pomogło ....ale po prawie roku znów to samo ...nie bardzo wiem jak mam tego unikac aby mu sie to nie nawracało jestem troche podłaman i sfrustrowana tym ze to sie odnawia i koszty leczenia sa spore czy może ktoś z was ma ten sam problem i da mi swiatełko w tunelu ze bedzie lepiej ! |
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Pomogła: 12 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 27-06-2013, 10:13
|
|
|
| nievinna, a to nie jest spowodowane alergia na cos co np pyli w tym okresie? |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 10:19
|
|
|
raczej nie bo pioderma ma to do siebie ze on ma swojej skórze siersci namnażające się bakterie i dlatego to powraca jedynie co mam to alergie pokarmowa no ale dostaje swoje jedzenie już od 4 lat a zdiagnozowana to w zeszłym roku a do tego czasu było ok tylko wczesniej atakowało mu skóre na grzbiecie miał łyse placki na skórze i na łapie w jedym miejscu a teraz tylko zaatakowało mu łapy w sumie to błony ... czeka go teraz kolejny zastrzyk no ale jak to bedzie mi sie powtarzac co kilka miesiecy to oszaleje i zbankrutuje |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Mar 2013 Posty: 244 Skąd: z wolnosci słowa
|
Wysłany: 27-06-2013, 10:55
|
|
|
nievinna,
mam pewne wątpliwości co do diagnozy.
Piodermia to ogólne określenie obejmujące wszystkie choroby skóry wywołane przez bakterie ropotwórcze (paciorkowce, gronkowce).
Do piodermii zalicza się m.in.: liszajec zakaźny, wyprzenie bakteryjne, różę, czyraki, trądzik pospolity, figówkę, niesztowicę, ropnie pach.
To by było raczej nawracające non stop a nie raz na pół roku lub rok.
Czy możesz zrobić zdjęcie jak to obecnie wygląda i wstawić ? |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 11:06
|
|
|
nie bardzo chciał sobie dać zrobić foto uchwyciłam tylko jedna błonę ale na każdej jest podobnie na tylnej jedne błonie ma mała krostę ropna
[ Dodano: 27-06-2013, 11:11 ]
gdy pojawia mu sie cos na brzuchu to wyglada to tak ...fotka zaporzyczyłam z neta
[ Dodano: 27-06-2013, 11:16 ]
i czasami mu to wyskakuje raz na jakiś czas pierw ropne białe a później własnie taki suchy placek powstaje i na jedne tylnej błonie ma własnie mała ropna kuleczkę miał robione z krwi i zdrapane wyszło ze ma własnie "deep pyoderma" nie ma zadnych pasożytów tylko namnażające sie bakterie bo wcześniej baliśmy sie ze to nużyca.
[ Dodano: 27-06-2013, 11:17 ]
tak jego błona wygląda nie udało mi się zrobi łapy od drugiej strony bo nie lubię jak się mu tam grzebie |
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Pomogła: 12 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 27-06-2013, 11:24
|
|
|
nievinna, moj Barney miewal (bo juz raczej sie nie pojawiaja) takie wykwity na brzuchu i na pysku - u nas jest to silna alergia na pylki traw i niektorych drzew oraz plesn. Wylazilo mu to wiosna gdy zaczynalo sie pylenie; odczulalismy go i teraz objawy alergii sa nieznaczne.
Moze warto skonsultowac sie z innym weterynarzem? |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 11:29
|
|
|
nie mam pojęcia co mam myślę co robi na prawdę jestem sfrustrowana tym ...vet jest bardzo dobry ma go od małego niby miał robione z krwi ze skóry ... wyszło na to pioderme ...
muszę się dowiedzieć jaki jest u mnie koszt testów ...i mu to zafundować w tedy na pewno bede pewna w 100 % |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 11:35
|
|
|
| nievinna, Ok faktycznie wygląda źle. Boję się, że leczenie może być długotrwałe a efekty wątpliwe. Wiem nie pocieszyłem Cię ale tak to niestety wygląda. Jedyne co mógłbym doradzić z "domowych sposobów" to spróbować moczyć łapy w roztworze wodnym nadmanganianu potasu, który ma silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Dodatkowo można jeszcze zastosować fiolet gencjanowy (Pyoctaninum coeruleum FP III) nazywany inaczej pioktaniną lub fioletem goryczki, który ma zastosowanie w lecznictwie jako środek antyseptyczny do odkażania ran, błon śluzowych i skóry. Ważne żeby był to roztwór wodny nie spirytusowy. Myślę, że takie dodatkowe działanie nie zaszkodzi a może przyczynić się do powstrzymania namnażania bakterii w skórze i ułatwić lekarzowi zwalczanie przyczyn za pomocą antybiotyków i sterydów. Twój pies może mieć problem z dysfunkcją układu immunologicznego i dlatego jego organizm nie radzi sobie z bakteriami czego efekty widać na zdjęciach. Czy były robione jakieś inne badania oprócz tych, które opisałaś ? |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 11:47
|
|
|
no niestety mnie nie pocieszyłaś ale wiem ze to nawraca musze jakis preparat antyseptyczny kupic i miec w domu i zapobiegac temu po spacerech wyczyałam ze mozna przecierac siersc rozstworem kwasu borowego akurat mam w domu roztwór fioletu w domu wodny nie na spyrytusie ... badania były robione pasożyty wymazy i skrobanie ...oststnio dostałam od veta tabletki na rozcienczane w wodzie ktore działaja antyseptycznie ale sie skończyły....tak i on ma problem z układem immunologicznym nie radzi sobie z bakteriami vet informował mnie o tym w sumie jeszcze przed tym jak miał zdiagnozowana pioderme to dostał hot spot na szyji i od tego pociągnęło się to ze wyleczony został hot spot a pozniej zagle po tygdoniu dostał ropnych pyszczy łyzienie na łapie jednej w jedym miejscu i miejscowo na grzbiecie strupy i włos wychodziły mu kepkami kompanie leczenie antybiotykiem pomoagało mu ale na krótko bo po miesiacu ponownie do puki nie dostal tych zastrzyków pomogło az do teraz i znów ale tylko na łapach i czasmi mu wyskoczyło na brzuchu
[ Dodano: 27-06-2013, 11:51 ]
własnie te tabletki miały różowy kolor jak nadmanganianu potasu na 100% czy w zwykłej aptece dostane to ? |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:17
|
|
|
| Oba preparaty powinny być dostępne w aptece bez recepty. Nadmanganian ma właśnie kolor ciemno różowy przechodzący do prawie czarnego w wysokim stężeniu. Proponuję abyś robiła roztwór w kolorze buraczkowym do przemywania miejsc zmienionych chorobowo. |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:21
|
|
|
| w domu mam roztwor fioletu wodnego tylko nie bardzo wiem w jakim stężeniu go rozrobić |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:32
|
|
|
Jeśli masz gotowy roztwór to możesz go po prostu użyć, nie należy go dodatkowo rozcieńczać. Tylko pamiętaj iż możesz mieć trudne do zmycia plamy na podłodze i np meblach. To jest niestety wada fioletu gencjanowego ale w sumie zdrowie psa ważniejsze niż plamy |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:35
|
|
|
własnie tez to mnie przeraza a to nie utrzymam na legowisku bo to musi chodzić jakoś dam rade musze odwiedzic apteke i kupic nadmanganian przynajmniej nie bede miec fioletowych łapek wszędzie |
|
|
|
 |
Elazar

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:38
|
|
|
Trzymam kciuki, napisz czy po zastosowaniu "domowych środków" będzie choć maleńka poprawa |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 12:46
|
|
|
mam taka nadzieje ...ale i tak czeka nas zastrzyka za 2 tygodnie ale chociaż aby było lepiej teraz |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 27-06-2013, 18:24
|
|
|
nievinna, na tym drugim zdjęciu to jakbyś sfotografowała brzuch mojej Daisy
Miała atopowe zapalenie skóry
pomogła karma weterynaryjna Royala na rybie |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
nievinna

Pies urodził się:
|
Wysłany: 27-06-2013, 21:49
|
|
|
tenshii
u mojego mniej wiecej to tak wygladało po ropnych "przyszcza" gdy juz sie goiło to to tak wygladało na brzuszku ale ta fotka to z neta nie moje |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009