Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Aportowanie
Autor Wiadomość
moniss 

Mój labrador: Rocky
Pies urodził się:
05.10.2012

Wysłany: 23-01-2013, 20:32   

ja Rockiego nawet nie musiałam uczyć aportowania, jakoś sam skapował od razu o co chodzi :) na początku mu to się nudziło, ale widzę, że coraz bardziej to lubi :-P

Jacek Trzpil 
hodowla, szkolenie

Mój labrador: JOKA Alfa Matrix
Suczka urodziła się:
12.03.2009

Mój labrador: ANSARI Forest and River
Suczka urodziła się:
25.02.2011

Mój labrador: TWISTER Sodalis
Pies urodził się:
12.03.2012

Wysłany: 12-02-2013, 21:07   

Cześć
Jeżeli myślicie o takim konkursowym aportowaniu, jak na Working Testach czy Zawodach Dummy to warto kupić aporty dummy. Taki aport powinien być do aportowania a nie zabawy. Na początku, jeżeli psa dummy nie interesuje, można ten aport zaprawić ciekawym dla psa zapachem.
W sumie sens aportowania jest taki: znajduję i przynoszę aport przewodnikowi, aport nie należy do mnie. Fajnie by było, gdyby pies rozumiał to w ten sposób :) .
Żeby zabawę zacząć pies powinien karnie reagować na przywołanie. Gdy weźmie aport w kufę - wołamy, jak przybiegnie staramy się odebrać na komendę (np. daj). Dobrze jest od razu uczyć, żeby siadał przed nami z aportem. Ja uczę, żeby psy po przywołaniu siadały przede mną, wówczas jest łatwiej.
No i doskonalimy, doskonalimy, utrwalamy :haha:

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 13-02-2013, 18:15   

Jacek Trzpil, czy ty szkolisz psy? W sensie nie swoje, ale cudze, za pieniądze? Bo czytając twoje posty, to mam wrażenie jak byś robił sobie nieoficjalną ale reklamę. Napisałeś 9 postów i większość o szkoleniu psów... Może ktoś cię zna, ale ja nie za bardzo i tak to dla mnie zabrzmiało.

Pikuś 

Wysłany: 13-02-2013, 18:24   

Paseczka, to wcale nie brzmi jak reklama, przynajmniej dla mnie. Posty są fajnie, jasno napisane i co najważniejsze są w nich dobre rady.

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 13-02-2013, 18:33   

Paseczka napisał/a:
czy ty szkolisz psy?

Wystarczy kliknąć na znaczek www i wszystko się wie.

Super, że ktoś z doświadczeniem się wypowiada :haha:

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 13-02-2013, 18:39   

Nie klikam w linki pod podpisem, chyba że jest to odnośnik do galerii. Zresztą, może to wina mojej przeglądarki, ale linku nie widzę.

Ja nie atakowałam w tym poście AnIeLa, tylko chciałam się dowiedzieć.

Jacek Trzpil 
hodowla, szkolenie

Suczka urodziła się:
12.03.2009

Suczka urodziła się:
25.02.2011

Pies urodził się:
12.03.2012

Wysłany: 13-02-2013, 18:46   

Paseczka napisał/a:
Jacek Trzpil, czy ty szkolisz psy? W sensie nie swoje, ale cudze, za pieniądze? Bo czytając twoje posty, to mam wrażenie jak byś robił sobie nieoficjalną ale reklamę. Napisałeś 9 postów i większość o szkoleniu psów... Może ktoś cię zna, ale ja nie za bardzo i tak to dla mnie zabrzmiało.

Zgadza się :)
Zacząłem od startów w konkursach. W 2011r. miałem moje pierwsze maluchy i kilka osób, które kupiły ode mnie szczenięta, prosili, żebym pomógł lub wręcz wyszkolił psiaka (głównie dla myśliwych).
W ub. roku szkoliłem wyżły, seterkę, chesapeake'a, owczarka niemieckiego i ocz. labradory. Fajna sprawa, poznaję nowe rasy, uczę się, jak pracować z psami, praktycznie każdy psiul jest trochę inny. W szkoleniu trzeba być pomysłowym, kreatywnym i bardzo otwartym.
Cały czas uważam, że laby to jedna z najinteligentniejszych ras psów. Uwielbiają pracować, szybko się uczą. Może kilka osób z Forum zarażę pracą z psem, startami w konkursach? ;D

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 13-02-2013, 18:48   

A gdzie się uczyłeś szkolić psy? Jak chcesz możemy zejść na pw, czy gg, bo to już będzie off-top :)

Jacek Trzpil 
hodowla, szkolenie

Suczka urodziła się:
12.03.2009

Suczka urodziła się:
25.02.2011

Pies urodził się:
12.03.2012

Wysłany: 13-02-2013, 19:00   

Szczerze uważam, że szkolenie, nawet za pieniądze to nie jest nic złego. Nie szukam reklamy w tym sensie, wierz lub nie :) Zaczynałem sam, dużo książek, artykułów i świetny pies, Joka, jaki mi się trafił :)
Potem spotkania z innymi menerami (goście pracujący z psami) w czasie konkursów, wspólne treningi, wymiana doświadczeń. Chętnie podzielę się tym, czego się nauczyłem, dowiem czegoś nowego.
Z Twoich stron jest fajna szkoła, "Na Fali"

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 13-02-2013, 19:08   

"Na Fali" to bardziej klub niż szkoła :) Ale nauczyć można się bardzo dużo od nich to fakt. Od samej Asi można się bardzo wiele o psach dowiedzieć, o szkoleniu ich i opiece, a ona chętnie swoją wiedzą się dzieli.

Ostatnio na kilku forach internetowych dotyczących psów spotykałam się z osobami, które najpierw prosto i zwięźle opisywały pracę z psem w dalej sytuacji, czy krytykowały techniki szkoleniowe w pierwszych swoich postach, a potem pisały gdzie najlepiej szkolić psa i wychodziło, że to ich prywatna szkoła. Były to często osoby bez jakiegokolwiek doświadczenia. Może dlatego stałam się trochę przewrażliwiona na tym punkcie. :)

Jacek Trzpil 
hodowla, szkolenie

Suczka urodziła się:
12.03.2009

Suczka urodziła się:
25.02.2011

Pies urodził się:
12.03.2012

Wysłany: 13-02-2013, 19:13   

Rozumiem, jestem tu nowy, więc sie przedstawiam, bez ściemniania :) .
Planuję pobyć tu dłużej. Odn. szkolenia, w tym roku mama co robić ze swoimi psiulami. Mam dwóch zielonych młodzieńców, w tym jeden chessy, na którego szkolenie podobno trzeba tyle czasu co na trzy laby (tak mówią Amerykanie)

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 13-02-2013, 19:32   

No to widzę, że roboty oboje mamy sporo- ja mam dwóch młodzieńców, rozwój starych i egzaminy niedługo. :) No i koniec kursu w lipcu, czego już nie mogę się doczekać :)

Miło mi cię poznać. :) Witam na forum :)

crazyfrogie 

Mój labrador: Maddy
Pies urodził się:
26.04.2013

Wysłany: 21-08-2013, 15:56   

A co jeśli rzucam Maddiemu jego zabawkę, on biegnie do niej - bierze w zęby, patrzy na mnie, puszcza ją i biegnie do mnie z pustym pyszczkiem... :) Co zrobić, żeby jednak wracał z zabawką - próbowałam zabierać zabawkę i rzucać jeszcze raz, a kiedy raz na x-powtórzeń przyniósł, chwaliłam, dawałam łakocie itp. - ale to czasami działa, czasami nie.

Co zrobić?

evecious 

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013

Wysłany: 21-08-2013, 18:36   

crazyfrogie napisał/a:
A co jeśli rzucam Maddiemu jego zabawkę, on biegnie do niej - bierze w zęby, patrzy na mnie, puszcza ją i biegnie do mnie z pustym pyszczkiem... :) Co zrobić, żeby jednak wracał z zabawką - próbowałam zabierać zabawkę i rzucać jeszcze raz, a kiedy raz na x-powtórzeń przyniósł, chwaliłam, dawałam łakocie itp. - ale to czasami działa, czasami nie.

Co zrobić?

Nie wiem czy zadziała, ale jak psiak weźmie zabawkę w pyszczek to możesz od razu spróbować mu uciekać, powinien wtedy z zabawką zacząć Cię gonić, wtedy jak już dobiegnie zatrzymać się, wziąć zabawkę i masa pochwał :)

Albo jak psiak weźmie zabawkę to od razu zacznij go zachęcać miłym głosem i jakimiś radosnymi gestami żeby podszedł do Ciebie :)

No a generalnie to rzucaj mu najpierw zabawkę bardzo bliziutko siebie :) z czasem zwiększaj odległość jak już psiak załapie o co w tej zabawie chodzi.

missy 

Mój labrador: Lexi (Chocolate Milk)
Suczka urodziła się:
3.01.2013

Wysłany: 21-08-2013, 18:41   

U nas aportowanie to porażka, Lexi owszem biegnie po aport, bierze do pyska , przeleci kawałek i rzuca w połowie drogi :-P
Inaczej natomiast z aportowaniem z wody... nie odpuści i przyniesie aport na brzeg :haha:

crazyfrogie 

Pies urodził się:
26.04.2013

Wysłany: 21-08-2013, 22:20   

Evecious, tylko problem polega na tym, że on potrafi świetnie aportować - jak mu się chce :) I wtedy przynosi bez problemów. :)

Postaram się wykorzystać Twoją radę odnośnie uciekania, nie próbowałam tego jeszcze, dzięki!

Quaddo 

Mój labrador: Quaddo
Pies urodził się:
05.05.2013

Wysłany: 21-08-2013, 22:45   

missy napisał/a:
U nas aportowanie to porażka, Lexi owszem biegnie po aport, bierze do pyska , przeleci kawałek i rzuca w połowie drogi

u nas było tak samo z piłką (i jest nadal) ale poczytałam Wasze wskazówki tutaj, usiadłam z Quaddo przed obiadem (on na głodnego za jedzenie zrobi wszystko!) i zaczełam się bawić, jeden dzień, drugi, piłeczki...śrenio, ale jego uluiona zabwka (jest podłużna) to było to. dziś w domu z plastikową kostką ćwiczyliśmy, a na spacerze z piłką (przyniósł raz, niechętnie) i z rzutnikiem do piłki!! za pierwszym razem jak przyniósł myślałam, że sie popłaczę :-P , przynosił za każdym razem, mimo że nie daje rady z tym iść, plącze mu się to pod łapkami, nie umie chwycić w pyszczek :greedy: i nawet nie oczekiwał treatów za to :-o po prostu mu to frajde sprawiało :D

teraz ćwiczę komendę leżeć :P niestety on od razu kładzie się na grzbiet, żeby go drapać :->

moje fotki - większość bez mojej wiedzy i zgody ! http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=10097

mój fejsowy blog: https://www.facebook.com/princequaddo

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 22-08-2013, 15:56   

crazyfrogie, aportowania należy uczyć od końca, tzn od komendy "oddaj"
Uczysz trzymania w pysku i oddawania na komendę "oddaj", a potem z aportem już z górki :)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

crazyfrogie 

Pies urodził się:
26.04.2013

Wysłany: 22-08-2013, 16:19   

Tenshii, ale jak go nauczę komendy ODDAJ, to nie będzie mu się myliło? Bo do tej pory był uczony na "PRZYNIEŚ"...? :)

Quaddo - co do kładzenia się na brzuchu, ja gdzieś wyczytałam, że najlepiej jest dać komendę SIAD, pochwalić, a następnie podać smakołyk przed nosek, zniżyć do ziemi i przesunąć tak, żeby musiał wysunąć łapki. I potem powiedzieć LEŻEĆ. No i jak się położy - dać smakołyk. U mnie zadziałało :)

Quaddo 

Mój labrador: Quaddo
Pies urodził się:
05.05.2013

Wysłany: 22-08-2013, 18:53   

crazyfrogie napisał/a:
Quaddo - co do kładzenia się na brzuchu, ja gdzieś wyczytałam, że najlepiej jest dać komendę SIAD, pochwalić, a następnie podać smakołyk przed nosek, zniżyć do ziemi i przesunąć tak, żeby musiał wysunąć łapki. I potem powiedzieć LEŻEĆ. No i jak się położy - dać smakołyk. U mnie zadziałało

też to gdzies wyczytałam. u mnie wygląda tak. pies siada, nawet bez komendy, wystaczy palcem pokazać, potem podaję mu smaczka...na to pies albo jest w pionie, alblo robi cos w stylu leżeć na boku. ale będę dalej ćwiczyć. :-P

nadal pracujemy nad aportem, cała sztuka, żeby poleciał za nim i go przyniósł, bo oddaje piękinie. własnie mi zrobil pieknie aport dwa razy swojej zabawki, ale za trzecim razem to nawet za nią nie pobiegł, położył mi się pod nogi na grzbiecie, żebym go głaskała. :-P

[ Dodano: 24-08-2013, 22:38 ]
pochwalę się!! :greedy:
wczoraj byliśmy nad morzem i śmigał za piłeczką jak przecinak, przynosił w większości przypadków, jak się znudził, to rzucaliśmy mu rzutnik od piłeczki, przynosił za każdym razem !! bez smaczków, klikania, po prostu chciał się bawić.
od wczoraj przynosi zabawki, ale szeczólnie w dwóch przypadkach chce się bawić w przeciąganie :haha:
tydzień to zajeło, ale ewidentnie mu to sprawia frajdę! huraa!! aport odkryty!

[ Dodano: 24-08-2013, 22:39 ]
wczoraj byliśmy nad morzem i śmigał za piłeczką jak przecinak, przynosił w większości przypadków, jak się znudził, to rzucaliśmy mu rzutnik od piłeczki, przynosił za każdym razem !! bez smaczków, klikania, po prostu chciał się bawić.
od wczoraj przynosi zabawki, ale szeczólnie w dwóch przypadkach chce się bawić w przeciąganie :haha:

moje fotki - większość bez mojej wiedzy i zgody ! http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=10097

mój fejsowy blog: https://www.facebook.com/princequaddo

Odpowiedz do tematu