Wiek: 29 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 24-08-2013, 19:24 Wybór laptopa :)
Właśnie staję przed bardzo ważnym wyborem....czeka mnie zakup nowego laptopa
Kompletnie się nie znam na tym, więc potrzebuję waszej rady. Na co zwracać uwagę przy zakupie? Jakie konkretne marki polecacie?
Potrzebuję laptopa w zasadzie do siedzenia na forum , nauki, ew. do oglądania filmów i gromadzenia zdjęć (haha, ale mam wymagania ). Fajnie żeby był w miarę "niepsujący"... Koleżanka jakiś rok temu kupiła sobie jakiś super-hiper wypaśny i praktycznie wszystko w nim już naprawiała Nie za ogromny, lekki, z dobrą baterią... Raczej z niższej półki cenowej.
Coś ktoś poleci? Jakie teraz macie? Jesteście z nich zadowoleni?
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
Ja po doświadczeniach osobistych powiem, że nigdy już nie wezmę Samsunga. Pomijając kwestie techniczne (noga jestem, więc się nie mądrzę) to po roku użytkowania, dbania, chuchania pojawiło się na ekranie takie czarne cóś- nie było pęknięcia tylko plama, która się powiększała i powiększała. Do tego mimo, że nigdzie nie upadł, nie uderzyłam nim w nic pojawił się odprysk na obudowie w rogu. Nie reklamowałam, bo pracowałam w serwisie i wiem, że uznano by to za uszkodzenie mechaniczne, które nie podlega gwarancji, poza tym laptop kupiony za zeta w promo, więc olałam.
No i nie jestem z założenia wrogiem marki Samsung, bo mam telefon ponad 2 lata i nic się nie dzieje i tv też Samsung.
Mój Krzych używa Asusa (ale powiększał pamięć) i hula ładnie ponad rok bez szwanku (mimo upadku ) W pracy miał Della i wszyscy pracownicy po kolei oddawali lapki do naprawy, ale to raczej jakaś wadliwa seria musiała być...
Zwróć uwagę na ilość portów USB i dobrze, żeby miał pakiet Office przynajmniej Starter (czyli Word, Excel bez Power Pointa).
Aktualnie mam Windows 8 i też zobacz czy Ci pasuje, bo na początku ciężko mi było się odnaleźć i osobiście najchętniej wróciłabym do 7.
A co do parametrów technicznych- tak jak wspomniałam, niech się wypowie ktoś mądrzejszy
Karoola, procesor intel i5 minimum , od 4 minimum ale lepiej 8 Gb ram , grafika w takim razie może być z niższej półki
przede wszystkim najważniejsze jest ile chcesz wydać ?:)
nie kupuj HP - maja wadę, strasznie się przegrzewają i wtedy płyta gł się sypie, to stało
się z naszymi, plus bateria starczała na 5 min!
ja teraz klikam na lenovo (nowa nazwa na IBM) i jestem bardzo zadowolona, praca na baterii - 2,5 siedzenia w necie (w tym ogladane filmów). Laptopa mi polecał kolega męża, który jest informatykiem. moja mam kupiła w tym samym czasie z polecenia informatyka z pracy też lenovo
możesz sobie oczywiśce kupić chromebooka, czy ipada jak nie masz wiekich wymagań, ale one mają swoje wady.
mąz miał wcześniej Della i też mu nie pasił.
ja sama nie mam wielkich wymagań (podobne do Twoich) wcześniej jak grałam w WoW'a to mi bardziej zależało na kracie graficznej.
jak nie masz duzych wymagań, kieruj się budżetem, tylko idż w sprawdzoną markę.
Wiek: 29 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 24-08-2013, 20:57
nikolajewna, Nulcia1, wow, dzięki za odpowiedzi
nikolajewna, a jeden taki szajsung mi się spodobał No ale raczej się na niego nie zdecyduję
Nulcia1, tak do 2 tysi...
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
Ja z HP byłam bardzo zadowolona, mimo tego, że prawdopodobnie
Quaddo napisał/a:
maja wadę, strasznie się przegrzewają i wtedy płyta gł się sypie
ale posłużył mi 6 lat i nie miałam powodów do narzekania.
Mam jeszcze maleńkiego acera aspire one, jest dość tani i poręczny, na facebooka i forum starczy ale rewelacji to ogólnie nie ma, zwłaszcza jak ma się viste
Zależy z jaką bateria kupisz, na początku wytrzymywała ze 3 godzinki, ale można kupić z lepszą. Co do marek typu samsung, raczej też unikam, choć wszystko zależy od przedziału cenowego.
nikolajewna, a jeden taki szajsung mi się spodobał No ale raczej się na niego nie zdecyduję
wiesz, być może ja miałam pecha, być może Ty trafisz lepiej. Ja osobiście na wygląd patrzę na końcu
Nulcia1 napisał/a:
od 4 minimum ale lepiej 8 Gb ram
Mnie się wydaje, że 4gb powinno styknąć, ale w razie co dobrze, żeby była możliwość ewentualnie dokupić pamięć, bo to drogie nie jest (4gb za 150zł-200 można kupić, a jak dobrze poszukać to i taniej pewnie też się znajdzie)
Nie wiem czy do wymagań koleżanki jest potrzebny aż taki procesor jak i5, ale może się mylę, bo aż tak na komputerach się nie znam. Tak jak nikolajewna napisała, zwróć uwagę na ten pakiet Office. Co do HP- mój tata posiada i też się przegrzewa, więc również nie polecam.
Dzięki za rady, wybiorę się jeszcze do sklepów i popytam.
uuu odradzam Zazwyczaj w sklepie wciskają to co nie schodzi, to na co mają program lojalnościowy czy konkurs lub to od czego mają premię (wiem coś o tym ). Lepiej popytaj znajomych, poczekaj na innych forumowiczów, może jeszcze Ci ktoś coś mądrego podpowie.
ale posłużył mi 6 lat i nie miałam powodów do narzekania.
ja mój miałam 5 lat, grałam nim w WoW, ale..zawsze na kablu, no i miałm fuksa, że wykupiłam gwarancję, wymieniali mi płytę w sumie 4 razy.
podobno, HP maja za słabe silniczki w wiatrakach (tak mi mąż tłumaczył) całe serie pavilion tak miały. może inne były lepsze.
nikolajewna napisał/a:
Ja osobiście na wygląd patrzę na końcu
a ja nie jak byłam kiedyś w sklepie komputerowym z mężem i sprzedawca mi się zapytał, jaki laptop mnie interesuje, na co usłyszał "czarny z niebieskimi światełkami" to mąż udawał, że mnie nie zna, i że akurat przypadkiem się znalazł w tej alejce
ale miałam HP czarnego z niebieskiemi światełkami .
Karoola, kup tam gdzie promocja Teraz Krzysiek mi kupował lapka i zrobił konkurs ofert w kilku sklepach internetowych. Był już zdecydowany na konkretny model i napisał do kilku sklepów. Te największe nie proponowały obniżki ani gratisów, były takie sklepy co schodziły nieco z ceny, a były też takie które zamiast obniżki dawały mysz i podkładkę chłodzącą w gratisie. Tylko, że trochę czekał na odpowiedzi
Ogólnie zdecyduj się na 2-3 modele i poszukaj najtańszej oferty.
[ Dodano: 24-08-2013, 22:50 ]
Aha! Jeszcze jedna uwaga dotycząca Media Markt. Parę miesięcy temu kupowaliśmy aparat. Upatrzyliśmy na stronie, pojechaliśmy do sklepu a tam 200zł drożej. Trochę się zdziwiłam i chciałam wracać do domu, aby zamówić przez internet i zrobić odbiór w sklepie. Pan z obsługi tylko spojrzał z politowaniem i wskazał komputer w sklepie na którym składa się zamówienie i po 5 min (jeśli jest na stanie w danym punkcie) odbiera się sprzęt jako internetowe czyli 200 zł tańsze niż w sklepie stacjonarnym
[ Dodano: 24-08-2013, 23:36 ]
A i jeszcze jedno mi do głowy przyszło. Ten Samsung co go miałam nie odchylał się na aż tak do tyłu (w sensie ekran) jakbym chciała i jak niekiedy było mi potrzebnie/wygodnie. Taki drobiazg na który przy zakupie nie zwraca się uwagi, a potem człek się nerwuje
Ja tez laik, ale wiem, że ludzie chwalą sobie Asusy. Ja mam Acera od ponad 3 lat i działa bez zarzutów. Co prawda wyskoczy mu czasem bluescreen, ale to wina, że 2 razy miał przeinstalowywany system z 7 na XP i XP na 7 później z powrotem
Ah! I jeśli chcesz go nosić na uczelnię, nie bierz 17 calowego. Ja mam taki i targać go to udręka.
Tata ma asusika, później moge podejrzeć co to za model, bo jest lekki, 15 cali i super działa.
To teraz ja się podepnę, może jakiś informatyk się znajdzie i doradzi.
Jak kilka potów więcej pisałam, mam 17' i to masakra nosić ze sobą, a teraz projektów na potęgę i zapadła decyzja o kupieniu Netbooka.
Tylko jaki?
Potrzebuję dość mocny, bo chcę, aby choć w miarę był w stanie uciągnąć AutoCada (wiem, wiem, dużo wymagam, ale ludzie mówią, ze bez problemu się da, tylko kwestia komfortu pracy na małym ekranie).
Teraz pewnie Netbooki są już lepsze niż mój laptop
Czy ktoś ma co godnego polecenia?
Mnie też czeka kupno nowego laptopa,bo poprzedni ukochany został ukradziony
Miałam notebooka lenovo s10 taki mały i śliczniutki - to tak z mojego punktu widzenia
Aaaale hulał elegancko, bateria trzymała jakieś 2-3godzinki
Teraz jednak wolałabym jakiś większy rozmiar,ten mały miał swoje plusy ale jednak oczy bolały przy dłuższym posiedzeniu
Też nie szukam czegoś na full wypasie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum