Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sylwester - strach przed fajerwerkami / wystrzałami
Autor Wiadomość
nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 31-12-2013, 13:38   

U nas na szczęście póki co mało strzelają, Dragon w ogóle na to nie reaguje. W zeszłym roku zdarzało się, że zadzierał głowę na kolorowe fajerwerki, w tym takich jeszcze nie widzieliśmy. Ostatnią (i do tej pory naszą jedyną wspólną) noc sylwestrową przespał w najlepsze, ale mimo to ani nie zamierzam zostawiać go samego, ani zabierać na dwór o północy.
Swoją drogą zawsze mnie dziwi to, że takie okazjonalne zdarzenie jak fajerwerki, nie robią na nim żadnego wrażenia , a ucieka przed odkurzaczem który pracuje u nas w domu codziennie i do którego powinien się przyzwyczaić :-P
Trzymajcie się mocno z tymi niuńkami co się boją ;*

Milena 

Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 31-12-2013, 14:18   

Moje psy najbardziej denerwują się w domu, nie wiem dlaczego bo właśnie tu powinny się czuć bezpieczne? Na spacerze na pojedyńcze wystrzały w oddali nie reagują, a na te które są nieco głośniejsze tylko podnoszą głowę na chwilę i dalej biorą się za niuchanie... za to jak usłyszą choćby jeden huk kiedy są w domu to już wpadają w panike :(

Daisy0311 

Mój labrador: Daisy-STOKROTKA
Suczka urodziła się:
02.10.2012

Wysłany: 31-12-2013, 14:23   

A ja niestety nie mogę spędzić tej nocy z Daisy i jest mi z tego powodu niezmiernie przykro i smutno :cring: Jade do siostry i będę tam spała i pies miał też być z nami ale niestety tam jest kot który panicznie się jej boi (zrobiłam próbe i pojechałam z daisy do nich a kot wpadł w szał) i Daisy jedzie do mojej mamy :( Dobrze ,że to tylko jeden dzień bo strasznie za nią bym tęskniła.

missy 

Mój labrador: Lexi (Chocolate Milk)
Suczka urodziła się:
3.01.2013

Wysłany: 31-12-2013, 14:33   

U nas dalej ciężko... Lexi nie reaguje w ogóle.. ale martwimy się o Lankę :(
Mąż wyszedł z nią na szybkie siusiu, ale tak gdzieś obok rąbnęło że nawet nie zdążyła do końca zrobić a już ciągnęła do domu cała się trzęsąc.

Miejmy nadzieję że nie będzie aż tak źle.. i że może młodsza koleżanka podziała na Lanę trochę uspakajająco, bo Lexi cały czas do niej podchodzi, liże po mordce , zaczepia.. może w ten sposób nie będzie się aż tak bardzo skupiać na tych wystrzałach..

nikolajewna 

Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008

Wysłany: 31-12-2013, 16:14   

Milena napisał/a:
Moje psy najbardziej denerwują się w domu, nie wiem dlaczego bo właśnie tu powinny się czuć bezpieczne?

Może dlatego, że w momencie wybuchu nie czują się już bezpiecznie w swoim domu? A to przecież ich azyl.

Milena 

Pies urodził się:
01.05.2007

Suczka urodziła się:
18.09.2009

Wysłany: 31-12-2013, 16:25   

Pewnie tak, ale przecież nie wyjdę z nimi na dwór o północy, no nic trzeba przetrwać tę noc. Narazie śpią, a ja ciuchutko na palcach chodzę, żeby żadnego nie zbudzić, będą wymęczone niech śpią na zaś :(

Madzialenka 

Mój labrador: Blondi
Suczka urodziła się:
18.10.09

Mój labrador: Dusia (Acaramelada Omaticaya)
Suczka urodziła się:
26.08.2012

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 01-01-2014, 03:35   

Wiec ja pierwsza zdam relacje z Sylwestrowej nocy.Jestem DUMNA z moich dziewczat ! :heart: Martwilam sie o reakcje Dusi ,bo ona troche nadpobudliwa jest,a tu pies o 24.00 wyszedl bez zaproszenia z nami na balkon ,siadl i patrzyl w niebo :haha: Zero leku,zero stresu, tylko ciekawosc.Wsrod hukow petard Dusia wykonala doskonale podstawowe komendy ,w ogole jakby nie zwracajac uwagi na chalas :haha: :heart: Blondi ,tez duzo ,duzo lepiej zniosla tego Sylwestra ,porownujac do zeszlorocznego,bala sie troche,ale nie bylo trzesawek jak w tamtym roku.Wynioslam jej poslanie do lazienki .bo tam najciszej,jednak,ani chwili nie chciala tam zostac.

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 01-01-2014, 08:55   

Czesia przespala całą noc ;D

evecious 

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013

Wysłany: 01-01-2014, 10:37   

Rico oglądał z nami fajerwerki na balkonie :D

Bałam się, że będzie się bał...bo na spacerze 4-5m od nas wystrzeliła duża petarda robiąc duży hałas przy tym, przestraszył się i odskoczył, ale za chwilę zaczął iść w tamtym kierunku. Całe szczęście jednak Rico jest odważny i dzielny ;*

bunia69 

Wysłany: 01-01-2014, 11:17   

U mnie spokojnie wystrzały
obie je przespały :)

Milena 

Pies urodził się:
01.05.2007

Suczka urodziła się:
18.09.2009

Wysłany: 01-01-2014, 11:20   

U nas jak zawsze kiepsko. Wczoraj Zefir ostatni raz załatwił się o godz. 14, o 19 jak wyszliśmy nie chciał nawet siku zrobić, o 21 kiedy poszłam spróbować jeszcze raz było jeszcze gorzej - ciągle siadał z podkulonym ogonem i nie chciał iść, później dobiegł do przystanku autobusowego i schował się pod ławką, nie chciał wyjść... od 22 zaczęły się trzesiawki Zefira, które trwały do około 2:00, cały ten czas spędził pod stołem. Zasłoniłam okna ciemnym kocem, więc odjęło mu chociaż efektów świetlnych, których też się boi. Do 23 Amora udało się jeszcze zainteresować ulubioną zabawką, potem też już się bał i na nic nie zwracał uwagi.
O północy wiadomo, było najgorzej, Zefirek wciąż leżał pod stołem i się telepał, dostał lekkiego ślinotoku, ale jestem zadowolona bo nie był on taki mocny jak w poprzednich latach, nie zesiusiał się też pod siebie, był dzielny :) Ale bałam się trochę o jego serduszko, tak mocno i szybko biło.
Amor o północy biegał jak opętany po mieszkaniu, rozpaczliwie szukając miejsca do schronienia, szkoda mi ich...

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 01-01-2014, 12:09   

Chopper siedział sam w domu przy włączonym programie modowym w tv(M.stwierdził,że tam napewno strzelać nie będą) i przy zapalonej lampce :-P
Jak wróciliśmy o 3.00 to przywitał nas radośnie merdając ogonem :)
A w zeszłym roku o północy poszedł z M na spacerek wkoło bloku podczas strzelania :-P

Quaddo 

Mój labrador: Quaddo
Pies urodził się:
05.05.2013

Wysłany: 01-01-2014, 14:23   

u nas super, jak się przekonałam 5 listopada (w listopadzie strzelaja więcej niz w sylwka) Quaddo się boi tylko rzymskich ogni, ale wczoraj w domu, zachowywał się tak, jak gdybyśmy ogladali film za głosno.

nawet tak się złożyło, że jak był na spacerku to akurat strzelali, i też bez takiej reakcji jaką miał w listopadzie (irokez i szczekał)

moje fotki - większość bez mojej wiedzy i zgody ! http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=10097

mój fejsowy blog: https://www.facebook.com/princequaddo

Sarrai 

Mój labrador: Frida
Suczka urodziła się:
12.02.2013

Wysłany: 01-01-2014, 15:03   

Frida też luzik. Ostatni spacer był o godzinie 20-21 to trochę widać było po niej, że jest zaniepokojona jak widziała błyski na niebie, ale szła przy nodze dziarsko tylko się oglądała na nas. Za to o północy pełen luzik, nie szczekała, ani nic - my sie gapiliśmy przy otwartych oknach na fajerwerki a Frida sie pod oknem na stopach moich polozyla i tyle :-P .

missy 

Mój labrador: Lexi (Chocolate Milk)
Suczka urodziła się:
3.01.2013

Wysłany: 01-01-2014, 15:52   

No to my też zdamy relacje... jakoś przetrwaliśmy....

Lexi tak jak pisałam bez żadnych problemów, w ogóle nie reagowała.
Lana na ostatnie siusiu wyszła ok. 14, później robiliśmy jeszcze 3 podejścia ale już się nie chciała załatwić, ogon podkulony i ciągnęła do domu.

Ok. godziny 9 zaczęła tak dyszeć, trzęsła się przeokrutnie, woda lała jej się z pyska... zdecydowaliśmy że podamy jej Sedalin w żelu (mieliśmy nie podawać bo naczytałam się trochę o nim na necie) ale nie było wyjścia, Lana była w takim stanie że baliśmy się że jej serducho wysiądzie.

Minęło 15 minut, jak ręką odjął, położyła się pod drzwiami, przestała się trząść, wyglądała na bardziej zrelaksowaną.. była zwiotczała, powieki jej leciały w dół.. ale sylwestra udało się przetrwać.

Na siusiu zdecydowała się dopiero ok. 10 rano !! Bidulka tyle trzymała.
Jak byśmy zdecydowali żeby podać jej ten żel wcześniej, nie musiała by się tak męczyć prawie do 10

Kasia82 
Kasia82

Mój labrador: Wega
Suczka urodziła się:
02.11.2011

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 01-01-2014, 17:56   

Ponieważ był to nasz właściwie pierwszy wspólny Sylwester zrezygnowaliśmy z wyjścia gdziekolwiek ze względu na psa. No i jak się okazało zupełnie niepotrzebnie bo Wegę strzały wogóle nie ruszały tylko denerwowała się że jakoś nikt nie wybiera się spać a ona przecież śpiąca. KOło 23 położyła się i przespała resztę imprezy. Podgłosiliśmy tylko tv aby trochę zagłuszyć strzały.

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 01-01-2014, 17:58   

My byliśmy u znajomej wyszliśmy od niej przed 00.00 żeby dojśc na czas do mamy. Oczywiście ludzie doczekac się nie mogli i strzelali juz przed czasem. Mijalismy jakiegos Pana który był bardzo zdziwiony że Asior się nie boi.

o 00.00 byliśmy za garażami i pies biegał z kijem tarzając się w trawie raz po raz oglądając fajerwerki.

Troche poszczekał ale to na kija bo sam latać nie chciał. :D Generalnie on ma w nosie fajerwerki chciał koniecznie się przywitac z ludźmi którzy je wystrzeliwali.

Ciesze się, że tak reaguje- nie reagując :)

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 01-01-2014, 19:02   

U nas bezstresowo, ale o tym przekonalismy sie juz w listopadzie :)

Mistycom 

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
30.03.2013

Pies urodził się:
Wysłany: 01-01-2014, 21:54   

Zatem i ja zdam relację. Nie pisałam o tym, ale Luna bardzo boi się wystrzałów. Najgorsze, że to nasza wina :( Jest mi z tego powodu bardzo źle.

Teraz jak wychodziliśmy na spacer i gdzieś daleko usłyszała strzał, to zawijała ogon pod siebie i chciała lecieć do domu. W domu było spokojniej, chociaż czasami chowała uszy za siebie. O północy, oczywiście nigdzie nie wychodziliśmy, było trochę wybuchów i Luna jedyni co to piszczała. Chodziła spłoszona i piszczała. Nie pomagało nawet przytulanie i głaskanie. Można jednak powiedzieć, że spokojnie zniosła tego Sylwestra.

Od teg roku planuję ponownie zacząć z nią chodzić na szkolenie, które jest przy strzelnicy, może w ten sposób jakoś ją oswoimy ze wystrzałami :(

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 01-01-2014, 23:33   

byla godz.23 kiedy to Rda przypomniala sobie ,że trzeba isc na dworek i zrobić kupala :beated: mialam z nią narazie nie wychodzić,no ale kupa miala bilet ;)

Reda wraać do domu nie maiła ochoty :bad: miala ochote pobiegać za fajnymi "błyskotkami" ktore pokazywały sie na niebie i może by jakaś "ugryzła "
szalona z niej dziołcha :-P

pózniej o pólnocy ,kiedy to błyski i huki byly bardzo glosne i widoczne ;] .Reda postanowila poszczekac merdajacym ogonem,oczywiscie biegla do okna waląc ogonem w choinke :shy:
choinka -na szczęście cała, :haha:

mój pies dostał ADHD :bad:
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

Odpowiedz do tematu