Właśnie zastanawiam się nad zmianą brit care na bosha ale nie za bardzo wiem czy nie zrobię Brutowi gorzej. Skład brit care z ziemniakami i rybką bardzo mi się podoba, ale widzę że psiakowi zaczyna się przejadać- próbowałam inne smaki ale to jeszcze nie to. myślę, żeby zamówić 1kg takiej karmy, ale jest tylko dla małych ras w tak małych opakowaniach w zooexpresie. i nie wiem właśnie czy zamówić czy nie...
Witajcie, mam problem z wyborem karmy.
Moja Jenny ma 6 miesięcy, obecnie je Purinę Dog Chow, ale nie jestem zadowolony, sunia ma luźne kupki, czasami wymiotuje i ma matową sierść. A myślałem, że jest to już najlepsza karma jaką może dostawać. Znów popełniłem błąd
Chciałbym jej zmienić karmę na lepszą i myślałem nad Boschem Junior Maxi.
Mój wuja karmi nim swojego Owczarka Niemieckiego i mówi, że jest zadowolony, jadł ją w hodowli, wuja potem zmienił na Acanę i niebyło ok, a teraz znów powrócił do Boscha - kupki twarde, suche, sierść błyszcząca, ogólnie jest zadowolony i niema żadnych zastrzeżeń. Polecał mi spróbować właśnie z Boschem.
Ja myślałem jeszcze o Brit Premium Junior Large L (wiem, że dla karmy Brit jest osobny dział, ale jak miał napisać jeden post w dwóch działach?).
Jaką polecacie mi wybrać i wypróbować karmę dla mojej suni, bo tyle się nasłuchałem i naczytałem opinii, że znów mam mętlik w głowie
_________________ "Przeciętny pies jest przyjemniejszym człowiekiem od przeciętnego człowieka" - Andrew A. Rooney
Niteczka95, ja boscha mogę z całą pewnością polecić - Ajra od małego była na tej karmie. Najpierw kupowaliśmy bosch junior maxi, teraz kupujemy różne "smaki" karmy i ja jestem baardzo zadowolona - qpy male, nie śmierdzą, brak biegunek/rozwolnień sierść błyszcząca, cena niska, no i pies szaleje za ta karmą
No właśnie tak się zastanawiam nad Boschem Junior Maxi i Britem Premium Junior Large L, który ma więcej mięsa w składzie od Boscha i do tego jest tańszy, (ale nie o to chodzi), a czytając opinie na różnych forach to Brit też jest dobry i nawet pojawiają się wypowiedzi, że lepszy od Boscha, nawet tu na tym forum dużo osób pisze np. "dlaczego zrezygnowałaś z Brita", "Ja polecam Brita, byliśmy wcześniej na Boschu i Brit jest najlepszy".
Tak jak pisałem obecnie daje Purinę Dog Chow i kończy mi się opakowanie i nie chciałbym popełnić tego samego błędu przy zmianie karmy.
Chciałbym np. wypróbować Boscha, z polecania wuja, a późnej Brita lub w odwrotnej kolejności.
Ale nie chciałbym Jenny robić takiego mixu, jeśli np. Bosch czy Brit jej przypadnie, a chciałbym jeszcze przetestować.
Musiałbym się ostatecznie zastanowić dziś do godz. 13. bo musiałbym zadzwonić do sklepu, którą mają sprowadzić i czy by na poniedziałek dali radę, bo nieszczęsna Purina DC się kończy
_________________ "Przeciętny pies jest przyjemniejszym człowiekiem od przeciętnego człowieka" - Andrew A. Rooney
Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Sie 2011 Posty: 4947 Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-01-2014, 11:57
Niteczka95, tak na prawdę to sam musisz wypróbować, bo to, że na jednego psiaka dobrze działa Brit to wcale nie znaczy, że drugi zareaguje tak samo
Musisz szukać, próbować i z czasem znajdziesz idealną karmę
Ja próbowałam i Brita, Bosha i masę innych karm, obecnie kupuję już od dłuższego czasu Purinę Pro Plan i nie zamierzam zmieniać
Niteczka95, no wiadomo że opinie będą różne, bo każdy pies jest inny i każdemu co innego będzie pasować. Musisz też pamiętać o tym, że karmę powinno się zmieniać stopniowo mieszając ją ze starą. W innym przypadku nowa karma może wywołać biegunkę nie przez to że psiakowi nie pasuje tylko przez nagłą zmianę.
Niteczka95, tak na prawdę to sam musisz wypróbować, bo to, że na jednego psiaka dobrze działa Brit to wcale nie znaczy, że drugi zareaguje tak samo
Wiem, że to indywidualna sprawa i nawet ostatnio dowiedziałem się jak bardzo.
Nie każdy pies zareaguje tak samo na daną karmę, ale chciałem spróbować najpierw Brit Premium Junior Large L.
Milena napisał/a:
Musisz szukać, próbować i z czasem znajdziesz idealną karmę
No tak, jak myślałem, wszystko trzeba samemu wypróbować, na własnej, a właściwie na psiej skórze
Milena napisał/a:
Ja próbowałam i Brita, Bosha i masę innych karm, obecnie kupuję już od dłuższego czasu Purinę Pro Plan i nie zamierzam zmieniać
Jednak trzeba szukać i szukać... no cóż spróbujemy...
Kesja napisał/a:
Niteczka95, no wiadomo że opinie będą różne, bo każdy pies jest inny i każdemu co innego będzie pasować.
Wiadomo, że każdy psiak jest inny, a i właściciele także
Cytat:
Musisz też pamiętać o tym, że karmę powinno się zmieniać stopniowo mieszając ją ze starą. W innym przypadku nowa karma może wywołać biegunkę nie przez to że psiakowi nie pasuje tylko przez nagłą zmianę.
Tak wiem o tym, z Puriną Dog Chow już też tak robiłem, ale dziękuję za informację.
Pokierowałem się opiniami na tym i innych różnych forach i mojego wuja, pokusiłem się i przed południem zamówiłem Bosch Junior Maxi 15 kg, będzie do odbioru w środę, zobaczymy, będziemy testować
Chociaż nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem, że nie wybrałem Brita, ale człowiek uczy się na błędach swoich i swojego psa haha
Podobno Brit ma lepsze promocje np. + 3 kg Gratis albo dają tam jakieś akcesoria do piesków czy gadżety, a Bosch się wycwanił, tak słyszałem.
No cóż, na razie za wcześnie cokolwiek powiedzieć na ten temat.
Dzięki wszystkim za opinie
Purina Pro Plan Adult Sensitive, łosoś i ryż Mój pies to niejadek i tylko tę karmę zaakceptował bez dosmaczania
Zobaczymy jak u nas będzie z Boschem, wciąż się zadręczam tym, że nie wiem czy podjąłem właściwą decyzję w sprawie karmy, ale cóż uczymy się na błędach, jeśli Bosch okaże się zły to po skończeniu 15 kg wora zmienimy karmę na inną i będziemy szukać innej.
[ Dodano: 20-01-2014, 18:25 ]
No więc tak, karma miała być do odbioru w środę, ale była dzisiaj tak jak pierwotnie chciałem, także dziś ją odebrałem, poczytałem skład i wszystkie informacje na worku, niedługo pierwszy posiłek, oczywiście mieszany ze starą karmą, czyli Puriną Dog Chow.
Będziemy testować i wkrótce podzielimy się opinią, choć nie wiem, za bardzo nie jestem przekonany
Wysłany: 11-02-2014, 17:56
Milanowi w tym tygodniu będę Bosha kupować, tylko nie wiem jeszcze jakiego albo dla wrażliwych, adult lub senior, Mialn za 2 miesiące kończy 9 lat, a pod względem zdrowotnym i po badaniach u wata jest oceniany na 6-7latka, więc chyba nie będę go postarzać i wezmę zwykłą. Zwłaszcza że je też i gotowane i różne inne rzeczy jak jajko, podroby, odrobinka barfa też jest, pies jest w pełni sił, więc zostaniemy raczej przy zwykłej dla dorosłych.
Kesja, Bosch jest rewelacyjny, mamy za sobą niecały miesiąc stosowania, a kupki twarde i zbite, łatwiej się sprząta, sierść robi się błyszcząca. Polecam
Kesja, no tak, bardzo mi ulżyło, dzięki za pomoc, na razie karmy nie zamierzam zmieniać jest i-d-e-a-l-n-a!, no chyba że będzie trzeba, ale na razie się tym nie martwię, bo nie czym
Niteczka95, u mnie z BOSCHEM odwrotnie łupież, Inka się drapie, sierć matowa kupki twarde ale nigdy u nas z tym nie bylo problemu. Wracamy do BRITA . Jednak każdy psiul jest inny .
kamil8406, no właśnie, po poszukiwaniach odpowiedniej karmy i prawie nabawieniu się nerwicy, tak się tym przejąłem , przekonałem się, że każdy pies jest inny. Innemu pasuje nawet najtańsza "marketówa", a drugiemu nie pasuje nawet najbardziej wymyślna karma, tak to już jest i nie tylko z labradorami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum