Wysłany: 26-03-2014, 20:10 Śląsk -poszukiwani wolontariusze do akcji edukacyjnej.
Może ktoś będzie zainteresowany udziałem w akcji edukacyjnej "Ręka w łapę", ja niestety z przyczyn losowych muszę zawiesić mój udział z Saszą i Waflem.
Kopiuję info:
Poszukujemy wsparcia w postaci osób i psów do prowadzenia edukacji kynologicznej w ramach akcji "Ręka w łapę"!
Szukamy osób, które:
- lubią pracę z dziećmi i jednocześnie interesują się psami, aby prowadzić zajęcia w szkołach - to idealny sposób na zdobycie doświadczenia dla studentów pedagogiki czy psychologii, a jednocześnie rozwijanie swoich pasji
- mają łagodne psy, które są sprawdzone do dzieci i dobrze radzą sobie wśród dużej ilości ludzi; mile widziane jeśli przy okazji znają jakieś sztuczki, ale nie jest to warunek konieczny - to doskonały sposób na ćwiczenia w rozproszeniach dla psich sportowców
- oczywiście najlepiej jeśli kandydat będzie spełniał i pierwszy, i drugi warunek, ale chętnie przyjmiemy do ekipy też osoby, które spełniają tylko 1 z nich
Akcja odbywa się głównie na terenie Sosnowca i Katowic oraz okolicznych miast. Zajęcia odbywają się w tygodniu w godzinach dopołudniowych, dlatego szukamy osób dyspozycyjnych w tym czasie (może to być nawet 1 dzień w tygodniu).
Ewentualną chęć dołączenia do akcji oraz wszelkie pytania prosimy kierować na maila: edukacja.nadzieja@gmail.com
BARDZO prosimy o udostępnianie tego wydarzenia dalej!
Akcja edukacyjna pod hasłem "Ręka w łapę. Spójrz na świat z perspektywy 4 łap" prowadzona jest przez wolontariuszy Stowarzyszenia Nadzieja Na Dom oraz Fundacji Przystanek Schronisko. Jest to akcja charytatywna, w ramach której odwiedzamy przedszkola, szkoły, biblioteki i inne placówki, aby prowadzić edukację kynologiczną. Opowiadamy młodemu pokoleniu o realiach schroniska, formach pomocy i przyczynach bezdomności, uczymy ich bezpiecznego obchodzenia się z psem oraz zachęcamy do aktywnego spędzania czasu ze swoim pupilem. Edukacja społeczeństwa jest jedyną skuteczną drogą do zmniejszenia problemu bezdomności i zmiany myślenia o psie w naszym społeczeństwie.
Akcja trwa od października 2012r. i cieszy się dużym zainteresowaniem (w trakcie pierwszej edycji odwiedziliśmy 46 placówek, do tej pory już ok. 30), jednak obecnie jesteśmy w osłabionym składzie i mamy duże opóźnienia w umówieniu spotkań dla kolejnych placówek, które na nas czekają. Dlatego szukamy nowych, pełnych zapału osób, które zechcą się włączyć w akcję edukowania społeczeństwa
Zapraszamy!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum