Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy wegańskie i wegetariańskie
Autor Wiadomość
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 13:26   Przepisy wegańskie i wegetariańskie

Jak w temacie, zachęcam do podzielenia się pysznymi przepisami vege :)

Na początek mój dzisiejszy obiad :)

FETTUCCINE Z ROŚLINY KONNYAK W SOSIE SOJOWYM Z PASTA SZPINAKOWO-MARCHEWKOWĄ
100% wegańskie, 100% bezglutenowe

Składniki:

makaron z konnyaku
szpinak świeży lub mrożony
marchew świeża lub mrożona
ziarna słoneczniku
łyżeczka oliwy z oliwek
ciemny sos sojowy
przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz

Przygotowanie:
1) Szpinak i marchew umyć, obrać i ugotować w parowarze, w przypadku warzyw mrożonych wrzucić do garna i zalać niewielką ilością wody
2) Uprażyć ziarna słonecznika
3) Ugotowane warzywa wrzucić do blendera, dodać uprażone ziarna słonecznik,przyprawy, łyżeczkę oliwy z oliwek - zblendować
4) Makaron wrzucić na patelnię, polać ciemnym sosem sojowym i dusić pod przykryciem 3-4 minuty, posypać odrobioną słodkiej papryki

Zdrowy posiłek z dużą ilością błonnika gotowy :)


 
 
anna34 
rude szczęście



Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wiek: 50
Dołączyła: 15 Sty 2008
Posty: 6152
Skąd: Pruszków
Wysłany: 03-10-2014, 13:54   

Milena napisał/a:
makaron z konnyaku

a to się gdzie kupuje :-P
_________________
 
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 14:04   

anna34 napisał/a:
a to się gdzie kupuje


tutaj jest wykaz sklepów: http://www.diet-food.pl/gdzie-kupic/
albo bezpośrednio ze stronki internetowej :)
 
 
szalej 



Dołączyła: 10 Paź 2010
Posty: 2529
Skąd: brak
Wysłany: 03-10-2014, 14:07   

O bardzo chętnie sobie takie przepisy poczytam :)
Ja dzisiaj klasycznie - kotlety z bakłażana w panierce z ziół i płatków kukurydzianych :)
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 14:11   

szalej napisał/a:
kotlety z bakłażana w panierce z ziół i płatków kukurydzianych


brzmi pysznie, przepis i foteczkę proszę ;D
 
 
anna34 
rude szczęście



Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wiek: 50
Dołączyła: 15 Sty 2008
Posty: 6152
Skąd: Pruszków
Wysłany: 03-10-2014, 14:15   

szalej napisał/a:
Ja dzisiaj klasycznie - kotlety z bakłażana

kurde,a ja nie znosze ani bakłażana,ani cukini niestety :doubt:
_________________
 
 
 
nathaliena 
Natalia


Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Dołączyła: 12 Gru 2010
Posty: 2513
Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 03-10-2014, 14:28   

Ja uwielbiam cukinię, zarówno w daniach obiadowych, jak również na słodko :greedy:
Fajny dział, będę tu wpadać :lookdown:
_________________
 
 
 
szalej 



Dołączyła: 10 Paź 2010
Posty: 2529
Skąd: brak
Wysłany: 03-10-2014, 17:09   

Milena, hehe przepisu nie ma :D myjesz bakłażana, kroisz w plasterki, nasalasz, zostawiasz na kilka minut, znowu myjesz, przyprawiasz do smaku wedle uznania ( u mnie to oczywiście sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, kurkuma, carry i co tylko jeszcze się znajdzie fajnego ;) ) potem maczasz w jajku jak zwykłego kotleta, i w panierce z płatków kukurydzianych i tartej bułki :) smażysz - ot cały przepis :P jak się znudzi, to wtedy zmieniam na cukinie, jak cukinia się znudzi, to zmieniam na patisona, jak patison się znudzi, to zmieniam na krążki cebulowe :P

[ Dodano: 03-10-2014, 18:12 ]
jak znajde przepis to chętnie podziele się sposobem na moje ulubione danie - które niestety robie z pamięci, dlatego musze poszukać książeczki żeby dokładnie tutaj napisać - makaron z sosem śmietanowym z gałką muszkatołową i zielonym groszkiem ;D
 
 
tenshii 
Ania & labradość



Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wiek: 39
Dołączyła: 21 Mar 2010
Posty: 8526
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 20:18   

To i ja się podzielę, choć może niektórzy nie jedzą krewetek :)

Nasza dzisiejsza kolacja - przepyszna. Pierwszy raz skorzystaliśmy z tego przepisu, ale na pewno pojawi się znowu na naszym stole za jakiś czas.



Składniki na 1 porcję:
ok. 10-12 sztuk mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy
1/3 średniej cukini
kilka pomidorów koktajlowych
3 ząbki czosnku
trochę posiekanej świeżej bazylii lub natki pietuszki
ok 60ml białego wina (ja nie używałam)
opcjonalnie- kawałek papryczki chilli (też nie używałam)
łyżka masła klarowanego
trochę oliwy z oliwek
trochę zwykłego masła
duża garść sałaty lodowej
sól, pieprz

Krewetki rozmroź. Jeżeli nie masz ochoty dłubać palcami w gotowym daniu, możesz już teraz usunąć ogonki. Cukinię pokrój w paski, a czosnek (i ewentualną papryczkę) w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć krewetki, cukinię, umyte pomidorki (w całości) i czosnek (+ew. papryczkę). Dopraw solą morską i odrobiną pieprzu. Smaż kilka minut, a następnie wlej białe wino, dodaj natkę/bazylię i duś jeszcze przez chwilę.

W tym czasie posiekaj kawałek sałaty lodowej i ułóż na talerzu.


Do krewetek dolej oliwę i dodaj kawałek masła. Gdy się roztopi zdejmij z ognia i wylej całą zawartość na przygotowaną sałatę.

Jeżeli lubisz- możesz skropić całość sokiem z cytryny.
_________________
They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
 
 
 
AnIeLa 



Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 7384
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 03-10-2014, 20:21   

tenshii, a krewetka nie jest liczona jako mięso?
I jak to jest w końcu z tą soją? Wyczytać można że to zło, że GMO że dla jej upraw wycinane są lasy etc. Czy aby na pewno jest zdrowa?
_________________
"Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 
 
 
tenshii 
Ania & labradość



Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wiek: 39
Dołączyła: 21 Mar 2010
Posty: 8526
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 20:22   

AnIeLa napisał/a:
a krewetka nie jest liczona jako mięso?

różnie ludzie zaliczają.
Jak znam ludzi, którzy nie jedzą mięsa, ale zaliczają owoce morza do ryb i jedzą krewetki, jak również ryby :)
Także jak kto tam uważa :)
_________________
They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
 
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 20:39   

AnIeLa napisał/a:
tenshii, a krewetka nie jest liczona jako mięso?


Jest, tak samo jak inne owoce morza i ryby :)
Ogólnie o odmianach wegetarianizmu można wiele mówić, bo jest ich sporo i zasadniczo się różnią od siebie, jedni dopuszczają mleko, jajka,miód , drudzy dopuszczają mleko i miód ale jajek nie itd itp :)
Spożywanie ryb i owoców morza nie zalicza się do wegetarianizmu, jest to osobna dieta, kiedyś tacy ludzie byli nazywani jaroszami :)

AnIeLa napisał/a:
I jak to jest w końcu z tą soją? Wyczytać można że to zło, że GMO że dla jej upraw wycinane są lasy etc. Czy aby na pewno jest zdrowa?


Niestety 3/4 upraw soi jest już GMO... dlatego ważne jest aby kupować soję (jak i kukurydzę) z ekologicznych upraw :)

Jutro podzielę się z Wami przepisem na pyszne wegańskie zapiekanki :haha:
 
 
AnIeLa 



Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 7384
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 03-10-2014, 20:44   

Milena napisał/a:

Jutro podzielę się z Wami przepisem na pyszne wegańskie zapiekanki :haha:


Lubie zapiekanki :)
_________________
"Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 
 
 
tenshii 
Ania & labradość



Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wiek: 39
Dołączyła: 21 Mar 2010
Posty: 8526
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 20:45   

Milenka, a Ty nie jesz już rybek? :)
Bo z wątku rozumiem, że i je porzuciłaś? Dobrze rozumiem? :)
_________________
They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
 
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-10-2014, 20:54   

tenshii napisał/a:
Milenka, a Ty nie jesz już rybek?
Bo z wątku rozumiem, że i je porzuciłaś? Dobrze rozumiem?


Nie, nadal jem ryby i nie zrezygnuję z nich :)
Ale nie zmienia to faktu, że większość moich potraw, które jem pochodzi z vege kuchni, stąd ten wątek :) Chcę się nimi podzielić i jednocześnie poszukuję nowych inspiracji kulinarnych ;D
 
 
tenshii 
Ania & labradość



Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wiek: 39
Dołączyła: 21 Mar 2010
Posty: 8526
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-10-2014, 09:14   

Milena, rozumiem :)
_________________
They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
 
 
 
Karoola 



Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Wiek: 29
Dołączyła: 19 Sie 2009
Posty: 3802
Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 04-10-2014, 09:26   

Milena, jak ja Ci dziękuję za ten wątek! Będę wpadać, bardzo często :haha:
AnIeLa, na polskim rynku nie ma ani jednego produktu z soją GMO, sprawdzone info ;)

Ja mam na telefonie zdjęcie (pewnie nic nie będzie widać, bo to starusieńka nokia) naleśników z kaszy gryczanej (100%, tylko namoczona kasza i woda) "faszerowanych" surowizną - sałata, jarmuż, kiełki, pomidor, papryka i może coś jeszcze, nie pamiętam. Prościzna do zrobienia, bomba witaminowa, Bez tłuszczu, bez glutenu, wegańskie, samo zdrowie.

Aktualnie jestem w akademiku i moje dania nie są takie fancy, więc nawet nie mam czym się chwalić. Ostatnio króluje u mnie makaron razowy (albo kukurydziany) z sosem warzywnym, do tego jakieś pestki, kiełki... Ostatnio w domu strzeliłam sobie pycha zupę z soczewicy - niestety zdjęć nie posiadam, a przepis był improwizowany, ale jak będę robiła następnym razem i wyjdzie ok, to udokumentuję to :)

[ Dodano: 04-10-2014, 10:53 ]
Okejka, mam zdjęcia z telefonu:

Tutaj naleśniki z warzywami:


Tu moje pierwsze wege danie akademikowe, jeszcze z zeszłego roku - gotowana soczewica, fasola z puszki, blanszowany szpinak, cukinia i pieczarki marynowane w sosie sojowym i smażone. Nie wiem, czy dawałam tam coś jeszcze. Wygląda mało reprezentatywnie, trochę taka kolorowa kupa :P


A to akurat słodka przekąska, chyba miałam resztkę dżemu, a truskawki nie były za słodkie - posypane pestkami dyni:


A teraz pora na absolutnego hiciora! Pasztet soczewicowo-marchewkowy wedle Jadłonomii: http://www.jadlonomia.com...oczewicy-i.html
Polecam trzymać się przepisu i dać te wszystkie przyprawy - w czarnuszce od tego czasu się zakochałam, smak i zapach ma boski! Pasztet można rozsmarować na kanapce, można też większy kawałek zjeść do obiadu. Do tego pomidory posypane pestkami dyni i fasolka gotowana na parze posypana sezamem i chyba siemieniem lnianym. Pyszotka :haha:
_________________
Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
 
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-10-2014, 10:31   

Karoola napisał/a:
naleśników z kaszy gryczanej (100%, tylko namoczona kasza i woda)

Jak w smaku te naleśniki? Nada się do zjedzenia na słodko?
 
 
Karoola 



Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Wiek: 29
Dołączyła: 19 Sie 2009
Posty: 3802
Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 04-10-2014, 12:53   

Milena, jak nie doda się żadnych przypraw (albo doda się jakiegoś cynamonu, chociaż jeszcze nie próbowałam), to na słodko są super. Same w sobie zbyt wyraźnego smaku nie mają, moja siostra stwierdziła, że smakują jak woda :-P Śmieszne są, na początku trochę się babrałam, zanim doszłam do odpowiedniej konsystencji (słabą mam patelnię i zamiast naleśników wychodziły mi jakieś kluski, prawie jajecznica :-P ). Ja akurat wtedy (na zdjęciu) dodałam do nich chyba curry i paprykę, nie za dużo, właściwie dla koloru. Ale można dodawać co tylko się chce. I z "białej" gryczanej trzeba robić, nie palonej.
_________________
Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
 
 
 
Milena 



Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Dołączyła: 13 Sie 2011
Posty: 4947
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-10-2014, 12:56   

WEGAŃSKIE ZAPIEKANKI

Składniki:
bagietka razowa
pieczarki
suszone pomidory
korniszony
czarne oliwki
tofu naturalne
szczypiorek
koncentrant pomidorowy
przyprawy: słodka papryka, sól morska, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
1) Pieczarki umyć, pokroić i podsmażać na patelni, przyprawić
2) Suszone pomidory wyłożyć na papierowy ręcznik, pozostawić do odsączenia. Następnie pokroić, oliwki na połówki, korniszony kroimy w drobną kostkę
3) Tofu odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przyprawić ziołami.
4) Bagietki przekroić wzdłuż, posmarować koncentratem pomidorowym.
5) Nałożyć składniki: usmażone pieczarki, pomidory, korniszony, ułożyć tofu i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podgrzać, posypać świeżym szczypiorkiem i zjeść :)


 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


POMAGAJĄ NAM

POLECAMY


logo portalu - wejdź