|
KARMY WETERYNARYJNE |
| Autor |
Wiadomość |
przemulson

Mój labrador: Santos
Pies urodził się:
16.06.2012
|
Wysłany: 12-10-2014, 10:39 KARMY WETERYNARYJNE
|
|
|
Witam wszystkich!
Proszę o opinie na temat karm weterynaryjnych oraz ich dostępności w Internecie. Chodzi głównie o karmy eliminacyjne takie jak, np Royal Canin Hypoallergenic (podobno dobra ale ta cena...). Mam nadzieję, że po zastosowaniu problem łupieżu, różnych wyprysków czy matowej sierści się skończy. Karmy nie mogą zawierać nic z kurczaka (uczulenie)
Z góry dzięki za komentarze |
|
 |
Karoola

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003
Pomogła: 6 razy Wiek: 31 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:06
|
|
|
przemulson, a co do tej pory jadł Twój pies?
Może lepiej najpierw zainteresować się karmami bezzbożowymi na bazie np. ryby, jagnięciny czy jeszcze jakiegoś innego nie-kurczakowego mięsa - wybór jest naprawdę duży, a jakość takiej karmy jest znacznie wyższa, niż weterynaryjnej (mam na myśli zawartość mięsa). Nawet cena niższa, a produkt z naprawdę wysokiej półki.
Zazwyczaj po takie karmy weterynaryjne sięgają ludzie, którzy wypróbowali już wszystkie (mam na myśli więcej niż brita, boscha i purinę) dostępne na rynku karmy i po wszystkich coś jest źle.
I zazwyczaj są z takiego np. RC hypoallergenic zadowoleni, bo działa. Ale zerknij na skład...
| Cytat: | | ryż, hydrolizowana soja, tłuszcz zwierzęcy, minerały, hydrolizat wątróbki drobiowej, pulpa buraczana, olej sojowy, fruktooligosacharydy, tran, olej z ogórecznika, mąka z płatków aksamitki (źródło luteiny). |
...przecież to jest prawie wegańska karma Dlatego ja sięgnęłabym po nią tylko w momencie, gdy rzeczywiście nic innego już nie działa (poza tym ta cena ).
I jest jeszcze jedna opcja - zainteresować się barfem, ale nie każdemu się chce, nie każdy ma czas itp. Ale można spróbować |
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
 |
|
|
|
 |
przemulson

Pies urodził się:
16.06.2012
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:19
|
|
|
Karoola najpierw było:
- Josera w której jest kurczak, ale zwyczajnie psu nie smakowała, potem
- RC dla labradorów - też kurczak. Bardzo smaczna, ale uczulenie na kurczaka wzrosło i pies zaczął się strasznie drapać no i sierść się zrobiła matowa i pełno łupiezu,
- Brit care łosoś i ziemniaki - tutaj było już lepiej. Drapanie ustąpiło ale lupiez i matowa sierść pozostały, dodatkowo jakieć krosty czasamy wychodziły na brzuchu
- Cibau (firma Farmina) z rybą - w składzie nie ma nic związanego z kurczakiem. Testuje już 3 worek 12 kg i w zasadzie nie ma poprawy.
Dodatkowo daję olej z łososia Brit w ilościach większych nawet niż powinienem ale poprawy brak.
Teraz pomyślałem nad jakąś karmą eliminacyjną a na BARFa czasu brak |
|
 |
kamil8406

Mój labrador: INUSIA
Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Paź 2013 Posty: 1653 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:28
|
|
|
przemulson, moja inuśka jest na tej http://bimek.pl/pl/p/Ciba...MEDIUMMAXI/1076 ma na wszystko uczulenie a po niej jest wszystko w porządku. Białkiem w niej jest ryba ze zbóż tylko ryż nic nie ma wiecej Żadnego tłuszczu z kuraka który w przypadku mojej psicy tez uczulał. Po za tym jest 2 razy tańszy od Royal Canin Hypoallergenic .
Co do Royala weci zazwyczaj go polecają |
|
 |
przemulson

Pies urodził się:
16.06.2012
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:36
|
|
|
kamil8406 mam taką samą karmę co podałeś. Skład wydął mi się przyzwoity więc kupiłem. teraz idzie 3 worek więc sądzę, że poprawa powinna być a jednak nie ma.
Te eliminacyjne karmy białka mają hydrolizowane więc może to będzie lepsza opcja.
Póki co nadal będę szukał jakiejś karmy eliminacyjnej chociaż pomysły już mi się kończą powoli... |
|
 |
Karoola

Pies urodził się:
02.02.2003
Pomogła: 6 razy Wiek: 31 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:42
|
|
|
przemulson, czyli nie jest źle Pamiętaj tylko, że alergia może rozwinąć się z dnia na dzień, ale cofnięcie jej objawów i doprowadzenie organizmu do porządku trwa już znacznie dłużej.
Rozumiem, że poprawy nie ma, ale pogorszenia też nie? I teraz Waszym głównym zmartwieniem jest ta sierść i drapanie? Żadnych "wykwitów" itp.?
Jeśli tak, to sądzę, że spokojnie możesz szukać nowej karmy, tylko w tym zawężonym gronie (bez zbóż, bez kury, jak najmniej składników) - wiadomo, wprowadzać stopniowo, na spokojnie.
Ja bym jeszcze dorzuciła olej z ogórecznika (a oleju z brita dawała wtedy troszkę mniej).
Ale to moje sugestie, radziłabym Ci mimo wszystko skonsultować się z wetem dermatologiem albo dietetykiem |
 |
|
|
|
 |
przemulson

Pies urodził się:
16.06.2012
|
Wysłany: 12-10-2014, 11:51
|
|
|
Karoola poprawa hmmm.... po royalu dla labradorów było drapanie a przy reszcie karm i tak sierść jest w fatalnym stanie. Łupież, przesuszona skóra to jest to z czym nie mogę sobie poradzić no i czasami te wykwity na skórze.
Wet własnie polecił dietę eliminacyjna bez kurczaka i karmę RC hypoallergenic, ale mówił że tam mało mięsa jest i podał jeszcze jedną nazwę karmy, której nigdzie nie można dostać (nie pamiętam nazwy bo jakaś trudna była tylko w gabinecie dostępna. Tamta ma więcej mięsa ale cena!!!! o zgrozo za 12 kg 320 zł to chyba przesada.
Nie chciałbym Acany czy podobnej bo cena też jest kosmiczna więc szukam innych wynalazków |
|
 |
Karoola

Pies urodził się:
02.02.2003
|
Wysłany: 12-10-2014, 12:09
|
|
|
przemulson, mam takie propozycje:
http://www.zooplus.pl/sho..._of_wild/177983
http://www.zooplus.pl/sho..._of_wild/411793
http://www.zooplus.pl/sho...lus_soft/403593
http://www.zooplus.pl/sho...lus_soft/403661
http://www.zooplus.pl/sho...lus_soft/403672
(te dwie ostatnie mają mało mięsa, ale są tańsze od RC, więc po prostu dawałabym psu jakieś sprawdzone puszki, albo po prostu świeże mięso)
http://www.zooplus.pl/sho...lukullus/158184
http://www.zooplus.pl/sho...ensitive/365913
http://www.zooplus.pl/sho...ensitive/365921
http://www.zooplus.pl/sho...a/forza10/62701
I caaałe mnóstwo karm grain-free, do wyboru, do koloru. Tyle ich jest, że aż nie chce mi się tu ich wpisywać Prawie każda marka ma takie w swojej ofercie. |
 |
|
|
|
 |
przemulson

Pies urodził się:
16.06.2012
|
Wysłany: 12-10-2014, 12:25
|
|
|
Karoola dzięki za pomoc. Zdecydowałem, że zanim przejdziemy na karmę weterynaryjną to jeszcze spróbuję TASTE OF THE WILD PACIFIC STREAM a jak nie pomoże to będę szukał dalej |
|
 |
Karoola

Pies urodził się:
02.02.2003
|
Wysłany: 12-10-2014, 12:31
|
|
|
przemulson, proszę bardzo Dawaj znać jak Wam idzie
I spróbuj tego oleju z ogórecznika
Powodzenia! |
 |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
Wysłany: 12-10-2014, 12:45
|
|
|
przemulson, a ile worków tej karmy Santos skonsumował u mojej dopiero w połowie 2 wszystko wróciło do normy. Teraz bedzie 4 zaczynała i pod względem uczulen pokarmowych jest ok. Gorzej z pyłkami,trawami itp Inka też takie uczulenie niestety ma. W jakich miejscach Santos się najczęsciej drapie jeśli broda (wąchanie) , brzuch (leżenie na trawie) i okolice dupki (wiadomo co ) to obawiam się że zmiana karmy może nie pomóc . Próbować zawsze można z innymi karmami ale jesli ryba uczula to tylko karmy wege dla psów zostają |
|
 |
Karoola

Pies urodził się:
02.02.2003
|
Wysłany: 12-10-2014, 13:35
|
|
|
| kamil8406 napisał/a: | | Próbować zawsze można z innymi karmami ale jesli ryba uczula to tylko karmy wege dla psów zostają |
kamil8406, co Ty pleciesz? A bizon, kaczka, struś, RÓŻNE ryby, dziczyzna, wołowina.... i barf Poza tym, Santos nie miał robionych żadnych badań, więc uczulenie na kurczaka jest tylko domysłem. Rynek karm jest ogromny i każdy znajdzie coś dla swojego psa.
Niezależnie od przyczyny alergii zazwyczaj objawia się w podobnych miejscach - brzuch, pachwiny, łapy, okolice pyska. |
 |
|
|
|
 |
AnIeLa

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Pomogła: 5 razy Wiek: 39 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 12-10-2014, 13:51
|
|
|
| kamil8406 napisał/a: | | ale jesli ryba uczula to tylko karmy wege dla psów zostają |
no błagam. Pies wegetarianin. ?. ? |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
Wysłany: 12-10-2014, 15:48
|
|
|
| Karoola napisał/a: | kamil8406, co Ty pleciesz? A bizon, kaczka, struś, RÓŻNE ryby, dziczyzna, wołowina.... i barf |
Wiem że jest jest dużo możliwości wyboru , Chodziło mi że teoretycznie ryby najrzadziej uczulają z mięs chociaz to nie reguła |
|
 |
Agatitka

|
Wysłany: 28-04-2015, 05:02 Karma dla labka z wrażliwym żołądkiem
|
|
|
| Co polecacie dla labka z wrażliwym żołądkiem. Raz na pare tygodni zdarza się Leo wymiotować i mieć biegunkę. Pomaga nifuroksazyt w tabletkach. Wet polecił Royal Canin Intestinal, ale nie wiem czy warto na codzień. Leo ma 5 miesięcy i jest na royal canin maxi junior |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
Wysłany: 28-04-2015, 06:57
|
|
|
| Agatitka, moim zdaniem jak takie sensacje żołądkowe zdarzają się raz na parę tygodni to nie ma co od razu wprowadzać karmy weterynaryjnej. Równie dobrze pies może nie tolerować konkretnej karmy lub coś wchłonąć nie jadalnego i objawy będą takie same jak w przypadku twojego psa. Możesz spróbować zmienić karmę kurczakową na karmę na bazie jagnięciny lub ryby. Pies powinien ją lepiej tolerować , po za tym rzadziej powodują alergie |
|
 |
Weronika_S

Mój labrador: Olaf
Pies urodził się:
22.05.2008
Pomogła: 7 razy Wiek: 42 Dołączyła: 29 Cze 2011 Posty: 853 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2015, 11:10
|
|
|
| Alergia może być na każdy składnik karmy, nie tylko na mięso, jeszcze częściej psy uczulone są na kukurydzę, pszenicę czy soję. A jeśli chodzi o karmę RC Gastrointestinal, to ja podaję ją moim psom kiedy dopadnie je jakaś biegunka. Według mnie działa rewelacyjnie, nie trzeba psów głodzić, jedzą ją bardzo chętnie i jak do tej pory, poradziła sobie z każdą biegunką, nie muszę podawać żadnych tabletek. Agatitka, a może Twój psiak ma robaki i stąd takie okresowe biegunki? Zrób badanie kału, nie jest kosztowne a będzie wiadomo czy to nie jest przyczyną. A może zjada śmieci na spacerach? Karma RC Gastro jest rewelacyjna na problemy trawienne, ale nie sądzę by trzeba było ją podawać 5 miesięcznemu szczeniakowi na co dzień. |
|
|
|
 |
Agatitka

|
Wysłany: 28-04-2015, 12:26
|
|
|
Na robaki chętnie go przebadam, ale 2tygodnie temu dostał tabletkę odrobaczającą. Jego rewolucje zdarzają się tak raz na 2-3 tygodnie po 1-3 raz nawet raz cały tydzień w tym antybiotyk i po paru dniach od antybiotyku znowu biegunki. Na spacerach raczej nic nie ostatnio. Hmm jest to troszkę uciążliwe zwłaszcza że wszystkie szczepienia musiał mieć przesunięte we względów żołądkowych i też topniały zęba. Taki wrażliwy mój labek.
Po Waszych sugestiach z jagnięciną chyba spróbuje Brit Care Lamb and Rise. Polecacie ją.
Z tym co mówi weterynarz o karmie to jestem trochę na dystans, juz na pierwszej wizycie chcieli sprzedawać karmę weterynaryjną.
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
Wysłany: 28-04-2015, 12:49
|
|
|
| Agatitka, ja mogę polecić jeszcze farmina cibau puppy fish & rice http://bimek.pl/pl/p/Farm...u-WYPRZEDAZ/957 .Trochę droższa ale i duże opakowanie powinno na 2 miesiące wystarczyć. Moja suńka je karmę z tej serii tylko że dla dorosłych psów |
|
 |
Weronika_S

Mój labrador: Olaf
Pies urodził się:
22.05.2008
Pomogła: 7 razy Wiek: 42 Dołączyła: 29 Cze 2011 Posty: 853 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2015, 13:31
|
|
|
| Przeczytaj sobie o lambliozie http://forum.labradory.or...p=742200#742200 właśnie tak się m.in. objawia- raz na jakiś czas biegunka, a to że został odrobaczony to nie znaczy, że akurat lamblie wytruje;) zależy czym był odrobaczony i w jaki sposób. Z całym szacunkiem do weterynarzy, ale mało który zna się na karmach, polecają Royala bo akurat go sprzedają u siebie w lecznicy, dużo drożej zresztą niż można kupić w necie. |
|
|
|
 |
|
|